6 F – gubbväldet


Bilden är gjord av satirtecknarna “I fablernas land”

Avtalsrörelsen är igång. 

Ofta brukar LO centralt har samordning, där “märket”, det vill säga taket, sätts av bland annat IF Metall. 

Men samordningen havererade i år. Så förbunden kör nu solo. Alla utom 6 F. Det betyder “6 fackförbund i samverkan“. Man tror kanske att detta betyder att det är just sex fackförbund men för att skoja till det är det bara fem. 

SEKO, Målarna, Elektrikerna, Byggnads och Fastighetsanställdas förbund. 6 F är ett aktiebolag som dessa bildat och flyttat över alla administration till. Men även sin opinionsbildning. De finansierar bland annat Katalys, som Daniel Suhonen driver med en kompis. 

Kraven inför årets avtalsrörelse är följande:

– minst 800 kronor i högre lön för alla, med lägst nivå 3,2 % av lönen
– löneökningar som ökar rättvisan och jämställdheten på svensk arbetsmarknad
– satsningar på de lägst avlönade
– satsning på att minska löneklyftorna mellan kvinnor och män
– ökat skydd för arbetstagarnas integritet
– begränsa visstidsanställningar och de osäkra anställningsformerna 
 

Noterade ni fokuset på jämställdhet?

Det låter ju kanon. Att de vill satsa på detta. Modernt. Solidariskt. Och extra intressant eftersom förbunden i 6 F är att de i huvudsak består av män. 

Nu brukar inte jag fokusera på kön som bekant men mot bakgrund att både LO centralt och bland annat Byggnads gjort ett stort nummer av detta i år, i kombination med den berömda solidariteten, är det intressant.

Nu tycker jag inte att fokus på kvinnors löner och arbetssituation är fel. Alls. Men när man slår sig för bröstet i stora kampanjer bara för att få bra press kan man ha synpunkter. 

För solidariteten är som bortblåst när det kommer till kritan – lönenivåer. 

Anledningen till att samordningen sprack var bland annat att Kommunal, som organiserar flest kvinnor, vägrade låta industrin gå före denna gång.

I själva fackförbunden i 6 F dominerar en person tydligt – den medelålders gubben. 

Nedan kan ni se hur förbundens möten brukar se ut. 

Bilderna är tagna med min kamera och jag har därmed upphovsrätt på dem enligt lagen om upphovsrätt. Varför gjorde jag så? För att jag fick ett surt mail. But you can’t play a player.

Och så här här ser det ut vad gäller “walk the talk” i fackförbundens egna kvinnofokus. 

Det här med “löneökningar som ökar rättvisan och jämställdheten på svensk arbetsmarknad” och “satsning på att minska löneklyftorna mellan kvinnor och män”, vad innebär det egentligen?

De ville ju inte låta Kommunals medlemmar få sätta märket i år och de har själva inga kvinnor på förtroendeposter i fackförbunden, som vi kan se på bilderna. 

Jag tror vi ska läsa 6 F:s krav på jämställdet som lajv faktiskt. De lajvar fokus på jämställdhet och hoppas att ingen märker att alla har mustasch. 

En annan sak som är tydligt i kraven från 6 F är att de vill höja miniminivåerna.

Vi har idag en av världens mest sammanpressade lönestrukturer och får gång och gång kritik från OECD att vi har för höga trösklar in på arbetsmarknaden. Vi har nu 200 000 personer, en stor majoritet utan utbildning, som väntar på att få asyl och börja jobba. I detta  läge väljer LO att fokusera på att höja redan skyhöga ingångslöner. 

De mansdominerade ingångslönerna alltså. Man har alltså varken solidaritet med kvinnor eller de som står utan jobb utan vill istället göra det det ännu svårare att få jobb. 

När det handlar om pengar är man sig själv närmast, som bekant. 

Det är helt okej i min bok att ensidigt fokusera på sina egna medlemmar men då ska man också behandlas som det smala särintresse man är och inte särbehandlas av makten som några som bryr sig om något annat. Till exempel vad som är bäst för kvinnor. Eller vad som är bäst för samhället. 

Så här ser fackförbunden i 6 F:s minimilöner ut. Det som de nu vill höja. På Medlingsinstitutets hemsida kan man hitta hela tabellen. 

Som 20-åring utan erfarenhet eller utbildning får du 21 015 kr i fastighetsbranschen, som nyutbildad elektriker 16 781 kronor, SEKO erbjuder 19 274 kronor och Byggnads 25 976 kronor. 

Nedan ser ni Kommunals minimilöner. Jämfört med Byggnads kan man säga att det är en bit upp. 

Frihet, “jämlikhet” men framför allt BRODERSKAP

Solidaritet FTW!*

* For the win

5 kommentarer till 6 F – gubbväldet

 1. R du borde gå från bloggandet och göra en egen tidning. Du gör ensam det som större tidningsredaktioner inte klarar av. Hitta någon samarbetspartner utomlands som vill etablera sig i Sverige och utmana de fyra stora tidningarna. Plocka 20 bästa journalisterna/skribenterna och kör igång.

  Svensk media med svenskskolade journalister sysslar bara med tre saker, 1) vänsterpropaganda generellt, 2) positiv granskning av invandringen, 3) anti SD artiklar.

  Detta lägger de all energi på, så tiden har aldrig varit bättre för något nytt, folket har tröttnat.

 2. Tycker att den här undersökningen bevisar att det är männen som bygger samhället medan kärringarna jobbar med annat.

  Det tackar jag gubbväldet för. Vägar, tak över huvudet, dragen el till laptopen.
  – Tack så mycket gubbar.
  Särskilt nu vintertid. Förr i tiden frös man ju ihjäl

  Angående lönen så vill jag påpeka man inte i dag får ett generellt sätt inte får ett heltidsjobb som ung. Dessutom är lönen i kronor egentligen helt oväsentlig. Kort förklarat: om hyran varje månad låg på 1500:-, maten kostade 500/mån, bilen bil och försäkring 1000/mån – skulle det räcka med en lön runt 5000-6000kr i månaden. Skyll inte kostnaderna eller löneläget på arbetaren. De flesta knegarna har fog nog att med att gå till jobbet , göra sitt och hålla käft.

  Och för jämställdhetens skull kan ni väl göra en undersökning om kärringväldet inom landsting och kommun. Eller varför inte kvinnolobbyn.

 3. Man får lite huvudvärk. Bra att de inte kommer undan helt iaf. Den första rösten i tystnade räcker ofta för att få saker i rullning och andra att prata. Det är konstigt att inte fler har poängterat det här.

 4. Elektrikerförbundet behöver granskas hårt, de älskar konflikter och har ställt till med massvis med strejker m.m på alla möjliga konstiga grunder. Dessutom hotar deras representanter elektriker som inte är medlemmar, rena maffiametoder.
  En nyutbildad elektriker kan dessutom inte bli uppsagd inom sin första lärlingstid (1600 timmar), här vet jag om flera företag som dragit sig för att anställa pga det problemet.

 5. De tre senaste inläggen har varit riktigt bra. Verkligen en fin liten följetång du har fått ihop om LO:s kamp mot utanförskapet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap