Anständig lön?

När LO ska försvara varför deras ”omsorg” om arbetande invandrare är lika med utvisning brukar de prata om ”anständig lön”. 

Man måste kunna leva på sin lön

Och det tycker ju alla. En så kallad öppen dörr. 

Men vad är då en anständig lön, i LO:s värld?

Nu vet vi redan sedan förra inlägget att deras definition är något snävare än resten av samhällets – 180 kronor för lite per månad är anständighetens gräns. I alla fall om du sitter proppmätt i LO-borgen och delar ut utvisningsrekommendationer på löpande band eller har som jobb att i neonfärgad reflexväst stå i vägen för kunder utanför små bagerier i Linköping. 

Här är ett exempel på vad LO tycker är oanständiga löner.

​32 000 kronor per månad. För det tackade de nej till utan krävde 34 000 kronor. För byggnadsarbetare.  

 

34 000 kronor är alltså 10 000 kronor MER i månaden än en lärare eller polis tjänar efter 10 år i yrket. 

LO använder ofta argumentet att lägre löner än minimilönerna på 16 000 – 25 000 kronor är lika med slavlöner. Det ”måste löna sig att gå till jobbet”. Vilket det med LO:s retorik inte gör om man tjänar mindre än ca 22 000 efter skatt, vilket är lönen Byggnads nekade i konflikten ovan. 

 

Tjänar du 19 500 och inte 19 680 kronor per månad lönar det sig alltså inte att kliva upp varje morgon, vilket iraniern som nu utvisas gjorde. 

Betänk då att mitt förra inlägg samt artikeln Tobias Gerdås från LO skrev handlar om minimilöner. Medan bedömningen facken gör på uppdrag av Migrationsverket handlar om vilken lön just den individen ”har rätt till” OM de hade haft kollektivavtal. 

I artikeln kallar LO centralt att sänka ingångslöner är ”moraliskt förkastligt” och kallar åsikten att de är för höga för något från ”dinosauriernas tid”. 

 

Sen kommer det. Påståendet att lönerna är för låga idag. 

Återigen, det handlar om minimilönerna. 

Och som exempel tar han alltså givetvis det lägsta han kan hitta i den långa listan av ingångslöner, 15 336 kronor, där de flesta ligger på minst 18 000 per månad för en 18-åring utan erfarenhet. 

Exemplet han tar ger 10 735 kronor efter skatt varje månad.

Skulle han istället tagit Byggnads lägstalön för yrkesutbildade på Medlingsinstitutets hemsida, vilket är 25 976 kronor per månad är summan efter skatt 18 183 kronor. 

 

Men vad kan man då leva på i Sverige?

Eftersom nu allt lägre än mellan 10 735 kronor och 18 183 kronor är oanständigt och omoraliskt. 

Tja, vi kan väl börja kolla vad de 420 000 personer som har lägst inkomst har. Då tänker ni försörjningsstöd. Och så skulle det kunna vara men högskolestudenter ligger på en lägre nivå.

 

Om du inte jobbat tidigare, är under 25 år och inte har några barn får du max 9 904 kronor per månad i studiemedel.

Inkomsten är skattefri eftersom den utgörs av lån samt bidrag. Skattefriheten gör också att studenter har NOLL kronor i SGI (sjukpenningsgrundande inkomst), vilket både föräldrapenning och sjukpenning bygger på. De får alltså lägsta nivån här vid sådana behov. De har heller ingen a-kassa eftersom det också bygger på inkomst av tjänst och den skatt man då betalar på detta. Fråga de som nolltaxerar av andra anledningar hur mycket sjukpenning de fick när de blev sjuka. Noll kronor förmodligen. 

Och blir du sjuk som student kan du dessutom rätt snabbt bli av med CSN en termin. För tar du inte dina poäng dras hela din försörjning in tills du tagit dem. Sjuk är alltså inte ett alternativ för just studenter till skillnad från resten i samhället.  

 

Men, du får bara studiemedel 40 veckor om året. De övriga 12 veckorna, det vill säga sommarmånaderna, förväntas du som student leva på sparade pengar eller luft, om du inte hittat ett sommarjobb. 

Alltså är den egentliga månadsinkomsten som student, det förväntas att leva på
7 618 kronor. 

420 000 personer varje år lever alltså på 7 618 kronor per månad i flera år. 

Blir de sjuka eller får barn får de den abosluta miniminivån i sjukpenning för att de har noll i SGI. Om de ens får sjukpenning. 

Inte ens om du räknar med det tillägg du kan få om du jobbat innan når studenterna upp till ”anständighetens gräns” på 10 735 kronor. 

 

För då hamnar du på en månadsinkomst utslaget på 52 veckor och inte de 40 veckor du har inkomst, på 10 328 kronor. 

Men denna inkomst får du bara om du är minst 25 år och har tjänat minst 15 389 kronor per månad under det året innan du börjar plugga. Du måste ha haft inkomst ett helt år. Har du alltså tjänat mindre, jobbat under mindre tid eller är under 25 år får du inte en krona i extra lån. 

En student har exakt samma utgifter som alla andra.

De måste betala hyra, el, telefon, TV-avgift och mat. Dessutom ska de betala dyr kurslitteratur. Blir det något kvar kan de ha råd att dricka öl från Systemet och köpa en tröja från HM. Gå på krogen, resa, köpa dyra sneakers och annat facket mer än gärna använder som bevis på fattigdom om man inte har råd med, kan studenter se sig blåa efter. 

Ändå studerar alltså 420 000 personer varje år. Ingen svälter ihjäl. Ingen bor utomhus. Ingen lever ett slavliv. Genom alla tider har studenter fixat att leva på mindre än försörjningsstödet är. För det är högre eftersom socialen förutom ger dig en summa per månad även betalar din hyra.

Är inte detta märkligt?

Att om en 19-årig snickare tjänar mindre än 18 000 i månaden är det omoraliskt men en student lever 3-4 år på 7 618 kronor utan att LO en enda gång kallar detta slavlön?

Och om en företagssam iranier som bott här i 5 år tjänar 19 500 per månad istället för 19 680 kronor utvisas han ”av omsorg” med honom själv. 

Ska vi prata om åsikter från dinosaurietiden är det LO som står för dem. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!