LO låser dörren


Bilden är gjord av “I fablernas land”

I veckan har det varit en stor nyhet om invandraren som tjänade 180 kronor för lite för att miniminivån höjts utan att företaget observerade det och därför nu utvisas.

Trots att han jobbar och betalar skatt i Sverige sedan flera år. Hans barn har inte längre någon anknytning till födelselandet. 

Men det här måste väl ändå vara ett undantag, tänker kanske ni. 

Nej. 

För så här blir det och ofta, när man ger facken i praktiken veto över vem som får stanna här om de har jobb. Om du inte har jobb är alla välkomna. I sann gammal LO-anda.

Det är nämligen LO som i princip samtliga fall undertecknar det papper som sedan ligger till grund för Migrationsverkets beslut för att dra in arbetstillståndet och utvisa personerna. 

Kom gärna hit men jobba för Guds skull inte. 

Som till exempel Gustavo från Bolivia, som migrerade för att få ett bättre liv och tjänade 30 000 kronor per månad. En jättebralön. Nu utvisad.

Eller den här kvinnan som jobbat och samtidigt studerat för att lära sig svenska och som dessutom fick den saknade ersättningen retroaktivt för att hon skulle slippa få problem. 

Hjälpte det? Nej. Hon utvisades ändå. 

Av samma skäl utvisades en man till Peru trots att han jobbat och gjort så bra ifrån sig att han sparat ihop till kontantinsatsen till en lägenhet. Han tjänade dessutom flera tusen kronor mer än miniminivån 2014. Men på grund av en miss att nivån höjdes 2012 utan att de observerade det utvisades han. Även om företaget betalade ut ersättningen retroaktivt. 

I ett annat fall krävde Byggnads att mannen från Albanien skulle tjäna 32 000 kronor och “av omsorg om arbetstagaren” anmärkte på detta när hans tillstånd granskades. Av omsorg skickades han därför hem. 

Regeringen har gett facken i princip enväldig makt att avgöra om någon som fått ett jobb och gör rätt för sig ska få stanna eller utvisas. Och det spelar ingen roll om det nu är korrekt. Om den mänskliga faktorn gjort att invandraren bara fått 1 krona mindre än kollektivavtalet har facket rätt att säga nej och Migrationsverket kan inget annat göra än att dra in tillståndet och besluta av avvisning. För de måste följa Utlänningslagen. 

Alla skäl till avslag handlar i detta område handlar i princip om lönen.

Problemen är flera. 

Jag tänker börja med minimilöner.

För de är ett problem generellt vad gäller sysselsättningen bland utlandsfödda och de med låg utbildning. 

Miniminivå betyder att ett företag med kollektivavtal inte får ge en anställd lägre lön. Alldeles oavsett om du och arbetstagaren skulle kunna komma överens om något annat. Observera att det handlar om företag med kollektivavtal, det finns massa företag utan det och där gäller fortfarande avtalsfriheten. Så en infödd svensk kan alltså tjäna det han/hon och företaget kommit överens om men är du invandrare måste lönen ligga på kollektivavtalens exakt nivå oavsett om företaget har kollektivavtal eller inte. 

Olika regler för olika personer. 

På Medlingsinstitutet kan man läsa en sammanställning, även om just miniminivåer inte alls är så lätt att få tag på faktiskt. Jag har tidigare försökt hitta en bra tabell och gått bet. Facken vill inte skriva ut dem om de slipper. Testa att söka på exempelvis LO:s hemsida. Där finns ingen information att hitta om minimilöner. Det kanske finns en god anledning till det. 

Där kan man nämligen bland annat se att en 18-åring fastighetsskötare utan erfarenhet eller utbildning ska få minst 16 419 kronor per månad.  Det är i princip den lägsta lönen jag kan hitta i hela arket. Du kan inte komma lägre i fackens värld. Det motsvarar 11 500 efter skatt.

Men lönen stiger rätt snabbt. Är du bara 2 år äldre får du med 2015 års avtal (sista kolumnen) 21 015 kronor. Utan utbildning eller erfarenhet. Det är en ökning med 30 %. 

Är du medlem i SEKO och är 18 år får du utan erfarenhet 19 274 kronor. Har du två års erfarenhet får du 22 205 kronor istället. 

Livsmedelsarbetarförbundet, mitt favoritförbund, som organiserar folk som jobbar i matfabriker, som bagare eller liknande ger 18-åringar utan erfarenhet hela 21 616 kronor i ingångslön och har du jobbat ett år får du 5,5 % mer direkt. 

Handelsanställda har ännu bättre betalt. Om du är chaufför och kör mat till butiker till exempel, är 20 år och har varit anställd 6 månader får du 23 000 kronor per månad. 

Allra bäst har de som oftast säger nej till Migrationsverket – Byggnads. De som stod och skrek “Go home” åt det lettiska företaget Laval, som ni kanske minns. De är ett av LO:s mest protektionistiska förbund och säger alltid nej till allt som rör invandring och jobb och konkurrens, om de får chansen. 

Är du 19 år och har gått Byggprogrammet på gymnasiet får du 25 976 kronor per månad direkt från gymnasiet. 

Det är en jättebra lön. Framför allt om du är 19 år. Fråga landets poliser.

De tjänar samma men först efter 10 år i tjänst och efter att ha tagit hand om samhällets baksida åt oss andra

Eller fråga en lärare.

Enligt Lärarförbundet tjänar deras  medlemmar efter 10 år som grundskolelärare inte ens 500 kronor mer än en 19-årig snickare. 

Här finns flera problem inbakade, som ni kan notera. Dels att en lärare har 5 års utbildning och ca 350 000 i studieskulder. De måste börja betala efter ett år och då minskar alltså nettolönen med ca 1 000- 1 500 kronor per månad. Faktiskt lön är alltså lägre än snickarens. 

Och läraren ligger 5 årsinkomster back, vilket för snickaren motsvaras av minst 1,5 miljoner kronor. Som läraren alltså aldrig kommer komma i kapp. 

Ett annat problem är att en person som precis kommit till Sverige och inte har någon utbildning, inte kan språket eller något annat om hur samhället fungerar inte producerar ett värde till dessa höga ingångslöner. 

Vi hade innan 2015 års stora invandring 1,6 miljoner utlandsfödda i Sverige.

När 2015 är slut kommer alltså totala siffran vara närmare 1,8 miljoner. 

I valrörelsen kunde man höra Alliansens företrädare säga att varje dag går 600 000 utlandsfödda till jobbet.

Det var inte riktigt sant, för siffran 600 000 är antal sysselsatta men du är sysselsatt enligt statistiken om du arbetar 1 timme per vecka eller är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Inget av dessa innebär att du bidrar mer till systemet än du kostar. 

I själva verket går drygt 500 000 personer till ett heltsjobb. 

1,2 miljoner jobbar alltså inte.

En del i denna grupp är barn och går i skolan men den absoluta majoriteten är i arbetsför ålder. I år har gruppen fyllts på med ytterligare 150 000 peronser ungefär. 

Sysselsättningsgraden varierar också kraftigt i grupperna, där just de länder som står för hela flyktingvågen – Afrika och Asien – är sämst i klassen.

Efter 9 år i landet är bara 35 % av afrikanerna sysselsatta och 42 % från Asien.

Det tar 10-20 år för att 50-60 % ska vara sysselsatta och där fortfarande häflten eller nästan hälften inte det. 

Att LO får makt av Socialdemokraterna är inget nytt och fortfarande i allra högsta grad aktuellt. De ger dem tiotals miljoner varje år, i utbyte mot lagstiftning. Men att Alliansregeringen inte gjort allt de kan för att minska LO:s oproportioneliga makt är märkligt. 

För i propositionen från 2007 som bland annat tog bort den arbetsmarknadsprövning som LO fått från tidigare S-regeringar och som innebar att man tvingade alla företag att först se om någon svensk kunde få jobbet (!), behöll de skrivelsen att alla måste ha EXAKT samma lön som kollektivavtalen. 

Detta hade Advokatsamfundet relevanta synpunkter på som remissinstans och ansåg att man istället borde ange marknadsmässiga villkor som regel, för att kollektivavtal ger liten vägledning till Migrationsverket som fattar beslutet. 

Varför en borgerlig regering INTE ansåg att marknadsmässiga villkor är en bättre skrivning än att  det måste vara exakt samma lön som kollektivavtalen och därmed ta bort fackens veto är totalt obegripligt. 

Alltså är vi nu fast i en lagtext som i praktiken ger LO, för samtliga exempel där folk med jobb som utvisas är baserat på yttranden just från LO, veto över vem som får stanna och vem som inte får det. 

Nedan ser ni den blankett som Migrationsverket skickar till berört fack.

LO-facket HRF som organiserar hotell- och restaurangbranschen, där en hel del enkla jobb finns för nyanlända till exempel diskare, städare etc, har gått så långt att de till och med går ut och kräver kollektivavtal för att inte säga nej i sina yttranden. Trots att lagstiftaren inte gett dem den rätten. 

För det här har blivit LO:s specialgren – solidaritet som inte kostar. 

Tills utlänningslagen ändras och LO:s makt minskar kommer vi alltså fortsätta få läsa om stackars flitiga duktiga immigranter som skaffat sig jobb, bostad och betalar skatt men på grund av 180 kronor skickas hem. 

Det är inget annat än oanständigt. 

30 kommentarer till LO låser dörren

 1. Det finns tydligen bara en lösning, utvisa hela LO ledningen å vägra dom återresa.

  Om varje dagis/skola/fritids hade samma personaltäthet som byggnads/elektrikerförbundet har krav på antal fackpåvar som skall “finnas” på byggena hade barnen fått bra många nya vuxna att vända sig till. Alternativt är att minska antal fackpåvar till antal personal som barnen/ungdomarna tycks ska klara sig med då hade bostadspriserna blivit betydligt lägre.
  Antingen måste det förekomma barnarbete på byggen i Sverige, eller så är man så van att “morsan” alltid skall finnas till hands, inom de mansdominerade byggfacken?

 2. Hej Rebecca,

  Ytterligare ett fantastisk och välskrivet inlägg. Detta är journalistik på riktigt. Sluta aldrig skriv och granska. För mig är du absolut en av Sveriges bästa skribenter som granskar makten och jag är övertygad om att många håller med.

  God Jul!

 3. Jag brukar i debatter hävda att “alla” svenskar är egentligen socialdemokrater och det är framför allt våra valda ombud nästan oavsett partifärg, SD undantagna. De har inte modet att driva en klar icke vänster politik. De vågar det kanske framför allt för att media, som är konstaterat vänster skulle såga dem som verkligen skulle våga för konsekvent högerpolitik. Jag är mycket modstulen betr. det Sverige som det styrs idag. Unga politiker är nog bra, men hur är det med erfarenhet, mod, klokskap om man är 30?

 4. Detta är verkligen beklämmande!
  Tyvärr har jag inte hunnit följa denna intressanta debatt. Hur kan man helt plötsligt resonera på detta vis? Från att i princip aldrig utvisat någon, oavsett vad de åsamkat svenskar eller Sverige? Hur kan LO ha fått så mycket att säga till om?
  Tala om tes och antites.
  Förr var socialismen och kollektivet vanliga människors val. Men om man röstar på en regering som stöder en fackföreningsrörelse, som ger uppkomst till sådana här uttalanden, börjar jag verkligen tvivla på ett ganska stort klientel av svenskar!
  Jag har länge “marknadsfört” åsikten “Vill du bo i Sverige, så får du sköta dig!” För om du inte gör det, och det går att bevisa, då har du inte i vårt land att göra”. I princip. För det är faktiskt ett känt faktum, om man t ex tar problemet med våldtäkter, att det är en högre andel invandrade män, de senaste 25 åren, som står för dessa (eller inte…) än svenska män. Även ungdomsbrottsligheten i storstäderna. Det var säkert 15 år sedan, jag hörde om en rapport från Polisen, att 85% av ungdomsbrottsligheten i Stockholm var orsakad av yngsta generationen invandrare.
  Varför skulle man få stanna i landet då, menar jag. Om man våldtagit, misshandlat mm? Jag anser vidare att om barnet inte är straffmyndigt, är det naturligtvis föräldrarnas ansvar att se till att deras barn sköter sig. Det gäller naturligtvis för svenska familjer också.

  Utvisa gärna folk, men gör det på rätt grunder! Som det ser ut idag, när det kommer många människor till vårt avlånga land, är det extra viktigt, att kolla upp vilka som kommer in och inte. Man får lägga krutet där, just nu, sedan när flyktingvågen lagt sig, om den gör det, bör man lägga mer resurser på att kolla upp folk som är här i vårt land, på felaktiga grunder, p g a att de är brottslingar mm.

  Tack för ordet och God Jul!

  Leif Dristig, SD
  Dristig & Co
  “Musik och Politik, det hör ihop”
  (Citat stulet från en SSU-politiker jag glömt namnet på, som han myntade i början av 1980-talet. 😉 )

 5. Obegripligt att arbetande, skötsamma individer och familjer utvisas. Påtalande ofta är de från bra länder som har väldigt liten invandring till Sverige, medan det strömmar in människor från 4-5 olika u-länder varav endast ett är i krig. Obegripligt. Många av dessa, inte alla, kommer inte bidra med något till detta land. Samtidigt som de som bidrar åker ut.

 6. Ja, och sedan när det blir semesterdags sätter sig dessa, värsta sortens protektionister, på ett Ryan air-plan till värmen. Inte så noga med kollektivavtal o solidaritet då..!

 7. Är det verkligen så det fungerar, Jag skäms för Sverige och dess förtroendevalda. Dessa slätstrukna vilsna och okunniga människor. Är det någon som behöver hjälp så är det nog dessa. Ofattbart hur allt kan utveckla sig i fel riktning.

 8. Fast i grund och botten handlar det ju om att företagare inte ska anställa människor för att de jobbar för mindre. Sedan är det som alltid synd att migrationsverket inte kan vara lite flexibla. Att en del yrkesgrupper tjänar fruktansvärt mycket i jämförelse med sin utbildning är inte heller det LOs fel. Det är väl snarare ett systemfel i hela det svenska samhället?

  Jag har en väninna som precis fått avslag på liknande grunder som case nr 2. Jag har gråtit över att jag kommer sakna henne. Men det gör inte att jag tycker att det är fel att vi har lagar som gör att vi väljer den som tar minst betalt.

 9. Jaha, av omsorg så skickar man ut invandrare tillbaka. Jag trodde att man är glad för att det finns arbetsamma flitiga människor. Fri konkurrens gäller bara inom hadeln, tydligen. Inte de som arbetar. Vad säger EU om detta? Ska facket ha sista ordet, är det tecken på en demokrati ?

 10. Hej Uvell,
  De människor som drabbas av detta, är det personer med uppehållstillstånd/medborgarskap/asylsökande eller vad har dom för “medborgerlig status” så att säga?

 11. “Det var inte riktigt sant, för siffran 600 000 är antal sysselsatta men du är sysselsatt enligt statistiken om du arbetar 1 timme per vecka eller är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Inget av dessa innebär att du bidrar mer till systemet än du kostar. “
  Mera då:
  Inget av detta innebär att du bidrar till systemet.

 12. Det är väl ingen nyhet att Sverige egentligen är en korporativ stat?
  Som individ är du ingen och betydelselös – som en del av en organisation allt…

 13. Äntligen någon som kan förklara. Blir arg o besviken på något jag trott vara solidaritet. Har sedan länge varit missnöjd med fackrörelsen. Men å andra sidan är det ingen som stått upp mot högerextrempartier som LO gjort. Jag känner inte igen den politiska kartan. Tack åter igen. Men vad kan jag som ensam människa göra mot alla namnlösa byråkratiska beslut. Så oerhörtdumt att man känner hopplöshetens förlamande struprepp över samhället.

 14. Vi är ett it företag på 20 anställda, vi har inget kollektivavtal, och jag skulle vägra har det.
  Vi har löst allt ändå, Vi betalat tex 6.5% i pension upp till 7.5pbb. Kollektiv avtal har 4.5%.
  Det som vi inte kan lösa är trygghetsrådet, det går inte köpa som tjänst.
  Att vi ska bli utesluten från upphandlingar är sjukt. Facket är maffia metoder.

 15. LO – Höjdarnas utspel bevisar mer än väl att det ligger enbart politik bakom deras angrepp i synnerhet på SD- medlemmar i facken. De har tydligen glömt bort att det är medlemmarna som betalar deras höga löner (jämfört med arbetarlön)

 16. Detta sätt att strypa människor är totalt anakronistiskt.Facket klassar ut sig självt.Det måste bli ett Slut på de diktatoriska fasoner. Det måste även S se, annars visar de att de tycker det är rätt att utestänga människor från arbete. De ljuger folket rakt i ögonen.

 17. “Kom gärna hit men jobba för guds skull inte. ” – Så sant så, för börjar man jobba så vill man kanske rösta på något icke-arbetsfientligt parti, och då blir LO (S) av med sina röster.. stackare där..

 18. Det är just här hjärtana skulle behöva öppnas. Ordentligt!
  Hade vi fixat det här för 10 år sen så hade vi inte behövt stänga gränserna. Då hade vi kunnat fortsatt ha en generös flyktingpolitik.

 19. Det inlägget har förmodligen ingenting med LO att göra! Det är ett rent myndighetsbeslut fattat av en handläggare på Arbetsförmedlingen, men det är ju lika illa för det!

 20. Och hur rimmar det med Löfvens (och övriga anarkisters) öppna kranen och era hjärtanpolitik? Det är alltså ok att slänga ut kompetenta invandrare som blivit integrerade medan outbildade från tredje världen välkomnas med öppen famn? Hur idiotisk får man egentligen vara? Fast i och för sig var det likadant tidigare. En flickvän som var en av de bästa experterna på raketmotorer sökte jobb i Kiruna. Facket sade nej, AMS sade nej och slutligen Migrationsverket. Idag är hon en av dem som utvecklar motorer åt Arianespace i Paris, motorer som används för att skjuta upp europeiska satelliter. Det här var en kompetens som Sverige hade kunnat ta till sig, men uppenbarligen är fåraherdar och IS-krigare en bättre resurs att ta tillvara.
  Vad beträffar de här människorna som nu får avslag kan jag bara säga sök asyl.

 21. TACK, jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Varför sätter ingen journalist tänderna i detta ämne?
  Hälsningar
  Kicki Blom

 22. Alltså. Jag kan, även om nu inte alla håller, gilla tanken med facket.. Men seriöst? Detta måste bara troligtvis en av de dummaste sakerna när jag har hört på sedan finanskrisen – och då har det snurrat en hel del tosserier i media.

  Människor flyr, blir integrerad, får jobb, satsar järnet … och så får man rätt kort för detta?

  Känns lite Kafka-aktigt..

 23. Jag tillhör fortfarande till dessa som tror att facket har en viss funktion men jag tvivlar mer och mer om man inte mest ser till sina egna intressen.
  I detta eller dessa fall vet jag inte om man skall skratta eller gråta. Det är så otroligt dumt och korkat att man saknar ord. Att något politiskt parti utöver V kan acceptera detta ör skrämmande. Här väller det in invandrare, varav en mycket stor del aldrig kommer i arbete, då skickar man hem någon som börjat integrera sej och har arbete.

  Fortsätt Rebecca att jaga facket med blåslampa.

 24. Man skall veta att om företaget saknar kollektivavtal så blir man som företagare automatiskt utesluten från många upphandlingar, så det där med avtalsfrihet är en sanning med modifikation.

  Facket har alldeles för mycket att säga till om i Sverige och av någon outgrundlig anledning så älskar dom att bråka med småföretagare, det är antagligen för där vet dom att dom kan köra sin gangster mentalitet.

 25. Fantastiskt “gräv”! Det finns hopp om mänskligheten.
  Tänk om “mainstream” journalister gjorde sitt jobb på riktigt, istf för agenda-journalism!
  Ett exempel på det senare: F. Virtanens rödvins-twitter (= fylle-fnitter) i en kvällstidning häromdagen.

 26. Det är åt he-e att arbetande invandrare utvisas pga för låga löner som de uppenbarligen klarar sig på (jag tar för givet att det inte finns grova brottsdomar i familjen nu….) medan vi behåller mördare och våldtäktsmän, de utvisas inte pga diverse bleeding heart skäl. Vilket vi har flertalet exempel av i media. Flertalet, men inte alla tack och lov, som låtsas att det är vilken svenne som helst.

 27. Herregud vilka ingångslöner! Jag fick 16 500 kr som färdig sjuksköterska och nu, efter 12 år, har jag kommit upp i 25 000.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap