Champagnesocialism


Bilden är gjord av “I fablernas land”

Höj skatten. 

Ja, det är ju en populär åsikt från vänster. Högre skatter ska lösa alla problem i samhället, resurserna är obegränsade. Det handlar bara att man inte “hämtat” dem ännu. 

Det börjar bli tjatigt. Nu när flyktingvågen fått till och med den mest inbitne förnekare att erkänna att flyktingar kanske ändå kostar pengar för ett samhälle och inte omedelbart innebär en stor vinst och investering hörs det mer än någonsin. 

Höj skatten. 

Det magiska trollspöet.

En vanlig artikel på LO:s ungdomssatsning Politism, lika framgångsrik som floppsajten EDIT på SVT och lika ekonomiskt framgångsrik som SAAB, innehåller just orden “skatt” och “höj” i samma mening.  

Så här skrev de i maj:  
 

Den 26 november avslöjar de exakt hur djupt deras okunskap går i basal ekonomisk förståelse: “vi har råd med nästan allt. Bara vi tar miljardärernas pengar”

Privat äganderätt är ett ord som smakar illa i planekonomens mun där allt tillhör staten. 

Vi har högst skattetryck i världen.

Ändå kan opinionsbildarna, för de är lika lite journalister som jag, på Politism hävda att de få riktigt rika vi har i Sverige inte bidrar. Trots att de är de få rika som trots det höga skattetrycket valt att bo kvar här. Och redan idag betalar svindlande summor i skatt varje år. Jag vill minnas att Stefan Persson för några år sedan på tre år betalade in 1,7 miljarader i skatt. Bara han. 

Det är direkt oförskämt att påstå att han inte redan bidrar. Själv är jag mycket tacksam, inte bara för att familjen Persson i generationer varit så duktiga entreprenörer och gett världen möjlighet att klä sig snyggt för lågt pris utan också valt att bo kvar i Sverige trots socialistpolitiken. 

Men det finns andra som inte kan räkna och som ändå dyker ner i den poolen.

Henrik Schyffert till exempel, som gjort sig ett namn som ekonomlajvarnas mästare med sina redan klassiska liknelser mellan flyktingkostnader och pizza

Popsociologen Roland Paulsen vill inte vara sämre och knackar också med vänsterhanden på socialistminiräknaren och får fram att vi har råd med nästan allt, för att julhandeln omsätter 70 miljarder. 

Fredrik Virtanen försöker också frammana lite gymnasiematte från Motala och kommer fram till att flyktingkrisen inte är ett problem eftersom folk (läs han) dricker samma sorts rödvin på fredagarna fortfarande. 

Jag blir deprimerad av det här.  Jag orkar inte ens börja gå igenom  varför det är som att jämföra äpplen och avgassystem att använda totala handelns omsättningssiffra i december och jämföra den med migrationskostnader. Eller sin egen vinkonsumtion på sin 63 000 kronors-lön (de tio procent rikaste i hela landet) med densamma. 

Utan jag väljer att istället fokusera på Benny Andersson.

För han medverkade i Claes Elfsbergs serie “Köttberget checkar ut” nyligen. 

Jag råkade zappa in just när han satt där och fick höra Andersson prata just om skatter. 

Nedan är skärmdumpar från programmet. Hela programmet kan ni se här

Det här är långt ifrån första gången Andersson tar politisk ställning offentligt, exempelvis sa han samma sak i Dagens PS.

Andersson har gått ut öppet med att han stödjer Feministiskt Initativ, vars partiprogram är en karbonkopia på just Vänsterpartiets. Framför allt den ekonomiska politiken, den lilla som finns. 

Han har förutom att köpa annonser för 1 miljon kronor även gett totalt 1 miljon till deras valfond. Han gillar verkligen FI. Mot den bakgrunden är det alltså lätt att förstå vad uttalandena bottnar i och vad Andersson tycker om skatter etc. 

Benny Andersson är en av våra mest framgångsrika artister, som alla vet. Just artister och sportstjärnor återfinns faktiskt aldrig på listor över vilka rika som borde låta bli att flytta utomlands för att undkomma världens högsta skattetryck. Eller på de som borde dela med sig ännu lite mer. 

Och är lätt att tycka att skatten är för låg när man som Benny kan ge sig själv 19 miljoner i utdelning. Bara i år. 

Bolaget Benny Anderson Produktion AB har en fantastisk rörelsemarginal (EBIT genom omsättningen) – hela 67 %. Det gjorde 33 miljoner i rörelseresultat.

Ändå blev skatten bara 385 000 kronor. 

Varför då? 

För att Benny Andersson skickade 36 miljoner i koncernbidrag till sina andra bolag och slapp därigenom att betala 8,3 miljoner i skatt.

En “vinst” för honom på 8 miljoner i skatteeffekt alltså. 

Nu har jag inget emot att man som aktiebolag använder de lagliga medel som finns för att skatteplanera. Men som bekant tycker jag man ska hålla lite lägre profil när det gäller andras skattemoral eller huruvida skatten borde höjas i så fall. 

Faktum är att Andersson utnyttjar koncernbidrag varje år i sitt bolag. 2013 och 2012 tog han 7 miljoner och 2013 gjorde han även avsättningar till periodiseringsfond på 13 miljoner.

Detta är också ett sätt att skatteplanera. Vanligtvis använder man peridiseringsfonder för att jämna ut inkomster över tid så att man sedan kan ta ut de ett dåligt ut. Först när fonden upplöses tas den upp som intäkt. 

För ett bolag som har 426 miljoner i tillgångar verkar detta vara något överängsligt, om det handlar om det. Det handlar gissningsvis om att slippa betala skatt. 

Faktum är att Benny Andersson har en koncern på ett gäng bolag, där Nyckelbrädan är koncernmoder. Förra året omsatte koncernen 156 miljoner och hade totala intäkter på 166 miljoner. Bland annat ingår Hotell Rivals omsättning här. 

Han är en fantastisk artist och duktig entreprenör. Inget snack om den saken och ni som följer mig vet att jag alltid höjer sådana. Så bra jobbat på den fronten, Andersson. Men attityden till skattetrycket vill jag diskutera lite. 

Trots denna höga omsättning blev det bara drygt 4 miljoner i skatt, varav alltså endast 385 000 kronor från hans produktionsbolag på grund av koncernbidragen. 

Även från ägarbolaget Nyckelbrädan tog Andersson 19 miljoner i utdelning 2014.

Totalt har alltså 38 miljoner delats ut i år från Benny Andersson Produktion och ägarbolaget till de aktieägare som finns, vilket är förutom Benny hans son Ludwig andersson. 

Andersson har 13 engagemang enligt Ratsit men det är flera bolag som inte har några intäkter och det är oklart varför de finns ärligt talat. Omsättningen sker främst via Hotell Rival samt Benny Andersson Produktion AB. 

Det är det här som blir märkligt. Andersson tycker Feministiskt Initiativ har så rätt att han hittills gett dem över 2 miljoner kronor i privat partistöd. Han tycker att skatten är för låg, att folk måste betala mer i skatt och dela med sig. 

Ändå skatteplanerar han bort miljontals kronor varje år som enligt egen retorik kunnat gå till det gemensamma. 

Och gemensamt med exempelvis Virtanen, Schyffert och andra kändisar som vill ge vanliga svenskar i landet med världens högsta skatter ännu mera skatt är att det knappast drabbar dem själva. Schyffert omsatte 5 miljoner förra året, vilket är ett kanonresultat på en person. Han kan dessutom styra inkomster och skatt själv via sitt bolag, precis som Andersson kan.  

Men en vanlig mellanchef som jobbar 50-60 timmar per vecka, har höga huslån och knappast lever något lyxliv i sus och dus, även om han tjänar bra, har inte de marginalerna som Benny Andersson har.

För dem betyder det att de inte ens ska få behålla ens 40-45 % av sina inkomster de tjänar på  uppoffringen att vara borta mer från familjen än de behövde innan de tog chefsjobbet.  

För dem betyder höjd skatt att de kanske måste låna för att ha råd att byta taket på villan, en av många stora utgifter en vanlig husägare står med så fort huset inte är nybyggt (småhus är den vanligaste boendeformen i Sverige). Eller att de får låta bli att byta ut bilen mot en bättre. Eller något annat helt vanligt Svensson-problem.

Det är nämligen så det ser ut i landet med den mest sammanpressade lönestrukturen – skillnaden mellan rik och fattig går vid drygt 10 000 extra disponibel inkomst per månad, som jag skrev i Dagens Samhälle nyligen

Det betyder inte, som dessa champagnesocialister oftast vill antyda, att det blir lite mindre rysk kaviar i jetplanet detta året. Alla har inte råd att bo på Kungliga Djurgården och ta 38 miljoner i utdelning varje år som Benny Andersson. 

Det är lätt att vara generös med andra människors pengar. 

När det handlar om sina egna brukar det som bekant vara svårare. 

Personligen väntar jag fortfarande på att den frivilliga kändisskatten som bland annat riksdagsledamoten Aron Modig från KD motionerat om ska bli verklighet. 

Förtydligande:

På förekommen anledning tycker jag alltså att alla företagare ska använda de regler som står till buds för att minska sin skatt. Men när man samtidigt gör det och tycker andra ska betala mer skatt är det hyckleri. 

Koncernbidrag får man givetvis använda. Men man måste alltså inte. Man kan låta bli och betala högre skatt istället. Det är inte förbjudet att frivilligt betala så hög skatt som systemen medger, nu när kändisskatten ännu inte finns. 
 

22 kommentarer till Champagnesocialism

 1. Om jag minns rätt var de 70 miljarderna HELA konsumtionen den månaden, inte bara de extra utgifterna?

 2. Oerhört trött på den här typen av janteretorik.
  Ja, det är envars rättighet (och enl mig skyldighet) att inom ramverket som finns maximera företags och privatpersoners vinst och disponibla inkomst. Det är bra för tillväxten och sammhället i stort.
  Nej, man förlorar icke rätten att ha åsikter om hur skattesystemet ska utformas om man agerar som i stycket ovan.
  Dvs, det finns som jag ser det ingen dubbelmoral i hur Andersson agerat. Min bästa gissning är att de som tycker det finns ngt problem här tycker så pga ngn form av avundsjuka eller missunsamhet.

  Nej, man förlorar inte rätten att att ha åsikter om

 3. Champagne produceras av hårt arbetande bönder i Frankrike.
  Inget som vänstern någonsin kommer att förstå.
  De är hårt reglerade, kontrollerade och beskattade av den Franska staten.
  Även här finns det olika aktörer och de stora jättarna (som Arla här, finns många likheter)
  pressar ut de mindre.
  Rek alla att åka ner till området och lära känna dem.
  Man får en förståelse för systemet och dess till viss del, förtryck.

  Att höja skatten i världens högst beskattade land där stora multimiljard projekt
  alltid förlängs och fördyras slår hårdast mot lönearbetaren. Se då till att den enorma och utbredda korruptionen (Hallandsåsen, Nya Karolinska, Nuon, Northland mm mm mm) hanteras långt mkt bättre av våra kära myndigheter, dess tjänstemän, hantlangare och dess leverantörer.

  Vad Benny inte förstår är att svensken förutom att jobba hårt i 40 timmar,
  kanske tillkommer restid, skall även få tid med sina barn och familj. Denna grupp
  lönearbetare har väldigt lite utrymme (om ens något) till skatteplanering. En kille
  som Benny klarar sig alltid. Det är de hårt lönearbetande medborgarna
  som en skattehöjning slår hårdast mot.
  Sverige är ett mycket korrupt land, med en ej fungerande självutnämnd sk “3:e statsmakt”.
  Det är här sådana granskande journalister som Rebecca Uvell kommer in.
  Tack för ditt jobb !!!! Vi är många som läser dig och du behövs.

 4. Tack för den genomgången. Den visar ju att detta med skattetryck är något relativt.
  Det svenska skattesystemet är alldeles för luddigt. Det är dags att strama åt det och införa platta skatter rakt över, det är min åsikt. En omsättningsskatt för bolag skulle behöva vara 1,3 procent för att dra in lika mycket pengar som bolagsskatten gör med nuvarande system. Inkomstskatten skulle hamna på 23 procent om alla inkomsttagare betalade samma procentsats (utan avdrag förstås). Det öär skattesatser som inte känns särskilt skrämmande. Det fina med dem är att alla får vara med och betala.
  Konstigt nog är vänstern mest motståndare mot platta skatter. Det är ju faktiskt människor med små resurser (få möjligheter att göra avdrag och bokslutsdispositioner) som vinner mest på platta skatter.
  Kombinera detta med riktigt kraftfulla insatser på att driva in de skatter som inte betalas idag, så kan vi sänka skatterna ytterligare. Enligt världsbanken omsätter den svarta ekonomin i Sverige 500 miljarder per år idag. Om skattetrycket är 42 procent, så borde det ju innebära att det finns 200 miljarder kronor om året att hämta in för samhället här.

 5. Åh, vad bra! Fantastiskt att du kan klarlägga ekonomiska fakta bakom dessa hycklares “filantropiska” struntprat! Fortsätt så – du är oumbärlig!

 6. När du i detta exempel säger att Benny “bara” betalar 385000 i skatt på 33 miljoner i vinst: Du råkar glömma att dom 36 miljonerna som skickas i koncernbidrag faktiskt blir skattepliktiga intäkter dit dom skickas (om det inte finns förluster att kvitta mot) OCH att de 19 miljonerna som delas ut faktiskt triggar lite skatt…fast det blir ju “bara” 3,8 miljoner i absolut minsta fallet och i mesta strax under 10 miljoner…så det är väl knappast lönt att nämna i sammanhanget?
  /M

 7. Även om det tar emot, så måste jag ändå påpeka att koncernbidrag bara innebär att det bolaget som tar emot pengarna får skatta istället – han/de hade ju lika gärna kunnat driva sin förlustbringande verksamhet i samma bolag för å “dra av” förlusten där.

  Sen kan man såklart tycka att det är illa att redan stormrika personer utnyttjar sånt här för att finansiera sina hobbies (har sett mer än en miljardär som drar av förlustbringande hästverksamhet på det här sättat)

 8. Hej!

  Jag måste säga att jag inte håller med dig över huvudtaget. Att lyfta upp massor av argument för en högre skatt och sedan välja en persons argument för att bemöta dem alla är för det första inte ett väldigt nyanserat sätt att ta sig an en debatt.

  För det andra argumenterar du inte mot Benny Anderssons argument eller för en diskussion kring det han säger, utan hackar enbart på hur han lever sitt privatliv.

  Han är bara en människa och precis som de flesta i vårt land, ser han till att utnyttja rådande lagar och regler för att det ska gynna honom maximalt. Det är, precis som du skriver, inget fel med det. MEN bara för att han gör det så tar det inte ifrån honom rätten att argumentera för att samhället bör förändras.

  Om vi skulle få högre skatt i Sverige och hans möjligheter att skatteplanera skulle begränsas så är jag övertygad att han kommer följa de riktlinjerna och glatt betala högre skatt. Bara för att han vill förändra samhället behöver han inte göra det själv, vara först eller agera som en förebild. Han har all rätt att förespråka ett pari som vill höja skatterna utan att i dagsläget betala mer skatt än vad han lagligt behöver. Det är inte hyckleri, det är mänskligt.

 9. Problemet med ditt resonemang kring Benny A. eventuella skatteplanering i sina bolag inom samma koncern är ju att alla bolag inte gör vinst. Bolaget RMV Film AB gjorde en förlust efter finansnetto a -31.1 Mkr och som du säkert är medveten är det fullt tillåtet att med vinster i ett koncernbolag täcka förluster i en annan verksamhet.
  Du visar även i dina skärmbilder koncernens totala resultat efter finansnetto (15.8″) och den totala skatten. 4.1″ (vilket är 22% i bolagskatt i sverige på det skattemässiga resultatet som i detta fall blir resulat efter finansnetto + tillägg för ej avfragsgilla kostnader)

  Så var exakt ligger Benny Anderssons skatteplanering?

 10. SAAB gjorde 1.153 mdr i vinst 2014, ca 10% ROE och är alldeles säkert en finfin skattebetalare. De förtjänar knappast att nämnas i samma mening som mediatramset. Du avser SAAB Automobile.

 11. Bra skrivet och uppställd analys!
  Håller med föregående att detta borde lyftas fram mer medialt!
  Mvh P-O

 12. Tack för ett objektivt och bra inlägg. Jag önskar bara att detta hyckleri fick mer medial uppmärksamhet.

 13. Å. jag verkligen älskar att läsa din blogg. Tänk om vi hade fler journalister av din kaliber och som dessutom kunde framträda i MSM. Nu är det ju bara vi intresserade som tar del av verkligheten.

 14. Hej! Kanonbra skrivet! Problemet är att folk har köpt vänsterns bild om att:
  alliansens 140 miljarder i sänkta raserat välfärden tillsammans med privatiseringen som låter riskkapitalister suga åt sig miljarder.

  Därför fattar folk inte att vi fortfarande har världens högsta skatter.
  Sen lyser avundsjukan igenom; när jag påpekar för vänstervurmare att Stefan Persson betalar miljarder så svartare de att det inte står i proportion till hans förmögenhet.. Så tröttsamt.

  SACO gick ut i ett inlägg på Facebook om hur dålig utbildningspremien är. Genast blev det ramaskri; nedvärdering av arbetare, fult med löneskillnader etc, studier är frivillig betald semester etc. Skrämmande. Att man lagt 5-6 år av sitt liv på studier, tagit studielån och att tekniker/ingenjörer också behövs ignoreras totalt. Det sitter socialistvärderingar i folks gener verkar det som. Skulle behövts 25-30 år med borglig regering och skattesänkningar för att bryta sosseindoktrineringen…

 15. Det här är symptomatiskt för en del, vi kan kan kalla det Timbakutska som någon döpte det till. Personligen är jag sjukt trött på det. I egenskap av löntagare med hög lön och ingen förmögenhet så är det inte ens lönt att få löneförhöjning. Det är kontraproduktivt för då kan inte min konsumtion öka vilket skulle ha lett till ökade intäkter för staten etc mm osv. Tack Rebecka för din sida! Du behövs!

 16. Bättre och bättre!
  Om man är miljonär är det lätt att vara generös med andras pengar. Attityden är motbjudande.

 17. Du har helt rätt. De som pratar mest om att hjälpa till gör minst. Det samma gäller i flyktingfrågan där många artister och kändisar tycker man skall ställa upp och öppna sina hem. Hur många av kändisarna med stora lägenheter och sommarställen har öppnat upp för att ta emot flyktingar. Inga skulle jag tro. Det är lätt att prata men att leva upp till det man säger är inte lika lätt.

 18. Hej.

  Får jag någon gång möjlighet skall jag fråga en glidare som Benny hur han ställer sig till statlig expropriering av alla tillgångar, oavsett form sort och ursprung, över en gemensam och lika schablon för alla, säg hundrafemtiotusen:-/anno. Tänk va! så mycket han kunnat bidra med då. Räcker ju till allt möjligt, och inte skulle väl Benny fuska eller flytta inte, nehej då.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 19. Snälla, bunta inte ihop biltillverkaren SAAB med Politsm. De producerade faktiskt något på riktigt och att hålla fram dem som ekonomiskt misslyckade är inte rättvist. GM flyttade ut alla vinster mha licensavgifter till moderbolaget för att slippa svensk skatt. På slutet var man lika effektiva på att bygga bilar som japanerna, det var politik som sänkte SAAB, inte inkompetens.

  Sedan är det djupt insiktslöst att resonera att det bara är att ta miljardärernas kapital. Socialisterna förstår inte att det inte är kronor på ett lönekonto utan arbetande kapital i form av aktier, Om staten skulle börja konfiskera dessa skulle de självklart förlora sitt värde, ingen vill ha tillgångar som kan försvinna när som helst. Vänstern har inget grepp om ekonomiska samband. De förstår helt enkelt inte vad pengar är.

 20. Det är konstigt att de fina gåsleverproletärerna i kultureliten som är så generösa med medborgarnas pengar , så gott som mangrant själva gör vad dom kan för att undvika att betala skatt som sagt var.
  Dom brukar också alltid säga att dom följer lagen, för att försvara sin skenhelighet och sitt hyckleri.Det är ju dock heller ingen som säger att dom gör något olagligt utan vi säger att dom är hycklare..
  För att citera Thatcher som sa det så klockrent:
  The problem with socialism is that eventually you run out of other peoples money.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap