Tala ur skägget


Det går just nu inte en skiljelinje i svenskt politik genom de traditionella blockgränserna utan mellan de som vill begränsa flyktingvågen och de som inte vill det. 

Här står märkligt nog Centern och Vänsterpartiet enade. 

Men det finns en massa andra liberaler i olika partier som enas här, över partigränser och över blockgränser. Det råder också rätt stor begreppsförvirring och man blandar medvetet ihop ideologi med praktik. Och det är som att försöka låsa upp en dörr med en banan. 

De som inte vill ha begränsningar pratar om öppenhet och att man måste riva i systemen för att människor flyr. Men de vägrar konsekvent svara på exakt vad detta betyder. 

Javisst, vi måste absolut avregglera arbetsmarknad, bostadsmarknad etc. Jag är en av de största förespråkarna av det. Men detta kommer vi inte kunna göra just nu. Med just nu menar jag faktiskt just nu, då människor tvingas sova utomhus för att Migrationsverket inte har bostäder. Och reformarbetet kan starta parallellt men kommer som sagt inte lösa aktuella kriser. 

Det är rätt ohederligt av folk att låtsas som att bara vi avreglerar bostadsmarknaden kommer alla som vill få bostad. Det tar åratal att i rättsaparaten fatta de nödvändiga besluten om regelförenklingar etc om vi ska följa den demokratiska ordning vi satt upp. Och även om det skulle gå rätt mycket fortare än förutsett tar det alltså åratal att bygga så många hus som vi behöver. 

Samma människor pratar om att vi inte borde försvara befintliga system. Välfärden måste bantas.  

Det är jag också för. Men inte med bibehållet skattettryck som är världens högsta. Varför ska jag betala världens högsta skatter och sedan inte få något för det?

Även här vill inte debattörer och politiker prata om vad de faktiskt menar. Det låter ju så fint med att säga “människor före system”. 

Jag vill fråga: vad i välfärden vill ni då skära bort? Och för vem? För skattebetalarna som dignar under världens högsta skattetryck eller för de asylsökande?
 

Vi kan börja med att reda ut vad välfärden erbjuder oss

Med oss menar jag vi som är medborgare, men också de som har och får PUT (permanent uppehållstillstånd). För idag är det inte medborgarskap som ger dig full tillgång till välfärden utan PUT. Att vi gett exempelvis syriska medborgare automatiskt PUT har därför förmodligen rätt mycket med varför de väljer att resa hela vägen från Syrien över Medelhavet och ända upp till polcirkeln. Det kallas incitamentsstruktur. 

Vi måste kunna prata om att anledningen till att det just nu går ett lämmeltåg genom Grekland, Ungern, Tyskland och Danmark handlar om att folk vill bo i Sverige för att vi har bra förmåner. Det är inte vädret de vill flytta till. 

Nedan listar jag några av de saker som du som invandrare, vare sig du är migrant av ekonomiska skäl eller de facto är flykting och flyr från krig.

Ytterligare begrepp vi borde reda ut. Flykting är du om du flyr från en akut situation. Fly från ditt eget liv är inte samma sak, då är du migrant och vill flytta för att du helt enkelt vill ha ett rikare och bättre liv. 

Fly för att rädda ditt liv = flykting
Fly från ditt eget gamla liv = migrant

Det senare är den mest använda och lockande metaforen som används i debatten – Karl-Oscar och Kristina. De flydde inte från krig, de flydde från sina egna fattiga liv. 

Välfärden erbjuder: 
 

 • gratis sjukvård (förutom patientavgift på 300 kr
 • högkostnadsskkydd för mediciner (allt över 1000 kr per år gratis)
 • gratis tandvård för barn upp till 18 (snart upp till 23)
 • kraftigt subventionerad förskola från 12 månaders ålder (max 10 % av kostnaden betalas privat, dvs max 1 200 kr/barn men sedan får du flerbarnsrabatt)
 • föräldrapenning 480 dagar per barn
 • barnbidrag 1 050 kr per barn plus flerbarnstillägg
 • bostadsbidrag (om du har låg inkomst)
 • gratis grundskola (inte ens matsäck får betalas av föräldrar på utflykter)
 • subventionerad musikskola
 • subventionerade fritidsaktiviteter
 • subventionerad fritidshemsverksamhet efter skolan 
 • gratis gymnasium
 • gratis universitet
 • studielån för alla högskolestudenter
 • studiebidrag för alla högskolestudenter
 • sjukpenning när du blir sjuk
 • förtidspension
 • försörjningsstöd om du helt saknar inkomst
 • a-kassa (om du betalar den lilla medlemsavgiften själv)
 • gratis BVC och MVC
 • hemspråksundervisning
 • extraresurser i skola och förskola om barnet behöver
 • hemtjänst
 • pension från 65 års ålder
 • äldrevård

Vi stannar där. Det finns ju onändligt med annat som ingår, som rättshjälp vid rättegångar, avgiftsfria vägar etc. I statsbudgeten ingår också en massa suventioner till bönder, vindkraft, försvarskostnader, polis etc. Men vi stannar som sagt där. 

Detta är den generösa välfärdsstaten. Som nu folk tycker att vi kan skära i. 

Så vad ska bort?

Och för vem?

Jag pallar faktiskt inte att läsa en enda debattartikel, en enda Facebookstatus eller en enda kommentar av folk med stort världssamvete som vill öppna gränser och montera ner systemen utan att svara på frågorna ovan. 

Jag vill bara veta vad ni menar.

Ska medborgare och de med PUT som betalar världens högsta skatter avstå något på listan och i så fall vad?

Eller ska vi skära bort de mesta för de som söker asyl och därigenom skapa ännu högre kvalificeringssystem i välfärdsmodellen? Och ska den då kopplas till arbete? Inte sysselsättning utan ett faktiskt jobb. 

För den tredje begreppsförvirringen är just arbetslöshetssiffror. Att vara sysselsatt innebär att du även kan gå en kurs som AMS ordnar eller ha ett bidragsjobb idag. Och det är inte att bidra till systemet, då är du fortfarande enbart en kostnad. 

Först när folk faktiskt talat ur skägget om det här kan vi ha en vettig debatt. 

16 kommentarer till Tala ur skägget

 1. Sverige har världens högsta skatter. Om det finns ingen diskussion. Det är så visar alla jämförelser.
  Dvs innan du Ivar propagerar för förmögenhetsskatt, fastighetsskatt (vilket är ännu en förmögenhetsskatt) samt arvsskatt (vilket är ännu en förmögenhetsskatt).
  Säg adjö till alla framgångsrika svenskar om du får igenom dina krav på ny förmögenhetsskatt + ännu en förmögenhetsskatt + ännu en förmögenhetsskatt.
  Dom mest framgångsrika drar och när deras jättelika skatter de idag redan betalar inte längre kommer in till statskassan kan du glömma dina fyra utlandsresor, för din pension kommer att sina den också, var så säker.

 2. Världens högsta skatter, säger du. Vi kanske har världens största skattefusk också plus alla finurliga sätt att minska eller undvika skatt som konsulter beredvilligt säljer till gräddan. Ändå har vi extremt gott ställt. Jag är pensionär i lägsta klassen men gör ungefär tre eller fyra utlandsresor om året, ofta till andra sidan klotet. Jag har mobil, TV, dator, villa, bil osv. Nästan varje unge har egen smartphone eller surfplatta och får resa utomlands varje år.De tre största bankerna i Sverige gjorde vinster på nästan 100 miljarder. I Sverige finns det gott om miljardärer som inte behöver betala förmögenhetsskatt, fastighetsskatt eller arvsskatt. Är det dom det är synd om när du talar om höga skatter?

 3. “Javisst, vi måste aboslut avregglera arbetsmarknad, bostadsmarknad etc.”

  Jag tycker mig se bland så kallade liberaller men väldig konservatism. Även hos dig.

  Den stora skiljelinjen i arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och imigration är inte mellan socialism och höger utan mellan konservatism och liberaler. Dom som är beredda och förändra system eller dom som vill behålla dom.

  När det gäller bostadspolitiken finns det en massa saker och liberalisera och jag är nyfiken på hur långt du är beredd att gå?

  Hur långt är du beredd att gå angående bostadsmarknaden.

  Avskaffa hyresrätten?
  Avskaffa bostadsrätten? Bostadsrätten är trots allt bara en hyresrätt som man kan köpa och sälja men mycket begränsad investeringsmöjlighet/hyrbarhet?
  Du behöver bara gå till Finland för bara ha ägarerätter som man kan hyra ut och investera i som investeringsobjekt.
  Endast införa ägarerätter?

  Kan du tänka dig att avskaffa kommunens plan och markmonopol så att man bland annat kan bygga mycket högt i attraktiva lägen?

  Det är trots allt inte i brooklyn dom högsta husen finna utan på manhattan. I liberal anda borde även stockholm innerstad bli betydligt mycket högre där det är som mest attraktivt och bo. Kan du tänka dig 20-30 vånningshus innanför tullarna?
  Även på södermalm och östermalm? Gamla stan?

  Finns även fler avregleringar man kan göra i liberal anda.

  Var går din gräns? Förklara gärna!

  En nyfiken telgetok!

 4. Det är med stor förundran man tar del av den politiska käbbeldebatten i såväl riksmedia som sociala medier, där politiska företrädare utan inhämtad kunskap såväl historisk som aktuell och dessvärre utan vare sig partiets eller personlig vision om vad man vill med sin politik. Det viktiga tycks mera vara att skapa sig en personlig plattform i politiken än att konstruktivt ta i tur med de praktiska och ekonomiska problem flykting/migrationen innebär, både på lång sikt och i realtid. Att det uppstår konflikter av rättvisekänsla är inte att bortse från då andelen migration i flyktingvågen är en betydande del som påverkar människors inställning och attityd till avkall på de förmåner i välfärdssystemet de själva med ett livslångt arbete bidragit till. Och där sedan politiska företrädare som inte kan skilja på citat: skattepengar och riktiga pengar ska ansvara för fördelningen av de resurser som behövs för att ta hand om de som flyr för att rädda sina liv. I stället för att konsekvent och med klara regler och styrmedel skilja “agnarna från vetet” ( att inneha flyktingstatus eller vara immigrant). En välfärdsstat kan inte i längden göda en invandringspolitik som utgår från en konsumtion med lånade “riktiga” pengar där andelen närande blir mindre än andelen tärande. Då går välfärden en total avreglering till mötes, så det är NU en restriktiv hantering av invandringen måste till inte i morgon.

 5. Hej,
  Jag tycker det är så otroligt dåligt av en regering att sköta Sverige som de har gjort hittills. Att låna pengar, för att låta kringresande lyckosökande välfärdsparasiter komma till Sverige och urholka Svensk välfärd, som svenska skattebetalare har byggt upp. Jag önskar man kunde vrida klockan bakåt och allt detta vansinniga agerande som regeringen åstadkommit vore ogjort.

 6. Håller helt med vad du skriver. Tyvärr så har M först nu fattat att det var deras fd partiledare och vår statminister som till stor del bidrog till detta med att “öppna sina hjärtan”. Det var kanske inte så smart tänkt.

 7. Problemet är väl att PK-klubben för inbördes beundran, med eller utan skägg, förefaller totalt oförmögen att LYSSNA och ta till sig ens en bråkdel av den information, som den resterande läs-, skriv- och räknekunniga befolkningen fortlöpande levererar.

  En seriös debatt om det faktiska tillståndet i landets finanser och hur skattekronorna ska fördelas, förutsätter att innebörden av PK förändras till Precisa Kunskaper e d.

 8. Mycket bra och viktig artikel! Hittar inte “Försörjningsstöd” i din lista (förut benämnt “socialbidrag”). Tror att det är en ganska stor del av välfärden.

 9. Jag minns väldigt väl hur det var när min hustru och jag för många. många år sedan väntade vårt första barn. Det var oroligt. Jag var inte riktigt färdig med studierna och min hustru hade jobbat en ganska kort tid. På den tiden gällde karensdagar för moderskapspenningen, 300 vill jag minnas.
  Det framgick alltså med all önskvärd tydlighet att man fick ut av en förmån som man var med om att betala.
  Numera får man ibland intrycket att våra politiker har tillgång till en slags Mimers brunn, där de förvisso inte verkar tillägna sig visdom, men i stället finner oändliga mängder med pengar.
  I linje med detta, sägs det mig, kan invandrade föräldrar i dag kvittera ut retroaktivt barnbidrag. Man häpnar!

 10. Jag håller absolut med Wolf. Folk tar välfärden för given, och inte bara den. Man tar det mesta för givet. Man utgår ifrån, eller orkar inte intressera sig för hur välfärdssystemet finansieras, eller öht hur det mesta fungerar i samhället. Det är någon annan som fixar allt, eller någon annan som betalar för det mesta här i livet. Konsekvensanalys är fullständigt otänkbart.

  Så hur kan jag exemplifiera detta?

  Vi var med om den senaste bostadskraschen i början på 90-talet. Inte så att vi köpte en bostad som gick ner i värde, snarare tvärtom, vi köpte i rätt tid precis efter. Men vi hade bekanta som råkade illa ut. Bostäder som var osäljbara som idag ligger i områden med priser på fantasinivå. Vi har sedan dess levt med lärdomen att samma sak kommer att hända igen. Än har det inte hänt, men vårt hus är betalt till 90% och vi kommer troligen att vara skuldfria vid pensionering. Om inte det här går fullständigt åt helvete.
  När jag pratar med yngre kollegor som nyss har köpt lägenheter för nästan 100000 per kvm och berättar om kraschen i början på 90-talet så tittar de på mig som om jag berättar om små gröna män från Mars. Om jag då berättar om Boverket och en utredning som har gjorts där nyligen om en liknade krasch som på 90-talet applicerat på dagens situation? Det kommer fram tvångströjor… Jag förstår dock att det är svårt att ta till sig att priserna i så fall generellt skulle gå ner med 50%(på det som går att sälja), och att det skulle ta upp mot 10 år för prisnivån att hämta sig. Som det var på 90-talet. Jag kan ge fler exempel på liknande beteenden, men jag gissar att de flesta som läser denna och liknande bloggar, vet det här lika bra som jag själv.

 11. Jag kan inte tänka mig något annat än att man ska kvalificera sig för att åtnjuta välfärden. Sverige kan inte vara världens socialbyrå. Enligt min uppfattning borde vi ha ett system som man får arbeta upp sig till – med riktigt arbete, inte några arbetsmarknadsåtgärder. Är man riktig flykting köper jag att man ska få åtnjuta välfärden under en viss tid, men därefter ska man börja dra sitt strå till stacken. Migranterna tycker jag dock ska ha två val: betala för sig eller åtnjut välfärd, men dra ett strå till stacken.

 12. Detta hyckleri har jag också retat mig på ett längre tag. Jag brukade kalla mig liberal/libertarian. Det är lätt att klaga på skatterna och hävda att det kostar för mycket. Självklart ska man alltid granska vad pengarna används till och om de används på effektivast möjliga sätt men det går inte heller att komma ifrån att det system vi har ändå har en hel del fördelar jämfört med andra länder.

  Något som är lätt att glömma bort är till exempel att vi har fri skolgång ända upp till universitetsnivå. Att gå på universitet i Sverige är inget man höjer på ögonbrynen över här men det är långt ifrån lika enkelt i andra jämförbara länder. Ta USA till exempel där det kostar stora pengar vilket löses antingen genom rika föräldrar, jättestora lån och/eller stipendier.

  Själv tycker jag det är enorm fördel för Sverige att ha denna fria skolgång då landet i förlängningen tjänar på att ha en välutbildad befolkning. Även här kan man förstås ifrågasätta vad “välutbildad” betyder, är genuspedagog verkligen något vi ska satsa på? Men vill vi verkligen ha ett system där universitetsutbildning kräver enorma privata pengar? Ska utbildning vara begränsat till de rika?

  En annan sak som också faller bort i debatten är att de flesta av dessa “flyktingar” kommer till Sverige just för att vi har dessa system. Avskaffar vi välfärdsmodellen kommer också flyktingströmmen att avta så vad har vi då vunnit förutom att göra det värre för oss själva?

 13. Vi har haft en väl utvecklad välfärd så länge nu att alla helt enkelt tar den för givet. De inser inte heller hur livet ter sig utan den. Så när folk säger lite vårdslöst “vi kan skära i välfärden” så tror jag att de helt enkelt inte riktigt inser vad det i praktiken innebär. Jag gillar att denna artikel tar upp det. Det är en lång väg kvar, men någon gång måste diskussionen börja.

 14. Exakt Uvell! Detta är vad allt handlar om. Pengar, och vem som ska stå för dem.
  Svårare är det inte. Så länge inte pengaträdet ger skörd så ….

 15. uppgiften “högkostnadsskkydd för mediciner (allt över 1000 kr per år gratis” stämmer ej, frikort efter 2200, 50% rabatt efter 1100. mvh apotekaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap