HGF Undercover

Jag har tidigare skrivit om hur gamla AFA-aktivister numera jobbar som professionella PR-spinndoctors för att lajva ”boendeprotester”. 

Läsarna ska tro att det är det boende som står bakom men i själva verket har dessa professionella aktivister arrangerat. Protesten börjar så att säga med dem. Sedan letar de upp folk i området som kan vara riktiga boende. 

Vem betalar då?

Ja, ytterst är det gissningsvis oftast Hyresgästföreningen. De är finansiär av sajter som exempelvis ”Rätt att bo” som Mattias Wåg rattar. För pengarna kommer någonstans ifrån. Dessa gamla socialister vill gärna få folk att tro att varje insats är ideell och även om jag vet hur mycket dessa personer gillar att demonstrera, ockupera hus och kasta sten på poliser så finns det en gräns hur mycket även dessa kan göra utan att få betalt. Alla måste äta. 

Här kommer Hyresgästföreningen in, pengarna kommer ju någonstans ifrån och HGF är den organisation som står närmast här.

”Boendeprotester” uppfyller alla syften de har för opinionsbildning. 

Dessa organisationer har sedan som uppdrag att dra igång så många ”boendeprotester” de kan. De är nämligen proffs på just att arrangera sådana här ”folkliga” uppror, de har sysslat med det i decennier. Då som arga tonåringar, nu som PR-proffs. Och de har stort nätverk. 

Här har de kallat initiativet ”Valla åt alla”, tidigare har det varit ”Alby är inte till salu” och ”Högdalens vänner” för att nämna några. Bakom ligger olika organisationer, som Linje 18, Linje 19, Megafonen, Pantrarna, Afa etc. 

Win win.

Hyresgästföreningen och organisationerna får det att verka spontant och sedan kan de ”bli inbjudna” att medverka till dessa gräsrotsprotester. Aktivisterna får både göra det de tycker är allra roligast och få betalt. 

Sedan ser de till att så många av deras polare kommer, som gärna demonstrerar mot allt möjligt en regnig söndag bara man får protestera. Ideellt, såklart. 

Vi måste skilja på de som står där med plakaten och de som arrangerar. Arrangörerna är professionella spinndoctors och har finansering, deras polare som sedan står och demonstrerar gör det givetvis bara för att det är det roligaste man som socialist kan göra en regnig novemberdag.  

De som är med i Hyresgästföreningen finansierar med all sannolikhet alltså indirekt gamla AFA-aktivister. 

Ett exempel på detta är ”boende”-demonstrationen utanför stadshuset den 30 november
 

Ingenstans i artikeln står något om Hyresgästföreningen. De anges bara som talare. 

Men på ett foto dyker loggan upp. 

 

Längst fram på en bild från Stockholm Fria Tidning står också ordföranden för Hyresgästföreningen Stockholm – Simon Safari (den äldre mannen med grå backslick och svart jacka). 

 

Den 25 april i år valdes Safari till ny ordförande för region Stockholm, den mäktigate i hela Hyresgästföreningen. 

 

Demonstrationen utanför Stadshuset arrangerades via en officiell sida på Facebook skapad 18 november 2015, åtminstone finns inga inlägg tidigare. Där kan man se att hela 1 200 personer bjöds in för att delta.

De som ligger bakom sidan har alltså ett mycket stort nätverk. 

199 var intresseradse men bara 118 kom. Bland de intresserade hittade jag Mattias Gardell och Dror Feiler, givetvis. 

Mattias Wåg var givetvis en av de deltagande, eftersom han som sagt arrangerat hela grejen. Han är en av de professionella aktivister som jobbar som vilken PR-byrå som helst. Så just han var inte där bara för att det är kul, han var där som eventarrangör. 

Majoriteten av de som kom var dock det, förutom de från Hyresgästföreningen som också var där i jobbet. 
 

En av de som de ”boende” ville prata med var vänsterpartisten och tillika borgarrådet Ann-Margreth Livh. 

Hon har tidigare luftat en del fördomar om folk.

Som att de som bor i områden med mycket höginkomsttagare blir inskränkta och åker till Thailand varje år. De ”får problem sedan”

Detta sa hon i en intervju i tidningen Arbetet i april 2015. Det är alltså ett färskt citat. 
 

Kul att hon är ärlig med fördomsfullheten i alla fall.

Hon glömde att alla som är höginkomsttagare har en pudel, kör Jaguar och minst en hushållerska som städar i 500-kvadratsvåningen. Alla är rika. Alla är olyckliga. För lycka kan inte köpas för pengar och har man mycket pengar måste man ha andra problem. Man kan inte både tjäna pengar och vara en rimlig person samtidigt. Då blir det syntax error i socialisthjärnan. Man får ”problem”.

Jag tänker att de som bor i Norra Djurgårdsstaden nu känner ”du är inte mitt borgarråd”?

Livh är dock personen som alltså undertecknat beslutet om renoveringarna just på Valla och de kommer genomföras som planerat. Trots Hyresgästföreningens arrangerade protester ihop med aktivistnätverken. 

 

Det intressanta är att varken hon eller någon annan i den rödgrönrosa röran i stadshuset hade tänkt sig använda den modell den förra borgerliga majoriteten med framgång användes sig av när de gäller renoveringar på andra sidan stan – på Järvafältet. Där fick de boende välja renoveringsgrad och 85 % flyttade därför tillbaka. 

Detta yttrar oppositionsborgarråden Joakim Larsson och Anna König Jerlmyr när beslutet skulle fattas. 

 

Så trots artiklar i Dagens Nyheter, Stockholm direkt och Stockholm Fria Tidning samt en rätt välbesökt demonstration, ockupation av teatern i Valla etc beslutade alltså ändå staden med Vänsterpartiet som undertecknare att genomföra renoveringarna enligt plan. 

Bättre lycka till nästa gång, får man då säga till arrangörerna av ”boendeprotesterna”. Väl kämpat.  

De lär dyka upp igen. I något nytt bostadsområde och lajva boende. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!