När gör LO slut?


Idag kom SCB-rapporten som specificerar mätningen som kom tidigare i veckan. 

Och där fanns det mycket intressant att läsa. 

Först och främst är det intressant att se hur nuvarande mätning skiljer sig från hur opinionsmätningarna var förra valet tycker jag. För att främst se hur Miljöpartiet påverkats av att sitta i regering för första gången och när detta enfrågeparti faktiskt blev tvugna att ta ansvar för första gången. Vi vet ju alla att det gått…….så där med det. 

Om man tittar på hur det såg ut 2010 hade MP en av sina högsta siffror, med 10,7 % i maj det året. Innan valet. 

I valet i september det året fick de sedan 8 %, sitt bästa valresultat någonsin. 

Inför valet 2014 hade MP 8 % i mätningarna.

Valet till EU-parlamentet var efter mätningen. Då fick de rekordstöd och ökade ett mandat. Men i SCB-mätningen till riksdagsvalet hade de ändå backat från november 2011 då de fick sin bästa siffra på 11,7 %. 

I valet 2014 fick de 6,9 % och backade alltså. 

Vad har då hänt sedan de intog Rosenbad?

MP har sjunkit till 5,9 % i opinionen.

Eftersom det traditionellt finns luft i MP:s siffror, som jag visat ovan, kan man alltså dra slutsatsen att om det vore val idag skulle MP få ungefär 5 %. 

De har aldrig suttit i regering tidigare utan kunnat recensera politiken ur sitt enfrågeperspektiv på läkaren i alla år. Nu efter ett år har de fått spela ut alla sina kort och visat hur amatörmässiga de är. Och att de innerst inne är just ett enfrågeparti. 

Ingen kunde vara gladare över detta än jag. 🙂

Om man kollar vidare på SCB-mätningen finns det massa intressanta saker. Som media plockade upp direkt kan man se att Socialdemokraterna fortsätter att tappa.

Men mest intressant är hur LO:s medlemmar skulle rösta om det var val idag.  

I maj 2014, innan valet, sa 57 % av de manliga LO-medlemmarna att de skulle rösta på S. Bara 17 månader senare har siffran sjunkit till 38,5 %. 

Under samma period har andelen SD-väljare ökat från 20,3 % till 31,5 %.

LO är desperata. Tidigt i höstas gjorde den en liten film, som jag sedan gjorde ett eget svar på. Den filmen kan du se här nedan, och har visats över 22 000 gånger på Youtube. 

Sedan gjorde de en film till för några veckor sedan. Skärmdumpen nedan är från den. 

För en vecka sedan släppte de en tredje film, denna gång en 18-minutershistoria om just SDs historia. 

Hjälpte det?

Inte ett dugg. 

Varje år skänker LO många tiotals miljoner till Socialdemokraterna av medlemmarnas pengar. I valet 2014 hade väljarstödet för S i LO sjunkit till strax över 50 %. I mätningen i veckan ligger stödet på blott 41,6 % av samtliga medlemmar. 

Andelen SD-väljare är hisnande 24,2 %.

När kommer LO sluta ge bort pengar till ett parti som 60 % av medlemmarna inte röstar på, undrar man ju varför inte LO:s medlemmar kräver.  

När gör svenska LO som sin danska och tyska motsvarighet och skiljer sig från S?

Vad kan man då mer hitta i SCB-mätningen?

Jo, massa intressanta saker. Som till exempel att Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sitt största stöd bland unga kvinnor och att Centern omvänt har mest stöd bland kvinnor över 65 år. 

Riktigt intressant blir det att titta på Socialdemokraterna, som har lägst stöd bland just unga kvinnor och mest stöd bland äldre kvinnor, där över 40 % skulle rösta på dem bland de som är över 65 år. 

För SD är det kvnnor 50-64 år som är största åldersgruppen bland kvinnor och bland de unga. Men stödet bland de unga kvinnorna har nästan tredubblats sedan maj 2014. 

Men allra lägst stöd för Socialdemokraterna har de unga männen, där bara 15,2 % skulle rösta på dem.

Bland männen ökar andelen sedan för varje åldergrupp och de har absolut störst stöd bland männen över 65 år, där 42 % är väljare

Där har SD lägst stöd. 

Men sanningen som gällde 2010 när de kom in i riksdagen, att de i majoritet bestod av unga arga män, stämmer inte längre. De är fortfarande betydligt större bland männen (nästan dubbelt så starkt)  men de har nästan samma stöd i alla åldergrupper förutom bland pensionärerna. 

Omvänt bland Moderaterna är de framför allt de unga männen där sympatierna finns och hela 30,2 % skulle rösta på dem om det vore val idag.

Lägst stöd har de bland de äldre männen. 

Slutserna här är att Socialdemokraterna är ett parti som bokstavligen talat håller på att dö ut. Väljarna blir äldre och äldre och bland de unga är siffrorna katastrof.

Bara 19 % under 30 år skulle rösta på S idag.

Inte ens 25 % bland de mellan 30 och 49 år. 

Men det är omvänt för Moderaterna, där starkast stöd finns just i medelåldern och de yngsta på andra plats. 

Bland de äldre finns nästan inte MP och V. Bara 2,6 % en pensionärerna gillar Vänsterpartiet och 3 % Miljöpartiet. Om pensionärerna fick bestämma skulle alltså båda dessa, ihop med KD att åka ur riksdagen. 

Övriga partier, där Feministiskt Initiativ är störst, har i princip hela sitt väljarstöd bland de unga. Men de har mer än halverat sitt stöd sedan maj 2014 då Fi kom in i EP strax efter mätningen gjordes. Då fick de hela 11 %. 

Om det vore riksdagsval idag skulle alltså Fi få siffror på under 2 % (hela Övriga partier fick 2,1 % i nya mätningen). 

Yay. 🙂
 

Hur är då väljarstödet spritt i landet?

SD har aboslut störst stöd i Skåne inklusive Stormalmö. I Skåne exkl Malmö har de 25 % nästan. 

Minst är de i Stockholm, där de får 6,6 % men de ökar ändå även här med en procentenhet. 

Omvänt är det för Socialdemokraterna som i Stormalmö bara får 21,9 %, vilket är hela 10 procentenheter lägre än i maj 2014. I Göteborg är det nästan lika illa, där samlar dse 22,4 %. 

Ju mer norrut du kommer desto mer ökar sossarnas stöd och allra störst är de i Norrland, där de fortfarande har 46 % i mellersta och övre Norrland. 
 

Moderaterna är däremot störst i Övriga Stockholm exkl Stockholms kommun, där de får
33 %. Dock har de trots detta tappat från 39 % här sedan maj 2014. 

Stockholm och Skåne kommer på andra plats. Sämst stöd har Moderaterna i Göteborg där bara 19 % skulle rösta på dem. 

Ju mer landsbygd desto färre Miljöpartiväljare och störst stöd har MP i Göteborg, följt av Malmö och Stockholm. 

Den sista intressanta tabellen är den med bakgrund. 

Här kan man se att SD som förväntat har störst stöd bland svenska väljare MEN att de växer i gruppen utländsk och hela 9 % skulle rösta på dem idag. 

Socialdemokraterna har störst stöd bland de med utländsk bakgrund, där 38 % skulle rösta på dem. Även för V och MP är utländska väljare större än de svenska. 

Intressant nog har de utländska väljarna ökat hos Moderaterna betydligt sedan i maj 2014, från 18,4 % till hela 25,4 % så även för M är de utländska väljarna störst men här är stödet nästan 50/50. 

Allra sämst stöd i den utländska gruppen har KD följt av C. Båda skulle åka ur riksdagen om de fick avgöra valet. 
 

Om man skulle bryta ner siffrorna för bakgrund på socioekonomiska variabler gissar jag att man skulle se att S lockar en betydligt större andel av de utlandsfödda som lever i utanförskap. För just den gruppen har S haft störst stöd i de senaste valen. 

Och här är slutsatserna:  

Socialdemokraterna är i fritt fall. 

LO har traditionellt varit deras starkaste fäste men det vacklar. Nu när väljarstödet är 41 % endast för S kommer det blir problem att upprätthålla legitmiteten i att ge S en massa pengar varje år och dessutom kampanja för dem i varje val. 

S har dessutom andra problem: deras väljare dör av. Bokstavligen.

Ju yngre väljare desto mindre relevant är S och inte ens 20 % av de unga skulle rösta på dem. De är inte relevanta eller intressanta för folk under 50 år. 

Dessutom har de blivit ett norrlandsparti. De tappar mer ju längre söderut du kommer. Sämst går det i Göteborg och Malmö. De har gått från arbetarpartiet till bidragspartiet, där huvuddelen av deras väljare lever på bidrag eller är pensionärer. 

Och bland LO-medlemmar är det nu historiskt lågt. 

Hur länge kommer LO-medlemmarna acceptera att LO ger bort deras pengar till ett parti 60 % inte röstar på?

SD är inte längre bara ett glesbygdsparti för unga män utan ett parti med väljare i alla åldersgrupper och har flest väljare i Skåne, till skillnad från S. De växer bland unga kvinnor, där de haft lägst stöd tidigare. 

V och MP är har sin största bas bland de unga. 

Men även Moderaterna har starkt stöd där. 

En annan viktig sak att tänka på är att S, V och MP är de partier som har aboslut högst siffror bland utlandsfödda. 

Hur kommer flyktinginvandringen påverka valen framöver, när vi nu fyller på med hundratusentals nya utlandsfödda? Om även dessa i majoritet röstar vänster. 

Och så säger folk att statistik är tråkigt. 

9 kommentarer till När gör LO slut?

 1. Om man inte vågar prata öppet om problemen som finns i samhället utan måste klä dessa i PK-åsikter så är det parti dödsdömt. Folk vill ha raka åsikter och raka svar på problemen, inte att politikerna dansar som katten kring het gröt. Det gäller inte bara problemet med flyktingarna, utan även allt annat som hur skattemedlen används, hur man samarbeta över blockgränserna istället för att göra allt i ens makt för att stjälpa varandra (en paradgren hos vänstern), etc.

 2. Det finns alltså hopp för Sverige!
  Sossarna tar livet av partiet under former “av ordning å reda”, “schyst”.

  Bra sammanställning av siffrorna till läsbar text.
  Tyvärr är det nog så att många invandrare som kommit till landet på senare år tror att socialkontoret är en underavdelning som sossarna driver(den myten ser dom till att underhålla) å inte att det är staten som är bidragsgivare. Det är därför som många invandrare som har hunnit etablerat sig i landet visar sympatier för SD.

 3. Hej.

  Det börjar bli dags för LO-medlemmar med Sd-sympatier att börja rösta fram varandra inom förbundet. LO har då två huvudalternativ: massuteslutningar, med eroderad väljarbas, samt anpassning av politiken utefter förändrad medlemsopinion. (Sen kan det givetvis finnas nyanser och blandningar, men så tror jag huvuddragen ser ut).

  Skall bli intressant att se om samma förändring håller i sig inom de andra förbunden. Lärarfacken är minst lika toppstyrda och kontrollerad av samma SVMp-lojalitet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Bradleyeffekten är ca 30% på SD vilket har visat sig i diskrepansen mellan mätningar och valresultat. Den stora valu-undersökningen som gjordes på valdagen visar väl detta bäst där var skillnaden just runt 30% om jag inte minns fel. (Bradleyeffekten innebär att en opinionsundersökning överrapporterar politiskt korrekta svar, ex vid telefonintervju).

  Så Yougov och Sentio med runt 26-27% på SD ligger nog helt rätt. Och detta vet LO och är därför i panik.

  Går också att se ett mönster att vissa bolag justerar upp SD sista månaderna innan val, förmodligen för att inte stå med byxorna nere vid knäna på valdagen, verkar som de satt detta i system. Nu skiljer det 7-10% mellan olika opinionsföretag ska bli intressant vilka som har rätt

 5. “The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.” (WSC)
  Samma man sa också:
  “However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.” Vilket är mer än relevant i dagens Sverige….
  Socialistisk politik har aldrig fungerat. Någonsin. Någonstans. Förhoppningsvis inser väljarna det – helst i närtid. Vilket ger anledning att avsluta med ytterligare ett briljant citat från den store WSC:
  “To improve is to change; to be perfect is to change often.”

 6. Fast det är samtidigt intressant att SD ökat mycket bland utlandsfödda också – tycker mig märka det i det multikulturella område jag bor i Stockholm.

 7. Hej!
  Intressanta kommentarer du gjort och med små och stora iaktagelser som går att hitta bland all statistik!

  Kan du inte göra en granskning av jornalister också? Tror tyvärr att man håller varandra bakom ryggen som många andra yrkesgrupper gör. Har väldigt svårt för hur en del vinklar sanningen många ggr. Som “endast” 25% av MP:s väljare tycker att man gjorde fel i flyktingöverenskommelsen! Kan ju även uttrycka sig som att “så många som” 25% av MP:s väljare tyckte man gjorde fel! Små ord men vinklingarna gör stor skillnad! Sen finns det massor av saker man kan granska i detta område!

  //Ola

 8. Är det sant att det i antal är fler kvinnor som röstar SD än kvinnor som röstar på på MP,V o FI tillsammans?

 9. Statistik är tråkigt? Oh nej!

  Men saknar man tid att vada igenom själv så är det tack tack för att ‘någon annan’ gör det. En del av det du har sagt har famkommit här och där, men tack för sammanställningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap