Reklamhaveri


Mycket dumt får man läsa men jag undrar om inte dagens DN Debatt måste vara årets mest enfaldiga debattartikel. Större haveri på debattplats får man nämligen leta efter. 

Här försöker professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö ge sig på ekonomi. Det går….så där. Jag vill redan här be Torbjörn att fokusera på att vara filosof i framtiden. Så kommer du undvika magplask som detta. 

Reklamen är skadlig för samhället och klimatet

Jag känner att det är dags för en uppföljning av mitt mycket lästa inlägg “Socialistmatte”

Så välkommen till kursen:

“Ekonomi for dummies”

För att börja reda ut hur företag och reklam fungerar tänkte jag inleda med att först förklara vad Tännsjö påstår i sin artikel. 

“Befria vår livsvärld från reklam”

Vi ska befrias från frestelsen att konsumera i onödan.

Detta är tes nummer 1

– att klimatet och jorden bara kan räddas genom att vi köper färre saker.

Arketypisk miljöpartistargumentation alltså – tillväxtkritik. Vi har bara ett jordklot!! Om jag skriker lite högre bara kommer folk att fatta det. Att det sedan är en knäpp analys och det är därför inte fler håller med verkar tillväxtkritikerna i decennier ignorerat. 

Tes nummer 2:

– att media är en del av konspirationen. För att media är beroende av reklam tystar de medvetet kritiken mot reklam. 

Därför skriver Tännsjö rakt ut” Så mycket mer glädjande och exceptionellt att just den här artikeln kunde publiceras

Gissningsvis publicerade debattredaktören just hans artikel för att Tännsjö är en känd professor och att detta episka haveri bara måste delas med omvärlden. Syftar alltså på artikel i sin helhet. 
 

Det roligaste är att artikeln online delas i två delar precis där han inleder sin reklamsågarresa, av……en annons. För bilglas, i alla fall i min webbläsare 🙂

Och här vill jag abryta genomgången med en passning till Tännsjö:

Tack vare den där annonsen kan jag läsa din artikel gratis online.

Det företaget betalar för att informationen delvis är fri online, det vill säga möjliggör för DN att ha ett visst antal artiklar fria online per månad.

Den där annonsen gör att folk som inte har råd med en dyr prenumeration på DN får möjlighet att läsa en nästan perfekt samling av felaktiga slutsatser och påståenden om media och reklam och hur ekonomi fungerar. 

Vad gäller påståendet om att media skulle ignorera tillväxtkritik vet alla som följer media hur  fel detta är.

Om journalistkårens egna partistympatier skulle avgöra hur riket styrdes hade Miljöpartiet fått egen majoritet, det vill säga över 50 % av rösterna.

Resten fördelas på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och så få som 10-15 % sympatiserar med något av de fyra borgerliga partierna. 

Det är på detta sätt exempelvis SVT kan sända hyllningsdokumentärer av Castro på bästa sändningstid.

Utan att ens reflektera över om det kan uppfattas som ett problem. För vill Tännsjö se ett bra exempel på hur det blir utan tillväxt kan han fråga alla miljoner exilkubaner i Florida. 

Tes nummer 3 är att vi har “en helt dominerande borgerlig press“. Ytterligare en liten konspirationsteori alltså. 

Hans slutsatser bygger på att för att välbeställda människor, som ju ofta har borgerliga uppfattningar enligt Tännsjö, är de särskilt intressanta som konsumenter. Eftersom denna grupp är mest attraktiv vill fler företag annonsera för dem, vilket skapar pengar för dessa tidningar att skapa bättre tidningar än de som läses av fattiga människor. Arbetarrörelsens tidningar försvinner, kvar blir de borgerliga. 

Nu vill jag stoppa lite här igen. 

För det första gick A-pressen under för att de var värdelösa på just att driva företag och göra tidningar folk ville läsa. Det är grunden i marknadsekonomi – om någon inte vill köpa din produkt går du i konkurs. 

För det andra är en tidnings ledarsida inte tidningens färg. Det är alltså ledarsidans färg, den sida eller det uppslag som inleder tidningen. Resten av tidningen har ingen färg, där styr objektiv nyhetsvärdering som är en del av de pressetiska reglerna alla ansvariga utgivare följer. 

Dessutom är Aftonbladet landets största tidning, om nu ska vara petiga. Och den delägs fortfarande av arbetarrörelsen. 

“Vi tittar på usla program i kabelteve som vi inte skulle drömma om att se”

Nu vet jag inte varför Tännsjö väljer att betala för ett kanalutbud han tycker är uselt? Det är nämligen så att du kan säga upp abonnemanget. Kvar blir Public Service, som inte ingår i termen kabelteve.

Varför tittar Tännsjö på program han avskyr är den stora frågan.
 

Tes nummer 4 är alltså att reklamen tvingar Tännsjö och alla andra att titta på dålig “kabel-TV?” Om jag ska försöka tolka vad han menar. 

Tes nummer 5:

– ingen reklam behövs utan all kunskap kan medborgarna få genom tidningen Råd & Rön.

Om bara inte reklam fanns skulle “opartisk konsumentinformation i både offentlig och privat regi blomstra”

Och nu undrar man ju, vad ska dessa privata konsumentinformationsföretag tjäna pengar på då? Om de inte får göra reklam. Eller tänker sig Tännsjö att vi ska tvinga alla medborgare att läsa just Råd & Rön varje månad? 

Tes nummer 6: en offentlig utredning behövs för att utreda om vi kan avskaffa reklam.

Sug lite på den karamellen. Avskaffa reklam. 

För här är en tanke Tännsjö inte tänkt klart. Hur skulle det gå till menar han? Den privata äganderätten är nämligen inget man lättvindigt kan förbjuda och göra ingrepp i, den är skyddad i grundlagen. 

Och vad gör vi med internet? Ska Sverige skaffa ett Nordkoreanskt filter? Kanske bara tillåta sajter som staten ägen? 

Dessutom vore det intressant att höra vad han tror händer med alla tidningar om han förbjuder reklam.

Tror han alltså att det kommer finnas någon media alls än 8-miljardersimperiet Public Service som är de enda som kan överleva utan reklamintäkter eftersom de får alla sina pengar direkt från medborgarna i form av direktbidrag från statsbudgeten? 

Det kan jag garantera Tännsjö att samtlig media utom SR och SVT kommer gå under med ett reklamförbud. 

Eller vad tror han händer med företagen? Kommer de finnas kvar i Sverige om staten förbjuder reklam? Vi lever nämligen inte i ett vakum. Det är lätt att flytta sitt bolag, kvar sitter svenskarna med skägget i brevlådan. 

Ja, vad ska man börja?

Vi kan väl börja från början? Vad ett företag gör.

Det verkar nämligen som vi måste börja just där, för att kunna reda ut vad som händer om tillväxten minskar.

Eller tillväxt är ett för komplicerat ord. För det betyder egentligen att fler och fler företag producerar varor och tjänster bättre och snabbare än förra året. Produktivitetesökning är en del av tillväxten, liksom att antalet företag blir fler. 

Varför säljer inte Britt äpplena direkt till Torbjörn?

Det kallas specialisering. Eftersom Britt är bäst på att odla äpplen men inte bäst på den logistik och försäljning som krävs för att ha en butik och sälja direkt till Torbjörn tjänar hon mer pengar på att sälja sina äpplen till ett företag som inte alls är bra på att odla äpplen men istället är jättebra på logistik och försäljning till kund. 

Det är specialisering som tog oss från stenåldern och fram till idag. Att folk slutade göra allt själva utan började byta och sälja tjänster och produkter. De specialierade på det de var bäst på.  

Får då Britt alla pengarna Äpple AB betalar för äpplena?

Nä, för hon har kostnader. Som löner, lokalhyra och inte minst äppelträden, gödsel etc. När alla kostnader är betalade kan det uppstå ett vinst.

Men bara om Britt är bra på att odla och sälja sina äpplen. Har hon för höga kostnader kommer hon stå med ett minus på sista raden vid årets slut. Hur ska hon då betala de räkningar som är kvar att betala? Genom att låna pengar. Eller genom att ta av förra årets vinst. 

Det är därför vinst är så viktigt. För att företagen ska kunna bygga upp buffertar om nästa år går dåligt. 

Eller om Britt behöver köpa en ny maskin, som är jättedyr. Då betalar tidigare års intäkter och vinster den investeringen. Gör ett företag ingen vinst kommer det att gå i konkurs. 

Det är bara statliga och kommunala verksamheter som kan gå med minus år efter år. För de behöver inte ens låna pengar för att betala räkningarna så återstår, de höjer bara skatten eller tar någon annanstans ifrån i kassan. 

Okej, nu har vi rett ut hur företagen fungerar. 

Varför? För att visa varför de är så otroligt viktiga. 

Och varför snacket om att tillväxt är dåligt är okunnigt hippiedravel. För utan företagen finns nämligen inga pengar att spendera i samhället. Utan tillväxt minskar intäkterna. 

De privata företagen är fundamentet i varje samhälles ekonomi. Vissa länder har testat systemet med att förbjuda privata företag utan bara tillåta statliga företag. Vid varje sådant försök har resultatet blivit fattigdom och armod för alla utom för den kommunistiska partieliten som kunnat stjäla pengar för egen vinning. 

Företagen betalar nämligen otroligt mycket skatt.

Nu pratar jag inte bara om bolagsskatten, som tack vare den borgerliga regeringen numera harmonierar mycket bättre med resten av EU, utan även om moms, energiskatt och inte minst, arbetsgivarskatten som företagen betalar på varje anställds lön. Den ligger på ca
40 %. 

Har du en lön på 25 000 kronor betalar alltså företaget FÖRST 10 000 kronor till staten. I arbetsgivarskatt (kallad sociala avgifter).

Sedan betalar du som privatperson 30 % i skatt på din lön, kallad löneskatt och ligger du på den lönenivån är det kommunal- och landstingsskatten som utgör den. Detta blir i snitt 7 500 kronor. 

Så innan du ens fått din lön har du och företaget betalat in 17 500 kronor i skatt för dig. Kvar till dig är 17 500 kronor. Det vill säga lika mycket som skatten. 

Därefter betalar du 25 % i moms på allt du köper, bensinskatt, skatt på din el etc. 
 

Och det är ju här den springande punkten är.

Att betalar inte företagen in alla skatter blir det inga pengar vård, pengar, omsorg. 

Jo, kanske ni tänker. Alla som jobbar i offentlig sektor betalar ju också skatt på lönen. Absolut. Men pengarna som betalar lönerna, och skatten, kommer från skatt. Inga nya pengar alltså. Gamla pengar andra redan betalat in i skatt. 

Men de kommunala företagen? Jo, visst. De som konkurrerar på privata marknader fungerar ju som privata företag, med enda undantaget att samhället kan fylla på kassan om det fattas pengar. De går inte i konkurs. Vi skattebetalare löser ut dem. 

Så nej, Torbjörn Tännsjö. Staten varken kan eller ska förbjuda reklam. 

Och det finns så mycket knasigheter i din artikel att du inte är den enda som är mycket överraskad hur den kunnat bli publicerad. 

För att din tillvaro ska bli rimligare rekommenderar jag att du slutar titta på reklamfinansierad TV, det vill säga allt som inte är public service. 

Och håller dig till Råd & Rön. 

14 kommentarer till Reklamhaveri

 1. Hej.

  Professor Tännsjö är moralfilosof, av utilitaristisk/utilistisk ådra, och som sådan sätter han alltid kollektiver före individen. Hur kollektivet skall komma fram till vad det tycker skall göras med individen brukar han undvika att diskutera. Som nästan alla moralfilosofer, troende eller ej, utgår han från en tänkt utopiskt ideal bild. Hur denna skall realiseras utan att våldföra sig på sina principer, eller det faktum att all utopi är motsatsen till dynamisk förändring och endast leder till stasis, brukar han inte diskutera.

  Så han behöver tas med rätt mycket NaCl.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Professor Tännsjö är också djup politiskt engagerad, bl a genom att han var en av de som skrev Vänsterpartiets partiprogram 1992 efter att man tagit bort “kommunist”-namnet. Kanske förklarar en del.

 3. Stämmer inte “återigen”
  En koncernledning finns bara i koncerner och diverse arvoden och övrig ersättning betalas ut efter diverse resultatredovisning. “what´s the problem”?

  För övrigt har jag ingen cykel, är relativt påläst och gillar läsa din blogg då jag gillar att någon ställer “vänstermupparna” till svars. Det är ohyggligt viktigt då övrig media inte tar det journalistikansvaret. Det tackar vi för.

  När det kommer till ekonomi, så glöm bort höger-vänster teorier, Keynes-Friedman och positivt särbehandlade rapporter som passar lobbyisters syften. Det jag försöker berätta är att vi behöver ett paradigmskifte inom ekonomin.

  När det kommer till arbetstillfällen som tillkommit de senaste 20 åren så har det skapats omkring 3,4 miljoner jobb men försvunnit 3,2 miljoner jobb. Dock har vi då en tillväxt på 200.000 jobb men de har i princip köpts av alliansregeringen av en norm kostnad där typ 90 procent av jobben är delvis eller helt finansierade av staten. Kommunism alltså. Därefter bör vi tillägga att befolkningen vuxit med ca 1 miljon. Nu handlar det om förlust i BNP per capita. Antalet fasta arbetstillfällen minskar. Det har blivit fler korttidsjobb och lönen har inte vuxit i takt med inflationen, vilket innebär att en stor del av befolkningen blivit fattigare och samtidigt fått sämre arbetsvillkor. Men det nämns aldrig då den övre medelklassen fått det bättre.

  Men ekonomin har växt ändå – varför då? För att finanssektorn har växt enormt. Nu kommer uppskattningsvis 25-30% av Sveriges tillväxt från finanssektorn. Som jag påpekat tidigare är det ett enormt problem då det inte gagnar befolkningen eller den reala ekonomin eftrsom det inte finns någon soliditet bakom tillväxten bara ren inflation.
  Det är bara att se på vilka länders som kraschade hårdast 2008. USA-Island-England-Irland. Spekulationsekonomi. övriga länder som Grekland och Spanien och Italien var gravt misskötta ekonomier. Övriga Östeuropeiska länder dukade under av inflationen från den nya valutan.

  När det kommer till jobbtillväxt och företagande – så är det svårt att förklara hur mycket företag som SSAB, SAAB, Volvo, Scania, NCC med mera har betytt för Sverige. De har byggt husen, vägarna , bilarna och mycket, mycket mer. Jämför det med ett litet enmansföretag som knappt går runt. Det flesta små företagen skulle förmodligen inte finnas om det större företagen inte banat vägen. Rent krasst så skulle det förmodligen knappt märkas om 4 av 5 av dem försvann då de är på en hobbynivå eller f

 4. Ett enkelt svar är. är man kommunist tillhör man en sekt typ scientologerna eller liknande. Man är så manipulerade (hjärntvättade) att det är omöjligt att tänka klart.
  Att man sedan kan vara professor verkar kanske obegripligt men i vårt land är inget omöjligt.
  Det skrämmande är att dessa sektmedlemmar sitter i TV sofforna, får stort utrymme i DN eller andra medier och framhålls som experter.
  Tack för att du visar detta enkla fakta, Alla i Sverige är inte idioter men tyvärr alltför många.
  Fortsätt ditt viktiga informationsarbete. Ni som läser och prenumererar på DN eller annan liknande media. Avsluta snarast!
  Kaj Åhlund

 5. Stämmer inte “igen”.

  Saxat från styrelsekandidater.se – bara en liten del av innehållet.

  “Vi vill inte se fler Enron- och World-Comskandaler
  Däremot kan ju styrelsen styra/påverka bolagets resultatnivåer genom att hålla igen eller maximera bolagets resultatredovisning – vilket naturligtvis kan upplevas som mycket oroande för bolagets ägare. Efter Enron- och World-Comskandalerna etc har vi alla erfarit hur styrelser och företagsledningar medvetet och systematiskt manipulerat bolags resultatnivåer och därmed börskurser, vilket belönats med gigantiska bonusutbetalningar på aktie-ägarnas bekostnad. Att erbjuda stora bonussystem enbart kopplat till bolags redovisade resultatnivåer kan således leda till föga bolagsstärkande ledningsbeslut. Vissa styrelser och ledningar kan med andra ord frestas till sådana beslut och redovisningsmetoder som främst ”befjädrar deras egna nästen”.”

  “I den s k ”Pilotskolan” bildades uppfattningen att styrelseledamöter bör äga aktier i de bolag de verkar. Grundtanken är att ett direkt ägarintresse hos styrelseledamöterna rimligen bör leda till ett större engagemang och en högre grad av resultatorientering – vilket i sin tur också gynnar det stora ägar-kollektivet. Vissa bolag (ännu ett fåtal) betalar därför ut styrelsearvodena i form av aktier och/eller optioner. Några bolag betalar en viss procentsats av arvodet som kontant ersättning och en viss procentsats i form av aktier – för att bygga upp ett ägarnära tänkande i styrelsen. Ibland är det upp till styrelseledamöterna om de vill sälja aktierna direkt eller behålla dem så länge de är ledamöter, eller kanske ännu längre. Andra företag laborerar med att ledamöterna inte får sälja sådana aktier inom ett år eller liknande (för att ledamöterna inte skall frestas till allt för kortfristiga privatekonomiskt grundade bolagsbeslut). Det kan dock anses tveksamt att styrelseledamöter inte skall ha samma frihetsgrader som övriga ägare att besluta över sina aktier.”

  Vill också nämna att det inte är småföretagen som varken styr eller drar landet i rätt riktning. De är de enorma företagen med internationell kompetens med inköp och säljplattformar. Det krävs ledande och världsledande kompetens på alla områden och det är just därför de är så viktiga för en nations samhällsbygge. De förtagen skapar i sin tur plattformar för mindre företag.

  Det är därför kina går som tåget, som sagt: “spelar ingen roll om katten är vit eller svart bara den fångar möss”.

 6. Stämmer inte.
  “Det är därför vinst är så viktigt. För att företagen ska kunna bygga upp buffertar om nästa år går dåligt.”
  Företag “ab” idag har inga buffertar för dåliga tider. Och det är just därör det blir sånt kaos när de dåliga tiderna kommer.
  Man har “gardelliserat” företagen idag. Man har idag maxade lån och lagt ut det mesta på entrpenad – logistik, personal etc. Kostnaden att driva företagen har skenat men det struntar bolagstyrelserna i då ersättningen är prestationsbaserad på omsättning. går det dåligt, är det bara att ta fallskärmen och dra. Övriga kostnader får samhället ta.

  Det vill säga – soliditeten är borta i börsbolagen – därav den eviga inflationen. Elefanten i rummet är pensionsinbetalningarna som finanseliten plundrar. Det går inta att spara i någon form av derivat längre. I alla fall inte på lång sikt.

  Bäst av allt vore om arbetsgivaravgifterna sänktes till 10% vilket enbart skulle gå till nödvändiga sociala kostnader. Det skulle innebära att om börsklippare vill tjäna pengar måste de investera i företag och inte diverse finansinstrument. Med den uppfattningen måste alla finansdrivna beslutsfattare fokusera på ingenjörer och inte ekonomer om de vill tjäna pengar. Och då skulle även börsinflationen avmattas.

 7. Delar dom ut professorstitlar i flingpaket nuförtiden? Var och varannan “expert” idag verkar ju inte vara riktigt frisk i huvet.

 8. Såg rubriken men vågade inte läsa resten. Nu vet jag hur eländigt hans bidrag verkligen var.

 9. Du bidrar till att sprida en bild av journalisterna partisympatier som jag uppfattar som missvisande. I Kent Asps undersökningar är två partier klart överrepresenterade, Miljöpartiet och vänsterpartiet, och två partier är klart underrepresenterade, moderaterna och socialdemokraterna. Centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna uppvisar ungefär samma andel hos journalister och allmänhet. Sverigedemokraterna och feministiskt initiativ är svagt representerade i journalistkåren. Miljöpartiet hade 41 procent – inte över 50 procent. Det är ändå högt.

 10. Din drapa är lysande underhållning, men skrattet riskerar att fastna i halsen när man inser att “filosofen” faktiskt menar allvar.

 11. Så klockrent skrivet! Man blir förvånad och tar sig för pannan! Att människor som Torbjörn Tännsjö (professor???) kan få till ett betänkande som detta!!!??? Och som sagt, få det publicerat i DN!?
  Jag älskar ditt alltid grundliga sätt att ge svar på tal!

 12. Du skall understundom dräpa, skriven av nämnde Tännsjö ger en ganska klar bild om vad det är för någon filur. Många likheter med en viss tysk humangenetiker blir uppenbara.

 13. Tännsjös intelligens är det åtminstone inget fel på, så anledningen att han trots detta presenterar ett såhär vansinnigt och orealistiskt förslag måste gissningsvis vara att han försöker profilera sig lämpligt inför nån planerad svängning i karriären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap