Myndighets-censur


Vi har något som heter offentlighetsprincipen, vilket gör att alla landets medborgare har rätt att se alla offentliga handlingar som diareförts. Alla mail, post, beslut etc som myndigheter, kommuner, landsting, regering etc har och fått. 

Den är reglerad i Tryckfrihetsförordningen, en av våra grundlagar. 

Men vissa myndigheter ogillar den här principen och gör vad de kan för att gömma fakta för medborgarna. 

En sådan är Vinnova och den de skyddar är Rättviseförmedlingen. 

För jag ville veta vad Rättviseförmedlingen gör med mina pengar de fått av Vinnova. Ja, mina pengar. Eftersom Vinnova till 100 % finansieras med skattemedel och de i sin tur gett nästan 3 miljoner kronor av dem till Rättviseförmedlingen. 

Eller exakt 2 913 714 kronor. 

När man får bidrag av skatt måste man givetvis redovisa vad man använt pengarna till. Bilden ni ser är hämtad från en sådan rapport och som jag fått av Vinnova när jag ville granska bidraget. 

I den kan man läsa:

“Vårt digitala verktyg (red anm Rättviseräknaren) har nu utvecklats till en färdig och fungerande produkt. Vid förra rapporteringstillfället befann vi oss mitt i en liten mediastorm om projektet där vissa debattörer motsatte sig att vi ska räkna på representaton (främst utifrån bakgrund). Man ifrågasatte dels om detta var viktigt eller rätt att göra men också om det kan göras utan att bryta mot PUL”

Vissa debattörer var undertecknad, tillsammans med bland andra Adam Cwejman och Alice Teodorescu. 

“Vi kommer alltså inte (i alla fall inte just nu) låta redaktioner själva använda vårt verktyg”

En liten seger i all dumhet alltså. 

Hjälp har de för projektet köpt av PR-byrån Gullers Grupp och PR-konsulter är inte billiga så det vore kul att få veta vad de betalat. 

Och här dyker intressant information upp: 

Tidningen Företagaren, som är organisationen Företagarna, har alltså använt deras tjänst. 

Som medlem i Företagarna själv blir jag otroligt upprörd över vad de lägger mina medlemspengar på.

Det kostar 3 500 kronor om året nämligen och detta är deras prioritering?

Att räkna hudfärg, snippor och snoppar i sin egen medlemstidning?

Exempel på mediaredaktioner som köpt/fått föreläsningar om “representation och normkritik i media” är Sveriges Radio (SR), SVT Sport, YLE, TT.

Men när man vill kolla exakt hur de spenderat mina och andra skattebetalares surt förvärvade 3 miljoner kronor på, då blir det stopp. 

Då använder Vinnova sig av öststatsspecialen…….censur. 

Inte en enda kostnadspost ska jag som betalar kalaset få se hur de använt utan här skyddar Vinnova Rättviseförmedlingen genom att behandla offentlighetsprincipen med total disrespekt. 

Man undrar också vem som känner vem på Rättviseförmedlingen här. Finns det några personkopplingar?

I mailet när jag begärde ut handlingarna hänvisade de inte till någon paragraf eller bifogade inte heller själva beslutet, något myndigheten ska göra. 

När jag begärde ut det fick jag följande svar: 

Notera orden “idell förening” i deras sekretessbeslut. 

När man då kollar i Sekretesslagen och det kapital de hänvisar till kan man läsa: 

“Sekretess till skydd för enskild verksamhet som avser tillsyn mm i fråga om näringslivet

När blev en ideell förening del av näringslivet? Deras syfte är inte att tjäna pengar, de är ideella. De opererar inte på en privat marknad med konkurrenter, då de som sagt inte har som syfte att tjäna pengar. 
 

Den paragraf den hänvisar till säger:.

“Sekretess gäller, i den utsträckning regeringen meddelar föreskrifter om det, i en statlig myndighets verksamhet som består i utredning, planering, prisreglering, tillståndsgivning, tillsyn eller stödverksamhet med avseende på produktion, handel, transportverksamhet eller näringslivet i övrigt”

Igen, Rättviseförmedlingen bedriver ingen av ovanstående verksamhet. De är en ideell förening. 

“1.För uppgift om enskilds affärs- eller driftsförhållande, uppfinningar eller forskningsresultat, om det kan antas att den skilde lider skada om uppgiften röjs och
2.för uppgift om andra ekonomiska eller personliga förhållanden än som avses i  1 för den som har trätt i affärsförbindelse eller liknande förbindelse med den som är föremål för myndighetens verksamhet”

 

Här är det otroligt svårt att fatta vad Vinnova menar. 

Skulle hur skattebetalarnas kostnader fördelats på personal, konsulter, övriga kostnader, utrustning och indirekta kostnader (vilka är posterna i redovisningen) leda till skada?

På vilket sätt då?

Menar Vinnova att om skattebetalarna får veta hur mycket Rättviseförmedlingen lagt på konsulter skulle detta innebära skada? Really? Vilken skada då?

Ah, de kanske syftar på…..kritik.

Men då är vi ju tillbaka på Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen. Och Sekretesslagen är INTE till för att skydda de som förbrukar skattemedel att skyddas från kritik. 

Eftersom Rättviseförmedlingen inte bedriver näringsverksamhet, inte forskar eller gör något annat på listan i lagen och eftersom en enkel kostnadsredovisning knappast kan orsaka någon typ av skada kommer följande hända nu: 

Jag kommer att överklaga Vinnovas kackiga censursförsök till Kammarrätten. 

Det kostar ingenting och är varje medborgares rätt att göra när myndigheten anses ha missbrukat bland annat sekretesslagen. Det tycker jag varje person som får sådana här mycket märliga besked därför ska göra. 

Myndigheter ska inte kunna obstruera för att hindra medborgarnas som betalar deras verksamhet att granska hur pengarna används. 

35 kommentarer till Myndighets-censur

 1. BRA jobbat, igen . . . många säkert inte minst undertecknad uppskattar dessa klargöranden av saker man inte velat klargöra . . .

 2. Ditt grävande oförtrutet i samhällskroppen är bland de viktigaste i landet. Nu när man vet att SR, SVT, de allra flesta tidningar (GP ett undantag, nog SvD och några mindre lokala) inte går lite på, då deras journalister numera är mer folkuppfostrande än undersökande i vissa frågor. Via sajter som ex.vis bubb.la hittar man även vad du undersöker. Hoppas du orkar fortsätta länge. – Lycka till i Kammarrätt, kanske vågar den inte fälla Vinnova, ärendet går till Högsta förvaltningsrätt som får huvudbry: ska kanske isf alla ideella föreningar som får skattemedel slippa redovisa öppet?! Tror väl inte korruptiva tendenser nått så högt.

 3. Man tar sig för pannan, när man ser hur det fungerar i vårt så “fina” samhälle.
  Bra och imponerande jobbat. Fortsätt så, och det behövs fler som du.

 4. Hej.

  Lyssnar på Eurythmics ‘1984’ när jag knappar in på din blogg. Obehagligt passande. Jag hoppas att det finns någon journalist som kan lyfta det här på riksnivå (i fall du skulle råka bli svartlistad). Jag får associationer till SIDA och deras hemlighetsmakeri, även om beloppen är olika. Skulle Riksrevisionsverket kunna vara intresserade?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Mycket bra gräv som vanligt. Skrämmande att det finns så många unkna stenar att lyfta på och att ingen ansvarig politiker verkar bry sig. Det rinner skattepengar till den ena märkliga föreningen/projektet efter den andra. Vore kul att veta totalsumman för denna typ av utbetalningar, det är ju spartider numera av känd anledning. Måste vara en stor potential här..

 6. Tack Madame Weidemo för att Du finns och verkar oförtröttligt mot de missgrepp och “stasiliknande wannabe fasoner” som tyvärr blivit allt mer vanliga i dagens Sverige!
  Jag säger till dig som till Daddy’s Joakim Ramstedt – era vassa pennor och oförtröttliga nit behövs! Era artiklar gör mig klokare, mer medveten men tyvärr också allt mer förbannad och oroad!
  Har redan tänt ett ljus idag för er alla sanna kämpar för rättvisa! (Ha ha ha 1: a Advent!

  Keep up the good work, ser fram emot fortsättningen på vart rättviseförmedlingens pengar jag indirekt givit dem har gått!

 7. Självklart skall detta överklagas! Inte bara är det gratis som du skriver utan dessutom är myndigheten skyldig att bistå dig som motpart i enlighet med förvaltningslagstiftningen. Det senare brukar vara förklaringen till att den enskilde inte kan få rättshjälp i tvister med myndigheter…

 8. Så jäkla bra du är- den typ av granskning som du gör är så oerhört väl behövd!!! Superimpad! Kommer följa detta med intresse!!!

 9. Du är så himla bra. Det är denna typ av journalistik man önskar fanns även i betalmedia ibland. Fast det blir väl för bökigt i ryggdunkarklubbarna då.

  Keep up the good work!

 10. Toppklass!
  Jag älskar Sverige när offentlighetsprincipen används på detta sätt. Precis som det är tänkt. Illa av Vinova att gömma sig.

 11. Det räcker med att kolla på Twitter vad Sophia Ivarsson sagt och gjort samt vilka hon stödjer. Värsta dyngan som har lite eller inget alls att göra med innovationer.

 12. Härligt att du granskar alla dessa små skumma myndigheter som har i åratal har kunnat göra som dom vill med våra pengar. Bra jobbat som vanligt!

 13. På dom bara, Rebecca.
  Som egenföretagare är jag speciellt upprörd över att den organisation som skall representera oss företagare i Sverige betalar pengar till detta vänsteraktivistiska tokprojekt.

 14. Jag tycker det är fantastiskt om du överklagar till Kammarrätten. Men därifrån lär det inte komma någon dom så snabbt.

  Rick: en del saker överklagas direkt till Kammarrätten.

 15. Det är dessa granskningar som jag verkligen uppskattar. Skulle dock önska enbart sådana på twitter eller om du kan ge mig en adress där inte ditt privata liv ingår. Kämpa på!

 16. Vet du vad, för mig är du en riktig hjälte på riktigt. Det är så enormt viktigt att någon som kan faktiskt gör detta annars kommer dom undan och det är dom mycket medvetna om dvs att läget är lugnt för det är endå ingen som kommer avslöja oss.

  Många av grejerna som verkligen behöver klarläggas är vanliga journos antingen för fega för att skriva om eller insyltade i själva ta bara den här grejen inte konstigt att det blir känsligt när ens egna redaktioner själva använder skiten och kollegorna har nära personliga kopplingar till dom. Ungefär som när Janne Josefson skulle granska vänsterterroristerna och snabbt ser hur sammanflätade dom är med mediafolket.

  Folkets guldspade går till personer som Rebecka där den gör lite faktisk nytta.

 17. Bra bra bra!

  En detalj bara: Kammarrätten är andra instans i förvaltningsdomstolarna (motsvarande hovrätt). Om du överklagar dit avslår de direkt med hänvisning till att du inte följt Die Prozess<tm>. Rätt ställe att överklaga till är Förvaltningsrätten, förmodligen Förvaltningsdomstolen i Stockholm. Vill du lämna in handlingarna personligen (för att få en fin Stämpel<tm>) ligger det precis vid TV4, mellan Valhallavägen och Värtahamnen.

  Om man vill överklaga Förvaltningsrätten (motsvarande tingsrätt men för myndigheter) – det är då man går till Kammarrätten. Motsvarigheten till Högsta Domstol hette tidigare Regeringsrätten, men heter nu Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD.

  Go get them!

  Rick

 18. Hej

  Bra granskning som vanligt. Viktigt igen att sånt här granskas och belyses (återigen, var inte tanken att det var just detta vår “tredje statsmakt” skulle göra men inte gör?).

  Men en fråga. Som jag läser det har Rättviseförmedlingen fått skattepengar för att ta fram ett verktyg som de nu anser att endast de själva kan använda(??) Det låter som skattefinansierad produktutveckling i syfte att generera inkomst till sig själv i mina öron. Saknar det perspektivet i blogginlägget. Om jag tolkar det hela rätt borde även det belysas. Hur ser du på det Rebecca? Du sitter ju säkert på mer info än vad som redovisas här. Tolkar jag det rätt enligt din mening?

 19. Lysande som vanligt! Intressant att de valt att använda sig av just Gullers, där Seher Yilmaz make arbetar. Kanske värt att ta med i en uppföljning av detta.

 20. Helt sjukt att myndigheten inte vill tala om vad deras pengar har använts till hos rasbiologerna på “Rättviseförmedlingen”. Det är också sjukt att dom överhuvudtaget ger pengar till en förening som har som enda funktion att diskriminera män och folk med vit hud.
  Samma Vinnova gav även ett antal genusaktivister pengar för att utveckla androstolen vars enda syfte var att förnedra män eftersom de anser att det är obehagligt för kvinnor att ligga i en gynekologstol.
  //androstolen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap