Blåvitt vin?

Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land

Det är inte bara bestämma om folks familjeliv den här regeringen vill.

De har ju precis fått tillfredställa pekfingret genom att nyss ha klubbat igenom ytterligare en tvångsmånad i föräldrarförsäkringen över huvudet på vad landets familjer vill – bestämma själva. Detta kunde regeringen göra med hjälp av Vet Bäst-partiet, eller som de själva nu vill kalla sig, Liberalerna. 

Utan den här regeringen vill även förbjuda varumärken och privata företags rätt att själva formge sina förpackningar. 

Folkhälsominister Gabriel Wikström är general i kriget mot att vuxna människor ska få bestämma om sina egna liv och privata företag bestämma om sina produkter.

Med sig har han en armé av lobbyister, folkpartister, regeringen och alla prussiluskor som tror att deras uppgift i livet är att pilla i folks liv.

En av de första sakerna Wikström gjorde som minister var att skriva en debattartikel med IOGT-NTO, sina gamla polare om att lägga ner försöken med gårdförsäljning av alkohol som tillverkas på gårdarna. 

Wikström är ju omslagspojke för IOGT:s kampanj Vit jul. 
 

Han gav också den statliga utredningen om EUs tobaksdirektiv i februari uppdrag att utreda inte bara exponeringsförbud utan också så kallade ”plain packaging”, vilket innebär neutrala paket. Varumärken förbjuds, i princip får paketen bara ha varningstexter och ordet ”Cigaretter”.

Han meddelade medborgarna beslutet genom en artikeln på DN Debatt den 18 februari. 
 

Hur går det då med rökningen i Sverige? Ökar den lavinartat och detta är anledningen till dessa drastiska åtgärder?

Den minskar. Radikalt.

Mellan 2004 och 2009 minskade rökningen med fem procent-enheter. Helt utan varumärkesförbud genom ”neutrala paket”. För hur neutralt är ett paket som har en massa varningstexter? Inte alls. 
 

Mest minskar rökningen av de unga. Färre börjar helt enkelt är röka idag. Faktum är att siffran aldrig varit så här låg enligt CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

 

Gabriel Wikström refererar i sin artikel i DN till Australien, som införde varnings-paket 2012. 

Finns det några belägg för att sådana här paket påverkar rökningen då?

Nej. Inte det heller. 

Enligt en studie vid Zürich Universtitet hittades inga effekter. 

 

Men det finns andra problem med det här förslaget, förutom att det är meningslöst och att rökningen redan minskar varje år i decennier utan ingrepp som det här. 

Det går inte att införa utan att ändra i vår grundlag.

Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (Moderaterna) är jurist och skrev på sin blogg så fort förslaget blev känt att införa i praktiken varumärkesförbud skulle kräva ändring i Tryckfrihetsförordningen. Paketen är upphovsrättsskyddade.  Abrahamsson sitter även i Konstitutionsutskottet. 

Hon ställde då en interpellation till justitieminister Morgan Johansson apropå detta och fick till svar av Wikström som fått svara: 
 

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke håller med.

Utredarens tilläggsdirektiv som ska öppna för att i praktiken förbjuda att cigaretter säljs utan att ha ett varningsomslag utan varumärke alls kommer inte att kunna genomföras utan att ändra grundlagen. För att ändra grundlagen krävs beslut av två valda riksdagar, i praktiken måste det alltså vara ett val emellan. Detta för att grundlagar inte ska kunna ändras lättvindigt. 

 

En sak som förbryllar mig också är varför just cigaretters paket ska vara ”neutrala” och därmed gissas få ner konsumtionen, även om forskningen visar att det inte funkar, och det är varför då alkohol ska ha sina etiketter kvar?

Enligt anti-alkohol-lobbyisterna IOGT-NTO ligger alkohol på femte plats av det som dödar flest människor i världen. 

 

Det helt naturliga vore ju då att även förbjuda alla vin- öl – och spritföretag att ha sina etiketter och byta ut dem med ”neutrala” etiketter. Med stora varningstexter. 

Jag tänker mig ett sortiment på Systembolaget med Blåvitt Rött vin, Blåvitt Vitt vin samt Blåvitt öl. 

Men det är kanske bara en tidsfråga innan Wikström och hans prussiluska-armé av makthungrig pekpinnevänster, redo att rycka ut och reglera. 

Så nu har vi  alltså konstaterat att rökningen minskar sedan decennier och antalet unga som röker aldrig varit så här lågt. Och att ”neutrala paket” inte har någon effekt. Eller ens går att göra utan att ändra grundlagen. 

Detta kokar ner till att skälet till att Wikström gör det här, ivrigt påhejad av anti-rolighets-lobbyisterna i nykterhetsrörelsen (som också hatar rökning) är helt vanligt glädjedödandet och abstinens av att få bestämma över andra vuxna.

Men det finns fler i motståndsrörelsen mot dessa makthöga människor. 

Alftons pappa. Eller rättare sagt Alftons och Alfons pappas mamma – Gunilla Bergström. Författaren som gjort böckerna. 

Alfons pappa röker pipa. I alla möjliga situationer i böckerna, bland annat här, när han läser saga för Alfons innan han ska sova.

 

Och när Bergström får frågor på sin hemsida om just detta, det är väl någon Vet Bästerberg- typ som jagat upp sig, har ett sådant klockrent svar. 

Jag är inte intresserad av att ”ligga rätt i tiden” eller vara ”politiskt korrekt”. Usch, så förnedranden. Vara korrekt! Hellre motvalls, självständig och busig

 

Det är sammanfattningsvis alltså bara dumheter att förbjuda cigarettpaket. Det har ingen effekt och kommer inte ens vara möjligt utan grundlageändring. Det handlar bara om att vissa människor alltid vill bestämma om andra människor. Vuxna människor. Samma människor som införde danstillståndet och nu vägrar avskaffa det. Allt kul ska förbjudas. 

Jag gör som Bergström och avslutar med:

Länge leve Alfons pappas pipa!

Med vänlig hälsning

Den svenska grenen av ”Leave me the fuck alone coalition

Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land”
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!