Aktivist spinn-doctor


På torsdag delar PR-branschen ut sina årliga priser på galan SPINN. De bästa kampanjerna och byråerna inom PR-branschen får pris under galan. 

Så lagom till det tänkte jag det kunde vara kul att titta lite på hur socialisterna arbetar anno 2015. Aktivisterna. De som tycker våld är en okej metod att få fram sitt budskap på och får abstinens om de inte fått gå på en demonstration på en månad.

De som nu blivit för gamla för att själva orka kasta sten på folk men som istället använder sociala medier och andra redskap för att organisera andra. 

Socialistiska aktivister som fungerar som PR-byråer och är minst lika skickliga på att få medialt genomslag. Vem skulle jag vilja ge ett SPINN-pris 2015?

Jag öppnade tidningen idag, DN.

Och se där, vem dyker inte upp på bild om inte Mathias Wåg? Bredvid boende i Årsta så att man ska tro att han är boende i Årsta, vilket han inte är. 

För av alla dessa är nog Wåg den största organisatören. Socialisternas egen spinn-doctor. 

Av copyrightskäl kan jag inte visa bilden i DN, den har DN rättigheter till men klicka på länken så kommer ni till DN och kan se bilden på aktivisterna och den boende. 

I DN-artikeln påstås Sundman vara hyresgäst. Mathias Wågs deltagande på fotografiet i artikeln får läsaren att tro att även han är hyresgäst. 

Tidningen ETC är mer ärliga här och berättar att Sundman kommer från nätverket Allt åt alla. Därifrån kommer även Wåg. 

Man undrar ju om Anders Sundman har någon koppling till Loan Sundman, en av Wågs polare i Researchgruppen.

Vad gör Wåg där, undrar ni kanske? Om han nu inte bor i Årsta. 

Han arrangerar protesten. Faktum är att han arrangerar väldigt många av sådana här till synes folkliga protester men i själva verket ligger en av de föreningarna han är med i och har grundat bakom och letar sedan upp boende som kan delta.

Det DN-artikeln illustrerar är ett mycket smart PR-upplägg:

– en iscensatt gräsrotsdemonstration som egentligen är organiserad av en skicklig lobbygrupp.

Som använder sig av boende och sedan journalister som nyttiga idioter för sin sak. 

Ungefär så här ser det ut när de iscensätter en sådan här “folklig protest”:
 

Professionella aktivister och PR-strateger organiserar alltså olika “boendeuppror”, ser till att pressen kommer dit och försöker maximera PR-effekten, inte sällan i samarbete med Hyresgästföreningen som också brukar citeras i samband med dessa demonstrationer.

Som i DN-artikeln idag, ett typexempel på hur de jobbar. Det finns många fler. 

Så hatten av till PR-proffsen i aktiviströrelsen Allt åt Alla.

Det finns till och med ett ord för detta: Astroturfing.

Astroturf är ett märke på konstgräs. Astroturfing innebär just att en lobby-organisation i hemlighet lajvar gräsrötter i syfte att bilda opinion för något. Precis som alltså Allt åt alla och alla deras vänner gör. I själva verket är de hitte-på-gräsrötter. 

Och de gör det med förträfflighet. 

Så bra att jag tycker att de borde få ett eget SPINN-pris. 

Mathias Wåg vet hur kul det är att få priser, han fick ta del av Guldspaden som Researchgruppen fick 2014. Den organsiationen har han helt otippat också varit med och grundat. De flesta av aktivistnätverken som finns eller har funnits har Wåg grundat nämligen. 

För Wåg är ingen duvunge. Och har lång erfarenhet av socialistisk aktivism. Han inledde den banan redan i grundskolan då han gick gick med i Fältbiologerna som 12-åring 1982. 

Det var på 90-talet som Wåg blev ännu mer aktivistisk och regelrätta sabotage började användas. Han var engagerad i Ekologisten och var sedan en av medarrangörerna till SEA – Socialekologisk aktion. Wåg tog redan då rollen som spindel i nätet samt utvecklade sina kunskaper inom media och PR, till exempel skickade SEA alltid pressmeddelande när de gjort sönder något vägbygge.  
 

1993 var Wåg med och grundade Antifascistisk Action. Även kallad AFA av media, av dem själva kallas nätverket Antifa.  

AFA låg bakom kravallerna i Göteborg. Våld är en av deras arbetsmetoder, och att skrämma upp politiska motståndare. De brukar hävda att det “bara” handlar om nazister men de har misshandlat och trakasserat även vanliga politiker, framför allt borgerliga. 
 

Men aktiviströrelsen fick ett stort bakslag just efter Göteborgskravallerna 2001 och har väl inte hämtat sig sedan dess. 

Även Wåg, som såg nya sätt att påverka samhället när han tröttnat på att kasta sten. Det var då han började bygga upp nya organisationer, varumärken och strategiskt utveckla metoden jag visat ovan för att få så mycket press som möjligt. Ett fullfjädrat PR-koncept. 

Till exempel var han med och bildade föreningen Allt åt Alla. Föreningen bildades 2009. 
 

På Allt åt allas hemsida kan man läsa om hur de jobbar, bland annat lär de ut exakt de som AFA sysslar med. 

De kallar sitt arbete “stadsdelskamp”. 
 

Linje 19 är en förening som tagit sitt namn just efter T-banelinjen 19 som går mot Hagsätra.

Linje 18 inspirerades av Linje 19:s framgångar och startade en systerförening, som fokuserar på stadsdelarna efter linje 18 och har bland annat ordnat demonstrationer i Hökarängen. 

2013 bildades ett liknande nätverk i Alby – Alby är inte till salu

Motkraft är en sajt som samlar information om events, demonstrationer etc. Som en online-baserad anslagstavla för alla aktivistnätverken och föreningarna. 

Högdalens vänner bildades 2015 när en skola på 9000 kvadratmeter i Högdalen såldes. Då valde ett gäng personer att ockupera skolan i Högdalen (de döpte skolan till Folkets hus).  

Rätt att bo är en opinionssajt för hyresrätten. Gissningsvis finansieras den av Hyresgästföreningen men likt alla dessa föreningar finns inte ett ord om vem som betalar. 

Osynliga partiet bildades, och lades ner 2006. De försökte med olika antidemokratiska betoder att sabotera för olika borgerliga partier och aktivisterna som drev det kom från syndikalisterna. Motkraft var här en del av den rörelsen. Gissningsvis var Wåg även engagerad här men rena bevis har jag inte hittat. 
 

Tidningen Brand är en gammal anarkist-tidning (grundad 1898) som Wåg var chefredaktör för 2010 då den återuppstod efter att ha varit nerlagd. 

Exakt vad Gustav Fridolin gjorde där kan man dock undra. Rolig rubrik också, nu när Fridolin är grundskoleminister själv. 

I första numret när de återuppstod skrev Wåg ihop med Ekis Ekman artikeln “Först tar vi ett hus, sedan hela staden“. 
 

En annan aktör i nätverket är Skarpnäcks folkhögskola som i våras arrangerade seminarium med ABF och Allt åt alla om just stadsdelsaktivism. Eller seminarium, ett stormöte. 
 

Här finns också ett annat nätverk knutet – SIVAV, vilket betyder Söderorts institut för andra visioner. 

Wåg föreläser ofta för de olika föreningarna jag radat upp. På så sätt får man alla föreningar att jobba på samma sätt, ha samma bakgrundsinformation etc. Förmodligen erfarenheter Wåg har från tiden med AFA. 
 

DN-artikeln idag är långt ifrån Wågs största eller enda PR-framgång. 

2012 arrangerade han och gänget i Allt åt Alla överklassafari
 

Martin Fredriksson är med i Researchgruppen och den som betraktas som mest kunnig IT-mässigt.

PR-tricket fick jättemycket spinn.

DN, Aftonbladet, Expressen – en rad nationella och lokala tidningar bevakade arrangemanget. 

Så nästa gång ni ser en artikel om olika “boendeprotester” i Stockholm, leta då efter Mathias Wåg i bilden. Eller läs mellan raderna vilka det är som ligger bakom dessa påstådda gräsrots-event. 

När missnöjda vanliga hyresgäster i olika stadsdelar ser ledsna ut i någon tidning, tänk “astroturfing”. 

Det är inte de boende.

Det är aktivisterna och deras spinn-doctor som ligger bakom. 

I brist på ett SPINN-pris tänkte jag därför avsluta med att ge Wåg en virtuell pokal för sitt profesionella och gedigna PR-arbete genom åren. Smart jobbat. 

Här får du 2015 års…….. ASTROTURFING-PRIS!

Grattis!

28 kommentarer till Aktivist spinn-doctor

 1. Heja Rebecca! Mest intressant är länkarna mellan våldsbejakande autonomvänster och Socialdemokraterna. Tragiskt att detta gamla parti som haft en stolt -men nu gammal-historia av att avvisa kommunister och anarkister är så infiltrerat. Undrar vad Branting t ex skulle säga…. Men i den riktigt gamla sossehistorien före Branting finns också Amaltheamannen (en terrorist och mördare som skulle spränga strejkbrytare i luften och som dessvärre hyllats genom decennierna fram till nu av många vänstersossar ,enligt filosofin ändamålen helgar medlen)och många andra våldsbejakande revolutionärer. Så vad dom skulle behöva är en ny ledning som betonar demokratisk mera och social mindre.
  Men kongresserna står ju alltid längre till vänster än sosseväljarna….

 2. Bravo. Om fler journalister orkade gräva såhär är jag övertygad om att vårt samhälle hade sett ganska annorlunda ut. Får man tipsa om att kolla upp Spiritus Mundi? De verkar ha ett liknande upplägg och liknande personer men pysslar med “näthat” och digital mobbning och har om man kikar lite närmare lite märkliga kontakter och en ljusskygg ekonomi…

 3. Som många här skriver: en otroligt bra artikel. Har du ork och möjlighet, upplys oss gärna om hur de ” goda” finansierar denna verksamhet. Tror personligen att de gärna lever på oss skattebetalare.

 4. Hej.

  Du har gjort mycket gott men det här tror jag är oöverträffat.

  Wåg och övriga arbetar efter samma handbok som de Sovjetstödda cellerna i Europa använde sig av under Kalla Kriget: starta många föreningar och se till att talesperson och ledarskick samt ansvarig för internkommunikation/disciplin är du eller någon du litar på. Samtidigt arbetar du för att kamrater skall bli mycket aktiva och drivande medlemmar i föreningar som kan vara ideologiskt besläktade eller är sympatiska med kampen, för att på sikt ta över dessa organisationer. På så vis framstår man som en folkrörelse och kan tala för proletärer/underklass (som ofta är tämligen reaktionär i sina värderingar).

  Ett ord från en avhoppare (inte jag): om du till äventyrs skall träffa någon av dessa personer, se till att andra vet vem, var, när och ta med dig tre-fyra personer till. AFA/Antifa är farliga människor med långa belastningsregister. Flera är dömda för misshandel och hot, och de har solid finansiering och tillgång till juridisk hjälp samt starka sympatier inom statsmedia. Gå inte med på möten på annan plats än offentlig, övervakad sådan. Det här är farliga människor, vissa med nästan tjugo års erfarenhet av verksamheten, och har inga spärrar mot att använda våld mot den som stämplas som fiende av ledningen. De har blivit en närmast exakt kopia av VAM, men mycket mer framgångsrik.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 5. Det är imponerande med den här sortens viktigt resercharbete som du Rebecca och andra gör om hur de hör aktivisterna lurar en dem journalister och direkt samarbetar med andra.
  Jag läser mycket på internet om hur de samarbetar med varandra, och det är nog så mycket större än vad nån av oss vågar tro. Nån skickade mej en länk till en bild på nåt han upptäckt och kartlagt, och jag undrar om inte det liksom kan vara andra sidan av det pusslet du ritat upp här. Det verkar handla om den där veganrörelsen som härjade på nittiotalet, och som väl hade väldigt mycket att göra med de där AFA. Det här är det han visade för mej att han funnit: //imgur.com/D48UPSU Jag hoppas det är ok att lägga länkar i kommentarer, det är ju bara till en bild och inget annat.

 6. Och vem betalar allt detta? Kan man gissa på diverse myndigheter, statliga och kommunala, som Vinnova, kulturdepartementet, Stockholms och andra kommuner, kanske landstinget. En strid ström av bidrag till “folkrörelser” av olika slag.

 7. Synd det inte går att åtala Wåg och Fredriksson, för deras straffregister kan gott bättras på. Det är väl mest misshandel och liknande herrarna är dömda för.

 8. Ja, det är ju glasklart att Matthias Wåg gjort sig en strålande karriär med klubba i en hand och tegelsten i den andra. Se där ja … vem var det som sa att “brott inte lönar sig?” Han/hon får ändra på det till, att brott lönar sig visst, åtminstone i Sverige, som numera döpts om av en del till Absurdistan, och det är inte utan att jag håller med. Grymt bra jobbat av dig, som vanligt!

 9. Fantastiskt upplysande artikel – tack!
  Har det f.ö någonsin kartlagts alla dessa samhällsomstörtares inkomstkällor?
  Hälsningar
  Anders

 10. Bra att veta är också att Wåg/Researchgruppen ingår i ett större överlappande nätverk där man delvis har gemensamma agendor och arrangerar nyhetskampanjer med andra aktörer; Aftonbladet, Proletären och DN kan samkampanja mot något, ex. “Brandmän mot rasism”, våldtäkter i Indien och naturligtvis allt som handlar om SD. Det är oärligt, det handlar inte om att ens vilja rapportera ärligt, men att vilseleda och mobilisera.

 11. Lysande, Varför finns du och dina gräv inte publicerade det är en skandal och det måste bli ändring på detta!

  Kan ingen lite mer duktig på sånt här göra en kampanj för att få in hennes alster på en mer lätttillgänglig platform det här (och många fler gräv ) är sådant fler behöver få ta del av, tänker på dom lite vars bekvämlighetszon på nätet inte sträcker sig längre än aftonbladet på någons mormor som tror allt utanför lokaltidningen är hatsidor.

  Omedvetna köper ju desinformationen journalisterna prånglar ut med krok och bete dom har ingen aning om att det finns filurer som Wång därute och att deras favorit krönikör på slaskblaskan ofta är kompis med han och hans likar är knappast något dom skyltar med i sina artiklar.

  Om det någonsin ska kunna till och bli en frisk borgerlighet i sverige måste det till att kopplingarna mellan typer som Wång&Co, journalister samt politiker inom vänstermiljön blir till allmän kännedom det ska inte kunna vara så enkelt att fabricera fram nyheter om folkligt missnöje som egentligen bara år Wång som gör ett beställningsjobb åt någon lokalpolitiker eller sina egna organisationer.
  Ta bara det här med dom sk twitterstormarna så fort en journalist vill skriva negativt om något räcker det med att samma högljudda lilla grupp på twitter kör sim vanliga repetoar dvs det som i andra sammanhang ofta kallas för näthat och sen har journalisten sin twitterstorm eller lite finare uttryckt missnöje i sociala medier att det oftast är samma personer inblandade behöver ju ingen läsare få veta.

  Jag tror mormor skulle sätta kaffet i halsen om hon visste hur strukturerna bakom det “folkliga” missnöjet ser ut när det sitter kriminella våldsdyrkare i kulisserna och regiserar in i den minsta detalj.

 12. Hej, intressant. Bra med erkännande…

  Jag bor däremot själv i hyresrätt. Jag ser nog mest ledsen ut för att jag har väldigt små chanser att ta mig därifrån… Tåget har liksom rullat… Jag har 27 års kötid i sthlm. Numera ett bra jobb. Äntligen, efter 8 år med forskarutbildning. Vandringen i efter jobb var lång och vindlande. Idag efter.
  I realiteten stavas utvecklingen; segregation. Det märkliga är att den ökar med vänsterns politik. Men de får behålla makten med lirare och skeenden du indikerar. Företräde att få berätta. Vårt mediala landskap…
  I andra änden ökar och fokuserar marknadskrafterna. En ökad polarisering. Kanske skulle den trots allt minska med större medvetenhet om och mindre spelrum för dessa “PR-människor”. All reklam. Mår vi bra av den? …

  Tack för intressant artikel.

  De är många och har en gigantisk tyngd i Sverige. Kolla här: vänsterormen rör sig nu. Bedagas. Wow! Drastiskt ord. Men… Fakta finns även här.

  Tack.

  Tänkvärt. Vårt land. Våra liv…

 13. Ja verkligen hatten av till PR-proffsen. Det lyckas alltid nå fram med sitt budskap oavsett om det är sant eller inte. Är otroligt glad att jag hittat till din “blogg”! Alltid intressant läsning!

 14. Snabb reträtt av DN
  “Tyvärr beskrivs Anders Sundman felaktigt som hyresgäst, det är nu ändrat till ockupant på webben. Det är en felskrivning av mig, han presenterade sig som del av nätverket och inte som en hyresgäst.

  Om jag hade citerat Wåg hade jag förstås också presenterat honom. Det är väldigt relevant att han tillhör Researchgruppen. Nu valde jag att prata med hyresgäster i stället, eftersom vinkeln var Stockholmshems nya bud till hyresgästerna på Valla torg, inte ockupationen av Walla scen.”

  Vänligen
  Jessica Ritzén
  Tf chef Stockholmsredaktionen

 15. Bra!
  Belyser återigen behovet av källkritik från medias sida. I sig har jag inget emot att vänstern organiserar sig i olika former, men en spade ska kallas en spade och inte ett “spontant medborgaruppror”.
  Fortsätt med dina granskningar! Stort fan.

 16. Bra Rebecca!
  Men se dig för,stenkastarvänstern är inget att leka med.
  Följ upp med hur politikerna kan köpa det här upplägget också gång på gång!
  Det borde finnas namn där också som återkommer?

 17. Du glömde hans engangemang i SEPPUKU MEDIA, och Piscatus där de olagligen genom bisnode begärde ut persondata från över 400 medborgare.

  Dessa extremister som skyddas av EXPO är samhällets största fara.
  Om regeringen nu skall spara så har de mängder med hatiska vänsterorganistaioner som erhåller skattemedel.

 18. Bra skrivet. Man kan i sammanhanget också ställa sig frågan hur många kommunistiska celler som finns organiserade vid SR/SVT.Detta med anledning av det vinklade och förljugna programutbud som levereras

 19. Mycket intressant! Så snart en demonstration i media beskrivs som “NN-bor samlades igår” (läs: spontant upprörda vanliga människor från staden) för vad som är typiska vänsterprojekt har jag undrat om det inte alltid ligger en liten välorganiserad klick bakom, som inte nödvändigtvis bor på orten. En del i ett, även på riksnivå, mycket samordnat spel. Även om inte Wåg kan ligga bakom allt, så är kanske organisatörerna ytterst särskilt många? Journalister är sällan särskilt intresserade av att tränga bakom den här fasaden, om det rör sig vänstermanifestationer.

 20. Du är en av de få verkligt granskande journalisterna Rebecka! Något som är sällsynt i dagens Sverige. Tack för ditt engagemang, din oförtrutliga energi och din oräddhet! Önskar det fanns många fler som du!

 21. “AFA låg bakom kravallerna i Göteborg” skriver du och länkar till en artikel. Men i den nämns ju inget om det? I de utredningar som finns om ämnet är det väl i det närmaste konsensus att kravallerna startade efter polisens lögner och inspärrande av aktivister på en gymnasieskola.

 22. Ännu en bra research! Du är fantastisk som vågar ge dig på Wåg och såga honom längs fotknölarna. Önskar dig allt gott!

 23. AFA nätverket i Sverige grundades hösten 1991 inför 30 november. 30 november slussades aktivister med under falsk flagg inhyrda bussar från mellan Sverige till Stockholm för att möta upp aktivister från Stockholms län med omnejd. Likaså i Lund. Fastare nationellt struktur av
  AFA nätverk i Sverige lades upp vintern 1992. Lärdom. Man ska inte tro på allt som googlas fram, som ex att AFA nätverk i Sverige grundades 1993. Informationen på nätet är upplagd av den sk baby-AFA, som 1991 inte ens var påtänkta. Mellan första generationen och baby-AFA finns både två och tre generationer AFA. Därav okunskapen.
  Redan på 80-talet hade de första stegen tagits mot ett AFA nätverk i Sverige efter engelsk förebild, som i sin tur hade AFA i Nazityskland som sin förebild. Grunden till detta steg mot ett AFA nätverk i Sverige var de under 80-talet ökande attackerna mot fredsvänstern från högerextremisternas sida. Vissa individer inom vänstern tröttnade helt enkelt på att vara slagpåsar åt högerextremister och ansåg att våld skulle mötas med våld. På den vägen är det. Resten är historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link