Dags för en ursäkt?


Vi har sett något historiskt. 

Aldrig någonsin har ledande politiker ändrat sin retorik, och sedan politik, som så snabbt som nu. Från att för några månader sedan svartmåla alla som ville diskutera migration som SD och rasister har nu sittande regering tagit på sig regnställen och låtsas som det regnar. 

De som längst debatterat denna fråga har redan observerat detta och tycker med rätta att vissa nu borde erkänna att de haft fel. Pudla. Be om ursäkt. Erkänna att de gjort en 180. 

Jag tänkte illustrera exakt hur debattläget fram till för 5 minuter sedan varit så får ni själva se hur absurt det är. 

2012 sa den då nyvalde Stefan Löfven att det var “ett otäckt uttalande av Reinfeldt“. 
 

Vad var det då Reinfeldt sagt?

Det fullständigt otäcka att invandrare är överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken. 
 

Den 25 april 2014 blev undertecknad beskylld av Expressen kulturs Anna Hellgren att normalisera SD.

Mitt brott? Jag “mystwittrade” med Linus Bylund, om exempelvis mat.

Jag hade alltså inte skrivit debattartiklar om migration där jag krävde att gränserna skulle stängas eller något dylikt, jag hade överhuvud taget inte skrivit artiklar om migration faktiskt. Det enda jag var skyldig till var att inte be Bylund dra åt helvete på Twitter, om jag ska tolka Hellgrens råsop korrekt. 
 

I valrörelsen var S och andra till vänster, och till viss del folk även till höger, helt upptagna med att kleta etiketter på varandra om man ens nämnde ordet “migration”. När Migrationsverkets första prognos kom där de varnade för ökade nivåer och ville ha mer pengar och Reinfeldt adresserade detta i sitt “öppna era hjärtan”-tal passade Löfven på.

Han blev “störd”. Man får inte ställa grupper mot varandra i budgeten. Detta var i augusti 2014. 
 

“Det går inte att säga att vi klarar si och så mycket”.

Magdalena Andersson var inte sämre. När Borg prognosticerade kostnaderna till ökningar på 6 och 12 miljarder tyckte hon inte ökningen av flyktingar var “anmärkningsvärda”. S tyckte Borg och Reinfeldt “gynnade SD”.
 

Margot Wallström ville inte vara sämre förra året och den 17 augusti 2014 tyckte hon att fräckheten att Reinfeldt bad väljarna att ställa upp på flyktingvågen var att spela SD i händerna. Vädja till väljarna gör man inte ostraffat. 
 

Detta fortsatte även efter valet. I december när KD tog nya tag i sin migrationspolitik “spelade man SD i händerna“. Löfvens sätt att hantera migrationsfrågan var att avskaffa integrationsministern och ge justitieministerna en till hatt – migrationsminister. Det var den 18 december 2014 Löfven tyckte detta. 
 

I slutet av våren 2015 hade S kongress men Stefan Löfven beslutade i maj 2015 att migration och integration inte ens skulle diskuteras. Alls. Alla motioner bordlades.

Det man inte pratar om finns inte. Göran Persson gick med rätta ut och kritiserade detta otroligt märkliga beslut. 
 

Så sent som 14 september i år, 2015, sa Löfven om migrationen: “Vi har kontroll på situationen”. 
 

Den 15 oktober var det annat ljud i källan. Bara en månad efter “vi har kontroll ” hotade Löfven med flyktingsstopp
 

Magdalena Andersson kallar läget “krisläge”. De förra styrande spelade SD i händerna när de med rätta problematiseradse kostnadsökningar i budgeten förra hösten. Den 22 oktober 2015 är det ohållbart
 

Den 23 oktober kom regeringen överens med Alliansen om flyktingmottagandet i den överenskommelse som ändå måste betraktas som den första, inte den enda, av dessa kommande överenskommelser. 
 

Hur gick Mijöpartiet med på detta?

Ja, för det första ville de väl inte ännu utlösa regeringskris. För det andra kom deras betalning igår: flygskatt. 

Vi får väl se om detta var det enda S blev tvungen att betala MP med för att de skulle skriva under eller om det kommer fler överraskningar. Köttskatt? Friår? Utredning om chemtrails?
 

Den 30 oktober varnar Margot Wallström för systemkollaps och konstaterar att det finns en gräns för hur mycket migrations vi klarar, 190 000 personer per år är över den gränsen anser hon. Då.

Som kletade SD på Reinfeldt för att vilja tala om ökade kostnader samtidigt som han bad väljarna att öppna sina hjärtan. 
 

Är det då något som plötsligt hänt just i oktober 2015? I världen? Egentligen inte. Migrationsverket skruvade upp sina prognoser redan i augusti 2014, experterna varnade långt innan. Experter, inte SD. 

Den 6 september 2012 skrev till exempel Expressen i en artikel att dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag fick besked om radikalt ökande flyktingnivåer, med skenande kostnader som följd. 
 

Så här ser kurvorna ut enligt Migrationsverkets egen statistik. Ni kan själva se. Den nivå som de varnade för 2012 skulle inträffa 2013 var 10 000 fler sökanden. Nu är vi på mörkblå linje som pekar över 120 000-strecket. Mot 190 000. 

Det är alltså så kallade “old news”. Som politiker, framför allt socialdemokrater, miljöpartister och vänstern ignorerat men även dåvarande borgerliga regeringen. 
 

Nu handlar det alltså inte som 2012 om över 40 000 asylsökanden längre (det var då en markant höjning) utan 190 000. För bara 2015.

​Så här skriver Migrationsverket i sin prognos från 20 oktober i år
 

Som ni ser kommer folk inte bara från Syrien utan även Irak, Afganistan, Libanan, Eritrea och Somalia. 

Kriger i Syrien har varit i fem år. Det har varit krig i Eritrea i 30 år, i Irak över 14 år, samma med Afganistan som egentligen haft mer eller mindre krig sedan 80-talet. Detta är inga nya krig. Flyktingsströmmarna är alltså egentligen plötsliga av andra orsaker, även om de som kommer från Syrien delvis kan förklaras med intensifiering i krig så kan flytkingarna från de andra stora länderna inte det. 

Och hur som helst har experterna sett nivåerna öka sedan 2012, till och med tidigare. 
 

En person som påtalade just detta växande problem med bland annat bostäder var den unga mycket begåvade politikern Sara Skyttedahl, ordförande för KDU. 

Hon skrev i en debattartikel den 29 augusti 2014 som påtalade just det problemet, som även SKL varnade Ullenhag för redan 2012. Att mycket stora volymer flyktingar på kort tid skapar enorma problem i mottagandet. Att vi inte kan upprätthålla ett okej mottagande. Att det kommer saknas bostäder. 

Hon tittade in i en spåkula och såg situationen vi har nu, i november 2015. På pricken. 
 

Hennes artikeln föranledde då en kritikerstorm inte bara av SD-kletande uppretade vänstermänniskor utan även från sina egna partikollegor, till exempel före detta KDU-ordförande Ella Bohlin som “skämdes”. 
 

Partiet KD tog avstånd, med partisekreterare Acko Ankarberg i spetsen. “Det är inte partiets hållning”. 

Fyra månader senare tog KD täten av alla partier mot en integrationspolitik anpassad för dagens verklighet istället för hur man önskat att det skulle vara. 
 

Reinfeldt har fått mycket kritik för sitt öppna-hjärtan-tal men vi glömmer att det också innhöll en realistisk syn på vilken påfrestning en enorm ökning av antalet flyktingar medför. En realism som Anders Borg sedan applicerade på den budget man gick till val på. Den första tillnyktringen och uppvaknande skedde inom borgerligheten. 

För det första tycker jag faktiskt att Sara Skyttedahl förtjänar en offentlig ursäkt av alla de som kallade henne vidriga saker. Där är Bohlins “jag skäms” ändå ett mycket litet bidrag, jag vet att Skyttedahl kallades helt fruktansvärda saker av framför allt folk till vänster men även olika fin-liberaler. Ett litet “jag skäms” kvalar inte in, jag ville bara visa att till och med KD internt tog avstånd. Då. 2014. 

Faktum är att alla de som vågade skriva om migration för bara ett år sedan förtjänar en ursäkt. 

PM Nilsson, Tove Lifvendahl, Ivar Arpi, Alice Teodorescu, Per Gudmunson,  Paulina Neuding, Anna Dahlberg med flera.

Människor som stått upp för det som rätt och riktigt och med fakta, god ton, saklig debatt och borgerliga värderingar stått upp för att migration måste betraktas som ett politikområde som alla andra. Med samma avvägningar, debattläge, prioriteringar etc som alla andra. 

Dessa rakryggade debattörer har verkligen inget att skämmas för. Sträck på er. Ni hade rätt.

För det andra – hur kan man på allvar se sig själv i spegeln som regering när man ändrat hela sin politiska inriktning 180 grader? På en månad? Hur är det ens möjligt att göra det utan att förklara sig ens lite?

Hur kan de som ska leda landet ignorera experternas varningar i 4 år och nu påstå att det är något oväntat? Som ägnat enorm vaken tid åt att skuldbelägga och tramsa när andra vågat betrakta migration som vilket politikområde som helst. 

Då väljer landets statsminister att EXKLUDERA hela ämnet från diskussion i sitt eget parti. I maj 2015. 

Och så undrar folk varför politikerföraktet växer?

87 kommentarer till Dags för en ursäkt?

 1. Det viktigaste för mig är att hela partiet SD får den ursäkt dom förtjänar.
  Det lär inte hända ! Löfven kan ju inte ens erkänna att det är invandrare som är skyldiga till sextrakaserier.

 2. Denna artikel har aldrig varit mera korrekt och aktuell än i dag än efter Löfvens snubblande på orden och Romsons snyftande på jorden! Om de har minsta lilla hut i kroppen borde de avgå. Schämmes tamm***n. Man blir beklämd . Vågar de se sig i spegeln utan att den spricker?

 3. Tack Rebecca!…klockren sammanställning . När räkningen ska betalas om några år är det viktigt att göra just som du gör: Spara bevismaterialet så att man vet då vilkas ansvar det är att vi hamnat i kaos och astronomiska kostnader (med åtföljande nedtrappning av välfärd och gigantiska skattehöjningar) —vilket allt kunde förutsägas för åratal sedan.

 4. Tack för en mycket välskriven artikel! Jag har en akademisk utbildning, gift 3 små barn, ett ok jobb med en lön över genomsnittet och en villa med lån på c:a 4.5 milj kronor. Jag ser mig inte själv som rasist men jag är väldigt orolig för nuvarande flyktingsituation. Vad innebär flyktingkrisen för mig och min familj på sikt? Jag vill som alla andra att det är fred på jorden och att människor behandlas väl rent generellt men samtidigt vill jag ha kvar sveriges trygghet och välfärd. All fakta känns så extremt polariserad idag och debattklimatet är extremt vinklat. Hur kan man tex prata om att vi får mer jobb eller att BNP ökar av invandringen när man inte samtidigt nämner att underlaget ökar ( dvs antalet människor ökar dvs fler arbetslösa eller att BNP per person faktiskt minskar? Din artikel bekräftar bara vad man har känt en längre tid. Politikerna har ingen plan, de utgår inte från vad som är bäst för Sverige utan vad man tror väljarna vill höra i det korta perspektivet. Jag är orolig att konsekvenserna av detta då politikerna uppenbart ej kan planera för framtiden blir något som vi och kommande generation kommer att få ta konsekvenserna av. Jag är beredd att ta emot 50 milj invandrare med glädje så länge politikerna kan visa att varje invandrare eller summan av alls invandrare är finansierad och inte leder till a) till underskott eller b) nermonterad välfärd. Är jag rasist för dessa åsikter? Jag tycker inte det

 5. Nu ser vi den berömda kappvändningen och inom kort startar “The BlameGame”, det kommer bli stor humor/tragedi/drama.

 6. En alldeles utmärkt analys och om vi levde i ett mer öppet medialandskap så hade någon indignerad SVT/Aktuellt reporter ställt Löfvén + valda representanteri ett hörn och klämt åt ordentligt. Men det får vi nog inte se än på ett tag. Jag är allvarligt oroad för att vi snart “tippar runt” och får kaos i landet. Det här med skolan i Alvesta som skadats och där det skett våldtäkt på barn, mörkas. Snart så får vi tyvärr ytterligare incidenter och också kanske se någon form av medborgar garde. Inför förra valet lyssnade jag på en radiointervju med nån från SCB som pratade om faktiska arbeten, ref x-100000 fler “i arbete” som bl.a. Reinfeldt yrade om, Definitionen av “i arbete” var inte, som man kunde tro, att man jobbar minst halvtid, kan försörja sig själv och familj, utan det var (om jag minns rätt) att man var i “sysselsättning 3 timmar i veckan” vilket kunde vara att sitta på samhall eller ha ett “betalt” jobb via nån coach etc. Mao en total mörkning av verkligheten. Så jag hoppas att du når ut!

 7. Richard • 9 november 2015 16:10:39
  Tonläget på ditt inlägg är som vanligt på låg nivå när kritik mot Sd skall framföras.
  Fundera lite på hur du ökar polariseringen i samhället och hur 800.000-2.000.000 oroliga väljare uppfattar ditt “apberg, grisar och svin”. Hur var det där med näthat och respekt för andra människor? I en demokrati tycker man olika så enkelt är det.
  Vill bara uppmana alla som kommenterar på Rebeccas eminenta blogg att hålla en saklig nivå på sina kommentarer. Jag har en uppfattning att de flesta som kommenterar här är vuxna så det borde väl inte vara något problem.

  När du ändå¨tar upp lögner så matas svenska folket med lögner dagligen men dessa verkar du inte ha några problem med om de kommer från “rätt” håll.

  Googla Tino Sanandaji så får du bekräftat hur lönsam (eller inte) invandringen har varit och hur den ekonomiska kalkylen ser ut i framtiden. Läs krönikan på realtid.se om bla “Sorgebarnet Malmö” så får du en faktabaserad inblick i hur Sverige kommer att se ut inom en snar framtid.

  Ha en bra dag, keep your eyes and minds open
  Tack för ordet

 8. Tack för denna, helt klockrent! Du är en klippa.
  Kunde önskat att Tobias Billström också hade fått en ursäkt med tanke på avpolleteringen hade åkte på.

 9. @Rickard
  Det är för Din, Din familjs och Ditt lands välgång som SD informerar om situationen efter ett massinflöde av ekonomiska migranter till vårt land. Sällan har svenska skattepengar använts så klokt. Att man slirar lite på Niqabfrågan är därvid förlåtligt m h t att 7klövern håller på att köra landet i väggen. Ibland helgar ändamålet medlen och den situationen har vi nu.
  Uvell ställer frågan om politikerförakt. Att detta växte rejält idag illustras väl genom den 180graders pudling Fru Batra gör genom sin omkörning till höger om SD.
  Stackar partisoldater hos modsen! Ena dagen öppna hjärtan, nästa dag strikta Dublinregler. Kanske dags att byta parti?
  Original är – som alltid – godare än kopior.

 10. Merit Wager bör läggas till din namnlista ovan. Tino Sanandaji likså men det har en annan redan påpekat.
  Men alldeles oavsett, vilket höjdarinlägg i debatten!

 11. Rebecca, du gör ett suveränt jobb. Att bli utsedd till hatobjekt av Politism är ett ypperligt bevis på att du har rätt och retar extremvänstern till ursinne, då sanning och socialism är som olja och vatten. Tyvärr så ser jag att SDs apberg dyker upp här i kommentarerna. Efter att tagit del av SDs flagranta lögner som de erkänner att de distribuerar i Grekland för mina skattepengar och påstår att de företräder mig, oavsett vad jag tycker, så börjar jag faktiskt tro att en rejäl del av svenska folket som röstar på SD är dumma i huvudet. Ja, man kan vara kritisk, ja, man ska prata volymer, ja, de flesta vill nog inte krascha landet, men när ett parti beter sig grisigt, tänker grisigt och agerar grisigt, så blir sympatisörerna och försvararna bara bevis på tesen att ” Även små grisar växer upp till stora svin”.

 12. Mycket välskrivet! Skönt att det uppmärksammas då tidningar och tv även dem glömt hur dem häcklade och hängde ut dem som har rätt idag.

 13. Att politikerna utan att rodna, så gott som dagligen lägger förslag som från början kom från SD och dessutom gör det utan att rodna, vittnar om en fräckhet som gränsar till rent folkförakt. Förslag som våra vänstervridna företrädare dessutom brännmärkte som rasistiska, när SD lade fram dem. Är det kanske så att man förlitar sig på att indoktrineringen av den lydige svensken är så solid idag, att man går iland med vad som helst? Känns lite som att det en av mina utlandsboende svenska vänner sa till mig efter en veckas vistelse här, har en viss relevans “Måste tillbaks till Spanien nu – Sverige känns för mig som det enda land som infört totalitär socialism, utan ryska tanks på gatorna.”

 14. Så nu när regeringens företrädare säger att det är “tillräckligt för Sverige” vad är det som gör att inte dessa då ska kallas det de själva anklagat andra för att vara … dvs …rasister..??

 15. Saklig information. Mer av det. Snart kommer inte Sveriges fungera längre som vi är vana vid. Cred till det du (vågar) skriva. Ingen “normal” människa vågar knappt yttra dig längre om så i de försiktigaste ordalag innan rasist stämpeln är fastklistrad. Sveriges flesta media borde skämmas för det sätt de verkar utesluta beskriva obehagliga sanningen pga sina egna politiska åsikter. Ligger i sakens natur även om man ska vara opartisk hålla på sitt. Men main stream media har ett större ansvar än så.

 16. Precis så är det politikerföraktet fodas. Tyvärr blir det så när det ör beröringsskräck för ett ämne. Dessutom har de flesta journalister bidragit lika mycket till att medvetet märka verkligheten.

 17. Mats • 9 november 2015 06:37:10
  Du hann före mig. Analysen är glasklar. Bra sammanfattat

  Här är något för dig Rebecca att sätta tänderna i. Socialdemokraten Daniel Suhonen är beredd att ta till Kalashnikoven. Uteblir media drevet även här?
  //www.youtube.com/watch?v=fK9lGwyvLaQ

 18. Ett förljuget debattklimat där avvikare från åsiktsmallen svartmålas och karaktärsmördas är inte bara obehagligt, det är även samhällsfarligt då angelägna samhällsfrågor inte tillåts belysas eller problematiseras. När samhällsdebatten kvävs så till den milda grad att seriösa, sansade och klarsynta debattörer utmålas som dåliga människor och snudd på djävulens hantlangare växer polariseringen i samhället, något som definitivt inte behövs i ett redan djupt splittrat samhälle.

  Att sedan dom makthavare som i allra högsta har bidragit till denna polarisering och unkna debattklimat vänder 180 grader på bara någon månad, helt utan att rannsaka sig själva och erkänna att dom varit ute och cyklat, säger en hel del om den (brist på) kompetens och hederlighet som tycks vara förhärskande inom svensk politik nu för tiden.

  “Och så undrar folk varför politikerföraktet växer?”

 19. Jag måste instämma i hyllningarna från de flesta kommentatorerna: en utmärkt artikel som förtjänar att uppmärksammas – och framför allt begrundas – av både våra folkvalda och media.

  På en punkt blev jag dock besviken. Du räknar upp flera orädda debattörer som du, med rätta, anser förtjänar att hyllas för att de rakryggat tog debatten. Såvitt jag kan se är samtliga av dem journalister.

  Men om det är mod och civilkurage du söker efter så skall du inte i första hand söka i din egen yrkeskår. Det verkliga modet tycker jag mig kunna se bland de medborgare, runt om i landet, som UTAN att ha något som helst skydd av en organisation, ändå valde att öppet “ta debatten”. I flera år. Ute på gator och torg. Med bröstet oskyddat för stenkastning. Med sina hemadresser kända för vuvuzela-vänstern.

  Var är ursäkten till Jimmie Åkesson?

 20. Tack för en bra sammanställning över hycklarnas hycklare som lydigt går i sin korridor.
  Eller var dom så korkade att det inte fattade vidden av migrationsproblemet?
  Jag vet inte vilket som gör mig mest bekymmrad över våra folkvaldas förmåga att styra landet. En sak är dock klar, vår nuvarande minister saknar mitt förtroende.

 21. Ursäkterna kommer aldrig. Jag kan inte minnas när våra styrande någonsin bett om ursäkt till någon eller pudlat för att de varit ute och cyklat. Glöm det. Men ska de be om ursäkt kan de även be om ursäkt för att jag ett tiotal gånger, i ett annars lugnt område, fått se på när en bil med en IS-flagga och megafon buskörde i området och spelade arabisk kampmusik där det sjöngs något om “arabiya” och jihad. Det är vad jag får från vår kära regering. När jag ringer polisen ursäktar de sig med att det är rent kaos. “Ni får starta ett medborgargarde”. Så från ett område där man kunde lämna dörren vidöppen börjar folk fundera på vilket sätt de bäst ska beväpna sig. DET kan regeringen be om ursäkt för. Det är nämligen deras fel!

  Apropå flygskatten… tja, det kommer bara att resultera i att det kostar mig ungefär lika mycket att flyga från Gardemoen och Kastrup som från Arlanda. Självfallet väljer jag då bort Arlanda av principiella skäl. Jag är helt enkelt inte intresserad av att sponsra en huvudlös regering. Ett par hundra chimpanser hade med stor sannolikhet gjort ett bättre jobb. Förvisso har även andra länder flygskatt, men där går pengarna åtminstone till något vettigt. Att däremot flyga från Sverige innebär endast att mina pengar skulle gå till att göra de ovan nämnda IS-aktivisterna och den huvudlösa regering vars mål troligen är att riva allt vad vi kallar för Sverige.

 22. Det finns två grundproblem med svensk politik

  1. Alla viktiga och samhällsbärande institutioner leds av folk med tydlig vänsterprägel. Detta har genom åren sipprat nedåt i organisationerna och rekryteringar sker på partisympatier hellre än kompetens (med Bah Kunkes senaste idé har även hudfärg och kön blivit en merit). Skolverket, SVT m.fl, de är alla tydligt vänsterdrivna och gissa vad resultatet blir när man har fritt fram att berätta för barn från 1 års ålder till 19 års ålder vad de ska tycka och tänka. Inte konstigt att det finns politiker som vill göra förskolan obligatorisk.

  2. Svenska politiker styrs av en liten grupp högljudda twitterhetsare som antingen arbetar inom media eller har goda kontakter in i media.

  För sansade människor som inte bekänner sig till någon av de marxistiska trosuppfattningarna återstår nog bara utlandsflytt. Något som jag själv och många bekanta funderar på då vi är orolig för vår framtid men framförallt våra barns möjlighet till en framtid.

 23. På agenda igår med finansministern pratas det om 500.000 flyktingar kommande 12 månader och det är där man hamnar om man tar oktober gånger 12. Sverige avslår historiskt 23% medan många andra EU länder avslår runt 60-90%.

  Var hamnar vi då kommande 12 månader. Jo 500.000 varav cirka 385.000 får stanna, och på detta kommer anhöriga. 385.000 *2 = 770.000.
  Årlig ökning av befolkningen med 8% är inte hållbart. Men det är där vi är om det får fortsätta.

  Sju partier har ett ansvar men störst ansvar för detta har Fredrik R, känns hårt att säga det, är själv moderat sedan 80 talet. Uppgörelsen med miljöpartiet var den största politiska miss som gjorts senaste hundra åren. Kommer skrivas in i historieböckerna.

 24. Vilken enorm vårdapparat som kommer att krävas för att ta hand om alla de tjänstemän (mest kvinnor?) som idag överarbetad för att kompensera för politikers bristande framförhållning. Så många som kommer att brännas ut. De som får slita och slita och slita för att baxa denya överdimensionerade galenskap tillbaka till en hanterbar nivå. Ändå stänger de inga gränser. Miljöpartiet har svårigheter att formulera en hållbar värld. Den kommer att braka ihop. Nu är det upp till folket att inte acceptera att det fortgår. Men vad har människor för möjlighet att agera? Skriv och berätta vad man kan göra? Vilka lagliga möjligheter finns det, så att kunnigt folk ska styra vårt land. Vi har haft 10 års ökenvandring med intellektuell torka nu.

 25. Besynnerligt att de journalister du räknar upp skall ges en ursäkt….
  Kommer ihåg Anna Dahlbergs löpsedel där det låg en smutsig SD valsedel i rännstenen och rubriken till den…
  Förvisso behövligt att dessa så svänger MEN de som framförallt skall ha ren stor ursäkt är väl alla de människor som stått upp för Sverige på “hatsajterna” som de så trevligt kallas för. Att kommentarer här i fältet fortfarande hävdar SD såsom något fult som bör vuxenmobbas även i fortsättningen påvisar ju enkom att många, alldeles för många låtit och fortfarande låter sig manipuleras av vänstervidriga SR/SVT och allsköns B-kändisar. Sist me inte minst nu en föredetting såsom Niklas Stömstedt som på bästa sändningstid i också en vänsterextrem tv-kanal tillåts vuxenmobba och visa sitt “goda hjärta”…Är dennes dörr öppen för flyktingar ?
  Nä, den riktiga ursäkten skall SD ha och de som nu svänger skll givetvis även de be om ursäkt. Börja med att be Marcus Birro eller Christer Sandelin om detta till att börja med.
  För vissa “journalister” kommer det aldrig att räcka med en ursäkt landsförrädare som de är; Lena Mellin, Oisin Cantwell, för att nämna några….
  Svenska folket har fått och kommer att få ett än mera bryskt uppvaknande, tyvärr.
  Själv såsom entreprenör ämnar jag lämna Sverige så snart jag kan. Min inkomstskatt och moms jag betalar är enligt lagen något som skall gå till Sveriges välfärd INTE till massinvandring. Härav ställer jag så inte längre upp då jag ser vad där sker i vårt samhälle och den människa som kan försvara detta eller som de även gör skylla det på SD, kommer aldrig att förstå åt vilket håll deras näsa pekar. Det är de alldeles för korkade för.
  Sverige VAR fantastiskt, före Fredrik Reinfeldts hämnd på SD och svenskarna !

 26. Tack för din sakliga genomgång. När jag tittar på Sverige idag både politiskt och medialt så vill jag emigrera. Sådan total respektlöshet och en vänstervriden dumhet som är skrämmande. Finns varken källkritiskt tänkande eller saklighet – utan allt handlar om känslostyrda – populistiska barnsligheter som inte anstår seriösa debatter.

 27. God dag! Apropå ursäkter som framöver (väl) kommer att skölja över oss som en stormflod ; de enda som vi aldrig någonsin ska be om ursäkt är självklart Sverigedemokraterna. SD ska självklart även fortsättningsvis vuxenmobbas – på det ena eller andra sättet. Sverige är en humanitär stormakt och ett demokratiskt föredöme för alla andra. Läs och lär!

 28. Alla som ägnat sig åt att kasta smuts på Sverigedemokraterna istället för att acceptera en demokratisk debatt är skyldiga till detta kaos. Det gäller såväl journalister, politiker som “aktivister”. Genom att i praktiken införa ett tankeförbud på vissa åsikter och insikter så har man gjort situationen radikalt mycket värre än vad den hade behövt vara. Man har drivit en vansinnig smörgåsbordpolitik mot omvärlden att här finns allt att hämta helt gratis, det är bara att komma och ta åt sig. Självklart gör folk detta.
  Inom landet har man skapat en snäv åsiktskorridor där den som opponerar sig har repressalier att vänta, man blir åsidosatt i karriärsstegen, uthängd i media och om inte det hjälper påhälsning hemma.
  Det värsta är att båda sidor ägnar sig åt detta högst kontraproduktiva beteende, därför har också SD stått som det enda alternativet för vilsna själar, därför växer de.

 29. Färgen som Löfven använt då han målade in sig i sitt hörn tycks aldrig torka, då han står där och trampar utan att ta tillbaka sina kastade epitet. Inte ens nu när han kommit ut ur garderoben som den mest efterkloke svenska statsministern genom tiderna, kommer han att erkänna vilket riksdagsparti som haft rätt hela tiden. Nä nu är förnekelsens tid kommen i vår dunkla demokratur.

 30. Mkt bra samman fattning.

  Skulle önska en lika bra och tydlig sammanfattning av beräknade kostnader med dessa volymer som nu kommer. Där statliga och kommunala syns så tydligt och nära sanningen det går att komma.

  Uvell har mitt förtroende att visa en sådan uträkning som jag kan lita på!

 31. Hur kan en regering innehålla så många “strutsar, blindstyren, kappvändare och klappträn” är i det närmaste helt otroligt. De verkar inte lyssna på någon utom dem själva och blundar för allt i godhetens tecken. Ivrigt påhejade av dagspressen som ideligen jagar runt för att få SD att vara syndaren.
  Johan Westerholm, Tino Sanandaji, Merit Wager m.fl. har under en längre tid påpekat var kurvan pekar, men ingen tar någon notis om vad de skriver, tyvärr.

 32. En utmärkt exposé över den hysteriska ton som rått i “debatten” under lång tid. Vad som saknas nu är en liknande exposé över alla de borgerliga politiker som varit minst lika högljudda, Erik Ullenhag, t.ex., a.k.a. “Bagdad Bob”. Tino Sanandaij förtjänar dock ett omnämnande som en skarpt saklig granskare av påstående om ditt och datt.

 33. Jäddrar vad rasistisk jag är i min (tidigare) bekantskapskrets eftersom jag tidigare påtalat det regeringen nu försöker agera om! Jag säger försöker, för det är inget riktigt agerande vi ser ännu…

 34. En intressant genomgång och mycket belysande om mångas tillkortakommanden. Dock är det inte bara politiker som missbedömt eller inte velat se följderna av den katastrof som pågår, vi är nog många som haft ett önsketänkande kring dessa frågor. Visst vore det klädsamt med en och annan pudel men i första hand behövs nu en nationell samling och en kraftfull åtgärdsplan för de oerhörda problem som Sverige och EU står inför. Det kaos som råder i Mellanöstern måste också hanteras och för det krävs politiker som i vart fall från Sverige fn tyvärr lyser med sin frånvaro. Glöm inte i upphetsningen över våra svenska politiker att de som bär ansvar för detta i första hand är de ledare som mördar sitt eget folk och driver dem på flykt. Men, vad som saknas i din genomgång är vem som beställt den? Från din blogg framgår att du tar uppdrag inom “opinionsbildning på sociala medier”. Tror det är viktigt med genomsyn i dagens medieklimat. Vem är den egentliga avsändaren?

 35. Mycket bra sammanställning och frågeställning. Man häpnar när det redogörs så tydligt. Tyvärr framkallar det ännu mer sorg över vad som sker. I alla fall hos mig. Det har aldrig känts tydligare att landet verkligen saknar kompetent styrning. Jag skulle även vilja lägga till Marika Formgren till de rakryggades lilla lilla skara…

  Heder åt er!

 36. Och vad säger då Ankarberg i KD igår i SvD, jo att “När svaren uteblir finns risk att man säger stopp. Det var också skälet till att vi i KD förra hösten självkritiskt sa att vi borde ha lyft migration och integration innan valet, säger hon”. Gjorde man? Nädå!
  Nu skyndar sig alla torka händerna. Men de politiker som under långt tid drivit fram denna situation – och de är många från båda de borgerliga och vänsterpartierna (inkluderat MP) – är givetvis inte heller är kapabla att hantera den. Vi ser ju hur det ser ut, med den totalt kraft- och initiativlöse och närmast patetiske Löfvén i spetsen, i armkrok med världens sämsta borgerliga opposition (d.v.s. Alliansen).
  Och även om man skriver kritiskt på olika ledarsidor (se t.ex. Anna Dahlberg i Expressen idag), så saknas all probleminsikt på nyhets- och kultursidorna, liksom på SR/SVT. Istället står flyktingsromantiken alltjämt som spön i backen, eftersom journalistvänstern där styr agendan med järnhand.
  Missa f.ö. inte //www.b.dk/berlingske-mener/svensk-panik. Först alliansen och nu regeringen, kraftigt påhejade av media under flera år, har tjänat ihop varenda ord.

 37. Utmärkt genomgång. Kort sagt, så har SD haft rätt hela tiden och nu tvingas 7-klövern (låtsas) anpassa sig till verkligheten när läget blivit akut. Men min bedömning är att 7-klövern egentligen vill fortsätta som förut vilket 6-partiöverenskommelsen visar. Skribenter som läst den menar att den inte egentligen kommer att ha någon påtaglig effekt på migrationsinflödet (ex. osignerad ledare i Expressen). 7-klövern saknar alltså fortfarande verklighetskontakt, vilket beror på att de sitter fast i en pseudo-religion vi kan kalla “mångkulturalismen”. Endast SD står fria från dessa virriga idéers inflytande.

 38. Stort tack för en bra analys och sammanställning! Skrämmande att våra politiker inte gör varken omvärldsanalyser eller några “worst case” scenarios, utan helt plötsligt verkar oerhört förvånade över alla människor som nu strömmar till vår fina välfärdsstat! Det land som inte ställer några som helst språkkrav på invandrare, utan tillåter invandrare att inte ens efter 13 år i Sverige kunna ett enda svenskt ord, och kommer med tolk vid besök hos sjukvården! Hur kan man då bli förvånad att flyktingströmmarna till detta land ökar?

 39. Tack Rebecca! Tycker att du också har rätt att sträcka på dig liksom Ivar Arpi, PM Nilsson och de andra sanningssägarna! Den enda nyktra rösten på vänsterkanten måste vara Johan Westerholm på Ledarsidorna.se. Han är för övrigt min favoritsosse. Inte för det är det är så trångt i den kategorin men Johan är faktisk läsvärd och jag kan tänka mig att han inte är speciellt populär inom sitt pari för att uttrycka sig milt så man kan kategorisera in honom i de rakryggades skara om du Rebecca tillåter att han joinar er…?

 40. Hur kan dessa politiker spendera dessa enorma summor skattemedel utan att folket får säga sitt?? Det våra politiker gör borde väl vara åtalbart som landsförräderi? Jag menar här har mina mor/farföräldrar och deras föräldrar samt vi arbetare idag jobbat/jobbar livet ur oss för att ha den standard vi är stolta och värda! Denna standard kan omöjligt bibehållas med denna politik och dagens skattetryck! HUR FAN KAN DESSA POLITIKER TA ORDET DEMOKRATI UR SIN MUN??

 41. Detta var en av alla tiders snyggaste presentationer jag sett!
  Formen att flika in citat från tidigare (aktuella tidpunkter alltså) är fantastiskt bra och pedagogisk.
  Det var så fantastiskt bra att det skulle rendera ett publicistpris!

 42. Fy vad bra skrivet, samtidigt blir jag sjukt frustrerad när man inte får förklaringar från ledande politiker varför dom sa så och istället gjorde så.. det borde vara lagstadgat at dom måste föklara sig ordentligt, det vi har är ju en sorts diktatur klädd i demokrati kläder, man blir rädd

 43. Tackar verkligen för detta eminenta inlägg i debatten. Det lättade i alla fall lite på huvudvärken.
  Att en regering skulle hamna i en sån otroligt dålig sits, är faktiskt mycket skrämmande.
  Regeringen har tagit VM-Guldmedaljen, i inkompetens!!

 44. Vi Sverigevänner har alltid vetat att denna dag skulle komma då Socialliansen företrädare till slut måste ta sig ut ur det hörn de så hårt målat in sig i. Och då blir det inte vackert, kladd överallt.
  Men frågan är om vi svenskar kommer glömma deras ohederliga, odemokratiska och fula metoder nu när de kovänder? Vi är rätt många som länge sagt att vi alldrig kommer gå tillbaks till S eller M, något som fördjupade opinionsundersökningar visar. Andel kärnväljare i SD är högt.

  Men i det gäller att vara en god vinnare och visa ödmjukhet även för dem som själv inte förmår att ha ödmjukhet

 45. Tack för denna genomgång. Det blir nästan smärtsamt tydligt varför vi sedan lång tid tillbaka lever i en mardröm. Var tog mitt land vägen som jag arbetat och slitit för hela livet (68 år gammal) ? Vad får mina barnbarn för framtid, får jag någon sjukvård i morgon? Instämmer till fullo med skribenten Folke Lideń om slutsatsen att regeringen borde avgå samt stora delar av ledningarna för moderaterna , folkpartiet och centerpartiet. Ett förslag kanske kan vara en samlingsregering ledd av Göran Persson och Carl Bildt. Två ledare med rak rygg och hårda nypor som utan problem kunde klara änglakören i form av, de i huvudsak, vänstervridna medierna med public service i spetsen. Dessa har under lång tid hjärntvättat svenska folket att tro på den förda politiken. Det är skamligt av de etablerade partierna och särskilt de borgerliga att en vettig invandrings politik har överlämnats till ett parti med brun bakgrund och , populistiska, okunniga nationalistiska åsikter.

 46. Du kan din nutidshistoria. Den historia PK och skolan vill undanhålla för allmänheten. Bra skrivet.

 47. Fantastiskt, Rebecca, att du dokumenterar och sammanställer vad som har sagts, så att våra hycklande och inkompetenta politiker får svårare att komma undan. Ofta kan de lita på att gammelmedia spelar med i deras spel om att låtsas om som om ingen180-graders sväng har skett (allmänheten verkar ju ha ett minne som en guldfisk).
  De smutskastningskampanjer och karaktärsmord på de personer som tidigt såg verkligheten för var den var och försökte vara lite proaktiva får aldrig glömmas bort.

 48. Ohämmad intag av immigranter/flyktingar, inga bostäder, skärpta regler kring banklån med 50% amortering mm. Svårt ta sig in på bostadsmarknaden, många är mambos till 30-års åldern? Nysvenskar har 55% arbetslöshet i snitt efter 7 år i landet.
  Polisen har en bil per 250 000 innevånare, max. Försvaret kanske kan försvara en plats/stad en kortare tid, kanske. Sjukvården har kollapskolan ligger sämst till i Europa. Tullen får inte stoppa fordon med fler passagerare än det är tullare på plats. Handgranater är inte helt olagliga? och ett 30-tal har redan kastats i bara Göteborg i år.
  Avtalet mellan stat och medborgare är i princip uppsagt. Staten skall tillhandahålla infrastruktur, rättsäkerhet, sjukvård, pension mm. Medborgaren jobbar och betalar skatt. Medborgarens skyldigheter står kvar men rättigheterna vacklar mer än lovligt.
  Politikerförakt är bara förnamnet.
  Tittar på möjligheter att emigrera medans tid är.

 49. Du är så underbart på pricken rätt!! Måste tacka dig för din pedagogiska förträfflighet, utmärkta analyser och din underbara språkhantering. Du rockar “keep on rocking”
  Att läsa dig minskar det negativa tryck som all dumhet bygger upp inombords, jag drar en lättnadens suck av glädje. Det finns hopp för mänskligheten och Rebecca visar vägen. Trevlig helg!

 50. Detta är det bästa och närmaste sanningen som man kan komma. Det är sorgligt att se våra politiker hacka på varandra , istället för att ta diskussionen och komma fram till bästa lösningar oavsett partitillhörighet. Att utesluta vilken parti som helst från diskussionen är ansvarslöst. Man utesluter inte en medlem från stororkestern bara för att han tycker om en ana sorts musik .
  Mycket bra skrivet,
  Mvh Tibi

 51. Tänk att jag gått omkring och trott att jag var den enda som sett alla dessa samband och krumbuktande dansturer.

  Tack för ett mycket läsvärt inlägg.

 52. Som vanligt mycket bra skrivet. Ja det är många som borde få en ursäkt nu från floskelgänget. Men som vanligt har det gänget aldrig sagt något felaktigt och vet alltid bäst och alla andra åsikter är bruna. Det är sällan eller aldrig man får höra praktiska förslag från det hållet om hur Sverige skall lösa de enorma problem vi står inför förutom skattehöjningaroch floskler. Att våra ledande politiker efter denna 180gradare inte har vett att be om ursäkt är patetiskt och beklämmande. Vilka ledare vårt land har begåvats med..

 53. Glädjande klarsynt. Tack. Dessvärre sitter maktapparaten fortfarande och duckar. De verkar inte veta hur de kan säga en sanning utan att det låter som en kritik av vekligheten. Att det skulle gå som det har gått det kunde jag och alla.politiskt intresserade se för åtminstone 2 år sedan. Men detta problem verkar vara för stort, det måste gömmas samtidigt som det måste adresseras. Och i den här frågan har ju SD haft mest rätt hela tiden. I särklass.

 54. Visst har vi ett extremt läge nu i Europa. Men Sveriges speciella katastrofsituation är till stor del självförvållad. De politiker som ingår i regeringen Löfven och de som ingick regeringarna Reinfeldt är i högsta grad skyldiga till dagens kaos. De flesta av dem är fortfarande kvar, olyckan Reinfeldt undantagen. Hur ska vi kunna tro på att dessa ska reda ut situationen. Vilken anledning har vi att tro att de kommit till sunda vätskor och nu inser att den massinvandring man tidigare förespråkat är ohållbar. Den panik de nu uppvisar är enligt min mening en tunn fernissa syftande till att sitta kvar vid makten och härligheten.
  Skrapar vi bort den gissar jag att man inte ändrat sig ett dugg. Fortfarande gäller den humanitära stormakten med dess gränslösa solidaritet. I gammal känd stil känner dessa människor inget som helst ”ansvar” mot Sveriges och svenska folkets väl och ve.
  Om du tänker efter så är ju skrikandet på att EU och alla länder ”måste ta sitt ansvar” bara ett annat sätt att säga – Vi har rätt och ni har fel. Låt oss tillsammans fortsätta att uppmuntra och administrera massinvandring från tredje världen. Tillnyktring noll procent således.
  Sverige och svenska folket har inte varit i ett så allvarligt läge sedan Gustav IV nära nog förde landet till att bli en lydstat under Ryssland. Han fick ta konsekvenserna och avsattes. Även denna gång måste ansvar utkrävas. Regeringen kan inte sitta kvar. Moderaterna, Folkpartiet och Centern måste byta ut partiledaren.

 55. Mycket bra sammanfattat. Det är så lätt att man glömmer, eller vill glömma. Men med dessa fakta är det orimligt att ha dessa politiker vid makten. Det är dags att reformera politikers roll. Har det inte nu visat sig med all tydlighet att det är dags att införa direktdemokrati till folket genom att det är vi alla som skall rösta i varje större fråga.

 56. Vi ska sluta med att bara bygga samhället på stadtistik, vi ska ha fler entreprenörer / visionärer som ser vad som kan hända i framtiden.
  Om morgondagen veta vi föga!

 57. Tack Ulrika
  Underbart att du avslöjar hyckleriet med fakta och den hycklandes egna ord. Det är motsatsen till det förhärskande: jag tycker, känner eller angrepp på motståndaren.
  Margareta Samuelsson

 58. Löfven:

  För det första: Vi klarar det här det finns ingen gräns för vad vi klarar av, min kompis Fredde har sagt det, han vet för han har åkt flygmaskin.

  För det andra: Vi klarar det här. Vi har klarat det här förr, på 1600 talet kom mer än
  tusen Valloner hit och det klarade vi.

  För det tredje: Så är det fullt nu vi har nått gränsen för vad vi klarar av. Nu måste vi få andra EU-länder att vara med och ta sitt ansvar för de vinster som invandringen genererar.

 59. En som verkligen borde få en ursäkt är Tino Sanandaji som bl.a kallats “SD:s egen lilla Nationalekonom” när han enträget har plockat fram ekonomiska fakta gällande kostnader för Invandring och Integration. All heder åt Tino.

 60. Hej Rebecca.
  Jag läser ofta din blogg med behållning men tycker att det vore så mycket enklare att ta till sig texten om du ändrade upplägget lite.
  I dagsläget är det för lite skillnad mellan din text och alla inklippta artiklar och diagram som du refererar till.
  Kan du inte använda ett eget lite annorlunda typsnitt, färgat kanske, eller konsekvent lägga alla inklippta delar med ett bestämt indrag?
  Bara ett förslag i all välmening. För övrigt håller jag med dig för det mesta.
  Vänligen,
  Agneta Isacsson

 61. Min uppfattning är att samtliga partier i Sjuklövern har en fastställd ideologi vars mål är att i större eller mindre omfattning ha fri invandring som mål. De av deras partimedlemmar som ägnat sig åt att förstå verkligheten och beskriva denna har varit avfällingar och tillrättavisats. För Sjuklövern har verkligheten varit ointressant när den inte följt partiets ideologi. Det sjuklövern åstadkommit kommer att skada Sverige oerhört och domen över vanstyret kommer säkerligen att totalt rita om den politiska kartan.

 62. Sanningen kommer alltid fram. SD och deras förmenta rasism i förhållningssättet till invandring visar sig vara en sann analys. Tänk så det kan bli.

 63. Nej fy din rasist nu går du över gränsen vadå be om ursäkt nu tar vi tag i icke-problemen istället om bara alla håller varandra i händer och stämmer upp i en kuuuumba yaaa my lord och avslutar med we shall overcome så löser det sig pepp pepp.

  Andra länder gör något dom agerar vissa lite försiktigt med annonser i mellanöstern som förklarar läget och andra stänger gränser vad gör vår cirkusmanege till regering jo dom kallar till presskonferans och medelar medlöparna i media att dom inte tänker göra något alls läget är under kontrol och stänga dörren nä det kan inre vi besluta om det får någon annan göra inte vi och om polisen vill kan dom få bemanna gränsen men personalen får som skaka fram själva bara dom inte tar av flyktingguiderna posterade på t-centralen.

  Samtidigt smids det redan idag planer på nya lagar för att sätta stop på kritik online och värdegrunden det nya hittepå ordet ska appliceras på yttrandefriheten(pressstödet som borde avskaffas helt istället) och samtal i byggbodarna ska stoppas av utsända LO-politruker.

  Om några år är lagar mot kritik av politiker i kraft och dagens självutnämda twitterpoliser är anställda på heltid för att filtrera igenom varenda kommentarsfält och angivarpeng för den som spelar in en kollega eller bångstyrig släkting vid julbordet på sin iphone. Några år senare får alla med fel åsikter bära en obligatorisk blåsippa på jackan eller en tatuering så det goda folket vet vilka som är redo för den slutgitliga Röd-grön-rosa uppgörelsen.

  Ursäkta lång raljering här men hur sjukt det än kanske låter nu lär såna som Rebecka ligga illa till när värdegrundslagen sätts i kraft.

 64. Grattis, mycket bra skrivet
  Allt är helt rätt
  Detta borde tas upp på ledarsidor i all Svensk press

 65. Så rätt, så rätt.

  Vi har en regering som uppenbarligen helt glömt bort vilka som är deras egentliga uppdragsgivare, nämligen svenska folket. Regeringen är helt drabbad av handlingsförlamning och förtjänar allt förakt som vi kan uppamma – det är uppenbarligen viktigare för Löfven och hans undermåliga ministerkolleger att inte riskera att bli kallad rasist eller främlingsfientlig av någon agendasättande s k journalist än att ta ansvar för landet. Jag önskar att det fanns ett sätt att utkräva ansvar (kännbarare än att bara rösta bort dem och avskeda dem) av de politiker och tjänstemän som satt oss i nuvarande situation, vilken vi knappast kommer att kunna hämta oss från på många decennier, om någonsin.

 66. Bra men du bortser helt från Alliansens och Reinfeldts ansvar. Han gjorde upp med MP i det uttalade syftet att straffa SDs väljare. Han sa att folkvalda från SD fick skylla sig själva när de misshandlades av AFA. Han var ute och flög och såg skogar och därför kunde vi öppna inte bara våra hjärtan utan också gränserna. Reinfeld la grunden. Han smetade invektiv på visselblåsarna. Som gammelmoderat måste jag se honom som vår tids Quisling.

 67. Hej.

  Jag tror vi har passerat punkten för politikerförakt, och närmar oss politikerhat istället, och det är svårt att se det negativa i det längre. Föregående och nuvarande regering är inte ens duktig på att vara dålig, med vilket jag menar att även om jag anser deras diverse politiska förslag som dåliga, så förväntar jag mig att de genomförs med kompetens. Inte ens det finns längre. Endast medborgarförakt från vänster till höger. Och nu är det sedan ca tio till femton år försent, och det blir alltmer försent för var dag som går. Demografiska förändringar är inte åsikter, de är fakta, och man har inte åsikter om fakta i sig, bara om hur man vill agera.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 68. TACK för att du gjort detta arbete och sammanställt det som många av oss har sett och hört under lång tid.

  Det är totalt vansinne att det har fått pågå på det här sättet.
  Jag håller med dig i allt du skriver.

 69. Allt detta har vi vanliga svensons sagt och sett i många år vi fixar att hjälpa många men det finns gränser för vad landet kan klara.
  Jag har invandrade kompisar som säger samma sak
  För många på en gång blir en brakförlust för landet på många sätt

 70. tack, kunde inte på något vis sagt detta bättre själv.
  Problemet med våra politiker är det att dom är så självgoda att dom aldrig erkänner att dom tänkt eller agerat fel, framförallt inte dom på vänsterkanten.
  Nu sitter vi här och även om vi stänger gränsen helt idag så har vi enorma uppgifter framför oss, integration, sjukvård, skola, omsorg, försörjningsstöd mm.
  Detta är inte rättvist mot oss men framförallt inte mot dom människor runt om i världen vi kunde ha hjälpt om hjälpen hade utförts på rätt vis.
  Synd om dom människor som verkligen flyr för sitt liv och som nu kommer till ett kand som inte längre har plats för dom behövande

 71. Ja, man undrar hur det är ställt.
  Att försöka verka handlingskraftig, att försöka visa styrka och samtidigt försöka påvisa att de ha kontroll samtidigt som alla som har minsta analytiska förmåga ser en helt annan bild än den regeringen försöker måla. Det ger en bild av “okontroll”.
  Det ger oss en bild av fullständig verklighetsflykt och en rent propagandabaserad politik.

  De har nu har de tvingats inse fakta. Men fortfarande är regeringens ansats till problemet mycket avvaktande. På sin höjd signalerar de att vi har “lite trubbel”.
  Jag ser inga åtgärder, ingen vilja att förändra eller rent av försäkra sig om ett humant mottagande.
  Redan nu är det omöjligt att hantera mottagandet humant, gränsen för det är passerad.
  Vad som nu väntar är samma situation som vi bara sett på TV från fattigare länder.
  Vi är inte kapabla att göra mer. Men, ser vi åtgärder för att rädda det som räddas kan, eller ser vi bara en önskan från regeringen om att omvärlden ska “känna in Sveriges svåra situation” och välja bort Sverige som valt flyktland?

 72. När det gäller ursäkter, glömde du inte något ? Ledtråd : ett av våra partier i irksdagen .

 73. För min del var Sara Skyttedals debattartikel det som gjorde att jag tog steget från FP till KD i valet 2014. Floskelkungen Ullenhags alla idiotiska utspel gjorde en röst på FP omöjlig.

 74. Hej! Detta är det bland de bästa jag har läst på länge! Bra jobbat. Sakligt, sant och väl skrivet. Tack! Hoppas att du fortsätter skriva.

 75. Skrämmande att det finns människor som av ideologiska skäl är beredda att sänka ett land..DOM SKULLE SKÄMMAS..Finns det inget vi kan göra som stoppar detta?..som att ta ifrån Löfven befälet?

 76. Jo så har det sett ut.

  En liten sak bara, “Hur är det ens möjligt att göra det utan att förklara sig ens lite?”. Men det är det ju flera som gjort “gick inte att förutse”. Det liksom tidigare “vi har varit lite naiva”, ger mig kalla kårar längs med ryggraden.

  Ursäkter och raka “jag/vi hade fel” hade ingett mer förtroende. Istället ser det ut som ren omvändelse under galgen och att man släpar fötterna efter sig så mycket det bara går. Medan grannländer ser ut att agera omedelbart. Man blir grön av avundsjuka för sådana politiker medan skämskudden (sönderbiten) åker fram då det gäller de svenska. Det blir så uppenbart vilka som förstår hur världen och folk är funtade, men framförallt kan det egna samhället.

  En god ledare ställer inte högre krav på sina underlydande än de krav de ställer på sig själva. Sverige har inte goda ledare.

 77. Och på läktaren sitter SD med popcornskålen i famnen och tittar på.

  Du själv ska också ha en ursäkt för påhoppen som jag förmodar att du får ta emot i tid och otid.

 78. Du glömde Tino… Bra att du även tar upp att “krigen” man flyr från egentligen inte är värre nu än får några år sedan, utan att de flyr av andra orsaker. Tino är rätt så ensam om att lyfta fram det. Verkar vara tabu för politiker och PK-media att ta upp den frågan i dagsläget..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap