Bidragsentreprenörer med kondomer


Jag har tidigare skrivit om Fairtrade, som ju ägs av LO och Svenska Kyrkan. De har en mycket smart affärsmodell som går ut på att Fairtrade AB tar alla intäkter så att Fairtrade föreningen kan vigga oss skattebetalare på pengar för att göra opinionsbildning för Faitrade AB så att fler köper deras produkter. Och så går det runt, runt så. 

RFSU är en förening som också fattat detta smarta upplägg. De består därför av en ideell förening, med massa lokala föreningar. Sedan har de dessutom ett aktiebolag – RFSU AB. Där lägger de samtliga intäkter, så kan föreningen och dess lokalföreningar leva på skattebetalarnas pengar. 

På detta sätt kan RFSU få dubbelt så mycket medel att röra sig med som de hade haft om de tvingats leva på…..säg, bara sin egen försäljning. Gud förbjude att en förening som är ideell lever på sina egna intäkter menar jag. 

Vad RFSU är kan man läsa på hemsidan. Det är alltså en förening – och ett aktiebolag – som funnits sedan 1933 och som sysslar med sexualupplysning och sexualpolitik. 
 

Vad RFSU föreningen drar runt i pengar och hur mycket totala bidrag de får var inte lätt att hitta. Faktum är att det inte finns någon årsredovisning öppet på deras hemsida, och som skattebetalare blir man ju alltid misstänksam direkt då.

Varför vill man inte redovisa varenda krona man fått?

Jag skulle gärna se att alla föreningar som mottar även ack så lite i bidrag tvingas lägga sin årsredovisning online. Även RFSU. Jag har googlat och letat runt på hemsidan, det enda jag hittar är en verksamhetsberättelse. Utan någon ekonomi. 

Men jag har i alla fall hittat några intäkter via bidragsgivarna. Bland annat SIDA.  Därifrån fick de 34 miljoner via CSO-anslaget
 

De tog även emot 2 miljoner i informationsbirag från Sida. 
 

RFSU har även fått bidrag från Folkhälsoinstitutet på 3 miljoner. 
 

2014 fick RFSU bidrag från MUCFS  (Ungdomsstyrelsen) på en halv miljon. 
 

RFSU har också fått 3 miljoner kronor av Smittskyddsinstitutet. 

Jag har hittat 44 miljoner i bidrag men summan är förmodligen betydligt högre. 

De fick till exempel 2 miljoner kronor per år extra från Sida för Barnvagnsmarschen enbart. 

Vad gäller Sida-pengarna har jag bara hittat en redovisning på Open Aid om just barnvagnsmarschen, resten gick till länkar som inte fungerade.

Nedan utvärderar de pengarna, som totalt genererade 20 nya följare på RFSUs twitterkonto. Och 252 RT. På Instagram fick man 51 nya följare. En av filmerna de säkert betalat dyra pengar till komikern Bianca Kronlöf för, genererade 7000 visningar. De redovisar också “en undersökning på RFSU:s egen Facebooksida” som resultat, trots att 190 svaranden och kanalen egen FB-sida knappast utgör något som helst statistiskt underlag.

För mig framstår att redovisa detta som ett resultat till Sida som gränsen till oseriöst. 

Nu är detta inte meningen att skryta utan bara sätta dessa siffror i relation till något: jag får 252 RT på totalt mina tweets varje dag. Och min Youtube-film “LO är arga” har visats 22 000 gånger. Jag är en person. Utan en enda krona i bidrag från Sida. 

Det är alltså kassa resultat RFSU visar upp här. 
 

I sin verksamhetsberättelse, som är kliniskt ren från ekonomi, redovisar RFSU glatt att försäljningen ökat och att 2013 års försäljning var den bästa hittills i RFSU ABs historia. 

För övrigt går det inte snabbt för RFSU att lägga upp sina verksamhetsberättelser – den mest aktuella de har är från 2013 trots att 2015 snart är slut. 
 

Och det finns verkligen all anledning att fira. För RFSU AB, som säljer sexleksaker, kondomer, glidmedel etc, omsatte 2014 hela 156 miljoner kronor. 
 

De har ökat sin omsättning med 12 % sedan 2010. Den goda omsättningen genererade också en fin utdelning till ägarna – RFSU ideell förening – på hela 7 miljoner kronor bara för 2014. 

RFSU AB har mycket pengar i Eget kapital. Faktum är att 76 miljoner ligger där. 

Det är heller ingen dålig vinst de gör.

Årets resultat före skatt är 16 miljoner, vilket innebär en vinstmarginal på över 10 %. 

Det verkar också lukrativt att sitta i styrelsen samt VD. Totalt redovisar RFSU AB ersättningar till dessa två grupper på 2,5 miljoner. Men de betalade också ut ett så kallat “tantiem“, som med stor sannolikhet betalats ut till just VDn. Tantiem är en rörlig ersättning, en bonus på försäljningen kan man säga. 

Sitter man i styrelsen för RFSU får man inte bara ersättning, man får även pensionsavsättningar. Generöst kan jag tycka för att vara en “ideell förening”. Eller vänta, aktiebolaget är ju inte det. Bara ägaren.

Försäljningen kommer framför allt från RFSU butiken, där de säljer de här produkterna. Men de har givetvis inte bara en online-verksamhet utan levererar kondomer etc till butiker också. 

RFSU säljer även själva kurser, bland annat den här kursen för 2500 kronor per person och 24 deltagare per kurs. En intäkt på 60 000 kr per kurstillfälle. Gissningsvis hamnar intäkterna för kursverksamheten också i RFSU AB men jag kan som sagt inte verifiera det då de undviker att redovisa sin ekonomi öppet. 

Störst är RFSU på kondomer. De har sålt en halv miljard kondomer sedan starten. 

De säljer nämligen inte bara i Sverige utan exporterar även mängder

I snitt säljs det 19 miljoner kondomer i Sverige varje år. Gissa hur många RFSU säljer?

17 miljoner.

Det motsvarar 90 % av kondommarknaden. Bara till RFSU. 

2009 tog Expressen upp detta, i samband med att RFSU krävde kostnadsfria preventivmedel. 

Då hette RFSUs generalsekreterare Åsa Regnér, som numera är jämställdhetsminister i sittande regering.
 

Som av en otrolig slump satsar nu regeringen cirka 70 miljoner kronor per år på just kostnadsfria preventivmedel. 

För avgiftsfritt för konsument innebär inte gratis, även om alla var snabba om att prata om “gratis preventivmedel”. I slutändan ska någon betala.

Och notan skickas precis som oftast till skattebetalarna. 

Så RFSU kan alltså räkna med ökad omsättning även nästa år, då regeringen plockar upp notan för alla gratis kondomer som kommer delas ut till kvinnor upp till 21 år, det vill säga, myndiga av lagen och betraktade som vuxna personer. Personer som måste deklarera, som får rösta i val och handla alkohol på Systembolaget. 

Men RFSU är ändå missnöjda. Mycket vill ha mer. De önskar sig “gratis” preventivmedel för alla upp till 25 år. 
 

RFSU är alltså skickliga bidragsentreprenörer med mäktiga vänner i sittande regering. 

Först annonserade regeringen att vi ska bli Faitrade-nation. Passande eftersom den fackliga grenen av Socialdemokraterna ÄGER Fairtrade och blir de som i slutändan tjänar pengar på att tvinga alla kommuner i Sverige att bli Fairtrade-certifierade.

Sedan annonserar samma regering, vars minister nyligen varit chef på RFSU, att de betalar gratis kondomer. Detta ökar RFSU:s omsättning radikalt, då de har 90 % av kondom-marknaden. 

Och sedan pratar folk om karens-tider för att man LÄMNAR regeringen?

När det som synes är ett reellt problem att regeringen är full med före detta lobbyister som nu sitter med styråran, makten och hela härligheten, amen. 

För problemet just nu är inte att någon gammal partiledare fått jobb på ett privat företag utan att flera av sittande ministrar har mycket starka skäl till att gynna vissa opinionsbildande organisationer de nyss lämnat eller äger och inte tvekar att göra det så snabbt de har möjlighet. Åsa Regnér är som synes en av dessa. 

Gabriel Wikström är exempel på en annan sådan, som ohemult gynnar IOGT-NTO, en organisation han själv varit omslagspojke för.  Stefan Löfven är bästa exemplet som bara två år innan han blev statsminister basade för mäktiga fackförbundet IF Metall och nu satt sin regering med Ardalan Shekarabi i spetsen för att gynna LO så mycket det bara går. 

Jag upprepar den fråga jag ställt så många gånger förut: 

– varför ska vi skattebetalare betala enorma bidrag av skattepengar vi arbetat ihop och som kunde gått till att bygga exempelvis bostäder, till olika “ideella” föreningar som surfar systemet bara för att tillskansa sig själva så mycket medel det går?

Och samtidigt drar in multum på försäljning i egna aktiebolag?

Sluta ös pengar över bidragsentreprenörer. 

Och vi borde sluta acceptera den öppna jäv/korruptionsliknande situation vi har när regeringen öppet och ogenerat i stor omfattning gynnar de opinionsbildande organisationer de nyss jobbade för. 

18 kommentarer till Bidragsentreprenörer med kondomer

 1. Rebecca, tack för att du finns! Må du alltid vara en nagel i ögat på bidragsentreprenörer och andra korrupta bland maktens korridorer. Tack, tack åter igen!

 2. Förr i tiden fanns en man med en idé som kallas korporativism. Det innebär att staten, facken och storföretagen skulle sammarbeta för att utnyttja varandra så mycket som möjligt, för att sedan skicka notan till Folket. Denne man hette Benito Mussolini och dagens Sverige är rena fascistdiktaturen.

 3. För det mesta tycker jag du gör ett fantastiskt jobb, men den här gången tycker jag du skulle kunna hållit isär begreppen lite bättre. RFSU AB (som gör och säljer kondomer) fungerar ju som vilket annat aktiebolag som helst, och och på den marknaden är det (såvitt jag vet) fritt fram för andra märken och tillverkare att konkurrera. Att man har 90% marknadsandel är visserligen uppseendeväckande högt, men vad har det med förbundets ekonomi att göra? Hade produkterna varit för dåliga eller för dyra borde det funnits flera internationella konkurrenter som varit redo att ta marknadsandelar. Det verkar snarare som att RFSU AB är ett effektivt och välskött bolag, som därmed också tjänar pengar. Att raljera om lönsamhet, löner till ledning etc.i bolaget tycker jag därför är att missa målet., och tar snarare bort fokus från bidragsfrågan för förbundet RFSU. Här är jag helt överens med dig att granskningen behövs och att bidragen ska ifrågasättas – liksom med många av de andra intresseorganisationer och föreningar du granskat.

 4. Ännu ett jättebra grävarbete av Dig, Uvell. Det är bara såååå tråkigt att det i Sverige är nästan omöjligt att nå ut med hur ruttet skattebetalarnas pengar används till de stora massorna. Nu tror jag, baserat på den samhällsutvecling vi ser fn, att nedmonteringen av välfärdsstaten som vi känner den kommer att ske mycket snart. Kanske 5 år-8 år. Fördelen med den nedmonteringen kan man hoppas bli att sötbrödsdagarna för alla skattepengdiare är över.

  Hoppas Du orkar fortsätta med Ditt grävande. Undan för undan kommer nyttan av det att synas mer och mer!

 5. Det bästa med din blogg är att det är skönt att veta att man inte är ensam om att tycka skatteslöseriet är rena galenskaperna. Sverige är ju ett halvsocialistiskt land där drygt 30 % är anställda inom offentlig sektor och ännu fler lever av densamma. Vem vill bita den hand som föder en? Det är det sorgliga med socialistmonarkin vi lever i … Så kan det gå.

 6. Man skulle börja göra avdrag i deklarationen för allt detta slöseri med skattemedel. Om säg 10-15% av inkomstdeklarationerna hade detta avdrag så kanske de börjar öppna ögonen och göra något åt saken.

  Men så länge ingen protesterar så är det en carte blanche (enligt politikerna) att det är OK att göra så.

 7. Kanon! Jag undrar hur mycket bidrag som totalt går till olika organisationer och särintressen. Om man har en ideell organisation så skulle man ju tro att man där arbetar just ideellt! Sedan håller jag inte med om att skattepengar skulle kunna gått till att bygga bostäder med, bostäder bör byggas av byggföretag och de som skall bo där skall betala.

 8. Du kan i princip göra copy-paste med RFSL, fast ännu värre. De får massor med pengar av smittskyddet (för att arbeta mot spridning av HIV som knappt finns längre fast de får lika mycket pengar som på 80 talet) som de gör helt galna saker med.

 9. Hej.

  Din ‘spade’ är vass, och utan att gå för långt tror jag att vi som läser gärna hjälper till att skyffla om vi kan. En fråga som väcks varje gång du skriver om bidragsparasiter är: varför driver inget parti detta som en rättvise- och ekonomifråga? Jag vill själv välja vilka föreningar jag skall stödja ekonomiskt. Lämna det till marknadskrafterna; vill ingen ha din produkt, bli bättre istället för att snylta på andras arbete!

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 10. Hur kommer det sig att media inte gör sitt jobb? Rebecca gör avslöjande på avslöjande. Är det för att journalisterna är odugliga eller för att de flesta är propagandister och inte tar i sådant som går emot dem idiologiskt.

 11. Tack för att du finns! Synd att inga gammelmedier plockar upp dina gräv. Detta måste bero på nån form av vänskapskorruption.

 12. Fantastiskt bra arbete du redovisar. Det är ju tent skrämmande skojeri oc stöld av skattepengar som pågår, mitt framför alla medias näsor. Du gör ensam vad media borde göra. Är media också insyltade i detta också, ja tror det på sätt och vis, då dom säkert tycker att RFSU är bra, dom vill inte hoppa på dom. Att staten betalar är ju också bara bra, för något så behjärtansvärt som preventivmedel, det tror jag många journalister tycker också. Undrar om något kommer att hända med anledning av dit avslöjande. grattis och TACK.

 13. RFSU är i praktiken en socialdemokratisk organisation. Många är de ministrar som genom åren börjat sin karriär där. Har själv suttit i styrelsen på 80-talet. Ändå förvånad över de vildvuxna ekonomiska förehavandena.

 14. Jämnställt var det, inte.

  Män under 21, som fattat tycke för annan man under 21 får alltså inte ta del av erbjudandet av gratis kondomer. Måste alltså fatta tycke för en kvinna och hoppas på att hon har tagit del av erbjudandet? Och kvinnor som fattat tycke för andra kvinnor, under 21 får dubbel uppsättning?

  Eller har jag missuppfattat?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap