Jobb? Nä, genus först


Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna “I fablernas land

Det finns så mycket mycket dumt i samhället. Och ännu mer man inte vet om. 

Därför blir man ändå ibland överraskad när man dyker på nya grejer. En bekant till mig har ett företag och de söker nu 4 ställningsbygggare. Som man brukar när man söker folk skrev de därför en annons. De valde sedan att skicka den till Arbetsförmedlingens jobbsajt Platsbanken. 

Det måste man inte. Företag kan idag välja vilken förmedlingstjänst de vill att annonsera på, exempelvis Monster eller Jobbsafari.

Men fram till 2007 tvingades företagen att annonsera på Platsbanken.

Visste ni det? Det hade i alla fall inte jag någon aning om.  Den hette kort och gott “Lagen om skyldighet för arbetsgivare att anmäla ledig plats till den offentliga arbetsförmedlingen“. Mer “är vad det heter” blir det liksom inte. 

Så om ett företag ville tillsätta tjänsten med någon de kände, via kontakter, och inte utlyste tjänsten ändå på Platsbanken begick man alltså en lagöverträdelse. Vilket givetvis fick till följd att en massa annonser på Platsbanken aldrig ens var några lediga tjänster i verkligheten, bara ett sätt för företag att inte bryta mot lagen samtidigt som de anställde den person de ville. 

Tack och lov tog den borgerliga regeringen helt enkelt bort den här lagen den 2 juli 2007, knappt ett år efter valsegern 2006. Tack Sven-Otto Littorin för detta (dåvarande arbetsmarknadsminister).
 

Trots lagen hade Platsbanken inte ens 50 % av marknaden. Företag struntade helt enkelt i att annonsera där trots lagkrav. Vissa lät blir att anställa. 
 

Efter 2007 fortsatte allt färre företag att anmäla jobb till Platsbanken, även om det började sjunka långt innan 2007. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv använde 63 % av företagen 2002 informella kontakter för att söka folk, 2012 var siffran 76 %.

Men företaget som min bekant har valde ändå att annonsera på Platsbanken alltså, av fri vilja.

Vi har i dagsläget nästan 350 000 arbetslösa, och med 190 000 flyktingar kommer den siffran byggas på rejält i år och nästa år. 
 

Nedan kan ni se annonsen företaget la in själva på Platsbanken. 

Inga konstigheter. Gymnasiekompetens, ställningsutbildning, körkort och att man klarar ett fysiskt tungt jobb som ju bygga ställningar är. 

Ställningsbyggare/Ställningsmontör; 

4 platser.

OBS! Rekryteringen sker löpande! 
Vi söker just nu 4 st ställningsbyggare – ställningsmontörer med dokumenterad yrkeserfarenhet. Erfarenhet av andra montage såsom väderskydd, fallskydd (Combisafe, SafetyRespect m.fl), bygghissar, brostämp, tält, hallar etc. är meriterande. 

Vi ställer följande krav på dig: 

– Du har något av följande: Yrkesbevis, Kompetensbevis eller Särskild Utbildning om Ställningar (över 9m). 
– Du har gått ut gymnasiet och gärna arbetat några år. 
– Du innehar B körkort (egen bil är ett plus). 
– Du skall klara av ett mycket fysiskt ansträngande arbete (aktiv inom idrott är ett plus). 
– Du kan samarbeta med andra (genomförd värnplikt är ett plus). 
– Du sköter dina arbetsuppgifter väl. 
– Du sköter tider och närvaro. 
– Du har referenser som styrker tidigare närvaro på arbetsplatser samt hur du har skött dig. 

Om du anser att du uppfyller ALLA ovanstående krav skall du i din ansökan lämna följande upplysningar: 

1. Vilken utbildning du har inom ställningar. 
2. Din ålder. 
3. Körkort. 
4. Egen bil. 
5. Eventuell genomförd värnplikt. 
6. 3 st referenser från tidigare arbetsgivare som styrker din närvaro på arbetsplatser samt hur du har skött dig. 

Vi arbetar mycket med s.k. fastpriser vilket ställer stora krav på montören. Då prisjobb är helt beroende på montörernas samarbetsförmåga, planering, engagemang och arbetsvillighet är det mycket viktigt för oss att du är en person som vill arbeta hårt och under tempo. 

Egenskaper och beteende som vi värdesätter hos dig är: 

Hög arbetsmoral 
Ansvarstagande 
Driven 
Noggrann 
Händig 
Kamratskap 

Vi lägger stor vikt vid att du passar in i vårt gäng då vi på XX anstränger oss mycket hårt för att skapa en bra stämning på firman. Vi är övertygade om att trivsel ökar förutsättningarna för att göra ett bra jobb vilket i sin tur skapar nöjda kunder. 

Som anställd på XX kommer du ingå i en grupp av MYCKET hårt arbetande montörer. Alla som jobbar på XX jobbar mot ett gemensamt mål – att firman skall gå bra och att vi skall ha en trivsam arbetsplats. 

XX är en montagespecialist och utför alla sorters montage av metallkonstruktioner så som byggnadsställningar, väderskydd, fallskydd, bygghissar, brostämp, PVC-hallar, tält m.m. Vi arbetar även med ett stort antal olika materialmärken såsom HAKI, PERI, Layher, Combisafe, Cuplok, Geda, Jonsereds m.m. Dina arbetsuppgifter är mycket varierande och arbetet ställer krav på ansvarstagande och förmåga att kunna bemöta kunder på rätt sätt. 

Vi ser fram emot din ansökan! 

Körkort 
B körkort fordras.

Fast vi förbiser en sak. 

Vi är i Sverige. Och här finns inget område som inte en genusvetare pillat på med sina rosa fingrar.

Så företaget fick svar från Arbetsförmedlingen. Eller svar, de fick kritik. 

4 lediga jobb, 347 000 arbetslösa och detta är vad Arbetsförmedlingen tycker:
 

Enligt Arbetsförmedlingen får alltså inte företaget kräva att personen klarar ett fysiskt tungt jobb för att det………utesluter kvinnor.

För det vet ju alla att inte en enda kvinna klarar ett fysiskt tungt jobb eftersom alla kvinnor är födda med en balettkropp på 1.60 m, älskar smink och fluffiga djur. Tihi. 

Man undrar om de hade haft samma åsikt om det var Brandförsvaret som sökte nya brandmän? Förlåt, brand-hen.  Att fysiska krav alltså inte får finnas? 

En stilla följdfråga blir ju då givetvis om byråkraterna själva skulle tycka det vore okej att den brand-hen som kommer när deras eget hus brinner inte kan släcka branden för att den inte orkar släpa de tunga slangarna från brandbilen?

Vidare hävdar tjänstemannen på Arbetsförmedlingen att skriva att värnplikt är ett plus också exkluderar kvinnor för att “värnplikten tillämpades enbart på män”.

Mmmm. Men det har alltså alltid varit frivilligt för kvinnor. Hur tror han att vi kan ha kvinnliga officerer? Eller vänta, han vet förstås inte att vi har det. Han är även missat att vår förra försvarsminister hette Karin. (Enström, yrkesofficer i marinen). Det finns kvinnor som dessutom bara gör lumpen för att det är en kul erfarenhet och inte tänkt att bli officer.

Jag rekommenderar fortbildning för att täcka dessa kunskapsluckor som finns och en bra start är den här rapporten från Försvarsmakten
 

Så Arbetsförmedlingen har inte bara önskemål på annonsen, små tips i all välmening.

Utan de KRÄVER att företaget ändrar den annons de formulerat utefter de faktiska krav de ställer på de sökanden.

Staten vet nämligen bättre hur företagets annons ska se ut. 

Men egentligen är det inte den stackars anställde på Arbetsförmedlingens fel. Han hänvisar nämligen i sitt mail helt korrekt till skälet – myndighetens regler. 

Och här öppnar sig en dörr till en helt ny nivå av dumheter i dagens samhälle, större än jag ens trodde var möjligt faktiskt. Jag borde väl har varit förberedd vid det här laget givet att Feministiskt Initiativ ändå fick 3,1 % i valet men ändå blev jag faktiskt chockad av det jag läste där. 

För vad säger ni om följande:

“Villkor som rör kunskaper i svenska bör formuleras med försiktighet”
 

Försiktighet? Är det grovt förolämpande att tycka att den man anställer kan göra sig förstådd? Jag är tämligen säker på att många företag idag kräver inte bara kunskaper utan goda kunskaper i till exempel engelska. Men detta verkar i och för sig inte myndigheten har något emot. Bara svenska språket. 

Detta är alltså kraven på annonser. Men kan man även fördjupa sig i dessa krav och läsa ännu mer om diskriminering, vilket alltså att kräva fysiskt starka personer till ett jobb som ställningsbyggare tydligen är. 

Här dyker man ner i en pool av krav, specialbyggd av en grupp genusvetare förmodligen. 

Det är alltså inte bara förbjudet att skriva “vi söker en man”. Utan även “indirekt diskriminering”, som då öppnar för den tolkning ni sett i mailet ovan. 

“Det kan till exempel handla om utbildningar eller erfarenheter som i praktiken bara män eller kvinnor kan skaffa sig”

Eh, va? Vilka är detta undrar man ju direkt. Eftersom det alltså är förbjudet att direkt diskriminera folk baserat på exempelvis kön får ju inte utbildningar bara vara för ett av könen. Och vilka erfarenheter är det då som bara män eller kvinnor kan ha?

Tänker Arbetsförmedlingen på till exempel erfarenheten att föda barn, som ju män av naturliga orsaker inte kan? Eller mens? Och erfarenheten av skägg, som är svårt att ha för de flesta kvinnor (även om vissa kvinnor faktiskt har skägg). 

Ja, det är i och för sig svårt för män att föreläsa om barnafödande ur eget perspektiv. För kvinnor är det förstås jättesvårt att själv ställa upp i skägg-VM. Men det är å andra sidan inget jobb. 

Där stannar lite grann min kreativitet på vilka erfarenheter bara män eller bara kvinnor kan ha. Trimma skägg eller sälja rakhyvlar kan liksom kvinnor ändå bevisligen göra. 
 

Om man ska lägga in saklighetskravet i det mail som Arbetsförmedlingen skickade så kan man alltså inte skriva att någon ska vara fysiskt stark, även om det har betydelse för jobbet, för att det är indirekt diskriminerar alla icke-starka (och det vet ju alla att alla män är starka och alla kvinnor svaga).

Men ett företag kan “inte hellre ursäkta sig med” sakliga skäl som behov eller affärsmässiga grunder, som sälj (vilket kunder innebär). Nej, nej. Affärsmässiga skäl på klädsel, fysisk styrka eller körkort finns inte. Inte relevant. 
 

Ska jag tolka Arbetsförmedlingen har man alltså inte rätt att kräva att anställda har uniform om denna är i konflikt med folks religiösa klädsel, såvida inte “synnerligen starka skäl” talar emot det som exempelvis hygien. 

Innebär detta att jag kan kräva att få köra buss i bikini om jag säger att det är min religion?

Eller med ett durkslag?  Church of the flying spaghettimonster är nämligen en religion, Pastafarianism, och enligt den har man ett durkslag på huvudet. Jag har hört att man därför har rätt att ha ett durkslag på huvudet på sitt passfoto om man vill men jag låter detta stå obekräftat. 
 

Arbetsförmedlingen kräver också att företag som annonserar försöker vara så könsneutrala som möjligt. Antar att sjuksköterska till exempel går bort här. Man får kanske skriva “hen med sjuksköterskaexamen” eller något liknande?

Över lag uppmuntras säkert att man använder ordet hen så mycket man kan klämma in i annonsen, för att riktigt manifestera könsneutraliteten. 

Att söka specifikt en man eller kvinna som exempelvis butikschef går alltså inte, även om gruppen idag enbart består av ena könet och man verkligen vill fixa en bättre gruppdynamik. Men nix. 
 

Man ska också undvika krav som de statligt anställda byråkraterna anser är “onödiga”. Här kommer krav på språk upp men också körkort “som ibland krävs i onödan”.

Man undrar lite exakt hur byråkraterna bedömer när ett företag kräver körkort i onödan? De chansar?

“Nä, men här kan ni inte kräva körkort trots att bygget ligger mitt ute på landet. Det går ju bussar. Hen kan ta med sig alla sina verktyg på den.” 

Ni ordnar ju bara fester. Det behövs ingen bil för det. Hen kan ju ta möblerna på tunnelbanan. Eller åka taxi. Avslag.”

Prata svenska? Varför behöver hen kunna det? Gamlingarna på hemmet kan väl engelska? Vi lever faktiskt på 2000-talet.”
 

Gör man inte som byråkraterna bestämt kan de stämma dig och kräva skadestånd. Trevligt. 

För det handlar som ni nu vet inte bara om att säga att man inte vill anställa person X för att denne är man/kvinna/har turban etc. Helt logiska saker som alla fattar. 

Utan det handlar alltså om allt som Arbetsförmedlingen själva TOLKAR som diskriminering enligt de regler någon genusvetare från Södertörn knåpat ihop. Dörren till oändlig enfald är alltså härmed öppen. 
 

Nyligen skrev jämställdhetsminister i den feministiska regeringen, Åsa Regnér, en debattartikel i Dagens Samhälle om regeringens fokus. Där betonade hon “män och pojkar i kvinnodominerande utbildningar och yrken”. 

Har hon rådgjort med Arbetsförmedlingen om det här? Troligtvis inte, annars hade väl en byråkrat där krävt att hon ändrar texten i artikeln. 
 

Dessa satsningar på män i budgeten kommer att kosta tio miljoner

En annan från regeringen som tyckt till i offentligheten är Stefan Löfven som helt sonika kallar näringslivet rasister. Det är bara för att företagen diskriminerar invandrare som de har svårt att få jobb. 

Han är verkligen en skicklig förhandlare, förstår företagen och deras incitament. En riktig samförståndsman. Den feministiska statsministern. 
 

Vad hände med annonsen om ställningsbyggare efter byråkratens krav undrar ni säkert. 

De ändrade annonsen. Den ligger just nu ute. Snällt av dem kan jag tycka, själv hade jag nyttjat den nu lagstadgade rättigheten att rösta med fötterna, sagt nej tack till myndigheten med genusglasögonen och lagt annonsen på en privat sajt istället. 

Gissningsvis kommer de alldeles oavsett vad Arbetsförmedlingen tycker att låta bli att anställa folk som inte rent fysiskt klarar av att bygga ställningar. Och välja någon med körkort. Gissar jag. 

Och så undrar folk varför företag inte vill anställa?

27 kommentarer till Jobb? Nä, genus först

 1. I vanliga fall uppskattar jag din väldigt sakliga blogg men i det här fallet känns det som att du ibland misstolkar AF:s text med mening. Står exempelvis att det är onödigt att begära svenskt körkort, inte körkort generellt eftersom andra länders körkort gäller i Sverige. Du får alltså kräva körkort men inte att det ska vara svenskt, fullt rimligt tycker jag. Står också i ett stycke att annonser får rikta sig mot ett kön om det är för att motverka ojämn könsfördelning på företaget. I huvudsak tycker jag du har rätt om annonsen, fånigt att fysisk styrka och värnplikt skulle missgynna kvinnor.

 2. Ett litet, men intressant tillägg:

  Kravet på att annonsera på platsbanken gäller fortfarande om ett företag ska rekrytera personal utanför EU. Det roliga är att när ett företag rekryterar utanför EU är det ofta för att få personer med specialistkompetens – personer som aldrig skulle kolla på platsbanken i första hand. I praktiken blir det ytterligare ett sätt att fylla platsbanken med annonser till tjänster som redan är fyllda. Typiskt förfarande:
  1. Hitta personen du vill anställa via kontakter eller dylikt
  2. Lägg ut annonsen på platsbanken, ignorera alla svar
  3. Vänta tio dagar och skicka in ansökan till migrationsverket med länk till annonsen på platsbanken som “bevis” för att du försökt rekrytera en svensk med misslyckats

 3. Vidrigt att läsa Arbetsförmedlingens könsdiskrimerande unkna hets mot HBTQ-personer när de undantar att män inte ska likställas som sökande till arbete som mannekäng för damunderkläder. Varför skulle inte manliga transvestiter vara lika kompetenta på detta område?

 4. Kan man anställa nån alls nuförtiden? Jag tänkte anställa säljpersonal snart men vad gör jag om det kommer nån i burka och kräver att få vara företagets ansikte utåt, då måste jag ju lägga ner hela firman. Kommer man runt det genom att hyra in personalen eller måste jag flytta verksamheten utomlands?

 5. Det är bra att du tar upp detta med exempel ur din egen erfarenhet.
  Dessvärre kämpar du nu inte bara i uppförsbacke utan en uppförsbacke som är täckt i vaselin och har en stor Donkey Kong längst upp som slänger stora tunnor mot dig (tomma tunnor som skramlar mycket men likväl lyckas stoppa).

  Personligen är jag fullständigt övertygad om att du har rätt och proklamerar meritokrati framför kvotering. Man kan ju förövrigt undra hur bra det är för självförtroendet att veta att man fick jobbet p.g.a det man har mellan benen eller den färg man råkar ha på huden.

  Tyvärr har feminismen som är sprungen ur marxismen (och alla andra ismer sprungna ur marxismen för den delen) övergått från ohållbar teori till praktiserad religion. Hur ska man bevisa för en religiös att gud inte finns?

  Nåväl, 1700-talet lärde oss en del om “hur saker och ting fungerar” men det dröjde ca 250 år innan vi blev någorlunda fria från religionens makt. Låt oss hoppas att det inte tar 250 år denna gång.

 6. Förresten, kommer ni ihåg personen som stämde en skola, tror det var i Stockholm, för att denne inte fick en lärartjänst som svenskalärare.

  Problemet?

  Personen ifråga kunde knappt ett ord svenska!

 7. Menar de att om jag som arbetstagare inte klarar av att lyfta ställningarna så skall jag be mina arbetskamrater att hjälpa mig? Eller skall jag prata med ställningsröret och be den snällt att lyfta upp sig på plats?

  Skall jag som brandman be lågorna vänta tills jag pratat med de drabbade så att de själva kan ta sig ut? Skall jag veckla ut bönemattan och be makterna om ett häftigt skyfall istället för att själv ta tag i slangen, eftersom min tro är så stark att gudarna hör och lyder mig?

  Jag skulle skrivit till AF och bett dem att formulera annonsen så att den passar i deras mall. Om inte annat så för att hånskratta åt deras flummighet.

 8. Det är mycket jag inte förstår var det kommer ifrån (jo från vilka och till och med varför, men de är ju som de är) och varför inte realism är vad som *ska* gälla. Och jag föredrar då det sagt rent ut än att det ska tassas kring het gröt, som då jag tror är het bara för vissa självupptagna typer av personaliteter som har alldeles för lite att göra.

  Där det finns rejäla fyskrav … jag vet inte om min man kvalar in som t.ex brandman men han är offantligt mycket starkare än jag. Inte känner känner jag mig underlägsen på något vis, utan är oerhört tacksam då han snällt ställer upp på alla tunga grejor jag vill ha uträttade 🙂 Nu är jag väl gammal, men då jag var ung, vältränad och är rätt lång, förmodligen hade jag kunnat träna upp mig tillräckligt för att precis klara de (höga) fyskrav som jag tror gäller (eller borde gälla). Om jag velat bli brandman.

  Nu valde jag inte den banan, men jag ser tjafset kring kvinnor och brandmannayrket som all idiotisk kvotering. Vi har alla olika läggningar och olika förutsättningar och jag vill absolut inte att några som helst krav ska sänkas, krav som ökar förutsättningen för att klara jobbet på bästa möjliga sätt. Vad det än är frågan om. Allra minst då det handlar om bokstavligt talat liv och död.

 9. Haha, bästa jag läst på länge.

  Sen måste jag bara säga att annonsen är oerhört klumpigt skriven. Inte klumpig ur genusperspektiv utan för att den är för lång, nämner självklarheter (det man ska nämna i ansökan står i kraven och seriösa arbetssökande nämner dem automatiskt, resten sållar man bort), och innehåller onödig text om etik och moral på arbetsplatsen (varför inte hänvisa till företagets hemsida där det passar bättre som företagsbeskrivning än i en platsannons)

  Helt tydligt vill företaget ha en viss typ av personlighet bland de anställda, men sättet att ställa kraven på blir överdrivna och gör att annonsen och företaget nästan känns oseriöst. Och då trodde jag att jag själv var en chef med hårda nypor.

  Men du Rebecca, “jag granskar alla” så jag hoppas du vill se på detta. Utifrån ditt sätt att skriva och granska de mest udda samhällsfenomen så hoppas jag verkligen att du tar dig tid att läsa en gammal artikel på DN som heter “först kränkt vinner”.
  //www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/forst-krankt-vinner/
  Den är från 2008 men jag är rädd för att situationen inte har förbättrats med tanke på all genus- och diskrimineringshysteri.
  Om det är någon som ska skriva om denna ack så viktiga sak så är det du. Jag håller inte med dig i allt du skriver men få skribenter har förmåga att attackera idiotier på allvar men ändå humoristiska undertoner.

 10. Vad mycket tid och pengar hade sparats om man istället för alla dessa pk och andra genus regler gjorde det billigare att anställa genom att sänka arbetsgivaravgiften för *alla*. AF borde läggas ned, lägg de pengarna på att sänka arbetsgivaravgiften istället

 11. Om man ska prata genusvansinne så går ju tankarna osökt till ett visst dagis på Hörningsnäsvägen i Huddinge.
  Nej visst ja, de följer ju bara skollagen 😛

 12. Har tidigare varit företagare men gick in i väggen. Så jag själv förlorade allt och mina anställda – som jag med all rätt hade ett ansvar över – förlorade jobben. Det är inte lätt att driva företag i Sverige.

  Nu funderar jag på nytt företag igen, men jag tror inte att jag kommer våga starta det i Sverige. Det är inte bara världens högsta skatter, det är alla förnuftsvidriga politiska påhitt som inte har någonting med verksamheten att göra. För dom påhitten splittrar fokus och kostar pengar. Om det inte är pengar i form av jurister eller annat så är det pengar i form av tid som inte kan läggas på verksamheten.
  Lägg därtill den stora osäkerheten om hur vårt svenska samhälle kommer att förändras under dom kommande 10-20 åren.

 13. Jag läste i tidningen för några år sedan, att i Malmö så sänkte man de fysiska kraven för att kvinnor skulle platsa. Det innebar att de vid tester inte klarade att bryta en säkerhetsdörr till en lägenhet inom rimlig tid för att rädda den boende. Genuskravet således viktigare än att rädda liv.

 14. Hej.

  Bakom ridån på Arbetsförnedringen är värre än väntat mao. På vilket sätt reser man en ställning feministiskt? Hur f-n får man jobb på Af för övrigt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 15. Om man ska vara krass så är ju enda nyheten här att det faktiskt använder arbetsförmedlingen. Det förvånade mig. Har ALDRIG hittat en vettig arbetstagare den vägen. Bortkastad tid att prata med AF om man vill anställa någon.

 16. Jag vet inte om man skall skratta eller gråta. Vi skall vara himla glada över att feministextremisterna inte kom in i riksdagen. Tyvärr är det illa nog att de lyckats komma in i EU och vissa kommuner.

 17. Verkar som varenda galen paragraf tillämpats vid rekryteringen till den rödgröna regeringen, särskilt paragraferna gällande kompetenskrav på de sökande.

 18. Helt sjukt.

  Brandkåren har fysiska prov, för att sålla bort sådana som inte kommer att orka släpa ut en skadad rökdykarkollega. Typ gå i en kvart i 7 km/h och 15 graders lutning med 25 kg utrustning. Har en god vän som är brandchef. Han och hans kollegor är översållade med långa genuskurser, eftersom det är ett manligt dominerat yrke och därför högvilt för de snaggade lesbianerna som hävdar att kön bara är en social konstruktion, ungefär som en gigantisk missuppfattning.

  Han suckar, men kan inte välja bort tramset.

  Han skulle nog aldrig anställa en tjej, oavsett provresultaten, eftersom han riskerar livet på sina medarbetare den dag tjejen ska släpa ut en 95 kilos man med 20-25 kg utrustning på sig. Få kvinnor har den fysik som krävs.

 19. Man får inte ha ett durkslag på huvudet på svenskt körkort, fast saken har inte prövats i domstol. Ursäkten från trafikverket är att bara gamla villfarelser har rätt att ställa krav på kläder som myndigheter måste rätta sig efter. Pastafarierna har mindre än 20 år på nacken.

  Det är tillåtet i Nederländerna, Österrike och Tjeckien.

 20. Well, jag behövde ett gott skratt efter en tung vecka. Detta levererar – med råge. Både skrattretande och väldigt oroväckande.

  Vilka nötter är det egentligen som kommer på alla tossigheter?

 21. Söker själv jobb och det finns grov åldersdiskriminering som arbetsförmedlingen helt blundar för. Sila mygg eller nått sånt.

  När ett företag skriver “Vi vill att du som sökande för tillfället studerar” så är det inte det de vill. De vill ha en 18-26 årig person som söker jobbet. Så fort man påtalar detta får man inga svar, stentyst från varenda arbetsgivare som utnyttjar formuleringen. Men enligt arbetsförmedlingen är det ingen diskriminering alls då. Om det överhuvudtaget skulle vara det är det “positiv diskriminering”, trodde inte yttrycket fanns men det gör det.

  Företag vill inte ha de 500-900 ansökningarna per jobb som de normalt sett får. Detta eftersom arbetsförmedlingen inte bryr sig en sekund om VILKET jobb man söker, bara man söker de. Så naturligtvis söker folk jobb de inte har en chans att kunna få, bara för att göra arbetsförmedlingen glada och så de får sin A-kassa.

  Har försökt fundera på exakt vad en “studerande” kan bidra med som ingen annan kan och har kammat noll. Flexibilitet? Tror mängder med arbetslösa kan vara mer flexibla än studenter.

  Tack Rebecca för att du tar upp den av övriga idiotförklarade förmedlingen som mestadels förmedlar jobb till sig själva.

 22. Hmm, var det inte centerpartiet som gick ut med en annons där dom sökte en icke-etnisk svensk? Känns som det vore diskriminering då men jag antar att det enbart kan bli fråga om diskriminering när det gäller vita och/eller män.

 23. Jo, fånigt iblan. MEN
  I detta fall skulle den enda förändring som behöver göras vara att byta ut ‘värnplikt’ mot det bredare ‘millitärtjänstgöring’ ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap