Fippel med demokrati


Ett år efter regeringsbyte och landet har redan ett stort demokratiunderskott. 

För vi har en svag minoritetsregerering utan majoritet i riksdagen som beter sig som den största killen på skolgården. Kollektiv minnesförlust att de inte ens har 40 % och att Socialdemokraterna sprang i mål på 30 %. 

Om detta demokratiunderskott skriver jag om i Dagens Samhälle idag. 

För jag fick igår tips om att talmannen, socialdemokraten Urban Ahlin, skickat ett mail precis till alla ledamöter.

Ni kommer kanske ihåg Ahlin? Det var han som i valrörelsen 9 juni 2014 i en intervju med radio P4 sa att Socialdemokraterna hade invandringskritisk politik före SD

Det hade han i och för sig rätt i. 
 

Ahlin blev inte utrikseminister som han hade hoppats utan utsågs till talman istället och det är i den rollen han nu mailat. 
 

Innebörden av det han skriver är att eftersom statsråden hela året nedprioriterat interpellationer – för att den sittande regeringen är så arrogant att de struntar i att riksdagen är landets högst beslutande organ – ska ett nytt system införas på försök: att statsråd även kan få svara på andra statsråds frågor. 

Om de inte hinner/vill/orkar svara på de frågor de själva fått. 
 

Så vad blir konsekvenserna?

Jo, att migrationsminister Morgan Johansson, som nu sitter med den största flyktingskrisen sedan andra världskriget i knät och 190 000 personer till Sverige innan året är slut, ska stå i riksdagen och prata om…….cykelleder

Den frågan var i original ställd till infrastrukturminister Anna Johansson. Såklart. 
 

För så här brukar det se ut.

Att en interpellation ställs till ansvarigt statsråd, medan Magdalena Andersson, och som ni kan se i högermarginalen under “Händelser” står det bara att den är överlämnad samt svarsdatum. Från Andersson. 
 

Men så här ser det ut på många interpellationer nu, efter Ahlins nya “försök”. 

Frågan om upphovsrätt är med rätta ställd till justitieminister Morgan Johansson.

Men under “händelser” står det att interpellationen nu är överlämnad till Alice Bah Kuhnke, som alltså ska svara på den. 
 

Det här är ett sätt för regeringen att slippa svara på besvärliga frågor tydligen. Att skicka en kollega. Något annat sätt kan man inte tolka det. Att ansvarigt statsråd ska slippa undan. 

Man skyller på förseningarna, som uppstått för att statsråden inte prioriterat att svara på riksdagens frågor. Vilket de alltså måste. Istället för att skärpa sig ändrar man praxis. 

Jag har ett mycket bättre förslag till regeringen: 

– acceptera att ni inte är majoritetsregering. 

Och börja respeketera landets grundlag – att praxis är att regeringen följer det riksdagen beslutat och det är 119 tillkännagivanden. Börja arbeta er från botten. 

En surdeg, jag vet. Men belöningen kommer längre fram – ni undviker att med rätta få misstroendevotum emot er. 

9 kommentarer till Fippel med demokrati

 1. Rikard • 23 oktober 2015 11:14:31: Den vá spot-on och förhoppningsvis får jag använda dikten vid lämpligt(a) tillfälle(n).
  Mvh/TJ

 2. CB • 24 oktober 2015 12:04:00: Tack för intressant/skrämmande info ang. skolbränder. Där brann mer/mindre upp ~ 500 skolor i Sverige 2014 och tillsammans med de mellan 10 och 20+ bilar som brinner varje natt/dygn, allena, visar på hur illa ställt det är i landet, going even worse!
  Mvh/TJ

 3. Bra skriv! Viktigt tema. Det verkar som ‘de styrande’ vidtar allehanda åtgärder för att smita från deras favorituttryck/-ord; “ansvar”, respektive göra allt för att fjärma landet ännu mer från det forna demokratiska styrelseskick Sverige hade. Det var bra länge sedan Sverige uppfyllde kraven på att vara en ‘demokrati’. V. Moberg betecknade det hela varande en ‘demokratur’ (googla för info) ngn ggn på 50-/60-talet. Sak samma, liknande iaf., sker ute i kommunerna. Undrar vem/vilka ‘spindoctors’ som anlitas för ‘lärandet’ av dessa ‘tekniker’… Intressant i temat är det ytterst, för makteliten, viktiga ‘instrumentet’ med delegering. Tips/råd till lokalt aktiva (fritids-)politiker i nämnder etc. är att hålla örnkoll på delegeringslistorna.
  Mvh/TJ

 4. Under hela andra världskriget kom det enligt SCB 150 000 flyktingar till Sverige, varav de flesta återvände efter krigets slut.

  Dagens svenska flyktingkaos har en helt annan magnitud och har ingen motsvarighet i vår historia.

 5. Bra som alltid.
  Ett tips. Sveriges skolor brinner. En branschtidning skrev så här redan år 2012 ”skolbränderna i Sverige kostar mer än i USA, mätt i absoluta siffror”. Nio miljoner människor slår alltså USA:s 320 miljoner när det gäller absoluta kostnader för skolbränder. //fof.se/tidning/2012/7/svenska-skolor-brinner-mest Vilka betalar detta, är det kommunerna eller försäkringsbolag?

  Sverige är uppenbart helt extremt när det gäller skolbränder och kostnader för skolbränder. Frågan man ställer sig när skolor brinner extremt ofta varför tror politiker att just asylboenden inte ska brinna och bli undantagna för brand i landet med extremt mycket bränder? Det ena ses som attentat och exponeras heltäckande media varje gång, det andra nämns överhuvudtaget inte i media på ett övergripande sätt, dock kanske i den lokala tidningen när en skola brinner ner.

 6. Det är underbart att sossarna vill begränsa arbetskraftsinvandringen för att de, dvs LO, säger att det lönedumpas, trots att dessa invandrare bidrar till samhället.

  Men samma sossar öppnar gränserna på vid gavel för “flyktinginvandring” som i praktiken kommer att innebära en rejäl lönedumpning, inte pga lönerna kommer att sjunka, utan för att man måste ta in en massa skatter utöver de som tas ut idag för att kunna betala vad kalaset kostar.

  Jag skulle vilja se lite mer jävlaranamma från Alliansen, dagens politiker är så fruktansvärt rädda för att göra bort sig och förlora en bra inkomst att de blir en homogen sörja av intetsägande mähäer.

 7. Visst har vi ett demokratiskt underskott. Det värsta är att det parti som skulle kunna göra något åt det vägrar. Denna regering är en fullständig katastrof men värre är att Moderaterna och Anna Kinberg-Batra vägrar göra något åt det trots att de/hon har öppet mål. Istället lierar man sig med regeringen mot det enda parti som rätteligen kan kallas opposition idag.
  Om man har möjlighet att ändra på situationen men vägrar göra det, då är man medskyldig.

 8. Ah, dagens samhälle.. Den enda tidningen som jag faktiskt läser reguljärt. DÄr man kan få läsa alla perspektiv utan massa pekpinnar, inga tomtar som så gärna vill vara kända men det de gör är att spy ut massa ord utan substans mm.

  Hoppas din artikel kommer med i pappersupplagan.

 9. Hej.

  En sosse är en sosse är en sosse
  Vare sig en tös eller en gosse
  Politiker i varje tum
  Beväpnad med oändligt flum
  Den griper sig en lans
  Det klarar den med glans

  När mörka krafter hotar
  Ljusets riddarvakt
  Sanningar i grind man motar
  Och höljer sig i prakt

  Man styr en stat, ett land, ett folk
  Som om man rökt en saftig holk
  Och hoppas på det bästa
  Till skillnad från de flesta

  Och tryter mänskors tålamod
  Man befordras kan till Bryssel
  Där får man Ulvskogspyssel
  För allt man ej förstod

  När sosseliten styr den säger vad rätt är
  Det duger ej för undersåten att vara till besvär
  Vi har blott sosseriet kvar
  I vårat parlament
  Är de som har ett svar
  Herrar Åkesson, och Kent?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap