Fippel med demokrati

Ett år efter regeringsbyte och landet har redan ett stort demokratiunderskott. 

För vi har en svag minoritetsregerering utan majoritet i riksdagen som beter sig som den största killen på skolgården. Kollektiv minnesförlust att de inte ens har 40 % och att Socialdemokraterna sprang i mål på 30 %. 

Om detta demokratiunderskott skriver jag om i Dagens Samhälle idag. 

För jag fick igår tips om att talmannen, socialdemokraten Urban Ahlin, skickat ett mail precis till alla ledamöter.

Ni kommer kanske ihåg Ahlin? Det var han som i valrörelsen 9 juni 2014 i en intervju med radio P4 sa att Socialdemokraterna hade invandringskritisk politik före SD

Det hade han i och för sig rätt i. 
 

Ahlin blev inte utrikseminister som han hade hoppats utan utsågs till talman istället och det är i den rollen han nu mailat. 
 

Innebörden av det han skriver är att eftersom statsråden hela året nedprioriterat interpellationer – för att den sittande regeringen är så arrogant att de struntar i att riksdagen är landets högst beslutande organ – ska ett nytt system införas på försök: att statsråd även kan få svara på andra statsråds frågor. 

Om de inte hinner/vill/orkar svara på de frågor de själva fått. 
 

Så vad blir konsekvenserna?

Jo, att migrationsminister Morgan Johansson, som nu sitter med den största flyktingskrisen sedan andra världskriget i knät och 190 000 personer till Sverige innan året är slut, ska stå i riksdagen och prata om…….cykelleder

Den frågan var i original ställd till infrastrukturminister Anna Johansson. Såklart. 
 

För så här brukar det se ut.

Att en interpellation ställs till ansvarigt statsråd, medan Magdalena Andersson, och som ni kan se i högermarginalen under ”Händelser” står det bara att den är överlämnad samt svarsdatum. Från Andersson. 
 

Men så här ser det ut på många interpellationer nu, efter Ahlins nya ”försök”. 

Frågan om upphovsrätt är med rätta ställd till justitieminister Morgan Johansson.

Men under ”händelser” står det att interpellationen nu är överlämnad till Alice Bah Kuhnke, som alltså ska svara på den. 
 

Det här är ett sätt för regeringen att slippa svara på besvärliga frågor tydligen. Att skicka en kollega. Något annat sätt kan man inte tolka det. Att ansvarigt statsråd ska slippa undan. 

Man skyller på förseningarna, som uppstått för att statsråden inte prioriterat att svara på riksdagens frågor. Vilket de alltså måste. Istället för att skärpa sig ändrar man praxis. 

Jag har ett mycket bättre förslag till regeringen: 

– acceptera att ni inte är majoritetsregering. 

Och börja respeketera landets grundlag – att praxis är att regeringen följer det riksdagen beslutat och det är 119 tillkännagivanden. Börja arbeta er från botten. 

En surdeg, jag vet. Men belöningen kommer längre fram – ni undviker att med rätta få misstroendevotum emot er. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!