Solidaritet när det inte kostar något?


Migrationsverket tror nu att 190 000 personer kommer att ha kommit till landet 2015. Och minst 165 000 kommer nästa år. 

Tältläger håller på att byggas. Gymnastiksalar börjar planeras att användas som tillfälliga flyktingsförläggningar. 

Som socialdemokrater gärna påtalar när jag vill få bort särbehandlingen av LO – S och LO är två grenar på samma träd. Socialdemokraterna har alltså nära tillgång till LO och allt de äger. 

Några som gärna pratar om solidaritet är just LO. Det är ju arbetarrörelsens gamla plakat – rättvisa, solidaritet och broderskap. 

Till exempel sa LO-ordförande Thorwaldsson i tidningen Arbetet  i september “vi måste möta detta skyddsbehov”. Om bostäder, jobb etc. 
 

I samma tidning (det är ju ändå hans egen tidning, Arbetet hette tidigare LO-tidningen) sa han “alla måste ta emot flyktingar”. Solidariteten är gränslös

Bilden är tydlig – LO vill verkligen hjälpa. Kanon. 
 

Och eftersom nu LO verkligen vill ställa upp har jag ett förslag. Bostäder är nämligen det absolut mest akuta just nu. 

Enligt deras årsredovisning äger LO en hel del fastigheter. 
 

Bland annat äger de dessa fastigheter, som ni kan se är vakansgraden visserligen inte mer än 2 % men dessa skulle LO kunna meddela Migrationsverket att man upplåter till dem. 
 

Men detta är inte de enda fastigheterna LO och deras förbund äger. Det finns en uppsjö med potentiella bostäder som skulle göra skillnad i flyktingskrisen. Solidaritet i praktiken. 

Solidariteten är ju gränslös. Alltså finns en fantastisk möjlighet för LO att nu “walk the talk” som man säger – upplåta alla fastigheter de kan och där folk inte redan bor i till flyktingar. 

Jag har en lång lista. 

Till exempel äger LO-förbundet kursgården Skåvsjöholm utanför Stockholm. Anläggningen har 91 rum. De hade nyligen lite problem med just den gården, den var nämligen inblandad i en skandal när tidigare VD:n utnyttjade den privat. 
 

Rönneberga kursgård, också utanför Stockholm, ägs av flera fackförbund bland annat Byggnads. Anläggningen har 103 rum. De har dessutom ett gäng med lägenheter som står tomma. Där finns det wifi, spa och en jättefin utsikt.
 

Det saknas inte resurser för fackförbunden satsar nu 100 miljoner kronor på att rusta upp Rönneberga. De skulle kunna skjuta upp renoveringen så att flyktingar kan flytta in nu. Det måste ju vara viktigare än renovering, att folk har någonstans att bo. 
 

Att öppna Rönnerberga för flyktingar finns det i alla fall en person till som tycker – Bertil. Han skrev en insändare om det i tidningen Byggnadsarbetaren nyligen. 
 

Runö i Åkersberga utanför Stockholm ägs också av LO. Där finns det hela 228 bäddar fördelat på 9 gästhus. 
 

Rösjön är en annan anläggning som LO äger, även den utanför Stockholm.  Där kan det bo 28 personer enligt deras hemsida. 
 

LO-förbundet SEKO äger också en kursgård – Lastberget i Bålsta ett par mil från Stockholm (det också). Där finns det 130 bäddar. 
 

Sedan har vi ju även “spökhotellet” utanför Åkersberga där nu 36 rum står och förfaller. Detta äger LO. 
 

Sedan har SSU också en egen kursgård – Klostersågen. Där kan det bo 25 personer. Gårdsen ligger i Skåne. 
 

SAP äger också en kursgård, även den nära Stockholm. Bommersvik har plats för 116 personer. 
 

En annan del av arbetarrörelsen där socialdemokraterna och LO “är grenar på samma träd” är Folkets hus och parker AB. 

De har en mängd medlemmar i landets olika län. Jag har räknat hur många Folkets hus det finns, för i parkerna är svårare att bo. Men Folkets hus kan jämföras med att landets kommuner, bland annat Stockholm, meddelat att man kommer använda kommunens gymnastiksalar som boende för flyktingar. Kan man bo i en gympasal kan man definitivt bo i Folkets hus. 

 Blekinge: 12 folkets hus
Dalarna: 21 folkets hus
Gävleborg: 16 folkets hus
Halland: 9 folkets hus
Jämtland: 14 folkets hus
Jönköping: 13 folkets hus
Kalmar: 18 folkets hus
Kronorberg: 13 folkets hus
Norrbotten: 35 folkets hus
Skåne: 29 folkets hus
Stockholm: 29 folkets hus
Sörmland: 7 folkets hus
Uppsala: 8 folkets hus
Värmland: 30 folkets hus
Västerbotten: 23 folkets hus
Västernorrland: 24 folkets hus
Västmanland: 7 folkets hus
Västra Götaland: 42 folkets hus
Örebro: 16 folkets hus
Östergötland: 11 folkets hus

377 stycken Folkets hus finns runt om i landet.

Tänk vad många flyktingar som skulle kunna bo där istället för i tält i vinter?

Om barnen kan offra sina fotbollsträningar för att folk ska ha någonstans att bo, kan socialdemokrater och föreningar offra att utnyttja Folkets hus. Kursverksamhet och seminarier kan liksom vänta.  

Kan landets befolkning öppna sina hjärtan kan socialdemokraterna och LO öppna sina fastigheter. 

Det är inte för mycket begärt. I den största flyktingkatastrofen vi sett sedan andra världskriget. 

Eller är det LO:s solidaritet att mysa med kungen på konferenser som Sverige Tillsammans, där Thorwaldsson deltog i panelsamtal just om hur vi ska lösa flyktingkrisen och integrationsproblemen?

Solidaritet när det inte kostar något?

Upp till bevis nu, LO. När kommer ni ringa Migrationsverket?
 

21 kommentarer till Solidaritet när det inte kostar något?

 1. Men snälla vi kommer i år att ta emot lika många som Sverige 4 största stad Uppsalas befolkning. Vi placerar ut dom i skolor,hotell,skidresorter,campingar, slott,herrgårdar, lagerlokaler,asylboenden och snart tält. Sluta nu och inse att vi hinner inte med att lösa det. Vi hade innan sommaren 10 000 personer med klara papper som väntat på asylboenden upp till flera år att få en kommunplacering. Men de finns inga.
  Så detta hysteriska omhändertagande innebär en säng. Sen då???? Boende sysselsättning skola vård var ska de komma ifrån?
  Finns det ingen som vet något om infrastruktur och kan säga det går inte. Stäng gränsen och lägg pengarna på plats i stället. För det är nu allt mer flyktingar som inte kommer från Syriens krig utan fattidom. Gör insatser så de länder får en vändning i stället. För det är inte yta i landet som avgör det är infrastruktur.

 2. Anser LO att vi ska vara solidariskt då ska även de öppna sina hjärta . Ställa då fastigheterna till migrations rätt att nyttja dem till ny anlända. .I demokratier andan ska samtliga medborgare ha samma villor till arbete, bostäder. Likaså fattig pensionärer ska ha samma vikor till vård, tandvård. Hemlösa ska ha samma vilkor som tiggare . Alla politiker tävlar om vem som kan ta in flest asylsökande och har glömt bort egna fattig pensionärer. De har skapat ökat arbetslösa, ökat hemlösa. Ökat utanförskap och segregation . Önskar att LO ställer upp för sina medlemar och kräver bättre kontroll både på så kallade barn , retroaktivt barnbidrag ska bort, de ska få tilldelat barnbidrag från den dag de är registrerat och de som har redan upphålstilstånd I annat landskap utvisas omgående , de så kallade ekonomiska flyktingar ! 7 klövern slänger ut pengar som det växer på träd, ni måste vara aktivt att bromsa upp läckaget på svensk ekonomin !. Skulden ökar för varje minut! Folket behöver er att bevara demokrati för oss

 3. Djurönäset på Värmdö är visserligen bara delägt av LO, men de borde kunna övertala sina kollegor i PTK. 550 pers till.

 4. Den alltför tidigt bortgångne Tage Danielsson (RIP) skrev en betraktelse över tillståndet i Sverige, publicerad i Expressen 3 november 1984. Rubriken lyder:
  “Mordet på solidariteten”.
  Ur denna saxas:
  “Den solidariteten som är tyst
  – en pakt, en gång för alla underskriven –
  den gör dig till en armlös marmorbyst,
  en prydnadssak, bekväm och undergiven.

  Den solidariteten som har kraft
  är den som ständigt kollar sina gränser,
  förarglig, fräck, med ögonen på skaft,
  starrbligande på valda korpulenser.

  Man söver oss med falskt och fagert tal.
  Avsikten är med denna tankebråte
  att få den solidariske lojal
  som undersåten mot sin översåte.”

  Läsning av artikeln, som borde finnas på nätet, rekommenderas varmt. I allra synnerhet för personer som ständigt använder ordet solidaritet, + former därav.

  Denna och många fler finns samlade i en bok av Hans Alfredsson, ISBN-nr är
  16985-46-91-7. Finns måhända på ngt bibliotek för den intresserade.
  Mvh/TJ

 5. Jag må säga att det är väldigt solidariskt att hjälpa en liten privilegierad( i sammanhanget) grupp människor på bekostnad av de allra mest utsatta liv. För att finansiera flyktingmottagandet skär man ner på biståndet vilket resulterar att fältsjukhus och mathjälp dras in för dem som finns kvar i närområdet, för dem som inte har möjligheten att ta sig där ifrån. Våra flyktingpolitik driver fler på flykt och dödar fler än vi hjälper. Tvi!

 6. Solidaritet är en relativ term.
  Din research visar det klart och tydligt.
  LOs ledning borde i solidaritetens namn automatiskt få ensamkommande “barn” i sina barns klasser och mörka gångvägar.
  Då skulle pendeln svänga snabbare än fackavgiften dras.

 7. Solidariteten var viktig för LO. Viktig nog för att kräva att alla skall öppna sina hem men inte viktig nog för att låta kvinnoförbunden i LO få högre påslag än männen. Just det: Solidaritet! Därför är det spännande att se om folkets hus och LOs kursgårdar kommer ta emot flyktingar. För vad betyder annars solidaritet?

 8. Mycket bra research och god tanke i en tid av stora behov och mycket hjärta. Belyser ordet solidaritet med möjligheten att göra mycket genom att tänka till.

 9. Tänkte också på det här idag. Att det är så många som tycker att vi ska öppna våra hjärtan, visa solidaritet etc men det tycks sitta väldigt långt inne att själva föregå med gott exempel.
  Många som har lediga rum i sina bostäder men inte sjutton lånar de ut rum till flyktingar. Många som berättar vad de gjort för att undkomma skatt när det är det som behövs mer än någonsin för att ta hand om alla som kommer hit.
  Nåja, det är väl bättre med dubbelmoral än ingen alls. 😉

 10. Solidaritet är idag ett förbrukat ord, främst på grund av LO och socialdemokraterna.
  Även om allt i artikeln togs i anspråk så skulle det bara räcka till några timmars invandring. En vacker gest kanske, men mycket mer än så blir det inte.
  Mer konstruktivt är att är att dra ner rejält på “pull-faktorerna” så att migrantströmmarna styrs om den vägen. Att fortsätta lalla om att andra länder ska “ta sitt ansvar” är däremot mest patetiskt. Ett land med 2% av EU:s befolkning har förstås inget inflytande över tunga beslut i unionen,

 11. Jag har hört att Du är gift. Men om inte: vill Du gifta Dig med mig?
  Jag älskar Dig nämligen. I varje fall det Du skriver. Tack!
  (Vänta, fan; jag är ju också gift…)

 12. Hej.

  Nu känner jag att du glömmer din egen text om sosse-synen på rättvisa och konsekvent agerande, fast det kanske är för att göra poängen allt tydligare. 🙂 Solidaritet för facket har alltid betytt ‘ge oss dina pengar’, inte att man som kamrater frivilligt hjälper den som behöver det.

  Själv anför jag att alla som röstat för den här politiken skall erbjuda Migrationsverket att gratis inhysa och försörja minst en invandrad person på obestämd tid.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 13. Några km norr om Mullsjö, nära Broholm vid väg 26 ligger någon form av anläggning med landningsplats för helikopter vid vägen. Kanske något att inhysa folk?

 14. Så himla bra! Både gräv och ironin. Och det är väl så här att egentligen skulle man inte skratta utan gråta över de dubbelbottnade besked som de självpåtaget goda ger.

 15. Folkets hus är ju jättebra alternativ. I kommunen där jag bor så står dom ju tomma och används sällan bara under kvällstid under revyveckor och av PRO några dagar i månaden. Men just ja, kommunen har ju sålt en del till privata företag och sen hyr dom istället för en fast summa varje år. Till och med så billigt att företaget tjänar pengar på byggnaderna redan efter år två. Bra för privata företag! Men är irriterad över att kommuner är så jävla dåliga på att sälja till rimligt pris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap