Ena handen vet inte vad den andra gör


Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna “I fablernas land

En sak man kanske skulle kunna tycka vore uppenbar är, att om vi har så få bostäder att folk måste bo i gymnastiksalar och tält, att vi i detta läge borde sluta riva hus. 

Men det är det inte. 

För samtidigt som nu Migrationsverket bygger tältläger i Skåne pågår en massa rivningar av hyreshus runt om i landet. Tomma bostäder är dyra för de som äger, vid något tillfälle måste man göra något. Det är uppenbart. 

Men om valet står mellan tält och ett bostadshus som sett sina bättre dagar – är då tält det bästa alternativet? 

Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör. 

Jag har kollat lite på hur mycket det rivs och har rivits sedan de första alarmen från Migrationsverket om spräckta budgetar och prognoser.

Hultsfred verkar till exempel vara ett ställe som länge haft problem med tomma bostäder.

Bland annat 170 hyreslägenheter.

Och…..där ligger Hyresgästföreningen i vanlig ordning på fel sida staketet vad gäller bostadsbrist – de driver där på att rivningarna ska genomföras. Vilket de nog redan gjort nu.  
 

I Sorsele vill inte så många bo verkar det som. 2013 flaggade de för att de ville riva 30 lägenheter. Och i februari i år började rivningen av tre bostadshus. Mitt under pågående flyktingkris river man alltså 30 fungerande bra lägenheter. Med statliga Boverkets hjälp.
 

Samtidigt i Mellerud revs fem hyreshus. Beslutet fattades förra hösten och husen skulle enligt plan vara jämnade med marken i just februari 2015. Drygt 50 lägenheter är nu borta. 
 

Så sent som 2012 revs 150 lägenheter i Hagfors. Då fattades samtidigt beslut om fler rivningar. Dessa lägenheters rivning sköts på framtiden, till mars 2015 så grävskoporna slutligen kom för att jämna 161 lägenheter till med marken

Över 651 lägenheter har rivits i Hagfors sedan 1994, många nyligen. 
 

Av dessa 161 lägenheter hyrde Migrationsverket redan 60. De kastades alltså i våras ut. 
 

I våras revs även tre hyresfastigheter i Järvsö
 

För bara ett år sedan revs tre hyreshus i Kinda i Östergötland för att ge plats för blott sju villatomter. 
 

Även i Uppsala väljer det kommunala bostadsbolaget att riva bostadshus mitt under pågående bostadskris och flyktinghaveri. Dessa lägenheter bebos dessutom av folk så problemet är dubbelt för först måste de som redan bor där få någon annanstans att bo. 
 

Antalet rivningar av flerbostadshus har visserligen sjunkit sedan toppnoteringarna runt millenieskiftet, då det revs 10 000 lägenheter på ett par år bara.

Men 2013 ökade de med 46 %, tack och lov går de nu igen ner. 

Men det rivs fortfarande. 

​Bilden är från SCB

Enligt Statens Bokreditnämnd (BKN) 2011 måste 3600 allmännyttiga lägenheter rivas och
4 000 till åren efter, det vill säga nu. Det handlar om 7 600 lägenheter som statens egen myndighet rekommenderar att man river.  

Deras utlåtande finns bland annat med i den statliga utredningen om just kommuner och bostadspolitik. 
 

Det är dags att sluta låta den ena handen riva bostäder och den andra bygga tält. 

Det är kommunala bolag som river flest bostäder, samtliga exempel jag har på min lista är just kommunala bolag. 

Finns det verkligen inte en enda byråkrat eller politiker som tänkt tanken att vi kanske borde stoppa alla rivningar för tillfället?

Situationen är krisläge. 

Kan någon göra en inventering om vilka rivningar som är planerade runt om i landet, se till att dessa skjuts på framtiden och sedan ge exempelvis Migrationsverket i uppdrag att upphandla samtliga fastigheter på rivningskontrakt så att flyktingar kan flytta in?

Man kan ju tycka att det vore logiskt att inte riva hus när bostadsbristen är så akut att vi för första gången sedan andra världskriget ska bygga tältläger. 

Tydligen inte. 

17 kommentarer till Ena handen vet inte vad den andra gör

 1. Problemet är att någon har fått för sig att det är en mänsklig rättighet att få bo precis där man vill. Detta gör att bostadsbristen blir ett problem som föder sig självt då det i själva verket är en fråga om urbaniseringen där alla ska trängas i storstadsregionerna.
  I stora drag ser den onda cirkeln ut som följer: Unga ambitiösa människor söker sig till universiteten för att skaffa en utbildning. De gnäller sig till en möjlighet att bo kvar på studieorten efter slutförda studier. Näringslivet på deras hemort får svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. De tvingas till slut lägga ned eller flytta från orten för att få tag i rätt personal, och drivkraften att lämna orten på landet blir än större när det finns färre jobb. Cirkeln går några varv och till slut så finns det varken jobb eller invånare kvar.

 2. Jag förstår din tanke. Jag gör det! Men att ta Hultsfred som ett exempel är inte bra. Hultsfreds kommun är en av de kommuner som tar flest invandrare per invånare. Det är fullt överallt och går du i Hultsfred så ser du få svenskar.
  I lilla samhället Virserum (hultsfreds kommun) är hyreshusen fulla med asylsökande. Trots det har lokala entreprenörer köpt ett gammalt hus för att renovera och ta in 70st till. I det pyttelilla byn Målilla bor det redan nu 510st (invånarantal i Målilla 900personer) nu är det bestämt att man sa ta in 170 till till boendet vid sanatoriet. Lokalbefolkning i minoritet inom ett par månader. De tomma lägenheter som du påpekar ligger bl.a i byn Rosenfors. Där har man 45 flyktingar och det kommer 95 till i veckan. I silverdalen är det så fullt att de som vill flytta får flytta från samhället. Det finns inga lägenheter att flytta till. Och trots den stora ökningen så försvinner företagen. Miljöexpo -25 jobb. Stoppmöbler -26 jobb. Hur ser framtiden ut? Många privatägda företag går på knäna nu. Det finns ingen framtid här. För att nämna några. Kommunen har inte ens pengar att t emot gamla men man fortsätter ta in fler. Ja Rebecka…. Vi har en del tomma lägenheter men det är FULLT överallt. I valet fick SD 1/4 del av rösterna i hultsfreds kommun. Jag kan tänka mig att de får 50% nästa val.
  Jag är kvinna, flykting från Balkan och jag säger att det inte går att ta in fler.
  Jag är ingen rasist men nog är nog.

 3. Kommunerna vet exakt vad de gör. Extra viktigt att riva snabbt nu om de inte vill ha extrema problem i framtiden. Precis som någon nämnde efter sju år jobbar bara 50% (och i dessa 50% räknas någon arbetad timme). Översatt nästan ingen jobbar. Folk kommer hit när de i snitt är 35 år och går i pension vid 63. Och det kommer nästan inga högutbildade och ännu mindre läkare ur asylgruppen. Media gillar dock att blanda ihop korten så att ingen tillslut ska veta någonting. Isländsk läkare kan ses som syrier i svt statistik.

  ***Alla borde lyssna på Tino Sanadaji, han förklarar så tom barn (kanske journalister) förstår.
  //www.youtube.com/watch?v=p_tKO8nvkEo

 4. Hej.
  Inspirerad av “Esplanadsystemet”:

  Strindberg sa det redan då
  Hans sanning står sig än
  Trots partier röd & blå

  Till Sverige kön är lång
  Och kostar mången spänn
  Snart tystnar folkets sång

  Här rivs för att få plats för tält
  För unga starka männer
  De tåler ingen svält
  Då musklerna de spänner

  Då! bävar goda borgaren
  Då! skramlar sosse-liten
  Och se! De vaknar se’n
  Men sitter då i sk*ten

  av mig, Rikard, som en kommentar till nuläget och Uvells starka texter

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard

 5. Kan det inte vara så enkelt att dessa fastigheter är i så pass dåligt tekniskt skick att de inte längre är tjänliga som bostäder? Man brukar väl inte tala om “akut” rivning annars. Och om en hyresfastighet kallställs i några år är den vanligtvis bortom räddning för en rationell peng efteråt. Jag tycker inte att det här är så konstigt.

 6. Kommunpolitikerna vet – åtminstone i detta fall – precis vad de gör. Därför att spåren förskräcker. Det tar minst sju år innan hälften av migranterna har någon form av egen försörjning, om så bara en timme per vecka.
  Efter bara två år övergår försörjningsbördan till kommunerna.
  En fråga om matematik helt enkelt.

 7. Motsats till LOGIK är POLITIK.
  Klart det rivs bostadshus i kommunerna. De är inte dummare där än att de förstår vansinnespolitikens konsekvenser för sin framtid. Det gäller ha så få tomma hus som möjligt. Rädda det som räddas kan, betyder riva det som rivas kan.
  I kommunerna tror man inte på skitpratet att invandrare är välutbildad arbetskraft och entreprenörer som skall rädda våra pensioner. Blir inte bättre av att välfärdsmigrantrna skall ha förtur till arvet och bostad. Folk förstår lögnerna och agerar i det tysta för att inte kallas främlingsfientliga.

 8. Det är väl ganska enkelt att förstå sambandet mellan att INTE stoppa rivningar och sannolikheten att det flyttar in blivande bidragstagare. Knappast lönsamt för någon kommun. Som någon annan skrev, det kan ju grannens katt räkna ut. Om 50% av flyktingarna är sysselsatta minst 1 timme per vecka efter 8 år, så låter det som vi pratar om Ebberöds bank. Dessutom verkar orterna som räknas upp i artikeln inte vara av beskaffenheten att de har någon chans att bli några nya Silicon Valley. Om nu flyktingarna stannar där, men det gör de förmodligen inte.

 9. Lisas kommentar nedan må vara plump… men tänk om Lisa skriver, ungefär det som somliga kommunpolitiker tänker?

  Är det verkligen uteslutet, att kommunpolitiker eftersträvar, att inte underlätta statens utplacering av blivande socialfall i kommunerna?

 10. Bra att du berättar vad som hänt i Sorsele. Här har vi i vår lilla kommun, till folkmängden sett, länge tagit emot flyktingar.

  Vi var många som upprördes över att hyreshus skulle rivas pga att det betalades bidrag från staten för det. Dessutom handlar det om hyreshus byggda senare än andra, som byggts i kommunal regi.

  Nå, här blir det så kallt under vinterhalvåret, så det kan då inte bli tal om tältläger!

 11. Förmodligen river många kommuner för att slippa betala ut högre försörjningsstöd i framtiden. Av samma skäl bygger många kommuner hellre bostadsrätter än hyresrätter. Hos vilka grupper kommer försörjningsstöd att öka mest? Läs gärna Tino Sanandaji på tino.us för att bli insatt i försörjninsstödets fördelning!

 12. Jag håller med. Fullständigt. Märkligt att byråkrati ska vara så långsamt.Både att få vettiga beslut och att stoppa dem..

 13. Som vanligt en mycket bra sammanställning! Hoppas detta kommer till kännedom för någon i position att ta tag i saken. Fast tyvärr så gör det väl förmodligen inte det; den offentliga sektorn framstår allt oftare som ett okontrollerbart monster med dissociativ identitetsstörning.

  Lisa: Den där kommentaren är verkligen inget bra föredöme för tonläget i kommentarsfältet. För det första så är fördomar om brottslighet inte någon stabil grund för invandringskritiska åsikter. Om du nånsin ska hålla uttrycka seriösa åsikter om ämnet så föreslår jag att du hittar bättre argument. För det andra så hjälper det ju ändå inte att riva bostäderna om ditt mål är att bli av med flyktingarna, med tanke på att flyktingläget förblir precis detsamma fast med några fler tältläger istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap