Ena handen vet inte vad den andra gör

Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land

En sak man kanske skulle kunna tycka vore uppenbar är, att om vi har så få bostäder att folk måste bo i gymnastiksalar och tält, att vi i detta läge borde sluta riva hus. 

Men det är det inte. 

För samtidigt som nu Migrationsverket bygger tältläger i Skåne pågår en massa rivningar av hyreshus runt om i landet. Tomma bostäder är dyra för de som äger, vid något tillfälle måste man göra något. Det är uppenbart. 

Men om valet står mellan tält och ett bostadshus som sett sina bättre dagar – är då tält det bästa alternativet? 

Den ena handen verkar inte veta vad den andra gör. 

Jag har kollat lite på hur mycket det rivs och har rivits sedan de första alarmen från Migrationsverket om spräckta budgetar och prognoser.

Hultsfred verkar till exempel vara ett ställe som länge haft problem med tomma bostäder.

Bland annat 170 hyreslägenheter.

Och…..där ligger Hyresgästföreningen i vanlig ordning på fel sida staketet vad gäller bostadsbrist – de driver där på att rivningarna ska genomföras. Vilket de nog redan gjort nu.  
 

I Sorsele vill inte så många bo verkar det som. 2013 flaggade de för att de ville riva 30 lägenheter. Och i februari i år började rivningen av tre bostadshus. Mitt under pågående flyktingkris river man alltså 30 fungerande bra lägenheter. Med statliga Boverkets hjälp.
 

Samtidigt i Mellerud revs fem hyreshus. Beslutet fattades förra hösten och husen skulle enligt plan vara jämnade med marken i just februari 2015. Drygt 50 lägenheter är nu borta. 
 

Så sent som 2012 revs 150 lägenheter i Hagfors. Då fattades samtidigt beslut om fler rivningar. Dessa lägenheters rivning sköts på framtiden, till mars 2015 så grävskoporna slutligen kom för att jämna 161 lägenheter till med marken

Över 651 lägenheter har rivits i Hagfors sedan 1994, många nyligen. 
 

Av dessa 161 lägenheter hyrde Migrationsverket redan 60. De kastades alltså i våras ut. 
 

I våras revs även tre hyresfastigheter i Järvsö
 

För bara ett år sedan revs tre hyreshus i Kinda i Östergötland för att ge plats för blott sju villatomter. 
 

Även i Uppsala väljer det kommunala bostadsbolaget att riva bostadshus mitt under pågående bostadskris och flyktinghaveri. Dessa lägenheter bebos dessutom av folk så problemet är dubbelt för först måste de som redan bor där få någon annanstans att bo. 
 

Antalet rivningar av flerbostadshus har visserligen sjunkit sedan toppnoteringarna runt millenieskiftet, då det revs 10 000 lägenheter på ett par år bara.

Men 2013 ökade de med 46 %, tack och lov går de nu igen ner. 

Men det rivs fortfarande. 

​Bilden är från SCB

Enligt Statens Bokreditnämnd (BKN) 2011 måste 3600 allmännyttiga lägenheter rivas och
4 000 till åren efter, det vill säga nu. Det handlar om 7 600 lägenheter som statens egen myndighet rekommenderar att man river.  

Deras utlåtande finns bland annat med i den statliga utredningen om just kommuner och bostadspolitik. 
 

Det är dags att sluta låta den ena handen riva bostäder och den andra bygga tält. 

Det är kommunala bolag som river flest bostäder, samtliga exempel jag har på min lista är just kommunala bolag. 

Finns det verkligen inte en enda byråkrat eller politiker som tänkt tanken att vi kanske borde stoppa alla rivningar för tillfället?

Situationen är krisläge. 

Kan någon göra en inventering om vilka rivningar som är planerade runt om i landet, se till att dessa skjuts på framtiden och sedan ge exempelvis Migrationsverket i uppdrag att upphandla samtliga fastigheter på rivningskontrakt så att flyktingar kan flytta in?

Man kan ju tycka att det vore logiskt att inte riva hus när bostadsbristen är så akut att vi för första gången sedan andra världskriget ska bygga tältläger. 

Tydligen inte. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!