Nej, tack

Det är mycket konstigt som pågår just nu, det är jag nog inte ensam om att tycka. 

Till exempel så kallade statsminister Stefan ”minglaren” Löfven till en fin konferens på Söder förra veckan – #Sverige tillsammans. 

Skälet var att samla alla. För att lösa den situation som nu är kris men var ”läget under kontroll” när han skickade ut inbjudan. 

Notera att Löfven skriver ”kraftsamling för att skapa jobb” här. Vi ska återkomma till det längre ner. 
 

Moderatorerna satte genast nivån genom denna inledning: 

”Lyssna för att förstå”
”Delta med närvaro”
”Bidra med mer värme”

Och just varmluft rådde det ingen brist på.

Sedan följer bland annat den berömda PP-bilden att Sverige inte har någon inhemsk kultur. Ni kan ju se själva. Symbolpolitik när det är som bäst, i kombination med gospel och halleluja och käcka ”är ni med?”.
 

Damen ovan är förresten chef för Forum för levande historia och i sitt anförande när hon går igenom landets hela invandringshistoria hoppar hon helt av en slump över vad som hände på 70-talet, när Byggnads och resten av LO la in sitt veto mot arbetskraftsinvandring. Hon sa bara ”arbetskraftsinvandring övergår till flyktinginvandring”. Mmm. 

Men bara en vecka efter att fackförbunden fått säga ”ja!” när moderaterna tjoade ”är ni med?” är Byggnads inte alls med.

De säger nej till att flyktingar lättare ska kunna få jobb. 

I ett läge när 180 000 människor kommer bara i år och inte ens hälften av de som redan är här har jobb efter 7 år här säger Byggnads nej. 
 

Detta är inte ett dugg överraskande.

Byggnads tillhör den gruppen fackförbund som är allra mest protektionistiska och var drivande redan på 60/70-talet att stänga arbetskraftsinvandringen nästan helt, tills vi gick med i EU.

De är dock mer kända för att de drev ett lettiskt företag i konkurs och stog och skrek ”Go home!” till de stackars lettiska kollegorna. 
 

Detta beteende kombinerades med olika typer av bråkande, bland annat störa arbete, blockera infarter etc. Letterna kände sig hotade och stannade till slut i sina bilar. 
 

Konflikten rörde inte vägran att teckna kollektivavtal utan att man bland annat inte ville betala Byggnads olika extra avgifter, som exvis granskningsavgifter.

I veckan gick Centrum för Rättvisa upp i Högsta Domstolen med ett fal de drivit ända dit just mot Byggnads. Även här drev de företaget till konkurs och även här handlade det bland annat om dessa granskningsavgifter. 
 

Protektionismen visar sig också i politiken.

I dagsläget sympatiserar 30 % av medlemmarna i Byggnads med Sverigedemokraterna. 
 

Och nu tänker alltså Byggnads inte alls ställa upp på Löfvens ”Sverige tillsammans”-vädjan om att alla måste hjälpa till att lösa den här krisen. ¨

Någon-annan-ismen när den är som sämst. Alla ska inte med. Bara LO:s egna proppmätta medlemmar. 

Nu tycker jag i och för sig att en förenings uppgift är att göra skäl för medlemsavgiften. Vilket Byggnads nu bedömer att de gör – de skyddar sina egna medlemmar från konkurrens om jobben. Men då ska ju LO också betraktas som det särintresse de faktiskt är och inte samtidigt bjudas in till presskonferenser ihop med regeringen, få särskilt öronmärkt lagstiftning inom offentlig upphandling och sitta och mysa med kungen på konferenser som syftar till att alla ska hjälpa till. 

Varför de säger nej?

Enligt Byggnads själva för att ”vem som helst kan bli byggnadsarbetare”. Tweeten raderades sedan, oklart varför. 
 

Någon på Byggnads har i alla fall fått Twitter-tumme för aktiviteten av varit febril.

Någon typ av krishantering?
 

Så jag upprepar nu:

–  när kommer LO kräva att invandringen begränsas helt och hållet?

När kommer kraven på Stefan Löfven från sitt eget Verkställande utskott och partistyrelse där olika representanter från LO sitter att stänga gränserna?

För detta ligger betydligt närmare i tid än man kan tro. Och hur ska då Aftonbladet, Politruck och alla som skriver och vill skriva för Nöjesguiden hantera detta? 

Time will tell.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!