Rättvise-maila


Igår publicerade jag ett inlägg om den lista Rättviseförmedlingen nu överlämnat till Kulturdepartementet på 334 namn. 

Det tog väl 3 minuter innan de svarade mig på Twitter och hänvisade till något långt FAQ på sin hemsida om jag hade frågor. 

Och idag har jag fått mail från självaste VDn Sofia Embrén, som själv satt upp sig på listan till Bah Kuhnke, tillsammans med resten av Rättviseförmedlingen. Why not, liksom. Tycker attityden är befriande, lite osvenskt. Långt ifrån smörgåsbords-ängsligheten när ingen vågar ta mat först. 

Rättviseförmedlingen “reagerar starkt” på att jag “ursprungsregistrerat folk.

Jag har lagt dem i kolumnerna “Utomeuropeisk, Europeisk samt Nordisk”. 

Det här är djupt ironiskt faktiskt. Och stor humor. Så jag kunde inte låta bli att svara Sofia. 

För hela Rättviseförmedlingens affärsidé är just att dela in folk i kolumnerna kön, ursprung samt hudfärg. 
 

Man behöver inte scrolla långt ner i deras Facebookflöde innan man hittar efterlysningar så dessa, från september i år. 

Men det är klart, är Rättviseförmedlingen nu på min sida att det är fel att klassa folk efter ursprung är ju ingen gladare än jag. 

Ska vi våga hoppas på det?

Nä, förmodligen inte. Andra regler och så vidare…..

21 kommentarer till Rättvise-maila

 1. Jag har väntat länge på det här. Den vita heterosexuella medelålders feministiska kvinnan. Som jobbat sig upp i hierarkin”kommunalt och statligt”börjar nu se effekterna av sitt handlande. Skrikandet efter kvoteringar kommer att tulla på deras egna jobb, nu när så många invandrare ska kvoteras in i arbetslivet. Jag har alltid trott att det bara är en tidsfråga innan dessa grupper börjar hoppa på varandra i brist på annat att gnälla över. Egen härd, är guld värd.

 2. Skandal. Det handlar om gräddfiler till jobb. Att feminister hela tiden spelar ut kortet som fruktansvärda offer för patriarket börjar bli larvigt. Det här utspelet är bara en i mängden den senaste tiden. Borde få politiska konsekvenser snart.

 3. Det är riktigt bra gjort att stå upp för de generella villkor kring rättvisa och lagstiftning som vi stött och blött i årtionden.

  Yttrande- och åsiktsfriheten är bland det finaste vi har. Tyvärr har dessa friheter kidnappats alltför ofta.

 4. Stort tack Rebecka för granskningen av vänsterns vidriga nyrasism, sannolikt finansierad av skattebetalarna. Är detta det nya Rasbiologiska Institut som dammas av igen månne? Man får kalla kårar.

 5. Tja, om man ska tänka på hur de resonerar så är det inte folks ursprung de stör sig på att du kategoriserat utan deras åsikter. Du vet, mångfald finns bara med ursprung. Man ska inte hålla på och visa att folk har en viss typ av politisk tillhörighet. Det är dåligt.

 6. Det är verkligen beklämmande att de så innerligt kan rättfärdiga sin egen rasism och i samma andetag anklaga andra för detsamma. Det gäller att passa på när man har Alice Bah som lyssnar.

 7. Fint gjort Rebecka! Jag noterade intresserat att det dök upp kommentarer på ditt förra inlägg där vissa personer som mjölkar skattekistorna för egen vinning försökte försvara sina tilltag. De blev nervösa, kort och gott. Din blogg har ett fint genomslag.

 8. Hej.
  Vem ini glödheta Hel tyckte det var en bra idé att återuppväcka rasbiologiska institutet? De måste väl för Surts skull begripa att det är det de gör.

  Det verkar som du skakat om i getingboet ordentligt den här gången. Troligen kommer en koordinerad motattack mot dina bekanta och arbetsgivare inom kort. Kommissarie Embrén hade nog gjort själve Beria stolt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 9. Tack för ditt arbete Rebecca!
  Hittade din blogg för några veckor sedan och det är ett lysande arbete du gör.
  Fortsätt med det!

 10. Om det inte vore så tragiskt så det ju kul när(O)rättviseförmedlingen beklagar sig över att du kategoriserar de som finns på listan. Hela deras affärside´handlar ju om att kategorisera människor utifrån kön och ursprung och att ha det som medel för att utesluta vita,svenska män från höga och inflytelserika positioner.
  Maken till hyckleri får man leta efter när VD,n beklagar sig över att du kategoriserar människorna på listan.

 11. Om det inte vore för att det är så talande för dagens Sverige vore det roligt och man kunde skratta åt eländet.Som det är nu är det bara att invänta Bah Kunkhe som väl stänger ned din nätleverantör också?

 12. Kulturdepartementet måste väl göra en offentlig upphandling när man tänker anlita en rekryteringsfirma. Har det skett i detta fall? Hur såg den offertförfrågan ut?

  Kan du svara på det Rebecca?

 13. Har kollat RVF på allabolag.se men de saknar både bokslut och alla former av ekonomiska uppgifter. Prisuppgifter fås på begäran. Någon som vet vad det kostar att platsannonsera där? Skulle vara kul med en uppskattning om hur mycket de drar in och varifrån pengarna kommer.

 14. Ordförande Seher Yilmaz skriver detta på bloggen idag 15/10: “Vi efterlyser inte folk baserat på politiska åsikter utan arbetar med representation utifrån faktorer som kön, bakgrund, ålder och geografi.” Så att registrera ursprung är visst okej. Ibland. För vissa.

 15. Hahaha…. Väntar på deras svar. Kan lätt bli som fack-pamp storyn. Och så ett citat som kanske passar in:
  “Dumheten är den egendomligaste av alla sjukdomar. Den sjuke lider aldrig av den. Det är de andra som lider svårt.”
  Paul-Henri Spaak

 16. Det som skrämmer mig allra mest är inte det man gör, utan den uteblivna insikten i vad man faktiskt gör. Den här förmågan att ta två steg utanför sig själv, sitt jag, titta kritiskt på sig och ställa frågan “Utan att involvera känslor eller åsikter – svart på vitt – vad är det jag gör just nu”.

  Tack för ditt arbete Uvell, det är oerhört intressant att läsa. Jag är själv en liten person som arbetar på en kommun och håller inte riktigt med dig i allt du skriver men detta behövs, det här grundläggande arbetet som går genom sunt förnuft, rimlighet och vad är det man egentligen gör när man tittar bakom alla godhetsintentioner mm.

  // Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap