Mångfald? Verkligen?


Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna “I fablernas land

Texten uppdaterades 20151015, se nedan

I veckan lämnade Rättviseförmedlingen över den lista med namn de fick i uppdrag av Kulturdepartementet att sammanställa.

Det blev känt i februari att kulturminister Bah Kuhnke anlitat dem för uppdraget. I en intervju med SVT motiverade Bah Kuhnke uppdraget med att hon “inte vill missa viktiga erfarenheter och kunskaper”. 

Hon vill “bredda urvalet” för styrelser och insynsråd.
 

Skattebetalarna har fått betala 72 000 kronor för listan. Då ingår även en utbildning för Kulturdepartemtets tjänstemän. 
 

Och så här glada var Seher Yilmaz och Alice Bah Kuhnke när listan på 334 namn lämnades över förra veckan. Bilden är hämtad från Rättviseförmedlingens hemsida och den artikel de skrivit där, inklusivse raden av namn. 
 

En lång lista. Det vet jag, för jag har googlat varje namn. Det tog mig många timmar. Supertrist egentligen. Tänk er själva att googla 334 personer. 

Varför gjorde jag nu det?

Jo, för att Rättviseförmedlingens version av mångfald är grund.

Den fokuserar enbart på ytliga saker som var du eller dina föräldrar är födda (utom-euorpeisk, europeisk eller nordisk) och vilket kön du har. Det är ju det deras Rättvise-räknare ska pyssla med – att dela in folk i media i dessa fack. 

Men precis som Bah Kuhnke säger, det ska handla om att bredda urvalet. En person är mycket mer sina värderingar, sin politiska uppfattning än sin hudfärg eller efternamn. Därför vill jag kolla hur mycket mångfald den där listan egentligen innehåller. 

Resultatet är deprimerandet. 

Kolla själva. 

Uppdatering 20151015:

En påpasslig hängiven läsare gjorde mig uppmärksam på riskerna med PUL etc så av säkerhetsskäl där har jag bytt ut bilderna nedan mot nya där bara efternamnen finns med. 
……..

Politisk sympati innebär just det, inte att man de facto röstat på dem. Vi har valhemlighet i Sverige. Men att man gillat, delat eller deltagit i partiets event och aktivitet i sociala medier befäster sympati med partiets frågor. Sedan kan man absolut hysa sympatier för fler än ett parti men genom att googla får man en fingervisning om det är vänster eller höger, som ju är ömsesidigt uteslutande ideolgiska preferenser. Vill man inte göra sympatier kända – håll dig borta från internet. Tips. 

Vad gäller härkomst har jag säkert placerat någon enstaka fel men jag har inte lagt så stor vikt vid det. Det är bara Rättviseförmedlingen som tycker härkomst ska vara i fokus, jag har fokuserat på vad individerna tycker och vilka värderingar de har. De personer där det inte står något har jag inte hittat något politiskt att ta på. Yrke är i huvudsak information Rättviseförmedlingen själva har på sin egen lista 

En första reflektion är att alla som jobbar, har jobbat på kansliet eller i styrelsen för Rättviseförmedlingen själva finns på listan. Påpassligt nog. Åtminstone majoriteten, inklusive nuvarande VD. 

En annan reflektion är att det finns vissa organisationer som dominerar, förutom Rättviseförmedlingen: Popkollo, Megafonen, Alby är inte till salu och Mångkulturellt Centrum till exempel. 

Bilden som tornar fram är tydlig: det är i princip samma person på varje rad. Bara olika namn. 

Detta är mångfald enligt Rättviseförmedlingen:

– en person, föredragningsvis kvinna och helst med utom-europeisk bakgrund som har föresläst på ABF och Mångkulturellt Centrum, pratar om vithetsnormer och genus, är feminist och mångfaldsdebattör, gärna aktivist och sympatiserar med Vänsterpartiet eller Feministiskt Initiativ. Och har uppträtt för Vänsterpartiet. Eller är fackligt aktiv i LO. 

Gärna en person som dansar också, listan befolkades av en överdrivet stor andel dansare…..

En hel del på listan är aktiva politiker för Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Feministiskt Initiativ. Det vill säga sitter i nämnder, stått på listor i valet etc. 

Men på Rättviseförmedlingen har man antingen inte orkat googla personerna för att bredda bilden av dem att bli något mer än kön, härkomst och en beskrivning av vad de jobbar med.

Eller så har man inte tyckt att det är relevant information att personer sitter i kommunfullmäktige för ett parti. 

Jag skulle gjort ett diagram som visar hur många procent som sympatiserar vänsterut kontra riksdagssnittet. Det orkade jag inte. Tydligt är dock att endast två personer sticker ut åt andra hållet: Maria Johansson, som är aktiv Folkpartist. Och så Tebogo Monnakgotla, som själv är afrosvensk men kritiserade Afrosvenskarnas riksförbund i en debattartikel på DN Debatt. Även om hon också verkar dra sympatierna åt vänster generellt. 

Sedan finns antingen folk som inte tydligt har någon politisk sympati. Eller den förkrossande majoriteten som är vänster, gärna aktivist. 

Vilka nya viktiga erfarenheter och kunskaper får man med denna lista?

Var är alla borgerliga? Var är de liberala? Var är folk som de facto skulle utmana de gängse perspektiven i kultursektorn? 

Detta visar bara att regeringens såväl som Rättviseförmedlingens bild av mångfald ÄR så här. Den struntar i det som gör människor unika – deras preferenser, åsikter, värdering, politiska uppfattning. Eller vänta, de struntar kanske inte i den. Den delen ska vara samma. Den som nu finns på listan. Sedan är det namnen och könet som utgör “mångfaldsdelen” av listan.

Det är förmodligen obekant för dem det finns faktiskt en hel del människor inom kultursektorn som tycker något annat än de på listan. Som är borgerliga. Som har erfarenhet av att driva företag och andra viktiga perspektiv. 

Den här listan är också tänkt att komplettera de som redan jobbar i kultursektorns styrelser och insynsråd.

Då undrar man ju – råder det verkligen brist på folk med dessa åsikter?

Råder det brist på personer med examen i genusteori, queerfeminister med postkolonialt perspektiv som vill diskutera vithetsnorm, svarta kroppar i det offentliga rummet, som gillar ABF och Vänsterpartiet, Feministiskt Initativ och Mångkulturellt Centrum? 

På vilket sätt breddar man kultursektorns redan stora dominans av vänstermänniskor med postkolonialt perspektiv och antirasistisk aktivistm med 334 andra personer med just detta?

Min fråga är därför till både Rättviseförmedlingen och kulturminister Bah Kuhnke:

Tycker ni på allvar att denna lista representerar en mångfald?

74 kommentarer till Mångfald? Verkligen?

 1. Sveriges Radio P4 har en “pratshow” (lokalt i Stockholm tror jag), mellan kl 10-11. Förra gången jag lyssnade var grundaren av Megafonen i Husby gäst. Mysig gilla-stämning. Inga elaka frågor. Vad än Hanne Kjöller i DN påstår om sin roll i avslöjandet om sexövergreppen i Kungsan så måste jag citera henne angående Megafonen: Är Megafonen en demokratisk rörelse eller en organisation som erbjuder lugn och vapenvila i utbyte mot pengar – ungefär som beskyddarverksamhet”. Idag vad en “rasifierad” “demokratiambassadör” från Rättviseförmedlingen gäst.

 2. Bra att du för fram de rödas korrupta metoder i ljuset. Med gränslös korruption vill Khunke och regeringen skapa ett gränslöst Sverige med devisen “det finns ingen svensk kultur”.

 3. En eloge för att du orkar granska, Rebecca Weidmo Uvell.

  Det är vidrigt att den här vänsterklubben ens anlitades av kulturministern och än mer vidrigt att mitt och andras hårda arbete sedan ska bekosta att dessa parasiter tillåts hata och motarbeta oss offentligt.

  Mitt djupa hat för socialismen bara växer.

 4. Jag tycker det är underbart när alla dessa vänster kulturelitister kommer hit och börjar försöka motbevisa dina undersökningar.

  Vänstereliten anser att de har monopol på sanningen, och är iviriga att bygga upp stalinstatyer kring och åt sig själva.

 5. Med tanke på att konst, litteratur och allt annat inom kultur har totaldominerats av vita män från borgerligheten sedan Sveriges grundande kanske det inte är hela världen att en motvikt börjar växa fram? Jag lovar dig att rasifierade feministiska vänsterkvinnor inte kommer ta över kontrollen över Sveriges kultur.

 6. Bevisar att kulturministerns makt och budget bör begränsas till ett minimum, 75 000 för saker som omedelbart borde gå i papperstuggen, finns ministrar som tvingats avgå för mindre….

 7. Smått roligt med alla “ja men varför nominerade du ingen själv då?”. Varför skulle man någonsin vilja vara med och “hjälpa” rättviseförmedlingen att konkretisera en irrelevant lista som snarare, kontra vad Alice B.K, ger gräddfil till en viss sorts människa (baserat på etnicitet och annat irrelevant)? Det går emot vett och reson att göda en organism vara existens man helst ser död. Så himla sjukt att rättviseförmedlingen och dess förespråkar inte ser vad man egentligen håller på med – skapar utanförskap och skuldbelägger individer för att de råkat heta något eller ha en viss förälder. Jag är så jävla trött på att vänstern tycks ha förtur i tolkningen av mångfald, då man aldrig ser till att alla individer bör respekteras utan man kokar ner allt till kön, etnicitet, politisk sympatisering eller annat konstlat och oviktigt.

 8. Håller absolut med och återigen applåderar jag dig för att på egen hand utföra jobbet vår (med några få undantag) usla journalistkår borde göra.

  Varför skulle det behövas fler förslag på precis den typen av folk som redan härbärgas inom dom här yrkena ? Många anser det ju dessutom vara ett problem redan nu med åsiktskonformiteten där så varför cementera den ytterligare med ett gäng till likadana.

  Det här är snarare motsatsen till mångfald, enfaldigt så in i helvetet.

 9. Det handlar ju om en breddning av namn för att leda kulturinstitutionerna och dess ledningar. Vilka är det som har makten/sitter på kulturpengarna idag.

  Statens kulturråd har med sina 2 miljarder en av de största kassorna för kultur i sverige. Så här ser deras styrelse ut.
  Ulrika Stuart Hamilton (ordförande från och med den 1 januari 2015).
  – fd vice VD på Entreprenörskapsforum, analyschef på Företagarna, informationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, informationsrådgivare på Gullers grupp och stabschef hos finansministern Ann Wibble.
  Generaldirektör Staffan Forssell
  – Oklart vart han står politiskt.
  Dokumentärfilmaren Martin Borgs
  – Under valrörelserna 1998 och 2002 arbetade han för partiledningen i moderaterna. Han har även arbetat vid Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro.
  Kulturhusets VD Benny Fredriksson
  – Antagligen bakgrund i Socialdemokratin men arbetade väl och nära med FP:s kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt.
  Tonsättaren och cellisten Tebogo Monnakgotla
  – Finns på RF’s lista
  Bo Netz
  – Jobbade på finansdepartementet under Aliansregeringen
  Professorn vid LiU Anna Sparrman
  – har inte hittat politisk profil
  Professorn Lars Strannegård
  – rektor på handelshögskolan så sannolikt varken V, MP eller Fi
  Konstnären och professorn Måns Wrange
  – antagligen mer röd-grön än blå.

  Det är väl en ganska homogen grupp?

  Eller titta på Fokus lista över Sveriges mäktigaste inom kulturen: //www.fokus.se/2015/09/kultursveriges-75-maktigaste/?utm_source=sprinkle&utm_medium=widget&utm_content=www.fokus.se

  Den har fått kritik för att missa en del, men det är en ganska middle of the road-lista.

  Jag tycker att det skulle vara oroande om samtliga förtroendeuppdrag etc fylldes av namn på den här listan, men den är väl mest ett komplement till hur det ser ut idag?

 10. Känns mer som vi korrupta vill se fler korrupta på höga positioner som tycker,tänker och ser ut som oss

 11. Oj så fel det kan bli när en googlar så mycket som du ju säger dig ha gjort, inte en rad rätt på tex “Wondimu” som enligt dig är “Mångkulturellt Centrum och jobbat åt S-ledning i landstinget??” Teshome är grundare och verksamhetsledare för kulturorganisationen Selam. Tips: föreslå namn själv nästa gång så slipper du ödsla tid på att googla, fel dessutom .

 12. Sign. Bengt har sagt det redan:
  “När socialister ger socialister i uppdrag att dela ut bekväma skattebetalda poster så väljer man självklart andra socialister, så behåller man makten. Sverige är inne på en mycket farlig väg när man har lyckats sätta socialister på i stort sett varenda post i samhället. Lägg därtill en tandlös borgerlig opposition som vägrar ta sitt ansvar så finns det inte mycket hopp kvar.”
  — Exakt. Extremvänstern arbetar mycket målmedvetet på att ta över samhällsmakten genom att infiltrera samhällets institutioner. Vänsteraktivister som Mattias Gardell och Tobias Hübinette (Googla!) sitter på akademiska positioner där de kan indoktrinera studenter. SVT har en övertydlig slagsida åt vänster.
  Det är denna “maskerade front”, för att citera ur gamla SoldF (Soldaten i fält), som ligger bakom det nuvarande kaoset i landet.
  Endast ETT politiskt parti har förstått faran, och hatas därför av vänstern.

 13. Okej alla ni som blir fullständigt skogstokiga över den här listan – var befann ni er när det var dags att nominera? Då var ni bevisligen inte så intresserade. Jag blev nominerad av en person i mitt nätverk. Hon är inte medlem av det parti jag är med i, men vi lärde känna varandra under studietiden och hon tycker att jag är kompetent. Det är ungefär samma nätverkandeprinciper som män i bolagsstyrelser hållit på med sedan anno dazumal.
  Slutligen kudos ändå till Rebecca som trots mitt svennenamn prickade in mig rätt. Imponerande och lite oroande.

 14. Hej!
  Jag är på denna listan, men av någon anledning har du valt att bara benämna mig som “Josefsson”. Jag är liberal, entreprenör, var med och drev Federleys EU-valskampan och har jobbat med Företagarna i innovationsfrågor.

  Jag håller med om att det verkar som att listan har något av en politisk riktning, men istället för att peka finger så skulle jag istället vilja fråga vad du försökte göra åt det? Varför är inte ditt namn med på listan? Vilka har du nominerats som inte var med?
  Med tanke på dina rappa politiska kommentarer så kan det knappast ha undgått dig att Rättviseförmedlingen vitt och brett letade namn till sin lista. Du hade alla möjligheter att lägga till 50 liberala namn om du velat?

  Jag tycker generellt att du kör med lite för mycket svartvita karikatyrer av sanningen för att göra billiga poänger. Mycket gnäll och lite verkstad helt enkelt. Precis den typen av beteende som får mig att tappa hoppet för det liberala idealet. Folk är ju bara lata gnällspikar ändå.

 15. Bra arbete! Mer sånt!
  Tyvärr, nu är lunchrasten slut och man får återgå till arbetet för att kunna försörja en stor del av dessa parasiterande röda kulturbanditer med sina skattepengar.
  Få se hur länge man orkar till……

 16. Tänk om alla timmar av googlande istället lagts på att tipsa Rättviseförmedlingen om namn du/ni tycker saknas.

 17. men alltså. vem hade du velat se på listan då? ge förslag själv!
  om du hade velat ge en lista på FÖRSLAG för att motverka snedfördelning av kvinnor och utom-europeiska inom maktpositioner i samhället, hade du då i jämställdhetens namn och slängt in ett gäng vita män? så att listan i sig är jämställd, motverkar inte det syftet?
  det är ju precis som när man kritiserad att bolagsstyrelser består av mestadels män med motivering att ‘det finns inga kompetenta kvinnor’. när man då skapade en lista med kvinnor som har den rätta kompetensen så slängde man ju inte in män på den listan. det motverkar ju syftet på precis samma sätt? det är ju inte direkt fredrik reinfelt och göran persson och deras likar som behöver en skjuts framåt i samhället, det blir ju tilltänkta till dessa poster ändå.
  men har du tips på människor som skulle ge en ökad mångfald I STORT som är högersympatisörer (vilket verkar vara det du efterfrågar) så skicka in dem!

 18. Vi finns, om än i minoritet. Jag driver eget företag som musiker och kulturentreprenör och är medlem i centerpartiet. Dessutom med en gedigen styrelseeefarenhet. Men inget av det står med på listan. Spännande.

 19. Jag omnämns som “same”, arr jag stödjer FI och är hbtq-aktivist. Sanning går att skriva på så många olika sätt. Jag är inte same, där har du helt fel. Jag är också företagare sedan 5 år, driver nu aktiebolag och har tidigare haft enskild firma. Jag har också suttit i styrelser för andra företag. Det hade du också kunnat välja att skriva som “sanning”. Men ja, jag stödjer FI, men även MP. Jag jobbar med normkritik, benämns ibland som aktivist, men mest är jag företagare och kulturanalytiker.
  PS: ALLA är fria att lägga till namn på Rättviseförmedlingens listor. Alla. Snedfördelningen kanske snarare tyder på bristande intresse från vissa grupper.

 20. Till Sofie

  Om det hade funnits ett uns av rättvisa hos förmedlingen/vänstern hade väl Rebecca varit med på listan hon är ju kvinna, å bevisligen känd hos vänstern samt besitter ett “spektra av mångfald” se meritlistan under “det fina hatet”.

  Kan det finnas någon mer “underrepresenterad” samhällsmedborgare än Rebecca om du nu skall gå efter vänsterns måttstock?

 21. Hela den svenska samhällsapparaten med alla sina institutioner ser dessvärre ut så här. (S)(V)T, SR (som man misstänker står för Socialistisk Revolution, Skolverket m.m är inne i denna sväng också. De rekryterar på samma snäva och trångsynta basis.

 22. Svar: Nej, den representerar inte mångfald. Med vad ska svensken göra åt det? Skriva inlägg på sin blogg? Gnälla hemma vid köksbordet? Rösta på (förhoppningsvis) Sd vart fjärde år? Samtidigt som tusentals ekonomiska migranter, islamister, analfabeter väller in varje vecka. Svensken har skänkt bort sitt land.

  Jag råder alla Sverigevänner att lägga sin tid på att flytta tillgångar och annat till förslagsvis Finland, Danmark, Spanien eller annat valfritt land där kommunister och galna liberaler inte styr och där det redan finns stora grupper svenskar. Istället för att gnälla över hur illa allt blivit. Ledtråd: Det kommer INTE att bli bättre.

 23. Oj vilka generaliseringar folk i kommentarerna gör. Och det slängs glåpord hit och dit. Bra samtalsklimat. Många etiketter och indelande i fack, precis det som man anklagar Rättviseförmedlingen för att göra.

  Efter dina efterforskningar är det tydligt att en majoritet är så som du beskriver. Men som första kommentaren nämnde, de är majoritet av en minoritet. De är alltså sämre representerade i samhället och då är det rimligt att en rättviseförmedling försöker väga upp denna orättvisa med en namnlista.

  Du ger Rättviseförmedlingen en tolkning av mångfald som de kanske inte delar med dig. Det är inget citat väl utan din subjektiva uppfattning, har jag rätt? Den låter väl sarkastisk för att vara en definition direkt ur förmedlingen.

  Det finns många namn som saknar någon som helst kommentar, tänk om det gömmer sig folkpartister och moderater där? Eller kan det vara så att du medvetet utelämnat info om dem för att lisan ska bli mer vänster/kvinna/utomeuropeisk/osv.?

  Tycker du att din googling motsvarar de troligen mer omfattande efterforskningar på namn som Rättviseförmedlingen gjort innan de lagt upp namnet på listan? De ska naturligtvis få kritik om de bara direkt på tips lagt upp ett namn men även då kan man resonera som så att personen som tipsar vill lyfta fram någon som gjort något bra för samhället. Det finns alltså troligtvis uppriktig tanke och välmening bakom nomineringarna redan innan de når förmedlingen.

  Men visst, jag kan hålla med om att det är märkligt att det saknas “högerfolk” om man kan använda den termen.

  Återkom gärna när du frågat Rättviseförmedlingen HUR DE RESONERAT SJÄLVA och hur de arbetat med listan innan du drar dina, enligt mig, vinklade slutsatser.

 24. Spontan reaktion: Epic Fail! Hade jag varit beställare hade jag inte ens betalat 72 kronor för den där listan. OK, jag förstår att en miljöpartistisk kulturminister vill tillsätta öppna positioner med annat vänsterfolk. Men sen då? Vad hände med kompetens? Det är ju för tusan kulturdepartementet det handlar om, varför så lite intresse för kompetens inom kulturområdet? Och slutligen vaddå “Nordisk”? Vad är det egentligen? Ytterligare en tjusig omskrivning för ‘vita heteromän’ som göre sej icke besvär.

 25. Jag föreläste om slaveri på ett seminarium under Almedalen i somras, passade på att lyssna till en debatt där Rätteviseförmedlingens S Yilmaz var med. Jag häpnades över hur mångfald verifieras enligt “rättvisan”, tänk om vi talade om biologisk mångfald på samma sätt. Katastrof!
  Det sägs att alla är sig själv närmast, detta ordspråk kunde gott stå som slogan på Rättviseförmedlingens sida.
  Sant är att vi ska värna om allas rätt, men det gäller ju även t.ex äldre. Hur många på listan är över 50 år? Gäller mångfald bara yngre?

 26. Det är en rödtråd som har nystats upp ur sosse/vänsterkoftan mer och mer genom många av dina grävande inlägg. Det är ju som i Timbuktus egna låt om man läser mellan raderna…

  (V)i vill till himmelen, men få vill ju dö
  (V)i vill kamma in vinningen, men sår inga frön
  (V)i vill ha vår bit av kakan & (V)i äter den me
  Folk vill ta tillbaka, men (V)ägrar att ge

 27. Rättviseförmedlingen baserar en stor del av sitt arbete på att ta emot tips. Hade högern varit intresserad av att bredda mångfalden rent politiskt hade det lätt kunnat åtgärdats i ett tidigare skede (genom tips.) För övrigt känns din lilla studie rätt platt och ogenomtänkt. Mångfald är ju ett spektra, inte bara politisk läggning spelar roll. Om kandidaterna på listan ges plats i diverse olika projekt/på olika arbetsplatser har mångfalden ökat redan där. Namnen på listan representerar en majoritet av underrepresentation. Dvs kvinnan i stor mån, dessutom även den med utländsk bakgrund. Trist för dig att du la så många timmar och ändå föll platt.

 28. Bra jobbat.
  Skulle vara tacksam om du kunde få med åldersperspektivet också.
  Kan man få listan i excelformat så skulle jag vara tacksam?

 29. Hmm Varför är det fel att t ex vara en överviktig vit borgerlig medelåldersman/kvinna från Sverige som brinner för dessa frågor? Min mor är inte född i Sverige kan man få en reservplats då på listan? Skämt åsido varför denna vänsterlista! Vad tog t ex den fantastiska Nyamko Sabuni vägen. Vad sägs om att gå tillbaks till barn tv:n igen Alice Bah Kuhnke Mv högskoleutbildad realist.

 30. Kultursektorn innehåller de kreativa hjärnorna, konsten och kulturen ligger ca 10-20 år före den vanliga människan. Alla på listan är benhårt inspikade i agendan att riva ned patriarkatets makt, riva de nationella gränserna, att riva allt som patriarkatet byggt upp. Alla på listan använder sin makt, nätverk, kompetens och jävlaranamma för att slå sig upp i samhällsbärande maktpelare, skadas en fiende psykiskt eller fysiskt blir sociala statusen högre. Det är framtidens makthavare på listan, det är dessa som ska styra sverige, man måste nätverka och det kan du lita på att dom gör för att hålla fienden borta från sina rättigheter och möjligheter. Ni som ojjar er över detta är helt enkelt rädda för att förlora den lilla makt ni tycker er ha, följ med i strömmen i stället, bejaka det nya, se framtiden an med hopp. Vänliga hälsningar!

 31. Borde de inte lyfta fram människor försatta i någon form av utanförskap i stället, alla på listan har haft rätt prestigefyllda arbeten tidigare det är ingen som är doldis inom kretsen precis. Hur skulle det vara om de tog någon människa med psykisk ohälsa oavsett hudfärg varför ingår de aldrig i vad vi kallar för rättvisa??

 32. Imponerande arbete du har lagt ned, tack för det!
  Det verkar, som om namnen handplockats, för att få folk med extremvänster+feminist-sympatier. Övervägande invandrare, jag fick det till 161 svenskar mot 173 utlänningar. Snart är det slut med vårt land – dags att döpa om det till Absurdistan.

 33. Hej.
  Vilket hästjobb! Var rädd om dig när du stiger ned i detta veritabla Inferno.

  Angående synen på mångfald: dessa människor saknar förmågan och viljan att se opartiskt på situationer, likaväl som de inte kan se sig som varandes partiska. För dessa är själva begreppen opartiskhet och objektivitet arbiträra konstruktioner i en oppressiv förtryckarnorm syftande till att befästa den heteronormativa fallokratiska diskursen, för att använda deras eget språk. Mao; deras åsikt och ideologiska hemvist är den rätta, som cirkelns mitt, och ju mer du avviker desto mer fel är du (inte har, är).

  Därmed är det rätt hopplöst att försöka få till stånd samförstånd med dessa människor. Deras mål är inte att upptäcka nya kunskaper eller sanningar, utan seger mot ondskan. Den bästa taktiken är att i offentlig debatt eller i intervjuer ställa konkreta frågor om situationer där deras intellektuella bedrägeri och dubbelmoral kan exponeras av deras svar.

  Vi kan trösta oss med att de snart är överspelade av större och mäktigare skeenden.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 34. Det var nog ingen som trodde något annat heller. När socialister ger socialister i uppdrag att dela ut bekväma skattebetalda poster så väljer man självklart andra socialister, så behåller man makten. Sverige är inne på en mycket farlig väg när man har lyckats sätta socialister på i stort sett varenda post i samhället. Lägg därtill en tandlös borgerlig opposition som vägrar ta sitt ansvar så finns det inte mycket hopp kvar.
  Det är i alla fall bra att någon orkar granska myglet men det skulle behövas så mycket mer. Tack igen, Rebecca!

 35. Varför blir man inte förvånad !?
  Feministiskt xxx va fan e det? en samling frustrerade fruntimmer ledda av alkoholisten “hatar alla vita heterosexuella män” Shyman, jojo

 36. Det kunde man räkna ut på en röd sekund, men utomordentligt jobbat med att dokumentera eländet. Vi vet ju sedan länge att det är så marxister jobbar. In med sitt eget folk i institutionerna för att sedan sprida dynga ovanifrån, ingen tanke på fakta allmänhetens bästa eller något annat här, utan ideologi är det enda kravet och direkt kvalificerande.

 37. Jag är inte ett dugg förvånad, helt väntat. Jag tycker dock det är helt fantastiskt att du orkat göra detta. All heder till det. Vill du ha hjälp att göra grafer kan jag hjälpa dig. Jag är en fena på Excel. Ha de!!

 38. De har väl kommit på att deras kompisar har svårt att få riktiga jobb med sina fina examen i genusteori och queeraktivism. Så när kulturdepartementet ger dem i uppdrag att göra en lista på potentiella anställningsbara gör de en lista med sina kompisar. Inte så konstigt.

 39. Tack för att du gjort dig besväret att kolla upp lite av parametrarna bakom den här så kallade “rättviselistan”. Tyvärr blev mina fördomar bekräftade. Jag hade hellre sett personer med mod och patos för en övertygelse (typ Nyamko Sabuni) istället för det här galleriet av presumtiva karriärister med näsa för vad som passar sig. Alice Bah Kuhnke är skumt rättvist ute.

 40. Lysande gräv, som tydligt visar att mångfald ibland leder till enfald. Fast jag tycker nog lite synd om Alice Bah Kuhnke, som blir utnyttjad på det här viset av personer med obskyra syften. Hon är en godhjärtad och välmenande person, vilket naturligtvis gör henne totalt olämplig som politiker.

 41. Vänstern är besatt av hudfärg och ursprung, oavsett om det är de nationella eller internationella socialisterna.
  The road to hell is paved with good intentions, sa ingen regeringsföreträdare när rasismen gjordes rumsren igen.

 42. Rebecca: hur ser det ut med åldern? Jag misstänker att det är precis som med riksdagen (vi hade vid valet 2014 den genom tiderna yngsta riksdagen med den genom tiderna äldsta befolkningen). Ungdomskulten är stark

 43. “Har åkt med Ship to Gaza” var en aktivitet. Stor komik! Maken till patetisk urval han jag då aldrig sett. Det görs inte ens ett försök att verka mångfaldigt. Inte ens en antydan.

 44. Målat Vänsterpartiets valstugor..ojoj.
  Skrivit om vita män..jaha.
  Tycker sedlar med Taube är sexistiska..suck.
  Föreläst för ABF om vithet..ojdå.
  Aktivist mot vithetsnorm..nähä.
  Debattör vithet..en till.
  Utbildat i postkolonial teori..?
  Vithetsnorm..inte en till.
  Brinner för representation..jaha?
  Forskar på afrohår..intresseklubben antecknar 🙂

  Varför inte kan dessa göra någon samhällsnytta istället för att flumma runt för dyra skattepengar till tokiga hitta-på-så-jag-slipper-arbeta-projekt?
  Bredda urvalet av ledamöter i styrelser och insynsråd?
  Varför inte dela ut foliehattar till alla på listan?

 45. Underbart grävt som vanligt, inte så många Anders Andersson…
  Jag konstaterar att det är ytterst få män, ingen kvotering här inte. Det brukar man normalt skrika sig hesa om på vänsterkanten. Men män är väl djur eller hur det nu var….

 46. Tack för ett (som alltid) utmärkt gräv! Kan du ladda upp din excel så vi läsare kan knåpa ihop egen statistik?

 47. Hej!

  Det här är inte en kommentar så publicera den inte. Jag hittade ett stavfel i ditt inlägg “mångfald – verkligen”. Du har skrivit “välhemlighet” istället för valhemlighet. Tänkte att du vill veta så att du kan rätta…

  Tack för en bra blogg och ha en bra kväll.
  Mvh
  Johan Söderberg

 48. Äntligen har vi ett bevis på papper på att Alice Bah Kuhnke måste avsättas. Hon är inte mogen sin uppgift och bryter dessutom mot reglerna för tjänstetillsättning. De 72 000 kronorna bör hon krävas på av staten.

 49. Fantastiskt gräv! Mina fördomar om vänstern bekräftas gång på gång. You can’t make this shit up!

 50. Visar att dom gillar “olika” lika. Detta är korrupt så det förslår..”ALLA gillar lika” ska vara deras motto.

 51. Du får ge dig med dina gräv snart innan jag får hjärtinfarkt!!! (alternativt att jag slutar läsa din blogg men det vill jag inte).

  Suveränt jobbat!!

 52. HaHa Det är många dansare på listan. Jag känner en personligen, sedan många år. Jag vet att hon inte är intresserad av att ens förekomma på denna lista.

  Men det värsta av allt, och även i resten av våra debatter är:
  Det är i princip samma person på varje rad. Bara olika namn.

  Meningen ovan är svaret på VARFÖR Sveriges Riksdag inte är representativ!

  Extraval NU!

 53. Du har gjort ett fantastiskt arbete i det här grävandet. Vänsterliberala pajasar förnekar sig verkligen aldrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap