Hemliga möten

För ett år sedan ungefär startade jag min blogg. I november 2014 var första gången jag någonsin begärde ut en offentlig handling. 

Stefan Löfven är inte direkt en man av handling, han är en man av stora ord. Och olika offentliga utredningar och symboler.

Idag har han varit värd på konferensen ”Sverige Tillsammans” när han fick mingla med kungen. Jag såg spektaklet på SVT Forum. Det var så mycket fluff och varmluft som samsades på Münchenbryggeriet idag att det är svårt att se hur de fick plats. 

Som om det viktigaste är att vi är överens om något vi redan för länge sedan varit överens om. Och som om flyktingar – 180 000 vid årets slut kanske – kan bo i stora ord om tolerans. När skolor idag flaggar för att de har så få lokaler att de kanske måste sköta undervisning utomhus. Och folk nu måste bo i tält. 

Då passar någon politisk korrekt inbjuden person till denna varmlufts-konferens att lägga upp en PP-bild med orden ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur”

Foto: Lars-Anders Johansson

På konferensen lanserade Löfven ännu en kampanj – 100 jobbs-klubben. Företag som lovar att anställa arbetslösa, företrädesvis flyktingar som jag fattat det. 

I gårdagens partiledardebatt lanserade han också att alla flyktingar som kommer ska jobba i det jordbruk som krymper varje dag samt skogsarbete. 180 000 personer och de ska……plantera skog? 

Raden av utredningar Löfven satt igång har jag visat tidigare och kommer följa upp. Men en annan av hans symbol-projekt är Innovationsrådet.

Det pratade han om redan i valrörelsen och den 23 februari lanserade det

Givetvis måste LO sitta med så IF Metall fick en stol. 
 

I februari försökte jag ta reda på lite mer om Innovationsrådet. Jag mailade därför registratorn. 

Det har inte fattats något beslut om rådet ska få ersättning för sitt arbete i rådet. Ännu. 
 

Jag frågade också när mötena var inplanerade. 
 

Den 6 maj försökte jag igen kolla om det fattats något beslut om ersättningsnivåer. Detta mail fick jag inget svar på alls. 
 

I september försökte jag igen – jag har svårt att se att rådets medlemmar verkligen förväntas jobba åt regeringen gratis men är det så måste det ju finnas ett sådant beslut, att ingen ersättning ska utgå. Registratorn svarar dock inte så utan att ”ersättningsnivåer inte har beslutats om ännu”. 

Denna gång hävdar regeringskansliet att inga handlingar i min begäran förvaras på Regeringskansliet och att varken mötesschema eller protokoll är offentlig handling. 

 

Det här är mycket märkligt. Regeringn lägger ju till exempel ut sina egna handlingar för alla att se innan de själva har regeringssammanträden. 

Varför ska just Innovationsrådets arbete inte omfattas av offentlighetsprincipen?

Dessutom är ju majoriteten av medlemmarna sådana som är statlig anställda och definitivt omfattas av detta. 
 

Mötet de hade nu i september hade de inga problem med att öppet lägga ut på hemsidan. 
 

Personligen tycker jag att det verkar som om det finns en räv begraven här. 

Varför mörkar Regeringskansliet var Innovationsrådet pysslar med och vad de får för ersättning för att de lägger dyrbar arbetstid på detta? Om det är så att de gör det gratis, varför får jag inte besked om det?

Det verkar som om Löfven vill att just dessa möten är hemliga

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!