Hemliga möten


För ett år sedan ungefär startade jag min blogg. I november 2014 var första gången jag någonsin begärde ut en offentlig handling. 

Stefan Löfven är inte direkt en man av handling, han är en man av stora ord. Och olika offentliga utredningar och symboler.

Idag har han varit värd på konferensen “Sverige Tillsammans” när han fick mingla med kungen. Jag såg spektaklet på SVT Forum. Det var så mycket fluff och varmluft som samsades på Münchenbryggeriet idag att det är svårt att se hur de fick plats. 

Som om det viktigaste är att vi är överens om något vi redan för länge sedan varit överens om. Och som om flyktingar – 180 000 vid årets slut kanske – kan bo i stora ord om tolerans. När skolor idag flaggar för att de har så få lokaler att de kanske måste sköta undervisning utomhus. Och folk nu måste bo i tält. 

Då passar någon politisk korrekt inbjuden person till denna varmlufts-konferens att lägga upp en PP-bild med orden “Det finns ingen inhemsk svensk kultur”

Foto: Lars-Anders Johansson

På konferensen lanserade Löfven ännu en kampanj – 100 jobbs-klubben. Företag som lovar att anställa arbetslösa, företrädesvis flyktingar som jag fattat det. 

I gårdagens partiledardebatt lanserade han också att alla flyktingar som kommer ska jobba i det jordbruk som krymper varje dag samt skogsarbete. 180 000 personer och de ska……plantera skog? 

Raden av utredningar Löfven satt igång har jag visat tidigare och kommer följa upp. Men en annan av hans symbol-projekt är Innovationsrådet.

Det pratade han om redan i valrörelsen och den 23 februari lanserade det

Givetvis måste LO sitta med så IF Metall fick en stol. 
 

I februari försökte jag ta reda på lite mer om Innovationsrådet. Jag mailade därför registratorn. 

Det har inte fattats något beslut om rådet ska få ersättning för sitt arbete i rådet. Ännu. 
 

Jag frågade också när mötena var inplanerade. 
 

Den 6 maj försökte jag igen kolla om det fattats något beslut om ersättningsnivåer. Detta mail fick jag inget svar på alls. 
 

I september försökte jag igen – jag har svårt att se att rådets medlemmar verkligen förväntas jobba åt regeringen gratis men är det så måste det ju finnas ett sådant beslut, att ingen ersättning ska utgå. Registratorn svarar dock inte så utan att “ersättningsnivåer inte har beslutats om ännu”. 

Denna gång hävdar regeringskansliet att inga handlingar i min begäran förvaras på Regeringskansliet och att varken mötesschema eller protokoll är offentlig handling. 

Det här är mycket märkligt. Regeringn lägger ju till exempel ut sina egna handlingar för alla att se innan de själva har regeringssammanträden. 

Varför ska just Innovationsrådets arbete inte omfattas av offentlighetsprincipen?

Dessutom är ju majoriteten av medlemmarna sådana som är statlig anställda och definitivt omfattas av detta. 
 

Mötet de hade nu i september hade de inga problem med att öppet lägga ut på hemsidan. 
 

Personligen tycker jag att det verkar som om det finns en räv begraven här. 

Varför mörkar Regeringskansliet var Innovationsrådet pysslar med och vad de får för ersättning för att de lägger dyrbar arbetstid på detta? Om det är så att de gör det gratis, varför får jag inte besked om det?

Det verkar som om Löfven vill att just dessa möten är hemliga

12 kommentarer till Hemliga möten

 1. Eftersom jag är en varm anhängare av offentlighetsprincipen tycker jag att det är bra att du ligger på om detta. Däremot är det ju möjligt att det inte finns något formellt beslut om saken, speciellt om det faktiskt är så att det _inte _ utgår ersättning. Jag har inte själv varit med i något liknande råd, men i samband med att förskolans läroplan reviderades för några år sedan så vara jag med i en expertgrupp på utbildningsdepartementet, ett arbete som innebar en del möten och en hel del skrivarbete, Det utgick ingen ersättning till mig och om jag inte minns helt fel, inte heller till min arbetsgivare och frågan diskuterades inte ens i gruppen. I ett sådant fall är det ju som sagt möjligt att det inte finns något officiellt beslut där ersättningsnivån beslutats. Bara en tanke. Men kanske är det annorlunda denna gång.

 2. Vad märkligt, är innovationsrådet ett gäng lallande miljömuppar? Varför är det bara miljö/klimat på agendan. Våra stora innovationer är väl den senaste tiden Spotify och liknande.

 3. Hej.
  Bra snokat! Nu kanske jag är ute och cyklar, men är det inte så att om offentlig handling inte lämnas ut så skall anledning till detta anges? Vad jag förstår av din rapportering så rör det sig inte om sekretessbelagt eller hemlighetsstämplat material. Jag tycker definitivt du skall gräva vidare i varför och på vilka grunder och vilket lagrum Bodil Sundén hävdar att protokoll, scheman och möteshandlingar inte är allmän handling (och dessutom heter det väl offentlig handling, eller har jag alldeles fel för mig?).

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Kanske det är för att det är du? Låt en bulvan, gärna i egenskap av “journalist” för Ytterböles Allehanda, be om att få ut handlingarna. Då kanske resultatet blir ett helt annat. Passa sedan på att göra samma sak bara för skojs skull…
  Och sen var det kul det där med att det inte finns svensk kultur. Njae, snart gör det inte. Något jag tycker är lite spännande är varför USA inte tar emot några flyktingar från de länder de krigar i. Kommunikationerna verkar ju det inte vara något problem på med tanke på att de lyckas ta sig dit. Då borde de kanske inte ha problem att ta med sig några hem och bära upp bördan. Nu tror jag förvisso inte att bankirerna, som ville att Reinfeldt och nu Löfven skulle hälla bensin på elden, vill ha ensamkommande fåraherdar från Syrien och Afghanistan i sin bakgård. De vill snarast få dem hit så att det blir uppror, undantagstillstånd, varefter förrädaren till statsminister ber om “hjälp” och så har vi fullt krig. Det är ju så när man är långivarnas bitch. Gör ni inte så vill vi ha tillbaka pengarna eller så får ni betala enorma räntor – som Grekland kanske?

 5. Vem försörjer Sveriges tusentals journalister eg? Uvell gör ensam deras jobb. Mokségrävet i Gävle undantaget.

 6. Det var som….. Det verkar nästan som om någon är rädd för att folk skall få insyn i den här uppenbara cirkusen!

 7. Grävande journalistik!
  Journalistik av den sorten som får journalister att skämmas ögonen ur sig när de säger att de är journalister!

 8. Märklig styltig respons. Är de möjligt att de var för amatörmässigt för att fungera och man inte vill att de ska komma ut? Med tanke på att ogenomtänkta förslag, motsägelser och ‘lova runt och hålla tunt’ har genomsyrat i princip allt som Löfvens inkompetenta praktikplats-regering varit i närheten av hittills. Det är knappt styrfart ens.. men det räcker med stora ord och fluff eftersom medierna inte granskar dem (och tom tillrättalägger som i SVT:s fall, med hovsamma inramningar, inklippta bifall till all den stora visdom som den rödgröna regeringen sprider ner till folket).

 9. Kontakta löneavdelningen och be att få utdrag av de betalningar som skett till namngivna personer. Lön osv är offentliga uppgifter. Problemet är kanske att lista ut varifrån betalningarna skett mm.
  När du fått dessa bör du ifrågasätta på villen grund utbetalningarna skett eftersom det inte finns ngt beslut taget.
  Ner i rävhålet!

  Ifall någon fakturerat från eget bolag så gräv ifall de anmält detta dom bisyssla till sin arbetsgivare (iallafall universitetsanställda). Detta går ju iofs att begära ändå.

 10. Tack för ett mycket bra grävande! Och det ÄR väldigt märkligt att innovationsrådets aktiviteter skall vara hemliga.. Finns det inga regler över vilka statliga dokument som är hemliga och vilka som är offentliga? Borde inte löner för statligt avlönade personer vara offentlig handling..?

 11. Bra jobbat! Maila dem och fråga om det gjorts sekretessprövning av de begärda dokumenten. I så fall exakt vilka dokument och vem som har beslutat. Begär en skriftlig kopia av det beslutet samt motivering till åtgärden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap