Viskelek i Budgetpraxis


DÖ (decemberöverenskommelsen) uppstod när SD valde att rösta på Alliansens budget i december 2014 och därmed fällde regeringen Löfvens första budget. I mellandagarna gjorde sedan Alliansens dåvarande partiledare upp med Löfven och MP i det som blev DÖ. 

Nu har DÖ fallit och förpassats till historien. Den behövdes i december för att undvika extra val, nu behövs den inte längre. M har ny partiledare, liksom KD. Lättnaden hos såväl Kinberg Batra som övriga gick ändå inte att ta miste på mellan raderna. 

Men, precis som i vintras, figurerar nu en rad hemmasnickrade varianter på vad SD egentligen sa där i december på presskonferensen. Det har påståtts att de ska fälla alla budgetar som inte gör som de vil,l i princip. 

Vad sa Mattias Karlsson på den 40 minuter långa presskonferensen? 

Jag lyssnade idag. 

Den politiska debatten måste bygga på fakta, inte hörsägen och av opinionsbildningsskäl medvetet missuppfattade och förändrade budskap.

Det ligger i vissas intresse att det framställs som att SD sagt att de ska fälla alla budgetar de inte får inflytande över. 

Men det är inte vad de sa den 4 december i Riksdagen. 

Mattias Karlsson 04-12-2014:

 …..

 Vi kommer fälla varje budget, varje budgetproposition som ger stöd för ökad invandring utifrån dagens nivåer och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken.

…..

 Skulle Alliansen inte förändra sitt förslag eller förnya migpol överenskommelse med MP kommer vi i en liknanden situation också fverkar för att fälla en Alliansregering

…..

 Det är också värt att påpeka det faktum att de övriga partierna har ett väldigt kluvet förhållande till praxis i riksdagen. Uppenbarligen är det så att det förhållningssättet skiftar lite beroende på vad man har för intressen. Jag kan inte behöver påminna folk här om det bara är något drygt år sedan som de rödgröna partierna bröt mot praxis i riksdagen i samband med budgetprocessen när vi tillsammans med de rödgröna bröt ut frågan om brytpunkten för statlig skatt och fällde regeringen.

 Det var ett tydligt brott på praxis i det fallet och det hade de rödgröna partierna tydligt inte något problem med att göra.

7 kommentarer till Viskelek i Budgetpraxis

 1. Tja … sedan SD kom i in riksdagen med öronbedövande dån, från de övriga partierna, så har jag sett till att även läsa alternativa siter och utmärkta bloggar. Det är ingen nyhet för mig vad Karlsson faktiskt sade. Då jag fortfarande läser gammelmedia, också, så har det blivit rätt tydligt hur viktigt det varit att påtala förvanskningen av vad som sades.

  Det är bara ett exempel. Som gammal nog att ha gått i en utmärkt kommunal skola där det ingick kritisk granskning av texter på svenskan i högstadiet (minns fortfarande aha-upplevelsen av att strippa bort starka ord, beskrivningar, för att se vad man fick kvar av olika texter). Vill man veta allt viktigt som händer i Sverige skulle man behöva läsa varenda tidning och ha gott minne nog för att sätta samman bilden. Alla tidningar skriver någon gång som det är. De bästa bloggarna däremot … befriande rakt på sak och bättre researchade än vad en ett besök på 15 tidningar kan ge. De flesta av gammelmedia har för mig reducerats till tips på vilken bloggare jag ska gå till för att få veta mer.

 2. Hej.
  Spelar det egentligen någon roll längre? Vi är uppe i tvåtusen om dan och ökande, utan tecken på lösningar av något slag öht. Såväl riksdag som regering är överspelad eftersom man väljer att inte agera alls. Vad som pågår är folkvandring, och invasion, inte invandring.

  Om man får tillåta sig en liknelse: att resonera om vem sade vad i nuläget är som att diskutera huruvida båten tar in salt- eller sötvatten, när hon sprungit läck.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Bra som vanligt. Dock kanske meningen om att M har ny partiledare bör förtydligas. Man kan få uppfattningen att både EBT och AKB inte var inblandade i DÖ. Dock är det såklart korrekt att AKB inte tillträdde formellt förrän några veckor senare.
  Vänligen / Jonas

 4. Den minnesgode och något bevandrad satsbyggnad kommer också ihåg att Åkessons uttalande om faran med islams/muslims utbredning avsåg europeiska regeringars undfallenhet att stå upp för västerländsk kultur. Det är skillnad – det.

 5. Tack för att Du alltid försöker sprida sanningen!
  Dagens MSM tvingade mig att på nytt läsa George Orwells 1984. Det är skrämmande att vi nu befinner oss i den då dystopiska framtidsvisionen. Jag passade också på att läsa Huxleys Du sköna nya värld, som t o m skrevs före Orwells 1984. Båda författarna hämtade sin inspiration ur samhällsexperimentet kommunismen.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

 6. Fascinerande det där citatet. Har flera gånger tänkt att beskrivningen av det varit rejält överdriven, men aldrig kollat upp det, och hade nog slutat tro att beskrivningen var så långt från verkligheten. Sen kan iofs verkligheten anpassas till myten; även SDs väljare tror nog att det var ett rätt hårt ultimatum och skulle bli besvikna om SD nu höll sig till vad de faktiskt sa.

 7. Hej
  följer dig och Johan Westerholm bla för att få lite “fri journalistik”.
  Ni gör båda en insats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap