Kacka i eget bo

Texten uppdaterad med borttagen skärmdump 20151008

Idag, igen, är Karin Pettersson på Aftonbladet Ledare arg på näringslivet. Och borgarna. Och den förbenade högern. 

Den här gången ger hon sig på Carola Lemne och bland annat hennes lön på 400 000 kronor. Hon är enligt Karin Pettersson chef över ”den rikaste och mäktigaste lobbygruppen”. 

Nu råkar jag veta att LO, som alltså är delägare i Aftonbladet som betalar Petterssons lön har fruktansvärt många miljarder som tillgångar och intäkter så det där stämmer inte.

För till skillnad från LO så ger alltså inte Svenskt Näringsliv en enda krona till ett parti. Det är nämligen så att företagare inte är en homogen grupp utan de röstar på olika partier. LO däremot sitter alltså i socialdemokraternas partistyrelse. 
 

Men om nu Karin Pettersson vill prata lön, aboslut. Det gör jag så gärna. 

För hon tjänar själv en rejäl hacka varje år nämligen. Jag har ringt Skatteverket.

Karin Petterssons taxerade inkomst för 2014 var 1 425 403 kronor. Dessutom utnyttjade hon ROT/RUT-avdraget med drygt 10 000 kronor. 

Det motsvarar en månadslön på 118 783 kronor. 

Med den summan tillhör om den PROCENT bäst betalda i hela landet. 

Pettersson är gift med journalisten Björn Hedensjö och de bor……på Söder. Var annars? I en bostadsrätt på Söder. 

Lägenheter där kostar 92 500 kronor per kvadrat. Just nu. 
 

I snitt tjänar en journalist i Sverige 27 000 kronor i månaden med 8 års erfarenhet. Inte så jättebra betalt alltså. Om man inte är socialdemokrat och jobbar på Aftonbladet Ledare. 
 

Pettersson är alltså ingalunda någon del av proletariatet eller arbetarklassen. Eoner ifrån. 

När jag ändå var igång passade jag på att kolla lite andra inkomstuppgifter på profiler på ”arbetar”-tidningen Aftonbladet. 

Martin Aagård på AB Kultur, ni vet han som blivid dömd i Tingsrätten för att ha kallat Richard Herrey rasist på Twitter, tjänade 507 019 kronor 2014.

Vilket motsvarar en månadslön på 42 251 kronor. 

Fredrik Virtanen tjänade 646 424 kronor eller 53 869 kronor per månad-. 

Åsa Linderborg, som gjort kampen mot rikedom till sin största profilfråga, drog in 804 513 kronor eller 67 042 kronor per månad.

Hon som kämpar för kommunism och att ”ingen ska tjäna pengar på någon annans arbete”. 
 

Men ska vi prata någon som verkligen är rik så är det Aftonbladets VD Jan Helin. 

Förra året tjänade han nästan 7,5 miljoner kronor. 
 

Landets statsminister har en lön på 160 000 kronor per månad, vilket motvarar en årslön på 1 920 000 kronor. 

Jan Helin tjänar alltså 4 gånger mer än statsministern.

Han tjänar också 1,5 gånger mer än nämnda Carola Lemne. Om man ska vara noga. 
 

Helin bor i en villa i Bromma precis utanför tullarna i Stockholm. Han bor dessutom på den mycket fina och eftertraktade delen Äppelviken/Ålsten. Med den lönen gör han helt rätt i det, det är jättefint där. 
 

Enligt Booli såldes en villa i samma del av Bromma  för 11,1 miljoner. Förra året. Och nu har priserna gått upp. 
 

Samtidigt som Karin Pettersson drar in sin lön på 118 000 kronor per månad, och hennes lika högljudda kollegor när det kommer till att bekämpa rikedom, Virtanen och Linderborg som tjänar 53 000 och 67 000 kronor per månad (och tillhör de 3 % bäst betalda i hela Sverige), tjänar många på Aftonbladet betydligt mindre.

Faktum är att Schibsted har 80 anställda i ett eget bemanningsföretag men som jobbar på Aftonbladet, för att slippa den LAS Pettersson och Virtanen älskar så.  Och dessa personer tjänar upp till 7000 kronor mindre än de fast anställda. 
 

Hon som rapporterade om det här omplacerades sedan……

 

Karin Pettersson tjänar alltså mer än 99 % av landets befolkning och hennes lön motsvarar 4,3 snittlöner för journalister. 

Räknar man med att hennes egna kollegor tjänar 7 000 mindre om de är anställda av Schibsted media men jobbar på Aftonbladet blir snittlönen 21 000 kronor. Då tjänar hon 5,6 gånger mer pengar varje månad än dessa. 

Jag kan bara sammanfatta Karin Pettersson fullständiga haveri på ledarsidan idag på ett sätt:

Det blir skitigt i längden om man ska kacka i eget bo.

 

Uppdatering 20151008

Hanne Kjöller på DN Ledare och Erik Helmerson påstod på Twitter att jag lagt ut Karin Pettersson adress i detta inlägg. Som alla som läst blogginlägget vet har den ALDRIG legat ute, bara ett gatunamn på en gata vid Hornstull. En lång gata. Och en skärmdump med en bostadsannons från denna gata för att visa kvadratmeterpris. 

Men detta är en medveten mediastrategi – missförstå och dreva bort sakfrågan med något som inte finns.

Hanne Kjöller gick alltså här socialdemokraten Pettersson och Aftonbladet Ledares ärenden för att skydda dem från den granskning jag gjort. 

Skälet vet jag inte, förmodligen för DN Ledare är socialliberala och Hanne Kjöller dessutom har en mycket märklig självbild. 

Efter en hel dags twittrande där jag stod på mig mot samtliga som påstod dessa felaktiga saker bad till slut Helmersson om ursäkt.

Och jag fick Resumè att ändra i sin artikel från att ”adressen stått men att efter påtryckningar från DN Ledare ändrats”, till det korrekta: adressen stod aldrig och ändringen gjordes för att debatten skulle handla om sakfrågan ”löner” och inte pseudo-drevet påstådda adresser som aldrig funnits. 

Om man har en hotbild mot sig får man se till att adressen försvinner från Ratsit och andra offentliga källor. Att hävda att lägga ut ett gatunamn är ett övertramp här är inte annat än trams. 

Men är man tillräckligt envis vinner man. Vilket jag gjorde. Hanne Kjöller vägrar dock att be om ursäkt eller radera tweeten så hon är numera blockad. 

Slutsatsen av detta är följande: du granskar inte ostraffat makt-sossar på Aftonbladet och deras vänner skyr inte heller några medel för att fula ut. Men står man på sig och vägrar acceptera lögner kommer till slut ändringar och ursäkter. Det finns ändå hopp, rätt blir till slut rätt.

Men det finns ju undantag. 

Aftonbladet Ledares mycket mogna reaktion på mitt blogginlägg har ingen ännu bett om ursäkt för. 

Och så har den tidningen mage att peka finger åt andra som ägnar sig åt näthat och trollande. När den egna tidningens medarbetare skriver så här. Vidrigt. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!