Se om sitt eget hus

Bilden är gjord i samarbete med serietecknarna ”I fablernas land”

Vi behöver bostäder. Läget är akut. Detta är alla överens om och alla är medvetna om det. Sedan har olika personer och organisationer lite olika lösningar på det här problemet.

I Stockholm står det idag 500 000 personer i bostadskö.

Enligt Boverket måste 600 000 bostäder byggas på tio år för att klara både befintlig bostadsbrist och den ökade efterfrågan beroende på den stora flyktingstillströmningen, när 400 000 människor väntas inom några år. 
 

Även Hyresgästföreningen tycker att det byggs för lite. Detta trummar de ut via olika kanaler såväl debattartiklar som intervjuer och egna seminarier. 

”Dags att få fart på bostadsbyggandet”.

 

Men om Hyresgästföreningen verkligen tycker att det borde byggas fler bostäder är det jättesvårt att förstå varför de då röstar nej till så många nya bostadsbyggen de har möjlighet att göra?

För denna gamla socialdemokratiska institution som jag skrivit tidigare om, säger en sak men gör en helt annan.

Numera är HGF inte officiellt en del av arbetarrörelsen men inoffociellt är de fortfarande det. Marie Linder, nuvarande ordförande,  plockades direkt från kommunikationschefsjobbet på LO och förra ordföranden Barbro Engman var socialdemokratisk riksdagsledamot. Många på ledande positioner på HGF kommer direkt från S eller LO.

Deras nya chefekonom fungerade som ”oberoende utredare” om marknadshyror från ett konsultföretag strax innan hennes nya tjänst blev officiell. Helt otippat kom hon fram till att marknadshyror är dåligt. Detta har jag också skrivit om i inlägget ”Chef där chef här

De omsätter 800 miljoner och har över 730 anställda. Deras vänner sitter nu i regeringsställning

Kan man överklaga nya bostäder gör alltså Hyresgästföreningen det. Hela tiden. Fastighetsägarna i Göteborg bestämde sig 2008 för att kolla upp hur många gånger HGF överklagat till Länsstyrelsen. De hittade överklaganden för över 1000 nya bostäder. 
 

Om man googlar hittar man bevis på att ogina Hyresgästföreningen inte bara vill stänga ner alla byggen som finns, de bistår även med hjälp att försöka stänga ner fotbollsplaner. För att ”det låter”. I en stad låter det alltså. Chocken. 
 

Till exempel ville de inte att det skulle byggas 120 lägenheter på attraktiva Södermalm. De ville ha kvar den stora gården som den ser ut idag. 69 hyresrätter och 50 studentlägenheter, men nej, det ville inte HGF. De deppar nu när det byggs. 
 

De överklagade också 600 nya bostäder vid Råstasjön, tillsammans med de bostadshatande miljöorganisatonerna som alltid överklagar.
 

HGF var också emot 165 nya lägenheter på Hägerstensåsen. Den lokala föreningen tycker ”att de kan väl bo på Telefonplan istället”. Bygget förstör ju hennes promenader. 

Tidigare bordlade Miljöpartiet bygget, då sa samma Ingrid: ”Det är för trångt, de får inte plats.”
 

Söder om Stockholm, i Hammarbyhöjden, har det länge planerats 2 600 nya bostäder men det har varit mycket bråk. Bland annat bildades nätverket ”Rädda Hammarbyskogen” (skog och skog, det är en dunge), där Hyresgästföreningen lokalt var aktiva. Elin Gauffin från HGF som är lokal ordförande sa: ”Genom att bygga bort allt grön försvinner känslan av att befinna sig i naturen”. 

Naturen hon refererar till är ett stenkast från Södermalm, i staden där 500 000 människor står i bostadskö. 

Hyresgästföreningen är inte bara emot bostäder var helst de byggs. Eller bollplaner. De är också emot flyktingsförläggningar och kvinnohem. För den rumänska föreningen i Bredäng har tänkt att bygga ut sina lokaler och antingen hysa flyktingar eller skyddat boende. Det var Hyresgästföreningen emot.
 

Totalt har Hyresgästföreningen de senaste åren stoppat bygget av minst 3 645 bostäder, vilket motsvarar boende för 7 000 personer (så kallad boendeplats, en lägenhet motsvarar 1,9 boendeplatser).

I Stockholm har de överklagat följande byggen som nu byggs:
 

Hyresgästföreningen är inte ett dugg intresserade av att det byggs nya bostäder.

Det är inte ett allmänintresse utan representerar ett särintresse – människor som redan idag har hyresrätter med låga hyror. Precis som LO struntar de i de som står utanför, de som inte har bostäder

Alltså röstar de nej. Och nej. Och nej. 

Detta gör det i Stockholm, Göteborg och på alla platser de får chansen. Och med 800 miljoner i omsättning har de gott om resurser att processa överallt i evighet amen. 

Tyvärr stannar eländet inte där. 

Med kompisarna i regeringen kan vi förvänta oss ännu starkare ställning för just Hyresgästföreningen. Annika Strandhäll försökte som bekant smyga in avgifter till HGF i socialbidragsnormen men tog tillbaka förslaget och Mehmet Kaplan har uteslutande pratat om just hyresrätter, bland annat att införa skattelättnader. 

Vi andra kan bara stå och se på när kön med bostadslösa växer. Medan Hyresgästföreningen är upptagna med att lägga nya bostäder i byrålådan för att skydda sina egna promenadvägar. 

Folk man väl bo ”någon annanstans”. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!