UD-familjen


Bilden i gjord i samarbete med satirtecknarna “I fablernas land

Jag har tidigare skrivit om nepotism, då i Stockholm stad som alldeles nyligen anställt sambon till VD:n för Stockholms stadshus AB, så att han nu rapporterar till henne. Som chef över dotterbolaget SISAB.

Det visar sig att Utrikesdepartementet tillämpar samma rekryteringspolicy.

Först har de placerat opolitiska tjänstemän, men som sympatiserar med Alliansen, i olika frysboxar utan arbetsuppgifter.

Sedan har de gett deras jobb till……högt uppsatta socialdemokraters barn. 

Statssekreteraren på UD kallas kabinettssekreterare och är Margot Wallströms närmaste medarbetare. Tidigare hade Frank Belfrage den posten i 8 år under Carl Bildt. Nu heter kabinettssekreteraren Annika Söder.

Om ni känner igen namnet är det korrekt gissat – hon är dotter till Karin Söder, den före detta partiordföranden för Centerpartiet och blev landets första kvinnliga utrikesminister. Men Annika är alltså sosse. 

Även då höll familjen Söder saker inom familjen, för nyheter att Karin Söder fått posten avslöjade den dåvarande journalisten på SR Örebro – Annika Söder. Detta var innan hon sadlade om och bestämde sig för att gå i sin mors fotspår på UD. 
 

Hon var statssekreterare på UD även under den förra socialdemokratiska regeringen, 2002-2006. Sista regeringssammanträdet innan valförlusten fick hon ett nytt jobb – på FN i Rom, som undergeneraldirektör på FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation (FAO).

Detta uppdrag gav henne ett eget program i Sommar i P1 2008.

Men det finns en grej kring utnämningen som varken framgick under sommarpratet eller innan, och det är att som stor bidragsgivare till FN har Sverige mer eller mindre rätt att kräva vissa FN-posteringar.

Det var så Margot Wallström förmodligen fick sitt välbetalda FN-jobb mot kvinnovåld och det var så Söder fick sitt uppdrag. För hennes make fick ambassadörsposten i Rom exakt samtidigt. Det kan även varit så att maken blev utsedd efter henne, det vet bara dåvarande regering. 

Detta skrev nämligen den nu framlidne journalisten på DN, Anders Isaksson, om i en artikel 2008. 
 

Annika Söder har två döttrar – Klara och Moa. 
 

Nu jobbar Klara Backman ( som hon numera heter) som departementssekreterare på Enheten för mulitilaterial utvecklingssamarbete på UD.

Som av en händelse. Klara anställdes efter att Annika Söder anställts. Innan jobbet på UD har Backman jobbat med teater, bland annat. 
 

Ett annat namn på den här listan är Karl Backéus, som jobbar som kansliråd på samma avdelning.

Vem är då han?

Jo, han är en av Anna-Greta Lejons barn.

Ni vet, hon som varit justitiesminister, bland annat. Hon gifte sig nämligen med Leif Backéus 1975, och ett år senare föddes Kalle. 
 

Även hans halvsyster Britta Lejon har varit socialdemokratiskt statsråd, 1998-2002 var hon demokratis- och förvaltningsminister, konsumentminister och ungdomsminister.

En annan av sosse-adeln som plötsligt fick jobb på UD, den Humanitära enheten, är Amanda Högberg. Hon är nämligen dotter till Framtidsminister Kristina Persson. 
 

En till person som är tillbaka på UD är Hans Dahlgren. 2013-2014 var han kanslichef för Socialdemokratiska partiet, direkt efter valsegern plockades han tillbaka in på UD. Eller snarare på statsrådsberedningen men med ansvar för utrikesfrågor hos Löfven. 
 

Känner ni igen namnet?

Det är för att det var Dahlgren som gjorde bort sig under tsunami-katastrofen. Då var han kabinettssekreterare på UD. Han stoppade på annandagen en räddningsinsats till offren på Sri Lanka och i Thailand. 
 

Men det räckte inte. Sedan raderades all kommunikation mycket mystiskt från UD precis innan regeringen Reinfeldt tillträdde. 
 

Det är alltså den här stjärnan vi nu har som högst ansvarig tjänsteman hos Löfven för utrikesfrågor. Och vi har tre barn i sosse-adeln som enbart fått jobben på UD för att deras mammor är högt uppsatta socialdemokrater medan de tjänstemän som har gedigen erfarenhet och kompetens efter åratals av jobb med just dessa frågor sitter och rullar tummarna i någon typ av frysbox. 

Alla sosse-barnen jobbar med bistånds-frågor. 

Ett område hårt utsatt för massiv kritik för att det missköts under lång tid. Journalisten Jenny Nordberg på Svenska Dagbladet är den som skrivit om detta slöseri mest av alla. I artikeln “Biståndets svarta hål” går hon förtjänstfullt igenom de enorma summorna som spills iväg utan kontroll. 
 

Vi skickar 5 miljarder varje år in i FN-cirukusen. Pengar som få vet vart de hamnar. 
 

Även DN har skrivit om biståndet och bristen på kontroll, bland annat på ledarplats. Riksrevisionen har riktat skarpt kritik mot UDs hantering av biståndet och FN-pengarna. Även UDs egen genomgng konstaterar mellan raderna att de saknar kompetensen. 
 

I det här läget anställer alltså UD ett gäng amatörer med rätt efternamn (Karl Backéus (Lejons son) har dock examen i nationalekonomi och har jobbat för förra socialdemokratiska regeringen). Och den gamla statssekreterare som orsakade massa människor onödigt lidande genom sin amatörmässiga hantering av tsunami-katastrofen. 

Som ska ratta miljarder med biståndspengar. 

En annan stjärna som jobbar på UD sedan länge är Dahlgrens gamla assistent som för några år sedan var misstänkt spion. Ni läste rätt. Och det handlade om Ryssland.

​Under kodnamn “Sylvester” sålde denna UD-tjänsteman information. 

Men förundersökningen lades ner och mannen har jobbat på UD sedan dess. 
 

Ja, vad ska man säga?

Är det någon som är förvånad? Socialdemokrater har alltid gjort så här. Länge var S synonymt med staten och de har alltid varit skickliga på att spela systemet så att de får mest makt i samhället totalt, genom att utse sina vänner till så många poster i övriga samhället som möjligt. 

Det här visar också att gamla takter sitter i. Finns en chans att byta ut opolitiska tjänstemän till “opolitiska” tjänstemän med sosse-partibok och rätt efternamn gör man alltså det. 

Med Svarte Petter sitter både de som blev av med jobbet och vi medborgare, som istället för kompetens får……..sosse-barn. Som ska sköta delar av det samhälle vi betalar. 

28 kommentarer till UD-familjen

 1. Bra att du skrapar på ytan av den svenska politiska korruptionen. Jag kommer ihåg som der var igår när min far kring julen 1955 kom hem från jobbet på Lotsverket att nu skulle allt som hade med sjöfart att göra slås ihop till ett synergiskiskt statsverk med namnet Sjöfartsstyrelsen.
  Det kom att innehålla lotsar, fyrar, isbrytare, sjöfartkarteverk och mycket mer. Utredaren (S) blev Generaldirektör och alla tjänster skulle sökas på nytt samt ATT PARTIBOK GäLLER vid sökandet.

  1969 tillträder jag ett tjänst i ett multinationellt företag med huvudkontor. Jag skulle syssla med marknadsommunikatoion och bl.a. köpa tjänster lokalt. Jag kallade in till den ansvarige för alla slags inköp ovh fick följande order. Om dart kommer en leverantör och vill sälja sina tjänster och denne hänvisar till något FN-organ som är kund. Då är det bara art visa denne på dörren. Dessa köper sina kunder med välfyllda kuvert och sånt vill vi inte befatta oss med. Och det fortsätter inom FN och NGO-världen.

 2. Jag tror att så har det alltid varit oavsett vilka som hade regeringsmakten. Troligen har vissa varit värre än andra. Sådana uppgifter som ovan har kommit fram då och då. Vilken är då skillnaden mellan en demokrati och en diktatur i sådana fall? Bara som antal fall, då möjligen har Zimbabwes Mugabe hela släkten på välbetalda tjänster…

 3. Jag ser att någon tar upp att det är vanligt att man går i föräldrarnas fotspår och jämför med ica-handlare – men där är det tal om ett privat företag, till skillnad från det skattefinansierade UD, dessutom är UD en väldigt eftertraktad arbetsgivare p.g.a den höga status som diplomatrelaterade jobb har – och det i sig talar för det osannolika i alla familjeband som finns där (rent statistiskt så borde det vara färre då så många söker per plats, och de UD-anställdas barn bär knappast på någon “UD-gen”)

 4. Intressant, och (tyvärr) föga förvånande. Att det är nepotism inom UD var inget nytt (och nånstans måste ju begreppet “diplomatfamiljer” komma ifrån) Uppdrag granskning (eller iallafall SVT) tog upp det här för 5-10 år sedan, inte just sossekopplingen men nepotismen – var riktigt kul att se hur de slingrade sig när de blev påkomna med att deras barn fått tjänster där – trots att de saknade kvalifikationer. Verkade även finnas en mängd bakvägar att få jobb där, dessa var såklart bara kända för de anställda. Det var även en del direkta osmakligheter som att fonder, där pengarna skulle gå till fattiga anställda inom UD nu gick till privat lyxkonsumtion för en del anställda där…

 5. @Duvetvemjagär. Uvells kvalifikationer att arbeta med journalistik framgår rätt tydligt om du läser på bloggen. Snarast förefaller hon vara överkvalificerad för slaskblaskan Di.

  Dessutom bör du nog skilja på att ett privat företag får anställa vem de vill. Det gäller inte staten, av naturliga skäl. Att plocka in politikerbarn eller för den delen tjänstemannabarn är steg på vägen mot det grekiska moraset.

  Finanstidningen kom tillbaka!

 6. @Duvetvemjagär, Vad härligt att du inte skiljer på / inser hur – privata företag anställer vem de vill och korruption i Staten.

  Att du är en tvättäkta såsse och del av det sjuka i Sverige är uppenbart.

 7. Sossarnas organiserade beetende borde vara lagvidrig och har aldrig ifrågasats då de andra partierna nu tagit efter. Enligt gällande praxis för tillsätta tjänster har de sats ur spel. När kommer lien fram och vaskar ut dessa misslyckade människor?

 8. Om du nu gör ngt om korruption. Varför inte skriva om hur och vilka kontakter som hjälpte dig till sommarvicket på Di? Eller hur mycket din gubbe mutade SD med för att de skulle svänga i för vissa arbetsgivare tunga frågor? Vet att du inte kommer att publicera detta. Mden ngn gång måste du väl se dig i spegeln……

 9. Man kan vara korrupt på olika sätt. Det behöver inte vara dolda pengar i handen. Man kan göra som i Sverige. Ingen av alla våra myndigheter eller mer än 300 riksdagsledamöter reagerar. För det är de som implementerat i lönndom systemet.

  Sedan kan de hyckla i högan sky när man finner att någon i utlandet fått betalt när industrin som vi lever på försökt att sälja svenska produkter.

 10. Bra Rebecca!
  Tanken går till den forne Rikskanslern Axel Oxenstjerna (1583-1654). Han föredrog ofrälse som tjänstemän i den nya nödvändiga svenska administrationen. Adelsbarnen var helt enkelt för lata!
  En helt nödvändig replay, ca 400 år senare.
  Tänk om en europeisk toppklubb i fotboll skulle ha samma premisser gällande laguttagningen? Den klubbledningen skulle inte bli gammal…

 11. Rebecca kan du kolla upp totala kostnaden för att staten köper in grannfastigheten/grannlägenheten till alla politiker i sverige. Som kan användas till tiggare och flyktingar. Det är nog en kostanad som svenska folket gladligen skulle ta för att våra politiker själva skulle få bo i verkligheten.

 12. Håller med om att du gör ett bra jobb med spaden! Samtidigt måste vi väl ändå köpa det faktum att det är långt från ovanligt att barn går i föräldrarnas fotspår, oavsett om det gäller IT, Bank, Polis, Icahandlare etc. Så bara för att man har föräldrar som är verksamma inom statsförvaltningen så borde man inte få yrkesförbud inom densamma.

  Sen bör man ju alltid ha en relevant utbildning….

 13. Sverige – ett av de mest korruptionsfria länderna i världen, enligt Transparency International… Jajamensan!

 14. Fortsätt att gräva, Rebecca.
  När man läser dina avslöjanden blir man snart inte förvånad över det politiska landskapet och slöseriet med skattemedel längre. Att inaveln inom politiken inte bidrar med något positivt har vi väl alla upplevt, och upplever, förutom de som verkar inom den politiska sfären och lever i föreställningen att “de arbetar för landets bästa”.
  Sverige torde ha en av världens största syltburkar om alla ska få ner sina fingrar i den.
  Å andra sidan undrar man var fan våra stora tidningars så kallade grävande journalister sysslar med under sin arbetstid, när de nomineras till stora priser “för sin grävade journalistik?
  Har de sina händer i samma syltburk?

 15. Utmärkt med lite riktig information!
  Tilläggas bör dock att AKB och hennes glada gamänger från taket ju välsignat detta fullt medvetna om konsekvenserna.

 16. Du bör nomineras och vinna Gräv, Guld, Stora mfl priser och utmärkelser för detta gräv.

  Håller även med om detta: “Den alldeles för tidigt bortgångne Anders Isaksson skrev boken “Den Politiska Adeln”. I boken säger han, att det finns behov av en årligen uppdaterad adelskalender som synliggör de nepotistiska nätverken.

  Rebecka Weidmo Uvell är som klippt och skuren för att sjösätta det angelägna projektet!”

 17. Hej.
  Och heja! Det här är journalistik! Som jag säger till kollegor och kamrater när jag rekommenderar din sida; du vore mitt förstahandsval som chef för riksrevisionsverket, med egen domstol, riksrätt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard
  Ps. Se upp så inte DN utser dig till makthavare du också… Ds.

 18. Jag tar det numera för givet att bli serverad intressanta avslöjanden på silverbricka bara genom att knappa in adressen till den här sidan. Snacka om att bli bortskämd.

 19. Hmm…. det skulle vara intressant att veta hur många tjänstemän som det blå laget tillsatte och vems barn de var. Jag vill inte ta dessa i försvar på något sätt, jag vet alldeles för lite om dem, men vissa yrken har stark ärftlighet. Politiker torde vara ett av dem.

 20. Så blir det när man helt onödigt släpper nycklarna till Rosenbad. Utnämningsmakten är förödande.
  Se bara på den inte existerande polisen i Skåne och pajasen till rikspolischef Dan “knulla i Bangkok” Eliasson.
  Vi borgerliga väljare kommer aldrig att glömma detta svek av Reinfeldts gäng.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

 21. Återigen Tack för din granskning ! Jag kan inte påstå att jag är förvånad över det du kommit fram till, men att få det svart på vitt blir nästan lite magstarkt. Tack igen Mvh Yvette.

 22. Den alldeles för tidigt bortgångne Anders Isaksson skrev boken “Den Politiska Adeln”. I boken säger han, att det finns behov av en årligen uppdaterad adelskalender som synliggör de nepotistiska nätverken.

  Rebecka Weidmo Uvell är som klippt och skuren för att sjösätta det angelägna projektet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap