UD-familjen

Bilden i gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land

Jag har tidigare skrivit om nepotism, då i Stockholm stad som alldeles nyligen anställt sambon till VD:n för Stockholms stadshus AB, så att han nu rapporterar till henne. Som chef över dotterbolaget SISAB.

Det visar sig att Utrikesdepartementet tillämpar samma rekryteringspolicy.

Först har de placerat opolitiska tjänstemän, men som sympatiserar med Alliansen, i olika frysboxar utan arbetsuppgifter.

Sedan har de gett deras jobb till……högt uppsatta socialdemokraters barn. 

Statssekreteraren på UD kallas kabinettssekreterare och är Margot Wallströms närmaste medarbetare. Tidigare hade Frank Belfrage den posten i 8 år under Carl Bildt. Nu heter kabinettssekreteraren Annika Söder.

Om ni känner igen namnet är det korrekt gissat – hon är dotter till Karin Söder, den före detta partiordföranden för Centerpartiet och blev landets första kvinnliga utrikesminister. Men Annika är alltså sosse. 

Även då höll familjen Söder saker inom familjen, för nyheter att Karin Söder fått posten avslöjade den dåvarande journalisten på SR Örebro – Annika Söder. Detta var innan hon sadlade om och bestämde sig för att gå i sin mors fotspår på UD. 
 

Hon var statssekreterare på UD även under den förra socialdemokratiska regeringen, 2002-2006. Sista regeringssammanträdet innan valförlusten fick hon ett nytt jobb – på FN i Rom, som undergeneraldirektör på FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation (FAO).

Detta uppdrag gav henne ett eget program i Sommar i P1 2008.

Men det finns en grej kring utnämningen som varken framgick under sommarpratet eller innan, och det är att som stor bidragsgivare till FN har Sverige mer eller mindre rätt att kräva vissa FN-posteringar.

Det var så Margot Wallström förmodligen fick sitt välbetalda FN-jobb mot kvinnovåld och det var så Söder fick sitt uppdrag. För hennes make fick ambassadörsposten i Rom exakt samtidigt. Det kan även varit så att maken blev utsedd efter henne, det vet bara dåvarande regering. 

Detta skrev nämligen den nu framlidne journalisten på DN, Anders Isaksson, om i en artikel 2008. 
 

Annika Söder har två döttrar – Klara och Moa. 
 

Nu jobbar Klara Backman ( som hon numera heter) som departementssekreterare på Enheten för mulitilaterial utvecklingssamarbete på UD.

Som av en händelse. Klara anställdes efter att Annika Söder anställts. Innan jobbet på UD har Backman jobbat med teater, bland annat. 
 

Ett annat namn på den här listan är Karl Backéus, som jobbar som kansliråd på samma avdelning.

Vem är då han?

Jo, han är en av Anna-Greta Lejons barn.

Ni vet, hon som varit justitiesminister, bland annat. Hon gifte sig nämligen med Leif Backéus 1975, och ett år senare föddes Kalle. 
 

Även hans halvsyster Britta Lejon har varit socialdemokratiskt statsråd, 1998-2002 var hon demokratis- och förvaltningsminister, konsumentminister och ungdomsminister.

En annan av sosse-adeln som plötsligt fick jobb på UD, den Humanitära enheten, är Amanda Högberg. Hon är nämligen dotter till Framtidsminister Kristina Persson. 
 

En till person som är tillbaka på UD är Hans Dahlgren. 2013-2014 var han kanslichef för Socialdemokratiska partiet, direkt efter valsegern plockades han tillbaka in på UD. Eller snarare på statsrådsberedningen men med ansvar för utrikesfrågor hos Löfven. 
 

Känner ni igen namnet?

Det är för att det var Dahlgren som gjorde bort sig under tsunami-katastrofen. Då var han kabinettssekreterare på UD. Han stoppade på annandagen en räddningsinsats till offren på Sri Lanka och i Thailand. 
 

Men det räckte inte. Sedan raderades all kommunikation mycket mystiskt från UD precis innan regeringen Reinfeldt tillträdde. 
 

Det är alltså den här stjärnan vi nu har som högst ansvarig tjänsteman hos Löfven för utrikesfrågor. Och vi har tre barn i sosse-adeln som enbart fått jobben på UD för att deras mammor är högt uppsatta socialdemokrater medan de tjänstemän som har gedigen erfarenhet och kompetens efter åratals av jobb med just dessa frågor sitter och rullar tummarna i någon typ av frysbox. 

Alla sosse-barnen jobbar med bistånds-frågor. 

Ett område hårt utsatt för massiv kritik för att det missköts under lång tid. Journalisten Jenny Nordberg på Svenska Dagbladet är den som skrivit om detta slöseri mest av alla. I artikeln ”Biståndets svarta hål” går hon förtjänstfullt igenom de enorma summorna som spills iväg utan kontroll. 
 

Vi skickar 5 miljarder varje år in i FN-cirukusen. Pengar som få vet vart de hamnar. 
 

Även DN har skrivit om biståndet och bristen på kontroll, bland annat på ledarplats. Riksrevisionen har riktat skarpt kritik mot UDs hantering av biståndet och FN-pengarna. Även UDs egen genomgng konstaterar mellan raderna att de saknar kompetensen. 
 

I det här läget anställer alltså UD ett gäng amatörer med rätt efternamn (Karl Backéus (Lejons son) har dock examen i nationalekonomi och har jobbat för förra socialdemokratiska regeringen). Och den gamla statssekreterare som orsakade massa människor onödigt lidande genom sin amatörmässiga hantering av tsunami-katastrofen. 

Som ska ratta miljarder med biståndspengar. 

En annan stjärna som jobbar på UD sedan länge är Dahlgrens gamla assistent som för några år sedan var misstänkt spion. Ni läste rätt. Och det handlade om Ryssland.

​Under kodnamn ”Sylvester” sålde denna UD-tjänsteman information. 

Men förundersökningen lades ner och mannen har jobbat på UD sedan dess. 
 

Ja, vad ska man säga?

Är det någon som är förvånad? Socialdemokrater har alltid gjort så här. Länge var S synonymt med staten och de har alltid varit skickliga på att spela systemet så att de får mest makt i samhället totalt, genom att utse sina vänner till så många poster i övriga samhället som möjligt. 

Det här visar också att gamla takter sitter i. Finns en chans att byta ut opolitiska tjänstemän till ”opolitiska” tjänstemän med sosse-partibok och rätt efternamn gör man alltså det. 

Med Svarte Petter sitter både de som blev av med jobbet och vi medborgare, som istället för kompetens får……..sosse-barn. Som ska sköta delar av det samhälle vi betalar. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!