Mjölka systemet


Bilden publiceras i samarbete med satirtecknarna I fablernas land 

Om man har jobbat länge i offentlig förvaltning vet man hur man manövrerar alla våra tusentals bidragssystem. 

Den slutsatsen är lätt att dra när man läser nyheten att Allan Larsson ska dra igång en lokaltidning i mobilen. 

Allan Larsson är socialdemokrat och började sin bana som utredare på IF Metall, ett uppdrag som slutligen resulterade i förslaget om löntagarfonderna. Att fackföreningsrörelsen med hjälp av socialdemokratiska regeringen skulle lagligt kunna stjäla halva privata företag. Detta förslag stoppades tack och lov till slut. Han var finansminister 1990-91.
 

Nu har Larsson dragit igång ett nytt projekt. En lokaltidning i mobilen. 

Tanken är att kombinera direktreklam och kundklubbar, som blir intäktsströmmarna, med lokaltidningsjournalistik. I en mobil plattform.

​ I en intervju i Resumé säger Larsson att direktreklamen omsätter 4 miljarder om året och det är de intäkterna man tänkt sig vara intäkterna i projektet. Som före detta chefredaktör för tidningen Vi och styrelseordförande för SVT 2000-2005 är mediabranschen inget nytt.
 

Detta vore inget konstigt alls. Om det bara var ett entreprenörsdrivet projekt.

Men Allan Larsson har fixat så att statliga Vinnova finansierar det.

Hela 9 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar går till hans projekt. 
 

När andra entreprenörer tvingas betala dyr teknisk utveckling själv har alltså Larsson, som vet hur man surfar bidragssystemen, lyckats få landets skattebetalare att betala hans. Mycket smart. 

När den tekniska utvecklingen är gjord och man har en fungerande app kommer Larsson bolag att börja kunna tjäna pengar på den. 

Pengar som alltså trillar ner på Larsson konto eftersom han äger företaget. 
 

Allan Larsson blev inte utsedd till årets lobbyist för ingenting utan använder lokaltidningsjournalistik-argumentet skickligt för att sälja in sin idé i Resumé. 
 

För först sökte han genom föreningen Sjöstadsföreningen samarbete med KTH, också finansierat av skattemedel.

De har sedan fått projektpengar för att utveckla appen. Sedan startade Larsson 2014 aktiebolaget Staden i Mobilen AB,  som ska dra nytta av “innovationsprojekten” som KTH och Vinnova finansierat. Det är företagets affärsidé skattebetalarna nu betalar. 
 

KTH driver inte ett projekt här utan tre som alla finansieras av Vinnova och syftar till att utveckla den mobila tekniken. 

Man har hittat en finurlig miljöaspekt på projektet dessutom. Genom att försöka få direktreklamen till appen istället och teoretiskt spara papper har de kvalat in på ännu en av Vinnovas kategorier. Vilket garantetat ökade möjligheten för dem att få ansökan beviljad när de sökte. 
 

Men alla är inte glada. Jonny Bothin till exempel, som är chefredaktör för Sjöstadsbladet. Han tycker att det snedvrider konkurrensen, vilket han har helt rätt i.

Om vissa företag får betala sin egen tekniska utveckling medan andra kan få skattebetalarna att öppna plånboken och därmed sänka investeringskonstnaden dramatiskt är det klart att det är en konkurrensfördel. 
 

Det pikanta här är att Larsson tidigare var krönikör hos just Sjöstadsbladet

Allan Larsson förstår dock inte kritiken alls. Han menar att Vinnova bara finansierar förstudien. 
 

Jag vet inte hur Allan räknar men på hans hemsida för projektet står det alltså uttryckligen att Vinnova finansierat den tekniska utveckling som tjänsten nu bygger på. Och Vinnova finansierar också vidareutvecklingen av den digitala plattformen. 

Men det är klart, socialdemokraten Larsson som tyckte att LO skulle kunna stjäla privata företag, har ju en annan syn på det här med privat näringsliv kontra statlig finansiering. Inte konstigt att det glider ihop menar jag. 
 

I appen ska man alltså kunna ha sitt “eget digitala lokalsamhälle” och hitta allt som händer i stadsdelen man bor i. 
 

Gissningsvis är Larssons deal med KTH att alla intäkter projektet genereras alltså sedan hamnar i bolaget Staden i mobilen AB.

Och vips har Allan Larsson alltså via sina djupa kunskaper i hur man bäst mjölkar samhället på pengar kunnat bygga ett företag med noll kronor i utvecklingskostnader som kan generera plus på kontot direkt när tjänsterna börjar säljas. 

När andra företag måste betala sina investeringskostnader kan Larsson bolag börja gå med vinst direkt. 

En till bidragsentreprenör är född. 

10 kommentarer till Mjölka systemet

 1. Rebecca Ahlin, varför blandar du in sjöstadsbladet, är de källan? Vad har de med Allan Larssons affärsmetoder och göra? Menar du att de driver Staden i mobilen AB tillsammans? Förvisso: Enligt PRV äger Jonny Bothin och Allan Larsson Elbil2020 tillsammans med ytterligare 13 delägare. Hittar ingen artikel på Resumé förutom Photoshop montaget på en sida som heter hammarbysjostda.info och man blir omdirigerad till sjostadsliv.se, där montaget är upplagt. Reportern/ el pseudonym redaktionen skriver i artikeln att de varit i kontakt med skatteverkets jurist som meddelar exklusivt till dem på redaktionen (sjostadsliv) citerar ” Vi på skatteverket kommer inleda en större granskning av bolaget och dess ägare efter årsskiftet, berättar myndighetens jurist till Hammarbysjostad.info i en telefonintervju.” Det verkar inte så trovärdigt och seriöst att de skulle meddela detta, eller? När man går in på PRV så avslutades Sjöstadsbladet AB under augustimånad 2014 utan oegentligheter. Om nu Resumé hade skrivit om detta varför finns ingen artikel utlagd, varför har inget annat media citerat osv. Det Allan har gjort är kanske inte olagligt men ganska omoraliskt!

 2. Mycket bra att denna granskning sker av Allan Larsson och hans projekt Staden i mobilen. Jag är själv boende i Hammarby Sjöstad och har på nära håll och med god inblick följt detta projekt från dess start. Har läst både ansökan om pengar och projektredovisningen till Vinnova när det gäller den så kallade förstudien för projektet som inledningsvis kallades Sjöstaden i mobilen. De båda dokumenten är i stort identiska och det är svårt att se vad som gjorts och vad som framkommit i arbetet som Vinnova finansierat med 400 000 kronor. Än mer märkligt hur Vinnova nu kunnat anslå ytterligare 9 miljoner kronor för fortsatt utveckling av projektet.
  Självfallet snedvrider ett bidrag av detta slag konkurrensen på den lokala mediamarknaden och bara av det skälet borde myndigheten avslå ansökan. Vidare bör inte ett enskilt företag få statliga innovationspengar på detta sätt. Det är ju alldeles tydligt att KTH här har samma roll som Sjöstadsföreningen hade i förstudiefasen nämligen att ge intrycket av en bredare intressegrupp bakom projektet.
  Detta sätt att framställa projektideer som medborgarinitiativ har Allan Larsson använt även i andra projekt som han driver och har sökt statliga bidragspengar för, varav flera också gäller Hammarby Sjöstad. Han använder stadsdelen som argument och bas för projekt som han själv hittar på och vill driva. Han har på ett obehagligt sätt kapat stadsdelen för egna syften. Inledningsvis framställer han idéer och projekt som något som det finns ett allmänt intresse och stöd för bland de boende i stadsdelen. Till exempel när han söker bidragspengar från olika håll. Efter ett tag bildar privata aktiebolag som han äger helt själv eller tillsammans med några närstående vänner. Detta tillvägagångssätt har han använt i ett antal vidlyftiga projekt som Elbil 2020 och nu helt nyligen i något han gett namnet Electricity som han lyckats få mycket stora statliga pengar till. Man skulle kunna säga att den före detta ministern kapat stadsdelen Hammarby Sjöstad för sina egna ekonomiska syften. Det är väldigt långt från vad som de flesta kallar medborgardrivna idéer och projekt.
  Leif Svensson
  Sjöstadsbo

 3. Hej.
  Till Henrico: folket har inte röstat tillbaka sosseriet. Den borgerliga oppositionen vägrade vara just detta och valde DÖ istället för att förhandla med Sveriges tredje största parti. Allianspartierna kan när som helst ta sitt förnuft och ansvar för landet, och arbeta för extra-val.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Henrico: I all välmening (jag är inte någon förespråkare för Socialdemokraerna direkt) men jag tror att Allan Larsson hade kunnat få ut precis lika mycket med Alliansen vid rodret.

  Alliansen har ju haft all möjlighet att avveckla olika projekt och täta till hål för att utnyttja system, men har valt att inte göra det.

 5. Någon som förvånas. Icke , för det finns inte en sosse som skulle kunna driva ett medieföretag utan hjälp av skattesubventioner , skattebefrielser eller bidrag.
  Men de vill gärna att vi andra betalar för identisk verksamhet.

 6. För mig verkar det här som utveckling, och det är väl Vinnova till för. Regelmässigt är det säkert korrekt, men summan är ovanligt hög, och tyvärr så verkar de flesta aktörerna på marknaden vara ovetande på vilka bidrag det finns att få. Det krävs en expert – som huvudpersonen i den här posten – att veta vilka pengar man kan få och hur. Det verkar finnas fler “bidragsexperter” vars enda uppgift är att dra in pengar på olika bidrag. Vår idrottsförening blir varje år kontaktad av sådana.
  Om ni bara visste hur mycket tid forskarna använder för att skriva ansökningar om mer pengar. Tid som kunde gå till deras kärnuppgift istället, att forska. Systemet är lite kucko, men finns det något annat som fungerar..?

 7. Det här med tjuveri och korporalism är inte alls förvånande fast tack för att du pekar ut det här. Detta visste jag inte och folk behöver få veta för att det ska kunna ske någon förändring.

 8. Detta är ju inte klokt! Är det gamla polare till AL som beviljar miljoner till den privata firman? Jag kan inte se innovationen i denna applikation, det är väl gängse teknologi vad jag kan förstå. Sådant som man rutinmässigt lägger ut på företag som designar och bygger plattformar/hemsidor. Att göra dem regionala och personligt utformade är inte heller rocket science.

  Det riktigt innovativa tycks ligga i finansieringen. Är detta lagligt så borde lagen ändras.

  Staden i mobilen AB borde heta Handen i kakburken AB.

 9. Jag blir så matt på svinen, tjuvarna och banditerna.

  Själv blev jag tvungen att avveckla mitt bolag då jag råkade få njursvikt och blev sjuk. Efter att jag bidragit med för mig enorma summor i skatt, pengar som kunde ha gått till någon anställd så hade jag inte behövt avveckla.

  Har dessutom ett funktionshandikapp och har varit berättigad till bidrag hela livet, någon tusenlapp i månaden men eftersom jag inte ser mig själv som något offer eller annorlunda har jag alltid tänkt att det är bättre om dessa tusenlappar går till någon som verkligen behöver dem mer än jag.

  Så kommer en fd finansminister och stjäl nio miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Pengar som skulle kunna gå till någon som verkligen behöver dem.

  Hur fan har folket tänkt som röstat tillbaka dessa satans socialisttjuvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap