Mjölka systemet

Bilden publiceras i samarbete med satirtecknarna I fablernas land 

Om man har jobbat länge i offentlig förvaltning vet man hur man manövrerar alla våra tusentals bidragssystem. 

Den slutsatsen är lätt att dra när man läser nyheten att Allan Larsson ska dra igång en lokaltidning i mobilen. 

Allan Larsson är socialdemokrat och började sin bana som utredare på IF Metall, ett uppdrag som slutligen resulterade i förslaget om löntagarfonderna. Att fackföreningsrörelsen med hjälp av socialdemokratiska regeringen skulle lagligt kunna stjäla halva privata företag. Detta förslag stoppades tack och lov till slut. Han var finansminister 1990-91.
 

Nu har Larsson dragit igång ett nytt projekt. En lokaltidning i mobilen. 

 

Tanken är att kombinera direktreklam och kundklubbar, som blir intäktsströmmarna, med lokaltidningsjournalistik. I en mobil plattform.

​ I en intervju i Resumé säger Larsson att direktreklamen omsätter 4 miljarder om året och det är de intäkterna man tänkt sig vara intäkterna i projektet. Som före detta chefredaktör för tidningen Vi och styrelseordförande för SVT 2000-2005 är mediabranschen inget nytt.
 

Detta vore inget konstigt alls. Om det bara var ett entreprenörsdrivet projekt.

Men Allan Larsson har fixat så att statliga Vinnova finansierar det.

Hela 9 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar går till hans projekt. 
 

När andra entreprenörer tvingas betala dyr teknisk utveckling själv har alltså Larsson, som vet hur man surfar bidragssystemen, lyckats få landets skattebetalare att betala hans. Mycket smart. 

När den tekniska utvecklingen är gjord och man har en fungerande app kommer Larsson bolag att börja kunna tjäna pengar på den. 

Pengar som alltså trillar ner på Larsson konto eftersom han äger företaget. 
 

Allan Larsson blev inte utsedd till årets lobbyist för ingenting utan använder lokaltidningsjournalistik-argumentet skickligt för att sälja in sin idé i Resumé. 
 

För först sökte han genom föreningen Sjöstadsföreningen samarbete med KTH, också finansierat av skattemedel.

De har sedan fått projektpengar för att utveckla appen. Sedan startade Larsson 2014 aktiebolaget Staden i Mobilen AB,  som ska dra nytta av ”innovationsprojekten” som KTH och Vinnova finansierat. Det är företagets affärsidé skattebetalarna nu betalar. 
 

KTH driver inte ett projekt här utan tre som alla finansieras av Vinnova och syftar till att utveckla den mobila tekniken. 

Man har hittat en finurlig miljöaspekt på projektet dessutom. Genom att försöka få direktreklamen till appen istället och teoretiskt spara papper har de kvalat in på ännu en av Vinnovas kategorier. Vilket garantetat ökade möjligheten för dem att få ansökan beviljad när de sökte. 
 

Men alla är inte glada. Jonny Bothin till exempel, som är chefredaktör för Sjöstadsbladet. Han tycker att det snedvrider konkurrensen, vilket han har helt rätt i.

Om vissa företag får betala sin egen tekniska utveckling medan andra kan få skattebetalarna att öppna plånboken och därmed sänka investeringskonstnaden dramatiskt är det klart att det är en konkurrensfördel. 
 

Det pikanta här är att Larsson tidigare var krönikör hos just Sjöstadsbladet

Allan Larsson förstår dock inte kritiken alls. Han menar att Vinnova bara finansierar förstudien. 
 

Jag vet inte hur Allan räknar men på hans hemsida för projektet står det alltså uttryckligen att Vinnova finansierat den tekniska utveckling som tjänsten nu bygger på. Och Vinnova finansierar också vidareutvecklingen av den digitala plattformen. 

Men det är klart, socialdemokraten Larsson som tyckte att LO skulle kunna stjäla privata företag, har ju en annan syn på det här med privat näringsliv kontra statlig finansiering. Inte konstigt att det glider ihop menar jag. 
 

I appen ska man alltså kunna ha sitt ”eget digitala lokalsamhälle” och hitta allt som händer i stadsdelen man bor i. 
 

Gissningsvis är Larssons deal med KTH att alla intäkter projektet genereras alltså sedan hamnar i bolaget Staden i mobilen AB.

Och vips har Allan Larsson alltså via sina djupa kunskaper i hur man bäst mjölkar samhället på pengar kunnat bygga ett företag med noll kronor i utvecklingskostnader som kan generera plus på kontot direkt när tjänsterna börjar säljas. 

När andra företag måste betala sina investeringskostnader kan Larsson bolag börja gå med vinst direkt. 

En till bidragsentreprenör är född. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!