Klona dig själv – maximera påverkan

Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land”.

Några som kommit på hur man påverkar opinion och politiker samt ser till att få så mycket bidrag som möjligt är verkligen miljörörelsen. Jag har tidigare skrivit om Naturskyddsföreningen, som blivit en 200 miljoner kronorsindustri med 150 anställda som alla bara sysslar med opinionsbildning i olika former. Allt från utredare som gör rapporter som skickas till politiker till rena kommunikationsprojekt som bara syftar till att bilda opinion hos väljare. 

Den som har flest aktörer vinner. Så var passar då bättre än att utveckla en förmåga att klona dig själv?

Detta kom Naturskyddsföreningen, WWF, Jordens Vänner och Fältbiologerna på redan tidigt 2000-tal. Och med skickliga lobby-insatser från dessa fyra miljölobbyister lyckades de 2002 så väl med sitt påverkansarbete att dåvarande socialdemokratiska regeringen finansierade en ny organisation åt dem – Internationella Kemikaliesekretariatet. Miljödepartementet beviljade direkt 2 miljoner kronor i bidrag

Den invigdes 11 april 2003 av dåvarande miljöminister Lena Sommestad.
 

Och vips, hade miljöjättarna klonat sig själva. En organisation som också finansieras av skattemedel och som bara bedriver kemikalie-lobbyism var född. Samtliga organisationer sysslar nämligen med bland annat det men har även andra strängar på sin lyra.

ChemSec fokuserar bara på kemikalier. Dessutom hade de nu skapat en till karriärsmöjlighet för sig själva när de vill byta jobb. För precis som i alla branscher byter miljölobbyisterna jobb med varandra regelbundet. 
 

Fältbiologernas hemsida skriver man uttryckligen att ChemSec ger dem möjlighet att bedriva lobbyism på områden som inte annars skulle få så mycket uppmärksamhet. 
 

I detta miljönätverk ingår förutom givna organisationer även Miljödepartementet, myndigheten Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket, där folk byter jobb med varandra. Och Forum Syd, där exempelvis Åsa Romson jobbat. 

Nyligen twittrade en glad Ulrika Dahl ut, som jobbat som chef över miljögifter på Naturskyddsföreningen, att hon skulle byta jobb. Till Kemikalieinspektionen. 

Direkt fick hon svar av Åsa Westlund, socialdemokratisk riksdagsledamot (och Aftonbladets Anders Lindbergs fru).

Dahls svar? Att hon som senior utredare ”kommer göra lite nytta :-)” vilket inte oävet kan tolkas som att Naturskyddsföreningens uppfattningar om kemikalier alltså kommer prägla hennes arbete på MYNDIGHETEN Kemikalieinspektionen, som enligt ska regleringsbrevet förhålla sig objektivt. 

Tweeten togs sedan bort. Men efter jag hunnit spara den :-). Hon kom kanske på att Twitter är offentligt? 
 

Frida Hök jobbar med policyfrågor om kemikalier på ChemSec och jobbade också på Naturskyddsföreningen tidigare, med kemikalier. Inte konstigt, Naturskyddsföreningen äger ju ChemSec men jag vill bara visa att folk flyttar mellan även dessa organisationer och myndigheter. 
 

Theresa Kjell är en anna person som jobbar med policyfrågor på ChemSec. 2009 jobbade hon på Miljödepartementet. 
 

Det är också dessa miljölobby-organisationer som utgör styrelsen och alltså ytterst styr organisationen. På namnet – Internationella Kemikaliesekretariatet – kan man ju få uppfattningen att detta är någon typ av myndighet.

Men det är det alltså inte utan ChemSec ska klassas som vilken lobbyorganisation som helst. 
 

Enligt deras årsredovisning hade de 2013 6,3 miljoner i intäkter. 
 

Men när jag kollade på Kemikalieinspektionens hemsida kan man se att de får 5 miljoner kronor per år av just Kemikalieinspektionen. Förmodligen är det ordet ”högst” som orsakar skillnaden här, att de helt enkelt inte beviljats maxbeloppet. 
 

Lite andra bidragsgivare: 

2013 fick de 300 000 av Naturvårdsverket så det är sannolikt att detta är ett återkommande bidrag. Man får söka varje år. 
 

2009 fick de 700 000 från EU-fonder för att bygga upp sin kemikalieportal SIN-list. Eftersom EU kräver 50 % egen finansiering kom de andra 700 000 kronorna någon annanstans ifrån. 
 

Garanterat får de även bidrag från sina ägare WWF, Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen och Jordens vänner också. 

Sedan 2002 har ChemSec spenderat minst 72 miljoner kronor på lobbyism om kemikalier (förbjuda alla helst). Betalade mestadels av skattepengar. Och detta är alltså utöver alla de bidrag föreningarna som äger dem fått. 

Vad gäller den här listan som byggdes upp med EU-pengar.

SIN-listan skulle ju kunna betyda ”Synd-listan”, som i bibliska synder. Lätt att tro att det gör det. Fiffigt nog betyder det officiellt ”Substitute is now”. För att förkortningen skulle kunna bli marknadsmässiga SIN. 

Man måste medge att miljörörelsen är skickliga. 

Ingen ser dem som lobbyister. Fast de är några av de duktigaste och mest sofistikerade. De flyger under radarn.

Inte nog med att de själva finansieras av skattemedel. De har också lyckats få regeringen att för 12 år sedan finansiera och stödja en klonad organisation vars enda syfte är att bedriva lobbyism mot samma politiker som invigt och betalat. Ett mycket effektivt sätt att utöva påverkan på – att bli fler enheter helt enkelt. 

Och har en gång en förening fått statsbidrag skulle det aldrig hända att de dras in. Har det hänt en enda gång? Verkar var biljetten in för evig finansiering, att hamna på bidragslistan från något departement eller myndighet. 

ChemSecs namn till trots är deras enda uppgifter att precis som vilka opionionsbildare och lobbyister som helst påverka politiker och allmänhet att agera efter just deras uppfattning om verkligheten.

Det vimlar av duktiga lobby-organisationer. Kom bara ihåg vad deras jobb är. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!