Stockholm blir Muteborg


Stockholm bytte majoritet i stadshuset förra året till en röd-grön-rosa röra. Då utsågs även nya stadsdirektörer och biträdande stadsdirektörer.

En av dem är Ingela Lindh
 

Hon har jobbat länge i staden men hon började i politiken. Som politiskt tillsatt borgarrådssekreterare åt socialdemokraten Mats Hulth.

Lindh är inte 32 år idag, artikeln är hämtad från DNs arkiv. 

Ingela Lindh är inte bara vice stadsdirektör utan även VD för aktiebolaget Stockholms Stadshus AB som är moderbolag till kommunens samtliga bolag. Ett viktigt jobb.

Så här ser organisationen ut i staden. Kommunfullmäktige utser alltså koncernstyrelsen som i sin tur utser chefen för Stockholms Stadshus AB. Dessa utsåg alltså socialdemokraten Lindh för ett år sedan. 
 

I sitt jobb som VD är hon alltså ytterst chef för 16 dotterbolag. Hennes jobb är att ansvara för koncerenens utveckling och styra finansiella resurser optimalt vad gäller bland annat dotterbolagens ekonomi, utveckling och investeringar. Samtliga VD för dotterbolagen rapporterar till henne. 

Hon ska se till att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt, mest effektivt. 
 

Det är en hel del pengar Lindh ansvarar för, förutom att vara chef över 16 dotterbolags och deras VD:ar. 13 miljarder kronor var omsättningen förra året. 
 

Ett av dessa bolag som ingår i koncernen är SISAB – skolfastigheter i Stockholm AB. De äger och förvaltar 400 förskolor och 190 grund- och gymnasieskolor i Stockholm. De omsatte 2 miljarder förra året och gjorde en vinst på 36 miljoner.
 

Det är därför det är så oerhört intressant att ledningen för staden, som ju utser respektive dotterbolags VD, nu valt att utse Per-Anders Hedqvist till ny VD för SISAB. 

I styrelsen dominerar socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet. Och som revisor hittar man en bekant person – f d finansminister Bosse Ringholm.
 

Beslutet fattades den 15 september. 
 

Varför detta är anmärkningsvärt?

Per Anders Hedkvist är nämligen Ingela Lindhs sambo. 

Anställningen av Hedkvist innebär att hon nu formellt är sin sambos chef. 
 

Det är även Lindh som ansvarar för att besluta om sin sambos förmåner.

Grattis Stockholmare. 

Ni har nu av socialdemokraterna fått en jäv-situation i stadshuset som snurrar runt 13 miljarder av era pengar, varav 2 miljarder alltså nu styrs av koncernchefens sambo. 

Frågan är om detta ens är tillåtet enligt aktiebolagslagen?

Jag hoppas detta besluts ifrågasätts av flera så att kontraktet rivs.

Vi kan INTE ha en situation där den som styr skattebetalarnas alla bolag samtidigt är chef över sin sambo och livskamrat och dessutom är den som han ska förhandla förmåner med. Det är också sambon som beslutar om sin sambos fallskärmsavtal och är den som ytterst ansvarar för vad han pysslar med. 

Är det så att Stockholms socialdemokrater sneglat på sina kollegor i Muteborg och tänker att de ju gör ett sådant fantastiskt jobb där nere?

15 kommentarer till Stockholm blir Muteborg

 1. Martin!
  Googlar man finner man att Soja P är Leif Ps dotter, en vacker dam på 29 sommrar som bor trevligt på Södermalm. Examen tog hon för fem år sedan med ett arbete om hur almännyttan skall försvaras i en internationell värld. Föga förvånande var hon med i S-studenterna. Fast hon bara varit aktiv i fem år så har hon några attraktiva offenliga och rörelsenära uppdrag.

  Här är hennes CV på linked in:

  //se.linkedin.com/in/sonjapagrotsky

  Google är fantastiskt!

  /Arthur

 2. Hej.
  Den stora faran med allt högre grad av korruption är att allt fler innevånare anammar perspektivet att staten och dess institutioner är ens motståndare, dessutom en orättfärdig sådan, och därmed agerar i enlighet med detta synsätt. När de som befolkar statsapparaten agerar som i ovan nämnda fall bekräftar de det riktiga i detta synsätt, och att söka sig position inom det offentliga (vare sig det är via partiväsende eller ej) blir ett sätt att garantera förmåner åt sig själv och sin grupp (gäng, familj, klan, trossamfund etc).

  En sådan situation är exceptionellt svår att vända då den kräver att människor med statsbyggande ideal lyckas tillskansa sig makten över partier och samhällsfunktioner utan att tappa just sina ideal om ordning och reda, likhet inför lagen, ingen korruption med mera. Tyvärr öppnar sönderfallet för att vi vill ha en stark ledare som pekar med hela handen och vet mer än alla andra, och därför skall ha fria händer att reda upp. Vilken ideologi ledaren har är egentligen inte relevant, annat än för den som tillhör det kollektiv som blir syndabock.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 3. Svenskens minne är tyvärr på tok alltför kort och denne lär sig inte av tidigare misstag. Så här höll de på tidigare och nu har vår käre svensk återigen valt att det ska vara på detta sätt. Grattis! Det var ert val och nu får ni betala notan.

 4. Är Ingela Lindh släkt med Susanne Lindh, stadsbyggnadsdirektören som bytte sida och gick över till exploatören Nobelhuset AB under ärendets gång med utarbetande av detaljplanen för Nobel Center och därmed blev sina tidigare underordnades “medpart” i ärendet som ska avgöras av bl.a. stadsbyggnadsrådet Roger Mogert (S) som medverkar i en propagandafilm för projektet regisserad av exploatören ? (Tilläggas kan att stadsarkitekten satt i den privata jury som valde ut det förslag till Center som nu har måst omarbetas (krympas något) efter ultimatum från länsstyrelsen.)

 5. Tack!! Där ser man att politikers snack om att häva pampvälde & svågerpolitik bara handlar om att omfördela poster till de sina. Väldigt osmakligt kan man tycka.

 6. Bra att detta uppmärksammas. Gammelmedia tiger som vanligt. Nepotism kännetecknar vändtern. Detta känns som Rumänien under kommunisttiden. Ränderna går aldrig ur.

 7. Bra Rebecca!
  Återinför tjänstemannaansvaret och Riksrätt samt inför direktdemokrati såsom i Schweiz.

 8. Ja jädrar va innihelvete med mygel våran nyadel håller på med! Men finns det ingen åklagare längre? Det måste till en domstol för tjänstemän omgående!

 9. Det är vad den politiska makten i Sverige nuförtiden handlar om. Det finns 2 skilda världar i Sverige, offentliganställda och privatanställda och de skall aldrig mötas. Myglet mellan karriärpolitiker och offentliganställda karriärtjänstemän startade med Palme

 10. Borttagandet av tjänstemannaansvaret har ställt till med otroligt mycket skada.

  “+20 år i landsting”

 11. Med dagens bleka ansvarlösa politiker så är åtminstone jag inte längre förvånad. Med rätt parti i ryggen så är man försörjd livet ut, tjänster och gentjänster 🙂

 12. Dr Persson på Torp myntade vid ett tal i Björkvik ett uttryck som sammanfattar bra det du skriver om: “Klassisk socialdemokratisk politik”.

  Inför val varje år och ställ 25% av de folkvaldas platser på spel, behåll mandatperioden på 4 år, till att börja med.
  Har fattiga Grekland råd att rösta var å varannan månad skall väl rika Sverige ha råd med ett val varje år. Politiker brukar ju vilja jämföra sig å sitt ansvar, förmåner, med företagsledare men det är ju en stor skillnad en företagsledning kan man byta ut varje år medans en politiker får vi dras med i 4. Å börjar de peta i något som dom inte har sökt mandat för, har dom å byråkraterna inget ansvar för vad dom sen orsakar skattebetalarna.

  Med Bosse Ringholm som lekmannarevisor blir det säkert bra han kan ju alltid söka råd hos sin kompis Inga Britt Alenius.

  Skrämmande vilken praxis som sossarnas alla år vid makten har skapat, men du får ju bra underlag för din vassa penna.

 13. Inget konstigt med detta. Kliar du min rygg kliar jag din. Vem trodde något annat. Grejen är den att alla politiker oavsett färg skor sig utan att ha några som helst samvetskval. Allt detta därför att de kan inte anklagas juridiskt.

  Vem tog bort ansvaret för tjänstemän? Svar, Olof Palme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap