Missbrukslotteri

Bilden är gjord i samarbete med satirtecknarna ”I fablernas land

IOGT-NTO är en gammal förening för nykterhet. De jobbar för att ingen människa ska dricka någon alkohol alls. Ett nyktert samhälle. För att alkohol inte kan hanteras av vissa människor, som missbrukar. De enda som ska få sälja alkohol när det nu är lagligt är Systembolaget, för att förhindra missbruk. Eftersom Systembolaget påstår sig göra just det. 

Så IOGT-NTO, som helst vill förbjuda alkoholm helt och hållet, har en ohelig allians med alkoholmonopolet Systembolaget. För att ge sig på alla entreprenörer som med gällande EU-regler utmanar monopolet. 

2011 anmälde de därför 12 stycken nätvinhandlare på en gång. 
 

2008 ändrades nämligen alkohollagen efter den så kallade Rosengrendomen, som innebar att EG-domstolen fastställde att Sverige bröt på EU-regler om fri rörlighet genom att inte tillåta privatimport av vin via nätet. Tidigare var våra regler att det endast var tillåtet om man transporterade alkholen själv, domen öppnade upp för att det måste bli tillåtet att andra transporterar åt privatpersoner. 

Numera ser lagen ut så här:
 

Men Systembolaget, med ”bulvanen” IOGT-NTO, ger sig inte så lätt så 2011 anmäldes alltså en massa vinhandlare. Bland annat företaget Handlavin.se som ägdes av Peder Molin. Han importerade Österikiska viner från små gårdar som är för små för att platsa i Systembolagets sortiment. 

För att få bedriva sådan verksamhet krävs bland annat ett distanshandelstillstånd från Skatteverket, man måste informera Folkhälsoinstitutet om verksamheten och betala alkoholskatten. Allt detta gjorde Peder Molin, som ägde Handlavin.se. Jag skriver ägde. För just nu bedrivs ingen verksamhet där. I mars 2014 dundrade nämligen poliser in och beslagtog vin samt kallade Molin till förhör. 

IOGT-NTO påstår som sagt att de anmält själva. Men Molin kollade på sin egen webbstatistik och där dyker Systembolagets IP-nummer upp.
 

I en intervju i DN medger IOGT att man ”har ett nära samarbete med Systembolaget”. De använder också samma advokatfirma. Ändå hävdar de att inte Systembolaget ligger bakom. Rent formelt är det IOGT NTO som lämnade in anmälan. Men givetvis ligger Systembolaget bakom både anmälan mot Handlavin.se och de övriga bolagen. 
 

Mäktiga Systembolaget vill statuera ett exempel av Peder Molin och driver därför via IOGT-NTO bolaget mot ödeläggelse och förstör Peder Molins liv. 

Domen kom i somras. Peder Molin fick 100 000 i företagsböter och villkorlig dom med dagsböter. Men åklagaren är inte nöjd utan tänker överklaga. Han vill straffa den lilla entreprenören ännu hårdare, med 250 000 i företagsböter. 
 

Ett enda fel har Molin begått – han missade att företaget måste vara registrerat utomlands. Utan han registrerade sitt företag här. Ingen myndighet han varit i kontakt med har informerat honom om gällande regler. Det finns inget uppsåt bevisat alls och han har betalat alla skatter och gjort exakt som man ska. Ändå vill alltså åklagaren gå vidare.

Kan du inte vinna snyggt, vinn fult. Verkar vara monopolet Systembolagets devis. 

IOGT (Systembolaget) anmälde även City Gross och deras samarbete med ett vinföretag. Men där fanns inga formella fel och åtalet lades ner redan under förundersökningen. 
 

Man ska alltså inte få köpa vin via nätet trots gällande EU-regler, är IOGTs analys. För att missbruket ska stävjas ska alla, den enorma majoriteten, straffas. De allra flesta är nämligen inte alkoholister. 

Vad är då IOGTs kärnverksamhet byggt på? För allt kostar ju pengar. 

Jo, spel. Som är ett av de olika missbruk man kan ha. Kämpa för ett missbruk, betalat av pengar som orsakar ett annat missbruk. Fiffigt. 

Vänta lite. Har vi inte ett spelmonopol också?

Jo. Men det finns några underliga undantag här. Förutom Svenska Spel har vissa ”folkrörelser” tillstånd att bedriva inte bara lotterier utan även skraplotter och onlinespel. Och IOGT är en av dessa. Den andra ”folkrörelsen” är Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Som alltså enligt monopollagstiftningen inte är ett politiskt parti utan en ”folkrörelse”. 

Kom ihåg det, att landet alltså inte styrs av ett parti.

Utan vi är det enda landet i världen som styrs av en folkrörelse. 

 

En rapport en revisionsbyrå gjorde åt Postkodlotteriet såg intäkterna ut så här 2011. 
 

Folkspel är Bingolotto, Kombispel är alltså sossarnas lotteri. Och Postkodlotteriet är ju från början Holländskt. 

Kollar man på IOGTs egen årsredovisning är det alltså inga små pengar som snurrar runt där. 94 miljoner i intäkter 2014, varav lotterierna stod för 61 miljoner kronor. 
 

IOGT har också ett särskilt tillstånd att ha spel online. Trots att onlinespel är en av de största orsakerna till spelmissbruk.

Men det här har givetvis IOGT inga problem med, pengarna de får av att orsaka spelmissbruk går ju till att bekämpa privata entreprenörer som vill sälja vin till vuxna människor. 
 

Bakom står Systembolaget och drar i trådarna. 

Detta är verkligen ett episkt hyckleri. 

Verksamhet som kan orsaka missbruk är alltså okej så länge det ger den egna verksamheten klirr i kassan? Hur cyniskt är inte det?

2008 kom det en utredning som just pekade på diskrepansen i lagstiftningen om spel. Att vi har ett monopol men märkliga undantag och utredaren föreslog därför att dra in tillstånden för alla arrangörer av spel förutom Svenska Spel. 

Varför detta inte genomfördes av Alliansregeringen vet jag inte. Tidningen Accent, som är IOGTs egen tidning var inte glada och satte rubriken ”lotteripengar hotas”. 

Mycket passande rubrik faktiskt. 
 

I årsredovisningen för 2014 kan man läsa att IOGT är bekymrade för att lotteripengarna minskat och att utländska bolag ”tar” marknaden. Ja, det är ju besvärligt när inte en svensk regering kan lagstifta om andra länder. Jag förstår att det var mycket lättare för IOGT innan globaliseringen, internet, EU-inträdet och andra saker, då de kunde beställa undantag av sittande socialdemokratisk regering. 
 

Räcker då deras eget lotteri?

Nix. De är även medlemmar i Folkspel, som bland annat säljer Bingolotter.
 

Enligt deras årsredovisning har de sedan 1991 delat ut 15,8 miljader till just medlemmarna. Detta innebär att IOGT NTO fått över 212 miljoner kronor av Folkspel. Utöver sina egna lotteriintäkter. 
 

Nu hoppas jag Alliansen gör vad de kan för att stoppa det här. Både IOGTs undantag, som gör att de inte bara tjänar pengar på spelmissbruk via egna lotter utan även på en av de andra få aktörer som har tillstånd. 

Och för att hindra Socialdemokraterna att tjäna pengar på lotteri. De ÄR ingen folkrörelse. Inte mer än vad andra partier är. 

Det också otroligt fula metoder som Systembolaget tar till för att nita konkurrensen EU sagt måste finnas. 

Vill ni också stå upp mot monopolet? 

Då finns det goda nyheter.

​Ett företag registrerat i Danmark är Iwarssons Wine. De fraktar allt vin från Köpenham och sedan tillbaka till Sverige. Dessutom importerar de vin från små gårdar. De kommer inom kort öppna utlämningsställen för beställning av vin på flera platser, bland annat St Eriksplan i Stockholm. 

​Vill ni beställa vin ska ni klicka här.

Krossa monopolet. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!