Med handen i bistånds-burken

I tider av humanism, när människor skänker pengar till olika hjälporganisationer och biståndet är viktigare än någonsin, finns det anledning att titta närmare på hur vårt bistånd fungerar. 

Ett ställe där våra skattepengar verkar få åka runt fritt utan någon koll är Utrikesdepartementet och den del som hanterar biståndet.

De fick svidande kritik för något år sedan av en före detta revisionsdirektör, som sa att de har så dålig koll att de inte borde få hantera pengar. Skarpa ord från en granskare alltså. 
 

Även biståndsorganet SIDA har regelbundet fått kritik, senast 2013 kritiserade Riksrevisionsverket deras biståndshantering. Brist på insyn och att många miljoner hamnar i bankernas kassor på grund av dålig valutväxling och annat var en del av kritiken. 
 

En av de organisationer som får sina pengar av UD är biståndsorganisationen IDEA. Den startades i mitten av 90-talet av den socialdemokratiska regeringen, på inititativ av ambassadören Bengt Säve-Söderbergh. Han har varit anställd på SIDA, jobbat på UD, jobbat på det som nu heter Olof Palmes internationella center och dessutom varit politiskt sekreterare. För socialdemokraterna. 
 

IDEA är förkortningen för The International Institute for Democracy och Electoral Assistance och är en så kallad ”intergovermental organization” vilket innebär att den finansieras av flera länder. Den ska bland annat granska korruption och val. 
 

Men bara några år efter att IDEA var på plats och Bengt Säve-Söderbergh dess första generalsekreterare (givetvis) hamnade de i blåsväder. De beskylldes för otroligt höga ersättningar på oklara grunder samt en massa andra förmåner. Söderbergh fick därefter sluta och gå tillbaka till UD, vilket man kan läsa i före detta Slöseriombudsmannen Martin Borgs blogginlägg från 2012 då han gick igenom en del av turerna.

Stormen föranledde att Moderaten Henrik Järrel ställde en fråga till dåvarande utrikesminister Anna Lindh i riksdagen. 
&nbsnbsp;

Även SVT rapporterade om skandalerna, som föranledde inte bara att han fick sluta utan han fick pension samtidigt som han jobbade på UD. Förutom sin lön på 53 000 kronor fick han under 10 år en skattefri inkomst på 35 000 kronor i pension. Han hade högre lön som chef på IDEA än statsministern hade. 
 

För fiffigt nog såg Säve-Söderbergh till att organisationen när den bildades betraktades som samma typ av internationella organisation som FN och därmed också fick samma förmåner. Bland annat skattefrihet och immunitet. Anställda på IDEA kan alltså inte åtalas oavsett vad de gör.

De fick även gratis lokaler. Saker som de ville få men inte fick var subventionerad barnomsorg, gratis skola etc enligt regeringens Värdlandsutredning 2006. Säve-Söderbergh blev alltså kompenserad, ur biståndsbudgeten, för att han när han gick tillbaka till UD inte längre fick skattefri inkomst. Rimligt. 
 

Gratis hyra fick IDEA av Stockholm Stad och det socialdemokratiska finansborgarrådet Mats Hulth, som förnekade att det skulle ha något alls att göra med att IDEA startades och drevs av sossar i en intervju med Aftonbladet.

Lokalen de erbjöds? På Strömsborg, ett stenkast från slottet, Rosenbad och riksdagen. En mycket central adress alltså. 
 

Skälet till varför just IDEA skulle få gratis hyra som enligt Finanstidningen kostade 10 miljoner per år (i 90-talets penningsvärde)?

”Många internationella organisationer bjuds på hyran”.

Men han kunde inte ge några exempel. 

Långt in på 2000-talet lyckades Stockholm Stad omförhandla avtalet så att det numera är regeringen (andra skattepengar alltså) som betalar hyran för IDEA. 2012  gjordes en renovering för 8 miljoner kronor. Det kan man läsa via ett tjänsteutlåtande från Stockholm stad 29-10-2012 och som jag hittat via Insyn Sverige, en mycket bra tjänst som samlar offentlig information. 
 

Om man räknar ut hur mycket skattebetalarna betalat för IDEAs lokaler, pengar staden kunnat få in via en privat hyresgäst, är vi 1995-2015 uppe i hisnande 114 miljoner kronor. Bara i hyra som vi skattebetalare subventionerat.  

2400 kr/kv x 2000 = 4,8 Mkr per år. 3300 kr/kv x 2000 = 6,6 Mkr per år (från 2007). Snittkostnad: (4,8 Mkr + 6,6 Mkr)/2 = 5,7 Mkr/år i snitt. 20 års hyra ger 114 Mkr.

Vilka har suttit i styrelsen?

Från Sverige – mestadels socialdemokrater. Förstås. Margot Wallström (utrikesminister) och Lena Hjelm Wallén (fd utrikesminsiter, nu ordförande för Olof Palme Internationella Cente, . Nu sitter Pierre Schori där (fd biståndsminister).
 

Den korrumperande historien som IDEA har hindrade inte den borgerliga regeringen från att förnya avtalet med IDEA 2011. 
 

Bara ett år senare, 2012,  stormade det igen kring IDEA. Då kom det fram att chefer bott på lyxhotell trots att organisationen hade tillgång till lägenheter. Då frös dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson bidraget. 
 

Men tydligen fick de behålla sitt bidrag. Så att de kunde satsa lite mer på sig själva. För 2014 skrev SIDAs tidning Omvärlden om att dåvarande chefen Vidar Helgesen inte bara tjänade 120 000 kronor per månad skattefritt utan också fick räntor och amorteringar på sin bostadsrätt betalade av biståndspengar. Bostadsrätten sålde han sedan och tjänade 3,7 miljoner kronor på. 
 

2015 var det dags igen. Då konstaterade återigen tidningen Omvärlden att IDEAs chef tjänade mest, den nuvarande Yves Leterne. Han tjänar 133 200 kronor per månad. Skattefritt. Sveriges statsminister tjänar 160 000 per månad, som han betalar skatt på sedan.
 

5 maj i år gick IDEAs tidigare kommunikationschef Susan Wood ut som ”whistleblower” och avslöjade vänskapskorruption, där konsulter fått 126 000 euro (1,1 Mkr) för en intervjubok som inte har något med verksamhetens uppgift att göra. En bok som redan innan kostat skattebetalarna 660 000 euro till författarna (5,9 Mkr). 

 

Så nu måste UD, igen, granska IDEA. Hur många gånger ska detta behövas innan man drar in bidragen permanent? 
 

Bara 2013 fick de 92, 2 miljoner kronor enligt SIDA, varav ett kärnstöd på 48,9 miljoner kronor. 2015 fick de ett kärnstöd på 42,6 miljoner. 

Ni förstår vilka enorma mängder skattepengar de konsumerat på 20 år? Först hyror på 114 miljoner kronor i subvention, sedan deras anställda som inte betalat skatt här och därmed inte bidragit till samhället alls och dessutom 50-100 miljoner kronor i biståndspengar per år. Det handlar alltså om miljardbelopp denna genomkorrupta socialdemokratiska institution tagit emot under tjugo år. 
 

Det ironiska är att IDEAs idé är att just jobba mot korruption. 

Eller som det står i IDEAs årsredovisning från 2013 då Vidar Helgesson var chef:

”When money is not regulated carefully in politics, it is a major challenge to democracy”.
 

Årsredovisningen kan man hitta på SIDAs hemsida Openaid som förra regeringen öppnade för att öka transperensen, ett mycket bra initiativ. Där kan man bland annat läsa hur mycket skatt dessa skattefri-fräsare som jobbar på IDEA fick tillbaka på skatten. Eftersom de inte betalar skatt får de nämligen tillbaka den, och som tidigare beskrivits sätts den direkt in som pension. Nästan 9 miljoner skattekronor blev det 2013. 
 

Jag letar för övrigt efter den där boken de gjorde och som vi betalat över 7 miljoner kronor för. Den fanns inte som bok att beställda utan bara nerladdningsbar som PDF via deras hemsida. Den finns inte heller att köpa i någon av de svenska online-bokhandlarna. Så mycket för den dyra lanseringen. 
 

Yves Leterme, som i förordet skriver att han är stolt och tror att denna bok kommer bli värdefull för politiska ledare och medborgare undrar jag lite grann vad han nu tycker. Tror han fortfarande det?

Formeln verkar enkel. 

Ha makten i landet och i staden. Starta en biståndsorganisation med internationell status så att din lön blir skattefri och se till att få jobbet själv. Och dessutom immunitet så att ingen av er kan åtalas för något brott. Sedan är det bara att köra. 

Få gratis hyra av din kompis som styr staden, sedan se till att regeringen tar över notan och dessutom renoverar. Använd pengarna till landets högsta löner för cheferna, låt skattebetalarna betala amorteringar och räntor till deras bostäder, låt dem på lyxhotell och anlita bara dina egna vänner som konsulter. Och se till att du hela tiden har en mäktig socialdemokrat i styrelsen för att se till att det inte blir knas om du granskas. 

Och lura skattebetalarna år efter år på enorma belopp.

Du vet att ingen någonsin skulle lägga ner dig. Du är ju en biståndsorganisation. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!