Landstinget och särintresset


I Stockholms läns landsting styr som bekant Alliansen men även oppositionen har arvoderade landstingsråd. Och en av dessa heltidsarvoderade oppositionslandstingsrådstjänsterna har miljöpartisten Susanne Nordling. 

I den rollen är hon med och fattar viktiga beslut om sjukvården i hela länet. Det är mycket pengar, 53 miljarder är budgeten till sjukvården och 9 miljarder för lokaltrafiken som också sköts av landstinget.

Nordling brinner extra mycket för kroniskt sjuka. 
 

Men samtidigt som hon är heltidsarvoderad politiker med ett arvode på 97 000 kronor per månad har Susanne Nordling aktiva egna företag – inom vårdbranschen. Nordling är nämligen så kallad naturläkare, vilket är ett annat ord för homeopat. Ingen riktig läkare alltså. Men hon sysslar med vård. 
 

Alternativ medicin är något Miljöpartister vurmat för länge, framför allt att Vidarkliniken, som har statligt stöd, ska få ökade befogenheter etc. Nordling har själv tagit upp just Vidarkliniken på ett av SLL:s möten. 
 

Det är just det här. När man har en högt uppsatt politiker inom vård som själv har ett mycket stort intresse att en del av vården gynnas på olika sätt och dessutom äger två företag inom branschen, hur kan man vara säker på vilka intressen hon företräder? Stockholmarnas eller sina egna? Apropå debatten som vänstern håller liv i nu, om karenser för politiker på väg ut ur politiken. 

Vad gör vi med politiker som idag jobbar med ett område de har intressen i, där de redan är stake-holders?

Redan 2005, långt innan hon blev oppositionslandstingsråd, var hon inblandad i att just alternativmedicin utreddes för SLL: 
 

Miljöpartiet i Skåne har till exempel detta som politiskt förslag – att alla i vården ska utbildas inom alternativmedicin. Kommer Nordling driva på för sådant även här kan man till exempel undra. 

Vad är då alternativ medicin? På sajten som heter just det kan man hitta en massa roliga behandlingar. Till exempel Bachs blomstermedicin: 

Det är det särskilda vibrationsmönstren i blommor man alltså vill åt. 

Eller denna tyska (vad annars?) metod: Baunscheidt-metoden som går ut på att en homeopat, helst tysk (allra helst en tysk med mustasch), slår dig med en hammare bestående av nålar. 
 

När man bankat färdigt kan man gå vidare med “integrative primal terapi” som helt enkelt går ut på att du försöker födas på nytt genom dramatisk musik, gruppterapi och så lite sovande (drömmande).
 

Man kan också köra bönerådgivning.  Det går helt enkelt ut på att…..be kort och gott. 
 

Radiestesi är ett krångligt namn och innebär att man tar blod, hår etc, lägger det på ett papper med ett diagram och sedan håller en slagruta ovanför (pinne med klyka ungefär) och ser vad som händer. 

En massa problem kan också lösas genom att man helt enkelt skickar ut fler joner i luften, helst negativa joner (som om det inte finns för mycket negativitet i världen redan). Det gör man med en jonisator, som någon byggde 1930. Detta här kan bota lite allt möjligt, bland annat tumörer och högt blodtryck. 
 

Andra saker man kan hitta på homeopatiska sajter är läkemedel. Till exempel öronljus, man stoppar dem i öronen och tänder helt enkelt på. Vem inte ha ljus i öronen för 95 kronor?
 

Andra läkemedel verka bestå av en obehadlig ingrediens och sedan en massa socker. Notera att de alltså är registrerade hos Läkemedelsverket. 

En medicin är kaffe och socker. Varför man nu ska äta de som piller och inte istället dricka en kopp kaffe med socker är högst oklart. 

Det är sådant här Nordling sysslar med som naturläkare och i sitt företag. Och hon har alltså länge drivit på för att öka alternativmedicinens roll i sjukvården, senast för ett år sedan bara. 

Långt innan det och under lång tid var hon lobbyist för just alternativmedicinen
 

Trots att det gång på gång finns forskningsevidens på att det inte fungerar, senast en studie från Australien. Det har en placeboeffekt, inget annat. 
 

Är det rimligt att en av våra högsta politiker, som kostar nästan 100 000 kronor per månad där budgeten är 63 miljarder inte bara var utan är lobbyist och dessutom har stora egenintressen inom den sektor hon ansvarar för?

Skulle vi tillåta att ett borgarråd i Stockholm samtidigt äga några friskolor eller fria förskolor och kommer direkt från Friskolornas Riksförbund? Absolut inte. 

Jag tycker de som skriker på karantän borde rikta sina blickar hit istället för att försöka göra halmgubbar varje gång en borgerlig politiker får ett jobb.

Det är när du HAR en politisk position du kan gynna särintressen. 

Som Susanne Nordling nu har chansen att göra, med lön från dig och mig. I tre år till. 

Tack Miljöpartiet. 
 

6 kommentarer till Landstinget och särintresset

 1. Hej.
  Om jag förstår rätt så kan en homeopat alltså leva på lukten av mat, och färdas via ljudet av bilar, samt berusa sig på vatten?

  Hade vi f.ö inte en kvacksalverilagstiftning en gång i tiden?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 2. Jag har väldigt starka reservationer mot läkarrockar doppade i batiksås, men jag har ingenting emot att de finns -av samma anledning som jag tycker att det går an att sälja tex tobak och alkohol. Det smärtar mig däremot att alternativa inrättningar såväl som månglare av alternativa trollerikurer kan debittera hur mycket som helst medans riktiga vårdinrättningar inte får det. Det är betydligt mer dubiöst att flumhelare kan tjäna en hacka på något som man hittar i botten av en kompost, än att en inrättning vars uppgift det är att hålla sig ajour med forskning kan tillåtas göra vinst och konkurrera med varandra -det är ju sånt som främjar utveckling och kvalitétshöjning.

  Jag jobbar inom vården, och jag har absolut ingen lust att slösa tid på att höra om hur bra koloidalt silver är. Det KAN såklart vara bra att veta om en patient går in på Gryningen och köper kemikaliebomber av hänsyn till hur det kan påverka en riktig medicinsk insats -ifall en patient stoppar i sig johannesört och en läkare ovetandes skriver ut ett ssri-preparat så kan man ge sig fan på att det är läkaren som får skit när patienten drabbas av serotonergt syndrom. Men att likställa medicinsk forskning med samma flum som den jobbat stenhårt på att gallra bort? Tillåt mig att vomera.

 3. Hej.
  Om vår journalistkår (spottar) arbetade som du, hade man kanske känt någon tillstymmelse till respekt eller förtroende. Alltid ett nöje att läsa dina undersökningar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Det mesta i Miljöpartiets partiprogram är som naturmedicin. De kostar men är förödande för patienten som är vårt fosterland.

 5. Bra grävt! Trodde inte det fanns homeopater längre men hade tydligen fel. Men det är klart, är den aktiva substansen arseniktrioxid så är det väl bra att medlet består av 100% hjälpämne (sackaros).
  Att miljöpartister ofta är charlataner är däremot inget nyt.

 6. Underbart. Skrattade gott. Speciellt åt öronljusen. Men du har missat mina egna favoriter i din sammanställning:

  Jordningslakanet, som kompenserar för att vi inte längre går barfota: //www.clearlife.se/sv/artiklar/jordningslakan.html

  Cellsyret: //www.vitavera.se/mobile/product.html/cellsyre-holistic-60-ml?category_id=141

  Och sist med inte minst, virvlat vatten(!): //www.bowkonsult.fi/virvlat_vatten.htm

  Men ett måste man erkänna – om problemet en människa upplever är av sådan karaktär att placeboeffekten är viktig (t ex har även vetenskapliga studier visat att medicin mot depression i ca 90% av fallen kan förklaras med placeboeffekt där sockerpiller fungerar lika bra, källa Passer M. W. et al, Psychology – the Science of Mind and Behavior, the McGraw-Hill Companies Inc, New York, 2008) så ger ovanstående produkter bra mycket mindre bieffekter än konventionell medicin. I jämförelse har ju de flesta mediciner mot depressioner bieffekten ökad självmordsrisk – grym ironi där.

  Så jag anser inte man ska vara för kategorisk. Människans hjärna är en intressant faktor i sammanhanget och bör tas i beaktande i helhetsbedömningen. För frågan är ju: är det en bluff om det fungerar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap