Landstinget och särintresset

I Stockholms läns landsting styr som bekant Alliansen men även oppositionen har arvoderade landstingsråd. Och en av dessa heltidsarvoderade oppositionslandstingsrådstjänsterna har miljöpartisten Susanne Nordling. 

I den rollen är hon med och fattar viktiga beslut om sjukvården i hela länet. Det är mycket pengar, 53 miljarder är budgeten till sjukvården och 9 miljarder för lokaltrafiken som också sköts av landstinget.

Nordling brinner extra mycket för kroniskt sjuka. 
 

Men samtidigt som hon är heltidsarvoderad politiker med ett arvode på 97 000 kronor per månad har Susanne Nordling aktiva egna företag – inom vårdbranschen. Nordling är nämligen så kallad naturläkare, vilket är ett annat ord för homeopat. Ingen riktig läkare alltså. Men hon sysslar med vård. 
 

Alternativ medicin är något Miljöpartister vurmat för länge, framför allt att Vidarkliniken, som har statligt stöd, ska få ökade befogenheter etc. Nordling har själv tagit upp just Vidarkliniken på ett av SLL:s möten. 
 

Det är just det här. När man har en högt uppsatt politiker inom vård som själv har ett mycket stort intresse att en del av vården gynnas på olika sätt och dessutom äger två företag inom branschen, hur kan man vara säker på vilka intressen hon företräder? Stockholmarnas eller sina egna? Apropå debatten som vänstern håller liv i nu, om karenser för politiker på väg ut ur politiken. 

Vad gör vi med politiker som idag jobbar med ett område de har intressen i, där de redan är stake-holders?

Redan 2005, långt innan hon blev oppositionslandstingsråd, var hon inblandad i att just alternativmedicin utreddes för SLL: 
 

Miljöpartiet i Skåne har till exempel detta som politiskt förslag – att alla i vården ska utbildas inom alternativmedicin. Kommer Nordling driva på för sådant även här kan man till exempel undra. 

Vad är då alternativ medicin? På sajten som heter just det kan man hitta en massa roliga behandlingar. Till exempel Bachs blomstermedicin: 

Det är det särskilda vibrationsmönstren i blommor man alltså vill åt. 

Eller denna tyska (vad annars?) metod: Baunscheidt-metoden som går ut på att en homeopat, helst tysk (allra helst en tysk med mustasch), slår dig med en hammare bestående av nålar. 
 

När man bankat färdigt kan man gå vidare med ”integrative primal terapi” som helt enkelt går ut på att du försöker födas på nytt genom dramatisk musik, gruppterapi och så lite sovande (drömmande).
 

Man kan också köra bönerådgivning.  Det går helt enkelt ut på att…..be kort och gott. 
 

Radiestesi är ett krångligt namn och innebär att man tar blod, hår etc, lägger det på ett papper med ett diagram och sedan håller en slagruta ovanför (pinne med klyka ungefär) och ser vad som händer. 

En massa problem kan också lösas genom att man helt enkelt skickar ut fler joner i luften, helst negativa joner (som om det inte finns för mycket negativitet i världen redan). Det gör man med en jonisator, som någon byggde 1930. Detta här kan bota lite allt möjligt, bland annat tumörer och högt blodtryck. 
 

Andra saker man kan hitta på homeopatiska sajter är läkemedel. Till exempel öronljus, man stoppar dem i öronen och tänder helt enkelt på. Vem inte ha ljus i öronen för 95 kronor?
 

Andra läkemedel verka bestå av en obehadlig ingrediens och sedan en massa socker. Notera att de alltså är registrerade hos Läkemedelsverket. 

En medicin är kaffe och socker. Varför man nu ska äta de som piller och inte istället dricka en kopp kaffe med socker är högst oklart. 

Det är sådant här Nordling sysslar med som naturläkare och i sitt företag. Och hon har alltså länge drivit på för att öka alternativmedicinens roll i sjukvården, senast för ett år sedan bara. 

Långt innan det och under lång tid var hon lobbyist för just alternativmedicinen
 

Trots att det gång på gång finns forskningsevidens på att det inte fungerar, senast en studie från Australien. Det har en placeboeffekt, inget annat. 
 

Är det rimligt att en av våra högsta politiker, som kostar nästan 100 000 kronor per månad där budgeten är 63 miljarder inte bara var utan är lobbyist och dessutom har stora egenintressen inom den sektor hon ansvarar för?

Skulle vi tillåta att ett borgarråd i Stockholm samtidigt äga några friskolor eller fria förskolor och kommer direkt från Friskolornas Riksförbund? Absolut inte. 

Jag tycker de som skriker på karantän borde rikta sina blickar hit istället för att försöka göra halmgubbar varje gång en borgerlig politiker får ett jobb.

Det är när du HAR en politisk position du kan gynna särintressen. 

Som Susanne Nordling nu har chansen att göra, med lön från dig och mig. I tre år till. 

Tack Miljöpartiet. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!