Så surfar Fairtrade systemet

Fairtrade är alltså gamla Rättvisemärkt, en märkning för produkter som ägs av LO och Svenska Kyrkan gemensamt men som i allra högsta grad är en aktiv del av arbetarrörelsens opinionsbildning. Från början var det bara en lokal märkning här i Sverige som LO ägde, sedan kopplade man det till Fairtrade och bytte namn men det är alltså samma sak fortfarande. Annan kostym bara.

Detta skrev jag om i ett inlägg för knappt ett år sedan. 

Men frågan om Fairtrade har akutaliserats i och med den nya regeringen. Per Bolund, som tydligen också är Konsumentminister (!) berättade i en intervju att Sverige ska bli en Fairtrade Nation. I höst ska han bjuda in civilsamhället och näringslivet – vilka som åsyftas här är dock mycket oklart – för att diskutera möjligheten.

Här ser ni beviset för att vi har en Konsumentminister.

Att Miljöpartiet länge velat detta är ingen nyhet. Att socialdemokraterna vill detta kommer inte heller som någon nyhet, givet vad jag vet om Fairtrade. För i förlängningen gynnar detta sossarna, och LO.

Jag ska strax förklara varför.

Men först ska vi reda ut vad Fairtrade-nation i praktiken innebär. Inget land har hittills blivit det men Skottland och Wales har hittills uppnått detta mål. De är som bekant delar av Storbrittanien men med visst självstyre.

Först och främst ska all statlig verksamhet, det vill säga inte bara riksdag och regering utan dessutom alla statliga myndigheter och företag använda sig av rättvisemärkta produkter. Men de förbinder sig också att ”erkänna rättvis handels roll i utvecklingspolitiken”. Staten ska opinionsbilda för Fairtrade. Mycket smart av Fairtrade att kräva detta.

Redan den 3 oktober 2014 förutspådde debattören Diana Van i Svensk Tidskrift att detta skulle komma, och i samma artikel konstaterar hon att nästa krav för att bli Fairtrade nation är att alla kommuner blir så kallade ”Fairtrade cities”. Alla kommmuner i hela Sverige alltså. Då måste kommunen själv välja Fairtrade-märkt men också se till att det lokala näringslivet erbjuder en viss andel rättvisemärkt.

Några kommuner av de 70 som hittills certifierat sig, och alltså betalat massa pengar direkt eller indirekt till Fairtrade AB är Norrköping, Västerås,  Sundbyberg och Karlstad.

Slutar det där? Nej, 75 % av befokningen ska välja dessa produkter varje år.

Hur minister Bolund tänkt sig detta är oklart. Det framgår kanske på mötet han tänkt att ha. Jag ser verkligen fram emot att få telefonsamtalet från Miljöpartiet eller telemarketingsäljaren på uppdrag från regeringen att jag från och med nu måste köpa rättvisemärkt vare sig jag vill eller inte.

Som alla kan se kommer det här kosta pengar. Mycket pengar. Skribenten Maria Eriksson, som i somras skrev för Svenska Dagbladet, konstaterade att bara kaffet kommer kosta skattebetalarna 20 miljoner kronor extra per år. Då har vi inte ens börjat med bananerna.

Många hundratals miljoner kommer alltså slängas iväg på denna märkning, i en tid då landet skriker efter bostäder, har problem med skolan och så vidare. Rimligt. 

Och de mesta pengarna kommer inte bönderna till del, de går till Fairtrade själva för kostnaden för licensen betalar givetvis konsumenterna samt till återförsäljarna, enligt forskaren vid Göteborgs Universitet Dick Durevall. Mycket smart.

Dessutom kräver Fairtrade att varje kommun ska ha en styrgrupp om de vill certificeras. Ytterligare skattepengar som bränns iväg alltså.  Här kan ni läsa handboken för dessa styrgrupper.

Men försäljningen ökar. Mycket. Bara under 2014 ökade den totala försäljningen av Fairtradeprodukter med 37 %. Faktum är att försäljningen ökat varje år sedan 2010 med minst 17 % per år.

Diagrammet kommer från www.expertvalet.se

Ska Sverige bli Fairtrade-nation kommer försäljningen explodera så jag förstår varför de nu gnuggar händerna av förtjusning. På framför allt på Fairtrade, där socialdemokraten Magadelena Streijffert är generalsekreterare. De har enligt hemsidan hela 20 anställda, men de är inte så vidare tydliga med att vissa jobbar i bolaget Fair Trade Sverige AB och andra i föreningen Fair Trade. Men även på LO. Ännu ett av regeringen sanktionerat förslag som syftar till att ge LO mer makt. Och pengar.

För detta är en mycket finurlig konstruktion. 

LO äger alltså Fairtrade Sverige AB tillsammans med Svenska kyrkan. Företaget säljer märkningen av produkter och VD är Morgan Zerne. Streijffert leder föreningens verksamhet. Och föreningen, den jobbar uteslutande med opinionsbildning. För att företaget Fairtrade ska kunna tjäna mer pengar. Men också för att bilda opinion för facket LO de ägs av.

”Schyssta villkor” är de villkor som LO definierar som schyssta. Fairtrades affärsidé är alltså att bilda opinion för det som LO gillar, via märkning på produkter.

Det här är Fairtrades medlemsorganisationer. Ser ni något mönster? En massa fackförbund.
Och givetvis kompisarna ABF, Coop, LO etc.

Det står också uttryckligen i Fairtrade Sveriges årsredovisning för 2014 att föreningens syfte är att öka utbud och efterfrågan på Fairtrademärkta produkter i Sverige. De betalar därför mediainvesteringar (med licenspengarna) och betalar ”vissa tjänster”.

Så här funkar det alltså:

LO och SAP (socialdemokratiska arbetarpartiet) är olika grenar på trädet Arbetarrörelsen. SAP bildades ur LO. LO äger Fairtrade, för att bilda opinion för deras uppfattning om villkor på arbetsmarkanden. För att få mest ut av skattebetalarna har de valt att separera licensförsäljningen från opinionsbildningen, för har man en ideell förening istället kan man få skattebetalarnas pengar.

Föreningen Fairtrade omsätter 6 miljoner per år, varav 5 miljoner kommer från skatt.

Pengarna använder sedan föreningen för att:

1) få fler konsumenter att köpa Fairtrade-produkter. Ju högre efterfrågan desto fler som vill köpa licens. Ju fler som köper licens, desto mer intäkter till FÖRETAGET Fairtrade AB.
2) Öka antalet licensierade produkter.
3) Bilda arbetsmarknads-opinion ur ett fackligt perspekt, vilket är uppdraget från ägaren.

Ju bättre föreningen lyckas, där bränselt är mina och dina pengar, desto mer pengar tjänar företaget. Och så går det runt runt på det här sättet. Varje år söker föreningen nya sätt att kräma ur skattebetalarna pengar för att kunna fortsätta bilda opinion för LO och för sitt eget företags resultat räkning. Under en snygg flagga av godhet.

Otroligt smart. 

Facket använder alltså marknadamekanismerna ”utbud och efterfrågan” på ett mycket proffsigt sätt för att tjäna pengar. Och har via uppdelningen i en förening – där det jobbar en hel del människor från olika delar av arbetarrörelsen som LO, fackförbunden, ABF etc – och ett bolag kan de maximera intäkterna från skattebetalarna.

Bilden är hämtad från deras verksamhetsberättelse för 2013.

Bidragen kommer från olika ställen olika år. 2012 fick de till exempel 400 00 kronor från min favoritmyndighet MUCF (fd Ungdomsstyrelsen).

Varför inte licenspengarna kan gå till deras opinionsbildning är ju tydligt – de vill inte. De vill hellre lägga dessa pengarna på hög. Varför betala för något du kan få gratis liksom, det fattar jag.

Men det är givetvis helt orimligt.

Fairtrade ska inte få en enda spänn av dina och mina pengar så länge bolaget drar in pengar.

Förresten inte alls, LO kan betala sin egen opinionsbildning med egna pengar. Som ni såg i förra blogginlägget har de en hel del deg.

Företaget Fairtrade Sverige AB omsatte 2014 över 22 miljoner kronor. Resultatet blev 3,1 miljoner kronor, det vill säga halva föreningens omsättning.

Vad gjorde då Fairtrade AB med dessa pengar nu när de inte köpte opinionsbildning av föreningen utan lät andra betala det?

De sparade de pengarna. Faktum är att företaget Fairtrade har samlade tillgångar på över 30 miljoner kronor.

Och som man säger: the only way is up.

För nu har de alltså av sina ägares allra bästa vänner, socialdemokraterna, men levererat av Miljöpartiet fått en sådan här:

Om regeringen ska tvinga alla kommuner att blir Fairtrade cities kommer omsättningen i LO-företaget Fairtrade AB slå genom taket.

Och värdet av den opinionsbildning nu LO får helt gratis av S och MP för sina ”schyssta villkor” (även kallat ”inte skitvillkor” och ”inte skitliv”) går inte ens att värdera i pengar.

LO har nämligen inte monopol på definition vad ett bra villkor är på arbetsmarknaden. Även om de vill ha det. 

Vill du verkligen bidra till en bättre värld och inte bara sponsra LO:s kassa ska du hålla dig helt borta från allt vad Fairtrade heter och istället kämpa för frihandel. Det finns en märkning för det: Freetrade.

Garanterat LO-fritt. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!