Det här är Göteborg


Man får de politiker man förtjänar. Vart fjärde år får man nämligen välja dem. 

Varför Göteborg VARJE val väljer samma gäng är obegripligt men man får som sagt vad man förtjänar. 

En stad som döper en bassäng till Pöl Harbour förtjänar i och för sig allt den kan få men det är ett annat inlägg. 

Nu har den röd-grön-rosa röran i Göteborg gjort sin budget. 

Eftersom det är S, V, MP och FI som gjort budgeten inleds den med vissa av den postmoderna vänstern favoritfrågor. Bland annat jämställdhet. Göteborg ska börja tillämpa könsuppdelad statistik och kartläggningar för att “strukturer måste synliggöras och mannens roll problematiseras”. Göteborgsk jämställdhet handlar alltså inte om jämställdhet mellan könen man och kvinna utan hur männen kan problematiseras. Ursäkta, mannens roll ska det vara. 
 

Den här inställningen finns det lite olika kommunala tillämpningar på. Till exempel ska ett högre löneindex gå till “icke mansdominerade verksamheter”. Brandkåren och andra mansdominerade verksamheter kan alltså se sig blåsta 2015/2016.

Även de kvinnor som jobbar i mansdominerade verksamheter har alltså dragit nitlotten här. 
 

Staden tänker också försöka kvotera in män på sommarjobb på kvinnodominerade yrken och kvinnor i mansdominerade. Snopp och snippa har alltså företräde som kompetensbedömning än CV. 

En annan konsekvens på detta är att skolorna nu måste erbjuda kurser i feministiskt självförsvar. 

Vad feministiskt självförsvar kan man till exempel lästa på Ung Vänsters hemsida
 

Självförsvar med fokus på det sexualiserade våldet. Det är givetvis inte dåligt att man fokuserar på det men varför inte fokusera på självförsvar generellt? För den absoluta majoriteten av misshandelsoffer är män enligt statistiken
 

En annan sak Göteborg nu kommer göra att utreda om så kallade “papperslösa” ska ha rätt till socialbidrag.

Papperslösa är ett annat ord för illegal invandrare – en person som fått sin asylrätt prövad två gånger och nekats för att personen inte kvalificerar sig för att få asyl enligt de regler riksdagen satt upp. Det kan exempelvis vara en person från land vi inte beviljar asyl ifrån, exempelvis Balkan-länderna. Eller en person som påstått vara från ett land med asylrätt bevisats inte vara därifrån med hjälp av tolkar etc från Migrationsverket, en person som är internationellt efterlyst etc. Eller en helt vanligt person som av något annat skäl nekats asyl.

Det parti som styr Göteborg styr även landet just nu. Om asylrätten är fel borde socialdemokraterna se till att asylreglerna ändras, inte ge de som fått avslag olika typer av bidrag. Det urholkar rättssäkerheten för systemet. 

Göteborgs stad gillar inte friskolor, det har varit mer än tydligt länge. I budgeten är den enda positiva meningen om friskolor den första nedan, att det fria skolvalet varit “positivt för många individer”. Resten av såväl stycke som budget handlar om hur dålig friskolor är: överetablering, kostnader, ökad skolsegregation etc.

De tänker utnyttja de kommunala veto de fått av den socialdemokratiska/miljöpartistiska regeringen och skriver nu uttryckligen att inga skolor som har aktieutdelning kommer få etablera sig. Det ironiska är att de största koncernerna, exempelvis Kunskapsskolan och AcadeMedia aldrig har någon utdelning. Gissningvis kommer det här inte spela någon roll i praktiken. 
 

Det ska bli intressant att se om majoriteten tänker applicera den här regeln på Lernia, det aktiebolag som säljer bland annat Komvux och SFI åt Göteborgs kommun och som hade en aktieutdelning på 235 miljoner 2014. Företaget ägs av staten men är alltså ett aktiebolag precis som alla privata bolag och som jag skrev ett helt inlägg om nyligen
 

Det finns tydligen något som heter “miljömåltider” redan i Göteborg. De och skolköken betraktas som “viktiga pedagogiska resurser som ska involveras i undervisningen”. 

Det är ganska mycket fokus på mat generellt i budgeten. Elever ska till exempel få frukost i skolan. 

Samtidigt har Göteborg några av landets absolut sämsta skolor (samtliga är kommunala) och ligger på fantastiska plats 234 av 290 i Lärarförbundets årliga ranking “Sveriges bästa skolkommun”. Men ni vet, man kan inte bromsa sig upp för en uppförsbacke. Och för att orka cykla behöver man mat, tänker jag att kommunen tänker. 
 

Inte vilken mat som helst utan ekologisk mat. Helst vegetarisk och miljöeffektiv. Om man ska tolka stadens beskrivning av miljömåltiderna får heller inget av maten slängas, vilket får mig att tänka på 80-talet och inte 2015. Någon mer 70-talist som kommer ihåg hur mattanterna stod och bevakade soppåsen när man skulle gå och tvingade en att gå tillbaka om man skulle slänga för mycket?
 

Men smakar det så kostar det så 8,3 miljoner extra lägger staden på sin ekologiska profil. Och det är ju okej, om man som sagt inte samtidigt har landets sämsta skolor. Lite grann kan man tycka att ekologisk mat är en lyx när man har mängder med elever som inte klarar behörigheten till gymnasiet ens. 

Men det är klart, det är världsliga problem när man istället kan lägga pengar och energi på att få LO-certifieringen Fair Trade-stad. Denna märkning är inte gratis. Dels kostar den en hel del pengar till Fair Trade, dels kostar det extra att köpa in deras egna produkter. Vill du läsa mer om Fair Trades verksamhet, där de lägger intäkterna för försäljning av licenser i ett aktiebolag och söker bidrag från föreningen (mycket fiffigt), ska du läsa mitt gamla inlägg här. 
 

Kvotering av olika former verkar vara stadens melodi, och inte bara av kön. Utan de vill även kvotera in människor på chefsnivå födda utanför Norden.
 

De tänker också “uppmuntra” alla stadens anställda (i skolor, förvaltning, förskolor, äldrevård etc – kommuner är stora arbetsgivare) att dela på föräldrapenningen. Exakt hur denna uppmuntran kommer se är oklart. Antingen “det vore synd om något händer med din tjänst när du är ledig” eller lite mer positiva “du får mer i lön om du och din partner delar”. Eller så är uppmuntran helt enkelt skrivelsen i budgeten (se nedan) som man utgår från att alla anställda delar. 
 

Apropå barn så verkar Göteborg göra som majoriteten i Stockholm stad (med samma färgpalett) – bygga ut nattöppna förskolor utan att först kolla efterfrågan. För i budgeten står inget om behov, bara att alla stadsdelar avkrävs att erbjuda nattis. Det är alltså bara för stadsdelarna att verkställa alldeles oavsett om det finns någon som efterfrågar. 
 

Göteborg är som bekant en kustnära stad med många öar. Men någon dispens från strandskyddet kommer inte ges. Alls. Alldeles oavsett vart någonstans i kommunen frågan kommer. Verkar rimligt. Att ha en förutfattad mening menar jag om något så varierande som mark och natur. Är det nära stranden är det nej alldeles oavsett hur det ser ut. Rimligt. Varför vara flexibel och anpassa sig efter varje omständighet när man kan vara oflexibel?
 

Då kan man tro att rikets andra största stad, som nu ägnat många sidor i sin budget åt viktigheter som feministiskt självförsvar, kvotering, papperslösa etc har en uppsjö med näringspolitiska förslag? Några sidor senare kokar de konkreta politiska förslagen ner till……gratis wi-fi. 
 

Något som däremot avhandlas mycket i budgeten är upphandling. Här är fokuset att kräva social hänsyn och “normkritisk kompetens”.  Och inte minst, kräva kollektivavtal av alla. 
 

Göteborg kommer att införa det LO döpta direktivet “vita jobb“, som egentligen är röda jobb. För det ger LO otroligt mycket mer makt än de har idag. Modellen innebär inte bara att en kommun kräver kollektivavtal av alla företag som deltar i en upphandling, de har rätt att ställa krav på exakt VILKET avtal som gäller för just denna upphandling. Och det innebär också att LO får myndighetsstatus – ja ni läste rätt. För LO kommer utses av kommunen att kontrollera kollektivavtal, vilka som är anställda på varje företag inklusive adresser, personnummer, telefonnummer och ha rätt att värva medlemmar på den informationen. LO kommer vidare ha rätt att se en massa konfidentiell information av deltagande företag. 
 

När vi nu konstaterat vilket fokus budgeten har är det också samtidigt tydligt vad som inte finns där. Inte med en enda rad fokuserar Göteborgs stad exempelvis på att just Göteborg har fler IS-krigare som rest till Syrien än vad som rest från hela USA. 

Inte en mening och absolut inget eget avsnitt. Noll. Det är skandalöst tycker jag. Men så struntar också staden helt i det här gigantiska problemet. De har några som jobbar med frågan tydligen men staden har inte ens orkat avsätta ett nummer oroliga föräldrar kan ringa. 

“Så långt har vi inte kommit ännu”, säger mannen i landet som är ett av världens mobiltätaste och som byggt delar av folkhemmet på just telefontillverkning. 
 

Enligt Säpo är Göteborg alltså överrepresenterade i statistiken och ett 100-tal IS-krigar kan alltså också ha återvänt hem, en hel del till just Göteborg. 
 

Det finns ingen skriftlig strategi. 

Nej, och ingenting i budgeten alltså. Det som inte syns finns inte….
 

En annan sak som inte finns i budgeten är åtgärder mot kriminaliteten i Göteborg, som drabbats hårt av gängbråk, skjutningar och har ett antal no-go-zoner till räddningstjänst och ambulans helt enkelt inte åker in i utan poliseskort. 

Tolv döda på två år. Inte en rad i budgeten. Däremot finns det på flera ställen vikten av att transpersoner inte diskrimineras. 
 

Först hade Göteborg problem med MC-gäng, nu är det etniskt grupperade gäng där Mellanöstern dominerar (från att ha tidigare varit dominerad av personer från Balkan). 

För några år sedan briserade en av stadens värsta skandaler – mutskandalen. Det var just inom kommunen och de kommunala bolagen samt tjänstemännen korruptionen fanns. Trots att det bara var några år sedan finns inte en enda rad i budgeten om hur man jobbat mot korruption i staden, som numera bär öknamnet “Muteborg”. 

Jag vet inte vad ni tycker. Men jag tycker den här budgeten lämnar rätt mycket att önska. 

Min egen stads lär väl inte vara så mycket bättre med tanke på att de som ansvarar har exakt samma partifärger som Göteborgs dock. Nu har jag precis fått höra att de anställt 4 personer att förbereda Bromma flygplats för boende, trots att vi har en statlig utredning som ska utreda om det är möjligt. 

Otroligt demokratiskt. 

Till er Göteborgare som liksom jag misströstar – nu är det bara tre år kvar till nästa val. 

21 kommentarer till Det här är Göteborg

 1. Bra Rebecca, på dom bara!
  Vad som framkommer så lär nästa Pisa-resultat sannolikt att bli sämre än den förra.
  Vad gäller vänsterflums “Bromma Parkstad” förlagd på nuvarande Bromma flygplats så är detta bara att glömma. Det finns helt enkelt inga pengar då Karolinska Institutet kostade åtskilligt mer än bugeterat (politisk glädjekalkyl i vanlig ordning). Samtidigt så tuggar Förbifarten vidare, vilken kostar mycket på. Men allvarligast är nog att Sthlm kommun har en upparbetad pensionsskuld till de kommunanställda om ca 20 miljarder kr.
  Slutatsen är att Bromma flygplats blir kvar, dessutom så genererar denna vinst till statskassan via statliga Svedavia, vilka driver flygplatsen.

 2. Bra grävt igen Rebecca. Vi som bor i Göteborg är snart helt uppgivna. Röd-Grön-Rosa lallar på och lägger pengar på tester med 6-timmarsdagar, Gobi-Gas experiment för miljarder (via Göteborg Energi), vindkraftsparker (Gbg Energi igen) och västlänkstunnlar i leran med Haga stationer for helt enorma belopp utan att ge den minsta nytta för invånarna i Göteborg. Skolan har inte resurser. Socialarbetare går på knäna. Förskolan med extremt stora barngrupper likaså. De äldre får industriprocessad mat i plastlådor. Vägar underhålls knappt (men man mjölkar gärna bilister via trängselskatt). Skjutningar varje vecka från olika kriminella förortsgäng. Men så fort någon sticker upp huvet och protesterar och föreslår lösningar eller åtgärder så kallas de rasister eller äldre farbröder som “konspirerar” som i västlänksfallet. Parallellt så agerar politikerna helt korrupt och ger sina egna närstående “rörelse-organisationer” fördelar i den röd-gröna klanen via styrelseuppdrag, köp av publiceringar i egen media osv. Alliansen och speciellt Jonas Ransgård har ju också misslyckats totalt och har inte lyckats formulera någon politisk åtgärdsplan trots alla dessa brister.
  In den lokala veckotidningen så frågar sig chefredaktören varför så få medborgare deltar i stadsdelnämndernas förmöten. Jo svaret är ju att det spelar ingen roll. SDN-politikerna är inte direktvalda och kan inte röstas bort. Man behöver aldrig ta ansvar för sina handlingar i ett val utan är bara en expeditionsministär för politikerna i KF. För de valda KF-medlemmarna är det lätt att skylla på SDN-medlemmarna när det krisar och lika lätt att ta åt sig äran när något positivt har hänt. Alltså den ideala styreleseformen för politiker som vill sitta vid maktens bord i ytterligare 20 år.

 3. Jag som bor i Göteborg skäms och gråter inombords på en och samma gång. Stort tack återigen för en träffande artikel!

 4. Jag får ångest när jag läser sånt här. Fast de har glömt en sak i den där budgeten och det är anmärkningsvärt. IS-krigarna borde ju också få socialbidrag och dessutom veteranstöd. Hur kunde de missa det???

 5. @Rebecca: Du glömde att nämna stalinstatyn Västlänken, en tunnel där politikerna dragit in en massa bara för att “hålla budget”, såsom en räddningstunnel (folk skall rädda sig i hissar, handikappade göre sig ej besvär), där man spenderar hundratals miljoner för att övertyga göteborgarna och stockholmarna(!) om VL förträfflighet, etc.

  @Roos
  Ditt inlägg måste nog räknas till en av de mest ointelligenta denna vecka. Men eloge till dig, du har lärt dig stava, Trägubben (hans nick på andra debattsidor)……

 6. Mycket kan sägas om det du präntat ner. Och det kommer det säkert att göras. Min åsikt är att det är mycket välskrivet, skrämmande och man hoppas att folk får upp ögonen tills nästa val.
  Bravo!

 7. Tyvärr inget nytt under solen för oss som följer med politiken i Gbg. Jag har två gånger i KF frågat om de verkligen menar att alla européer ska ha rätt till socialbidrag i gbg – och svaret har blivit ja. lägg där till att staden egentligen gör ett minusresultat ( kvitta förlusten mot en reavinst) samtidigt som vi har över en miljard i försörjningsstöd.

  Mp pratar om att vi ska bli fler och fler, men stoppar varje tillstymmelse till nybyggen och expansion. Sist var det en vattensalamander som var i vägen..,

 8. Jag säger inte att du har fel, även jag ser (o)roat på den Röd-gröna budgeten i min hemkommun.

  Vad jag kan konstatera är dock följande; Om inte Allianspartierna gått till val på att de tillsammans skulle ta över Göteborg hade ledningen kunnat ha en bättre sammansättning för göteborgarna. Det fungerar i många andra kommuner.

  Vad som gäller på riksplan är inte alltid vad som gäller på det kommunala planet. Det verkar också vara en del av målsättningen med tanke på hur vallagen är skriven då det till Riksdagen krävs att den valberättigade är svensk medborgare, något som inte behövs när det gäller kommunalvalet.

  Oppositionen i Göteborg har således en del viktiga principbeslut att ta inför nästa kommunalval om de vill se en förändrad kommunstyrelse.

 9. Om Göteborg nu säger nej till alla strandskyddsdispenser för att det är så viktigt att bevara stränderna, varför har man då överklagat länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd???

 10. @Roos
  Så det är en hatblogg om man visar vilka galenskaper som Göteborgs stad vill införa i radikalfeminismens och socialismens namn ?
  Att avslöja dessa idiotier är att vilja avskaffa demokratin ? Snacka om att devalvera ords betydelse och att vilja tysta socialismens och radikalfeminismens kritiker i sann socialistisk anda.
  @Rebecca
  Bra gräv av dig igen !
  Jag tycker uppriktigt synd om alla de i Göteborg som måste leva med konsekvenserna av vad ett antal missledda människor har röstat på.

 11. Pöl Harbour. Vilket tragiskt namn på ett bad med no-no respekt för alla offer som dog i den attacken. Men ockidocki Göteborg. Ni kan nog hitta fler krigstitlar på era begivenheter. Varför inte döpa om spårvagnslinjerna till Belsen-Rälsen? Smakligt eller hur?

 12. Roos, du verkar inte riktigt frisk; eller är du bara okunnig?
  Rebecca:jag får säga att dina granskningar är utomordentligt intressanta som kvällslektyr, uppskattar ditt arbete du lägger ner!

 13. Detta påminner mig lite som att läsa en Mad magazine artikel, den ena tokigheten värre än den andra. Men som man bäddar får man ligga, tur att man inte bor i Göteborg längre.

 14. Är det inte Göteborg som fått för sig att havet kommer lägga staden under vatten? Varför inte bara lägga ner stan för gott? Men vänta, kan det vara så att Göteborg har större landhöjning än havsnivåhöjning? Nä men se vad internet kan göra, man kan få fram havsnivåsänkningen vid Smögen… Oj då, inte spår av accelererande havsnivåhöjning: //tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.htm?stnid=050-011

  Göteborg kommer kanske bestå några år till.

 15. Skribenten visar återigen att detta är en hatblogg på den extrema högerkanten. Inlägg som dessa normaliserar SD och ger luft åt de mörka krafter som vill ställa folk mot folk samt avskaffa demokratin. Det var precis det här HITLER gjorde.

 16. Det här är ett svar på en kommentar, som ett exempel på att Mats har fel om politik, väder, vind, lottoraden…ja, vad som helst. Helt fel har han.

 17. Detta är en kommentar. Jag har lagt till denna text, men ingen bild, som exempel på vad du kan få för svar. Nu vill vi ha ett riktigt bra blogginlägg! … ja, vad som helst. Okej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap