Det här är Göteborg

Man får de politiker man förtjänar. Vart fjärde år får man nämligen välja dem. 

Varför Göteborg VARJE val väljer samma gäng är obegripligt men man får som sagt vad man förtjänar. 

En stad som döper en bassäng till Pöl Harbour förtjänar i och för sig allt den kan få men det är ett annat inlägg. 

Nu har den röd-grön-rosa röran i Göteborg gjort sin budget. 

Eftersom det är S, V, MP och FI som gjort budgeten inleds den med vissa av den postmoderna vänstern favoritfrågor. Bland annat jämställdhet. Göteborg ska börja tillämpa könsuppdelad statistik och kartläggningar för att ”strukturer måste synliggöras och mannens roll problematiseras”. Göteborgsk jämställdhet handlar alltså inte om jämställdhet mellan könen man och kvinna utan hur männen kan problematiseras. Ursäkta, mannens roll ska det vara. 
 

Den här inställningen finns det lite olika kommunala tillämpningar på. Till exempel ska ett högre löneindex gå till ”icke mansdominerade verksamheter”. Brandkåren och andra mansdominerade verksamheter kan alltså se sig blåsta 2015/2016.

Även de kvinnor som jobbar i mansdominerade verksamheter har alltså dragit nitlotten här. 
 

Staden tänker också försöka kvotera in män på sommarjobb på kvinnodominerade yrken och kvinnor i mansdominerade. Snopp och snippa har alltså företräde som kompetensbedömning än CV. 

En annan konsekvens på detta är att skolorna nu måste erbjuda kurser i feministiskt självförsvar. 

Vad feministiskt självförsvar kan man till exempel lästa på Ung Vänsters hemsida
 

Självförsvar med fokus på det sexualiserade våldet. Det är givetvis inte dåligt att man fokuserar på det men varför inte fokusera på självförsvar generellt? För den absoluta majoriteten av misshandelsoffer är män enligt statistiken
 

En annan sak Göteborg nu kommer göra att utreda om så kallade ”papperslösa” ska ha rätt till socialbidrag.

Papperslösa är ett annat ord för illegal invandrare – en person som fått sin asylrätt prövad två gånger och nekats för att personen inte kvalificerar sig för att få asyl enligt de regler riksdagen satt upp. Det kan exempelvis vara en person från land vi inte beviljar asyl ifrån, exempelvis Balkan-länderna. Eller en person som påstått vara från ett land med asylrätt bevisats inte vara därifrån med hjälp av tolkar etc från Migrationsverket, en person som är internationellt efterlyst etc. Eller en helt vanligt person som av något annat skäl nekats asyl.

Det parti som styr Göteborg styr även landet just nu. Om asylrätten är fel borde socialdemokraterna se till att asylreglerna ändras, inte ge de som fått avslag olika typer av bidrag. Det urholkar rättssäkerheten för systemet. 

Göteborgs stad gillar inte friskolor, det har varit mer än tydligt länge. I budgeten är den enda positiva meningen om friskolor den första nedan, att det fria skolvalet varit ”positivt för många individer”. Resten av såväl stycke som budget handlar om hur dålig friskolor är: överetablering, kostnader, ökad skolsegregation etc.

De tänker utnyttja de kommunala veto de fått av den socialdemokratiska/miljöpartistiska regeringen och skriver nu uttryckligen att inga skolor som har aktieutdelning kommer få etablera sig. Det ironiska är att de största koncernerna, exempelvis Kunskapsskolan och AcadeMedia aldrig har någon utdelning. Gissningvis kommer det här inte spela någon roll i praktiken. 
 

Det ska bli intressant att se om majoriteten tänker applicera den här regeln på Lernia, det aktiebolag som säljer bland annat Komvux och SFI åt Göteborgs kommun och som hade en aktieutdelning på 235 miljoner 2014. Företaget ägs av staten men är alltså ett aktiebolag precis som alla privata bolag och som jag skrev ett helt inlägg om nyligen
 

Det finns tydligen något som heter ”miljömåltider” redan i Göteborg. De och skolköken betraktas som ”viktiga pedagogiska resurser som ska involveras i undervisningen”. 

Det är ganska mycket fokus på mat generellt i budgeten. Elever ska till exempel få frukost i skolan. 

Samtidigt har Göteborg några av landets absolut sämsta skolor (samtliga är kommunala) och ligger på fantastiska plats 234 av 290 i Lärarförbundets årliga ranking ”Sveriges bästa skolkommun”. Men ni vet, man kan inte bromsa sig upp för en uppförsbacke. Och för att orka cykla behöver man mat, tänker jag att kommunen tänker. 
 

Inte vilken mat som helst utan ekologisk mat. Helst vegetarisk och miljöeffektiv. Om man ska tolka stadens beskrivning av miljömåltiderna får heller inget av maten slängas, vilket får mig att tänka på 80-talet och inte 2015. Någon mer 70-talist som kommer ihåg hur mattanterna stod och bevakade soppåsen när man skulle gå och tvingade en att gå tillbaka om man skulle slänga för mycket?
 

Men smakar det så kostar det så 8,3 miljoner extra lägger staden på sin ekologiska profil. Och det är ju okej, om man som sagt inte samtidigt har landets sämsta skolor. Lite grann kan man tycka att ekologisk mat är en lyx när man har mängder med elever som inte klarar behörigheten till gymnasiet ens. 

Men det är klart, det är världsliga problem när man istället kan lägga pengar och energi på att få LO-certifieringen Fair Trade-stad. Denna märkning är inte gratis. Dels kostar den en hel del pengar till Fair Trade, dels kostar det extra att köpa in deras egna produkter. Vill du läsa mer om Fair Trades verksamhet, där de lägger intäkterna för försäljning av licenser i ett aktiebolag och söker bidrag från föreningen (mycket fiffigt), ska du läsa mitt gamla inlägg här. 
 

Kvotering av olika former verkar vara stadens melodi, och inte bara av kön. Utan de vill även kvotera in människor på chefsnivå födda utanför Norden.
 

De tänker också ”uppmuntra” alla stadens anställda (i skolor, förvaltning, förskolor, äldrevård etc – kommuner är stora arbetsgivare) att dela på föräldrapenningen. Exakt hur denna uppmuntran kommer se är oklart. Antingen ”det vore synd om något händer med din tjänst när du är ledig” eller lite mer positiva ”du får mer i lön om du och din partner delar”. Eller så är uppmuntran helt enkelt skrivelsen i budgeten (se nedan) som man utgår från att alla anställda delar. 
 

Apropå barn så verkar Göteborg göra som majoriteten i Stockholm stad (med samma färgpalett) – bygga ut nattöppna förskolor utan att först kolla efterfrågan. För i budgeten står inget om behov, bara att alla stadsdelar avkrävs att erbjuda nattis. Det är alltså bara för stadsdelarna att verkställa alldeles oavsett om det finns någon som efterfrågar. 
 

Göteborg är som bekant en kustnära stad med många öar. Men någon dispens från strandskyddet kommer inte ges. Alls. Alldeles oavsett vart någonstans i kommunen frågan kommer. Verkar rimligt. Att ha en förutfattad mening menar jag om något så varierande som mark och natur. Är det nära stranden är det nej alldeles oavsett hur det ser ut. Rimligt. Varför vara flexibel och anpassa sig efter varje omständighet när man kan vara oflexibel?
 

Då kan man tro att rikets andra största stad, som nu ägnat många sidor i sin budget åt viktigheter som feministiskt självförsvar, kvotering, papperslösa etc har en uppsjö med näringspolitiska förslag? Några sidor senare kokar de konkreta politiska förslagen ner till……gratis wi-fi. 
 

Något som däremot avhandlas mycket i budgeten är upphandling. Här är fokuset att kräva social hänsyn och ”normkritisk kompetens”.  Och inte minst, kräva kollektivavtal av alla. 
 

Göteborg kommer att införa det LO döpta direktivet ”vita jobb”, som egentligen är röda jobb. För det ger LO otroligt mycket mer makt än de har idag. Modellen innebär inte bara att en kommun kräver kollektivavtal av alla företag som deltar i en upphandling, de har rätt att ställa krav på exakt VILKET avtal som gäller för just denna upphandling. Och det innebär också att LO får myndighetsstatus – ja ni läste rätt. För LO kommer utses av kommunen att kontrollera kollektivavtal, vilka som är anställda på varje företag inklusive adresser, personnummer, telefonnummer och ha rätt att värva medlemmar på den informationen. LO kommer vidare ha rätt att se en massa konfidentiell information av deltagande företag. 
 

När vi nu konstaterat vilket fokus budgeten har är det också samtidigt tydligt vad som inte finns där. Inte med en enda rad fokuserar Göteborgs stad exempelvis på att just Göteborg har fler IS-krigare som rest till Syrien än vad som rest från hela USA. 

Inte en mening och absolut inget eget avsnitt. Noll. Det är skandalöst tycker jag. Men så struntar också staden helt i det här gigantiska problemet. De har några som jobbar med frågan tydligen men staden har inte ens orkat avsätta ett nummer oroliga föräldrar kan ringa. 

”Så långt har vi inte kommit ännu”, säger mannen i landet som är ett av världens mobiltätaste och som byggt delar av folkhemmet på just telefontillverkning. 
 

Enligt Säpo är Göteborg alltså överrepresenterade i statistiken och ett 100-tal IS-krigar kan alltså också ha återvänt hem, en hel del till just Göteborg. 
 

Det finns ingen skriftlig strategi. 

Nej, och ingenting i budgeten alltså. Det som inte syns finns inte….
 

En annan sak som inte finns i budgeten är åtgärder mot kriminaliteten i Göteborg, som drabbats hårt av gängbråk, skjutningar och har ett antal no-go-zoner till räddningstjänst och ambulans helt enkelt inte åker in i utan poliseskort. 

Tolv döda på två år. Inte en rad i budgeten. Däremot finns det på flera ställen vikten av att transpersoner inte diskrimineras. 
 

Först hade Göteborg problem med MC-gäng, nu är det etniskt grupperade gäng där Mellanöstern dominerar (från att ha tidigare varit dominerad av personer från Balkan). 

För några år sedan briserade en av stadens värsta skandaler – mutskandalen. Det var just inom kommunen och de kommunala bolagen samt tjänstemännen korruptionen fanns. Trots att det bara var några år sedan finns inte en enda rad i budgeten om hur man jobbat mot korruption i staden, som numera bär öknamnet ”Muteborg”. 

Jag vet inte vad ni tycker. Men jag tycker den här budgeten lämnar rätt mycket att önska. 

Min egen stads lär väl inte vara så mycket bättre med tanke på att de som ansvarar har exakt samma partifärger som Göteborgs dock. Nu har jag precis fått höra att de anställt 4 personer att förbereda Bromma flygplats för boende, trots att vi har en statlig utredning som ska utreda om det är möjligt. 

Otroligt demokratiskt. 

Till er Göteborgare som liksom jag misströstar – nu är det bara tre år kvar till nästa val. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!