Bidragsentreprenör etc

Texten uppdaterades med ny prenumerationssiffra och kostnad per prenumerant 18 aug kl. 21:02

Kan man vara entreprenör och socialist samtidigt?

Johan Ehrenberg brukar hävda det. Det har han de facto gjort sedan 80-talet faktiskt – kallat sig själv entreprenör. 

Många vet att tidningen ETC är hans. Få vet nog exakt hur många bolag ETC består av. 

Han har i dagsläget 18 olika aktiebolag

Men han har som sagt drivit företag sedan 80-talet och gjort ett flertal uppmärksammade konkurser, där han bland annat lämnat notan till skattebetalarna i form av statlig lönegaranti i vissa av konkurserna och låtit frilansare ta smällen. nbsp;
 

Ehrenbergs misslyckande företagande har uppmärksammats lite då och då, bland annat gjorde Resumé en granskning tidigt 2000-tal när Ehrenberg konkat ytterligare en gång. 
 

Trägen vinner. Eller vad man nu ska säga, för han har startat om tidningen ETC ett oräknerligt antal gånger nu. Vi blir liksom aldrig av med den, hur kasst Ehrenberg än driver bolagen. Så fort ett bolag gått i konkurs och notans skickats till skattebetalare och andra företagare startar han nya företag.

Personligen verkar Ehrenberg väldigt förtjust i titeln entreprenör, det i kombination med just att han är socialist är något han ofta koketterar med i såväl egna artiklar som intervjuer. 

Socialistiskt företagande är kul.
 

Nej, Johan Ehrenberg. Du är inte någon entreprenör.

Du skapar nämligen ingenting, du skapar inget värde. Du konsumerar skattepengar. Det är något annat. 

Du är bidragsentreprenör. 

Han har under åratal förfinat sättet att tillskansa sig dina och mina skattepengar och kalla det ”entreprenörskap” och företagande. Och hatten av, Ehrenberg. Du har verkligen lyckats hitta en socialistiskt upplyst väg i bidragsdjungeln för att maximera din egen nytta på andras beskostnad samtidigt som dina tidningar nästan dagligen vältrar sig i kritik mot företagande, kapitalism och skatt som borde gå till välfärden. Det måste vara någon slags rekord i självgodhet, kan jag tycka. 

Börjar man nysta i skattekonsumerarsystemet ETC och det hela Ehrenbergs livsverk bygger på är det inte alls märkligt att han skriver sådant här, att ”företag inte behöver gå med vinst”. Hans företag gör nämligen aldrig det. Och ingen vinst, ingen bolagsskatt. Som går tillbaka till staten. Han försöker hävda att han undviker vinst medvetet, men det är säkert minst lika sant att han helt enkelt inte vet hur man gör vinst. Vinst gör duktiga företagare. 
 

Uppstår det en oväntad vinst ser jag till att den hamnar i någon av mina andra bolag, ska det stå. Gud förbjude att jag gör vinst så att jag måste betala mer skatt än jag måste. 

Jag ska strax bevisa vad jag menar och rulla ut delar av den skatteätarmaskin imperiet ETC är.

Här är 2014 års skatt i bolagen: Remarkering, ETC Konsultation, Tidningen ETC (som inte ens redovisar skatt), ETC Förlag, ETC Kommunikation, ETC Malmö, ETC Utveckling, ETC Örebro, ETC Göteborg, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, Egen El, Elhandeln i Stockholm. 

13 bolag. Hur mycket skatt lyckats skatteälskande socialisten Ehrenberg bidra med till det offentliga då, sociala avgifter undantaget givetvis för det bidraget räknar han och hans kompisar mycket sällan in på andra företags pluskonto i debatten?

48 000 kronor. 

Det är Ehrenbergs bidrag tillbaka till skattekassan. 

Jag har av naturliga skäl inte kunnat räkna in någon skatt när den inte angivits i årsredovisningen av redovisningstekniska skäl. 

Ändå kunde man senast i somras läsa i ETC Malmö att det är häftigt att betala skatt. Mmm. Inte häftigt att betala bolagsskatt tydligen.  Då kan man skriva att bolagsskatten borde höjas eller i alla fall absolut inte sänkas, när man inte betalar den själv. Trots 18 bolag. 

Men kritisera andra som inte betalar skatt har Ehrenberg gjort i decennier.
 

För hela ETC-koncernen samt alla elbolagen syftar till en sak: få bidrag. Samtliga tidningar lever på presstöd, elbolagen på subventioner och statsstöd för solenergi. Och pengar skottas fram och tillbaka i redovisningspiruetter för att ytterligare se till att så lite vinst uppstår som möjligt och därmed minimera skatten. 

Varje lokaltidning ETC har till exempel ett eget aktiebolag. Skäl? För att casha in så mycket bidrag som möjligt. 

Det är nämligen så att inget av lokaltidningsföretagen har någon anställd. 

Nedan ser ni bilder från följande företags årsredovisningar: ETC Malmö, ETC Stockholm och ETC Örebro. Men det är samma sak på alla lokaltidningar. 
 

Nu har han startat ännu en lokaltidning, säkerligen i egna bolaget ETC Sundsvall AB utan anställda men som  ett helägt dotterbolag till ETC Utveckling AB. Och 2016 får han väl presstöd även till denna. Och så kanske det fortsätter, tills hans lokala tidningar utan vare sig prenumeranter eller trafik att räkna med, konsumerar våra pengar i varje liten ort. 
 

Personligen tycker jag att Sundsvalls skattebetalare och alla vi andra förtjänar att våra skattepengar går till något annat än Ehrenbergs lekstuga.

För det är alltså detta som är inkomstkällan. Såväl ETC centralt som alla lokaltidningar får presstöd.

Dagens ETC får 105 591 kronor i distributionsbidrag via Presstödsnämnden och ETC 20 535 kronor men det är inte här den verkligen degen finns. Det är driftsstödet.  
 

Totalt drar Ehrenberg in 22 751 000 i driftsstöd, samtligt skattepengar. 

 

Nästan 23 miljoner kronor alltså. Skatt, varenda krona. Över 10 miljoner går till lokaltidningar som alltså har NOLL anställda. 

Vad har då vi skattebetalare fått för dessa pengar? Om man tittar på räckviddssiffror, inte så mycket faktiskt. 

Totalt finns det alltså 23 800 prenumeranter.

Varje prenumeration har vi skattebetalare betalat 956 kronor för. 

Intressant nog påstår ETC att de har lika många prenumeranter i Bergsslagen som i Göteborg, och 100 fler i Malmö än i den många gånger större Stockholm.

Skillnaden mellan tidningen ETC och Dagens ETC är att tidningen precis som lokaltidningarna kommer ut en gång per vecka. 
 

Sajterna drar inte heller någon trafik att tala om enligt KIA-index

Om vi ska jämföra ETC alla lokaltidningar som alltså fått 10 miljoner i presstöd, med min blogg, som jag driver på en person utan några som helst bidrag från skattebetalarna slog min blogg nästan samtliga. Bara ETC Göteborg hade fler besökare än jag, och då endast 4 000 fler. 

Grattis till er som betalat för ETC. Ni kan trösta er med att ni i alla fall slipper sponsra min blogg med en enda krona. 

Till er som nu börjar frusta om Svenska Dagbladet och andra borgerliga tidningar och att det minsann också får presstöd: jag är emot presstöd generellt. Men ska man nu jämföra fick SvD 13 miljoner kronor i driftsstöd 2015. De har 157 000 prenumeranter. Ska vi räkna upp det med summorna som angetts i kritiken mot systemet landar vi på ett snitt på 60 Mkr totalt i snitt (inkl storstadsbidrag etc). Det är ändå en kostnad på 382 kronor per prenumerant, att jämföra med vad vi skattebetalare får betala för ETC:s lilla skara. 

Personligen tycker jag att det är helt orimligt att man kan göra så här. Det vore som om Svenska Dagbladet startade lokalversioner av samma tidning – SvD Örebro, SvD Sundsvall etc  (enligt presstödsreglerna räcker det nämligen med att 55 % av tidningen produceras just för denna tidning, resten kan man ta vart som helst ifrån. Och sedan fick bidrag för alla bolaget. 

Men enligt en förordning finns det möjlighet för lagstiftaren att trots detta inte anse att en publikation är fristående. Man undrar lite grann vad kraven för det är. Jag tycker att ETC vore en koncern Presstödsnämnden verkligen borde titta på under lupp och begära in fullständig bokföring på för att att försäkra sig om att det verkligen är olika tidningar och inte samma tidning som ges ut på olika bolag, mer eller mindre. De har som sagt inga anställda utan alla tidningarna produceras egentligen av ETC Förlag AB. 
 

Men skattepengar räcker inte för Ehrenberg, han vände sig till marknaden och kapitalismen när han ville starta Dagens ETC. Eller då var det inte kapitalism, för att Ehrenberg alltid gjort så. Som socialist älskar han marknaden. 
 

ETC Utveckling är företaget som äger alla lokaltidningarna. De som inte har några anställda. Moderbolaget har inte så många anställda heller, bara 3 personer. ETC Utveckling säljer ”konsultation inom grafisk produktion”. Intäkterna är 7,3 miljoner på 3 personer, vilket måste anses som jättebra. Nästan tredubbling jämfört med 2011 och 2012. Jag gissar att Ehrenberg själv är anställd just i ETC Utveckling AB. Han är ensam ägare av moderbolaget och äger alltså precis allt inom ETC. 
 

Kollar man på exempelvis på ETC Göteborg, som hade flest besökare på sin sajt av alla ETC lokaltidningar förra veckan, hade de en omsättning på 3,2 miljoner kronor 2014, varav mer än hälften alltså är presstöd. 
 

Var är alla anställda då? De som inte frilansar. Svaret är på ETC Förlag AB. Där jobbar 40 personer. 

ETC Förlag fakturerar förmodligen sedan varje lokaltidning för innehållet i tidningen, för grafiken, ja för allt faktiskt eftersom ingen är anställd i något av lokaltidningsbolagen. Och göra en tidning utan anställda går, om man bara har frilansare. För de fakturerar. Förmodligen är det en kombination här.

Men lokaltidningsbolaget är alltså i princip endast en konstruktion för att maximera presstödet. Med detta upplägg kan Ehrenberg varje år se till att varje enskilt aktiebolag inte heller gör någon vinst, det är nämligen bara att anpassa faktureringen efter resultatet i slutet av året. Vips, så står det noll på varje bolags sista rad och han slipper betala tråkig bolagsskatt. Som ju går tillbaka till stället han får sina pengar från första början – skattekistan. 
 

Kollar man på ETC Förlag ABs resultaträkning ser man också att det är här de höga kostnaderna finns. Omsättningen är på 25 miljoner. Vinsten kunde landat på 470 000 kronor, om det inte vore så att han betalade 409 000 kronor i räntor först. 
 

Kollar man i balansräkningen och noterna ser man att ETC Förlag nyligen tog upp rätt stora lån och amorteringstakten är hög. Hur stor räntan är framgår inte (i procent) eller vem som är långivare. Får jag dra en kvalificerad gissning tror jag att det företag som lånat ut pengar passande nog är ett av Ehrenenbergs alla andra företag och att det handlar om interndebitering inom koncernen.

470 000 kr i vinst, 409 000 kr i räntekostnader. 

Vips, så är en vinst borttrollad. 
 

ETC Förlag AB har också en hel del pågåenden arbete för annans räkning och fordringar hos både koncernföretag och intresseföretag. 

Det är alltså genom ETC Förlag AB som hela ETC-koncernen driver igenom större delen av sina personalkostnader och förmodligen alla andra kostnader för alla tidningarna. Allt i syfte att komma över så mycket bidrag som möjligt och betala så lite bolagsskatt som möjligt. 

Fiffigt nog kan man på det här sättet också fördela skalkostnader för tidningsproduktionen optimalt: redigeringsprogram, inköpta bilder, IT-stöd, HR etc är samma för alla tidningar och belastar därför varje tidning betydligt mindre än vad ett tidningsföretag som bara har en tidning har möjlighet till. ETC:s kostnader är helt enkelt mycket optimerade. 

Ännu märkligare varför inte ett enda bolag inom koncernen gör någon vinst. 
 

Det enda tidning som inte går igenom ETC Förlag är själva tidningen ETC. Den har han lagt i ett helt eget bolag – ETC Konsultation AB. Eller lagt och lagt, presstödet hamnar där för ETC veckotidningen. Några anställda finns inte. Inte där heller (notera nollan).

Det finns också fler nollor – skatt. Tidningen ETC betalade nämligen exakt så mycket i skatt 2014. 
 

Den kommersiella delen då – annonser och prenumerationer – vart hamnar den och vart kommer den ifrån?

Ingen aning. Men han har inte ett utan två bolag som båda sysslar med ”marknadsföring” av media: Remarketing och ETC Kommunikation. Det senare omsätter över 10 miljoner. Någonstans ligger annonsförsäljningen och prenumerationsförsäljningen, för dessa sköts internt och inte av någon externt bolag.

På det här sättet kan han minimera kostnaden för intäkterna, för försäljning kostar även pengar. Inte bara i form av löner utan även marginalerna hos säljbolagen. Den kan han skala av eller ha jättehög, beroende på vad han vill åstadkomma. En ventil alltså vad gäller skicka pengar fram och tillbaka mellan företagen. Om han vill minska vinsten i ett bolag kan marginalerna för annons- och prenumerationsförsäljning vara höga, då ökar kostnaderna och vinsten minskar. Hänger ni med?

Gissningsvis går det till så här. Och så kan man alltså laborera med lite allt möjligt om man har internfakturering.

 

Man skulle kunna tänka sig att det här räcker.

Men nix, Ehrenberg har sina fingrar i fler statliga syltburkar – den ur bidragssynpunkt mycket lukrativa solcellsmarknaden, samt ett eget mobiltelefonbolag. 

Mobilbolaget – ETC Mobil – verkar inte vara ett eget AB. 

Genom att låta alla anställda ha abonnemang på eget mobilföretag samt att deras ”affärsidé” är att skänka vinsten till solceller – hans andra bolag – kan Ehrenberg fiffigt nog skicka runt ännu lite mer pengar i sin koncern och på det sättet optimera bidrag och skatteinbetalningar. 
 

Det sista benet i koncernen Ehrenberg är el – solenergi och handel med el. Det gör han via flera bolag (givetvis). Via bolaget Egen El AB handlar han med el, även detta bolag är ett dotterbolag till mäktiga ETC Utveckling AB som äger samtliga bolag i ETC-koncernen. 

Egen El AB omsätter mer än 12 miljoner men har bara två anställda. Bolaget köper framför allt el och säljer den vidare, från sitt andra bolag och från de som har egena solpaneler. Och så säljer de el till resten av ETC-koncernen, givetvis. 
 

Trots den höga omsättningen bidrog bara Egen El AB med futtiga 17 789 kronor i skatt förra året (bolagsskatt). 
 

Egen El AB säljer alltså el. Bolaget Elproduktion i Stockholm AB producerar elen (via en solpanelspark)  samt säljer solpaneler till privatpersoner och företag, som i sin tur också producerar el. Blir det överskott köper de denna och säljer på elmarknaden. Det är också ett helägt dotterbolag till ETC Utveckling AB.

Bolaget har 2,5 miljoner i fodringar till koncernföretag.  
 

Bolaget har även 12,2 miljoner i skulder till koncernföretag. I Elproduktion AB finns det inte heller en massa anställda, bara två personer. 
 

Vad är det då Ehrenberg säljer?

På hemsidan www.egenel.se kan man läsa att de hjälper till med allt från projektering till bidragsansökan. Man får nämligen bidrag att sätta upp solceller, från Energimyndigheten.  
 

Faktum är att bidrag och att slippa betala skatt är Ehrenebergs främst argument på hemsidan. Att microproducenter av solenergi inte betalar någon skatt alls på elen man producerar till sig själv (inga intäkter till staten här inte alltså), eller någon moms, att man får bidrag och att man kan få skattesänkningar. 

Mycket bra argument från socialisten som vill att alla andra ska bidra. 
 

Ett annat säljargument är bidrag till bostadsrättsföreningar. 

Energimyndighetens hemsida kan man läsa om bidragen. Största möjliga bidrag är 1,2 miljoner kronor men man kan bara få för max 20 % av investeringen som privatperson och max 30 % som företag. 

Men det är först till kvarn som gäller. Det talar inte Egen El AB om. Att det finns en pott per år och när den är slut är den slut. Inga fler pengar. Alltså finns det gott om människor som investerar i solceller och ändå inte får bidrag när det kommer till kritan. För att pengarna tog slut. 

Ehrenberg har även ett bolag där man kan köpa klimatkompensation.

Kör man 20 mil med en förbrukning på 0,7 liter bensin per mil kostar det 26 kronor. Dessa pengar går till Ehrenbergs solcellsverksamhet. Så även om du inte vill köpa egna solceller kan du kompensera för din konsumtion och alla pengarna ger du till Ehrenberg som köper solceller i sitt eget företag för pengarna. Fiffigt. 
 

En annan sak detta bidrar till är att inte en krona i de 18 bolagen Ehrenberg äger betalar alltså skatt på energi, eller moms för den delen. Även här har han alltså minimerar sin egen skatteinbetalning. Dessutom – ju mer han köper av sig själv, desto mindre köper han av andra företag och bidrar på så sätt ännu mindre till ekonomin. 

Han och bolaget kör även el-bilar, laddade med solenergi. De hyr de ut på kvällar och helger i Katrineholm där solcellsparken ligger. Du kan alltså inte hyra Ehrenbergs privata elbil utan elbolagets bil.

Detta innebär att den punktskatt bensin och diesel-skatten innebär, som går till underhåll av vägar, bygge av broar och annat slitage och infrastruktursatsningar bilismen kräver (även elbilar) helt undgår Ehrenberg och hans bolag. De sliter på vägarna men bidrar alltså inte en enda spänn till underhållet, något alla andra bilister tvingas betala. 
 

Nu söker elföretaget telefonförsäljare för att ringa prenumeranter och få dem att antingen köpa solceller eller åtminstone byta leverantör av el. Gissar att säljarna får gedigen bidragsutbildning i hur man bäst använder skatteminimering och bidrag som argument för att få nya kunder. Undrar bara vilket bolag säljarna anställs i? Ska man dra till med en gissning att det är ETC Utveckling? Eller ETC Kommunikation kanske?
 

Han har även ett eget onlinevaruhus där han bland annat säljer glödlampor. Till sig själv, förstås. Men även till andra som vill köpa. 
 

Så här ser alltså Johan Ehrenbergs affärsidé ut. Maximera egen försörjning från skattebetalarna, minimera egen inbetalning av skatt. 

Varje år får han 23 miljoner i presstöd, hittills. Nu har han startat tidning i Sundsvall och får garanterat presstöd även här. Snart är han uppe i över 25 miljoner i bidrag, per år. Allt i skatt. 

Alla hans tidningar drivs runt av framför allt presstöd, varje tidning är bolagiserad för att maximera presstödet. Inga anställda utan alla ligger i ett bolag. 

Sedan skickas kostnader mellan bolagen så att inget av dem gör någon vinst. Någonsin. På det här sättet slipper han att betala bolagsskatt. 

Genom att starta företag som säljer el, glödlampor och mobilabonnemang kan han internfakturera även detta och de påslag någon annan extern leverantör hade fått kan han själv ta. Det gäller även annonsförsäljning och prenumerationshantering, som han säljer till sig själv. Dessutom kan alla företag när som helst klimatkompensera ex en taxiresa eller en flygresa, och skicka pengar till elföretaget. Fiffigt. Ytterligare ventiler att skruva på när det gäller att minimera skatt varje år alltså.

Han och bolaget kör bara elbilar som laddas med el han gjort själv så han slipper punktskatterna helt och bidrar därmed inte till någon vägunderhåll, slitage etc hans bilar orsakar. Han konsumerar alltså bara det andra betalar för även här och bidrar inget själv. 

Och hans främsta argument i el-branschen är att köparna slipper betala skatt, moms och får bidrag. 

Det är här socialismen kommer in.

För det är inget snack om att han är socialist.

Problemet är att han inte är entreprenör eller företagare. Utan bara en helt vanlig bidragsentreprenör som valt att leva på andra hela livet. 

Uppdatering 21-08-18:06: Ehrenberg är sur

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!