Andra ska bidra

En i raden av kändisar och artister som när politiska drömmar och levererar stora ord om andras skattemoral är hiphop-artisten Timbuktu. 

Han var årets invigningstalare på Stockholm Pride Festival som inleddes igår och talet ägnade han åt politik. Festivalen handlar om HBTQ men det fick inte riktigt plats i Jasons tal, som istället passade på att leverera sin vanliga repertoar av vänsterpolitisk vurm.

Framför allt är allt näringslivets fel. De undviker att betala skatt och bidra till att göra samhället bättre.  
 

Pengar värderas högre än människor, påstår han. 

Hur är det då med Jasons eget intresse för pengar? 

Till att börja med har han engagemang i inte mindre än 7 olika bolag. 
 

Flera av dem är enskilda firmor eller handelsbolag och dessa har inte publika årsredovisningar. Men SFG i Malmö AB och Mansa Musa är aktiebolag.

Timbuktu sitter som styrelseledamot i ett tredje aktiebolag – AMAE Skandinavia – som säljer frisörutbildningar etc. Men det bolaget hamnade i obestånd i våras och var nära konkurs

450 000 kronor hade det bolaget fått av statliga Almi Företagspartner AB, pengar som nu alltså är borta och som bolaget nu kämpar för att kunna betala tillbaka.

Lyckas inte rekonstruktionen är dessa skattepengar borta för evigt
 

I bolaget SGF i Malmö AB producerar Timbuktu musik, producerar  konserter och förvaltar kapital som musiken redan genererat. Och det är inga småpengar.

2014 omsatte han 6,7 miljoner, året innan 5,6 miljoner. 
 

Timbuktu har investerat en hel del i aktier och andra värdepapper så flera år på raken har han kunnat förbättra sitt resultat med hundratusentals kronor tack vare dem. 
 

2014 ökades hans resultat med 441 744 på klassisk kapitalistverksamhet. Ibland är marknaden bra. 

Han har för övrigt sparat väldigt mycket pengar på just marknaden – över 15 miljoner kronor hittills som han istället för att ta ut som lön etc samlat på hög och placerat för att tjäna ännu mer pengar på kapitalinkomster. 

Samma marknad Timbuktu ägnar mycket av sin musikaliska gärning åt att kritisera, som exempelvis i klassiska ”Alla vill till himmelen”

”Man vill kamma in vinningen men sår inga frön”.

Vilka frön sår Timbuktu själv undrar jag?
 

Inte skapar han jobb i alla fall, trots att han själv har flertalet bolag.

Man kan nästan tro att anledningen till att han har så många bolag är teknisk. Omsättningen på över 6 miljoner vittnar ju dessutom om att det knappast handlar om pengar varför han inte har några anställda. 

För bolaget har bara en manlig anställd – han själv. Hans lön var 414 000 under 2014, vilket motsvarar 34 500 kronor per månad. 
 

Fiffigt nog har Timbuktu sett till att hans lön ligger under gränsen för statlig skatt så att han bara behöver betala kommunalskatten på drygt 30 % som Stockholm har. Hade han haft en högre lön hade han fått betala 50 % på det överskjutande beloppet. Värnskatten ligger sedan på 56 %. 
 

Istället har han gett sig själv utdelning på 155 650 kronor. Skatten  på utdelning är 20 %.
 

Detta är ett vanligt sätt att planera sina inkomster så att man minimerar sin egen skattebetalning – att ta så lite lön som möjligt för att slippa betala ens statlig skatt och istället dryga ut med utdelning. Skatteplanering alltså. 

Men ”styrelsen anser att utdelningen är försvarligt med tanke på risker etc”. Styrelsen han själv sitter i alltså. 
 

Han gjorde likadant 2013 också. Så totalt har han alltså tagit över 310 000 kronor i utdelning senaste två åren.  
 

Det året tog han lite mer i lön men la sig strax över gränsen, bara 69 000 över på årsbasis. Vilket alltså är summan han betalat statlig skatt på. Gränsen för värnskatt är han inte ens nära. Den har han märkligt nog aldrig kommit upp i, trots omsättningar på 5-6 miljoner och vinster på 4-5 miljoner per år. 

Istället har han som sagt sparat pengarna i bolaget och investerat dem i bland annat aktier och värdepapper. 
 

Faktum är att han sedan 2009 gjort resultat på minst en miljon, med ett undantag bara. 
 

Men han har som sagt fler bolag, bland annat Mansa Musa AB som har royaltyverksamhet, producerar radio, DJ etc. Bolaget är ett dotterbolag till SFG Malmö. 
 

Bolaget har bara en anställd – han själv – men här har han inte tagit lön alls.

Varför skulle han det, då måste han ju betala mer skatt?
 

Även här har han sparat avsevärda pengar på marknaden – närmare 4 miljoner kronor finns uppbundet i värdepapper etc. 
 

Om nu marknaden och näringslivet är giriga och dåliga, ett näringsliv han själv är en mycket aktiv del i med sina 7 engagemang och omsättningar i mångmiljonklassen – varför tar han inte ut mer i lön och på så sätt bidrar till samhället?

Jag menar, värnskatten ligger ju på 56 %. Alla pengarna går ju tillbaka till samhället han säger sig värna. 

Istället skatteplanerar han och tar utdelning för att minimera just sitt bidrag till samhället. De som ska bidra maximalt är visst andra personer. 

Bolaget han sitter i styrelsen för har bränt 450 000 kronor av det ”statliga riskkapital” Löfven vurmar så mycket över och som består av skatt. Han har skapat exakt noll jobb trots att hans bolag svämmar över av pengar och att han säger sig värna människor högre än pengar. Gör man det borde man anställa folk istället för att sjunga om hur mycket man bryr sig. Och han skatteplanerar varje år för att minimera sitt eget bidrag till det samhälle han också säger sig värna. 

Någon annan ska betala. Som vanligt.

Timbuktus politiska ambitioner är kända. Innan valet anmälde han sig frivilligt som riksdagsledamot till ”någon av vänsterpartierna”. Spelade tydligen ingen roll vilket. Diakite verkar inte heller förstå hur partistrukturerna ser ut eftersom han anmälde sitt intresse ett par veckor innan valet i somras. Listor till riksdagen fastställs nästan ett år innan varje val. För att hamna på dem krävs att partiets egna medlemmar röstar in dig. 

Men Löfven lät meddela att ”han har hans nummer”.

Kanske dyker han upp som medlem i något kul råd/kansler/kommitté vad det lider och får äta bullar på Harpsund med någon från regeringen. Det vore ju festligt. 

 

Jag menar, även om han inte verkar kunna något om politik så har han ju en massa åsikter och det borde väl ändå räcka? Exempelvis har har varit gästartist i kriminella Kartellens låt ”Svarta liljor och vissna duvor ”(eller var det tvärtom?). 

”Dunka jimmie gul & blå”

Fin syn på demokrati tycker jag. 
 

För att tycka att ”marknaden och näringslivet” är giriga och förstör samhället när de smiter från skatt samtidigt som man själv gör allt man kan för att slippa just att betala skatt är inget som brukar hindra politiska drömmar. 

Tills telefonsamtalet kommer kan han fortsätta simma runt i sin pool av värdepapper för 20-tals miljoner och fundera ut fler sätt att smita skatt. 

Vi andra kan vänta på nästa tal eller låt där samma kapitalist kastar stora stenar i sitt glashus. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!