Fula ut


Det finns en taktik i det offentliga samtalet jag nyligen blivit varse – skvallra för pappa. 

När jag skrev en artikel om Naturskyddsföreningen fick jag veta av min redaktör på Borås Tidning att han fått mail från en kille som ville veta om de var medvetna om att “jag var köpt av storbolagen” och att jag utnyttjade hans tidning. Med andra ord, sålde mina kolumner. Hej konspirationsteori. 

Det killen inte talade om var att han själv arbetade för Naturskyddsföreningen. Men min redaktör kan alltså googla. 
 

Organisationen, eller åtminstone en av deras företrädare,  jag kritiserade tyckte alltså att saklig kritik inte skulle bemötas sakligt utan att lämplig respons var att vända sig till min uppdragsgivare. Inte heller där med saklig kritik mot krönikan utan istället för att fula ut mig genom att påstå en massa saker. Allt för att försöka skapa misstanke hos uppdragsgivaren, med slutgiltigt mål att deras mail skulle få mig sparkad från uppdraget. 

Man bemöter alltså inte argument med argument utan “skvallra för pappa”.

En teknik ursprungligen utvecklad av vänster”debattörer” (för detta har inget med debatt att göra, ni kommer snart bli varse). En uttänkt strategi för att försöka förinta sina politiska motståndare. Skada dem så mycket det går. Tills det försvinner. Ingen slump således utan bara ett sätt att försöka vinna. Ohederligt. 

Samma strategi har jag nyligen stött på igen. På Twitter. Jag trodde i min enfald att folk engagerade i ungdomsförbund gillar att diskutera politik och försökte alltså diskutera just detta med en av de lägre företrädarna för Moderata Ungdomsförbundet.  Visserligen med någon form av titel men inte med den största makten utan är mest känd själv på grund av….jag vet faktiskt inte varför. Några artiklar som drevats på grund av olämpliga ordval och ett fjäskande för kända vänsterprofiler tror jag.

Det gick så där. Jag gav bland annat en rad exempel på frågor jag tyckte det var synd att de inte driver hårdare utan istället fokuserar på “populära frågor” (även kallad populism). Svaret uteblev. Istället blev personen sur. (fräckheten att prata politik med en……ungdomspolitiker). Otrevligheter kom. Sådant köper inte jag, som ni alla vet. 
 

Vad händer sedan?

Ja, det var inte bara så att det inte gick att diskutera politik. Och att det istället direkt blev personangrepp som svar på politiska frågor.

Utan mitt svar på denna attack tog personen omedelbart en skärmdump på och ställde en öppen fråga till min uppdragsgivare Dagens Industri. Det tog cirka 5 minuter efter avslutad konversation. Med frågan om min tweet “var okej”. Personen upprepade sedan sin fråga på Twitter till chefredaktören 3-4 gånger och krävde svar. 

Syftet är solklart: skvallra för pappa. 

Svaret kom till slut, för det gör alltid från stora redaktioner på Twitter, annars ser det inte bra ut för tidningen. Svaret var det logiska – ett icke-svar. För varför skulle han svara på något så dumt? Svaret var att jag inte jobbar där längre. Vilket är sant då mitt vikariat var fem veckor och jag slutade flera dagar innan detta hände. 

Nöjer sig personen med detta?

Absolut inte, nu ska svaret tolkas som att personen i fråga fått mig sparkad. Alla medel är tillåtna för att fula ut en motståndare, även en med samma politiska färg. Tycker man inte exakt likadant – skvallra för pappa, sprid rykten, starta drev. Försök få personen sparkad, om det inte går – insinuera att du lyckats med just det. Allt för att med alla verktyg tillgängliga tysta kritiker. 

Det finns en annan uttalad strategi för sociala medier som dessa personer också använder sig av: att hålla sig nära politiskt motstånd. Genom att fjäska, likea statusar och på andra sätt bygga upp någon typ av vänskaplig relation trots stora politiska skillnader.

Varför då?

För att de ska kunna dreva mot personer man ogillar sedan, när man behöver. Givetvis. Drar man då igång något mot en med egna politiska färgen är det superlätt att med hjälp av dessa från andra sidan starta små eller stora Twitterdrev och vips – har man fulat ut en oliktänkande. 

Den här fullständiga oförmågan att diskutera sakligt och ta kritik utan istället hänge sig åt av fulvänstern utarbetade metoder för att oskadliggöra folk är beklaglig men det finns många exempel. Tyvärr. 

Ivar Arpi gav några exempel på detta som nu florerar i MUF och bland vissa delar där i en ledartext på Svenska Dagbladet

Varken jag eller Arpi försöker skuldbelägga hela förbundet utan pekar på vissa företrädares beteenden. Det finns givetvis många duktiga ungdomspolitiker i MUF i övrigt. 

Det är inte en enskilt svar på en fråga som avkrävs, som alla kan se, utan de är ute efter RÄTT svar. 

Påminner mig om sketchen från 80-talet med Sven Melander. Ni vet, vad önskar du dig allra mest? En docka. Nej, något större. Och så vidare. Tills ungen äntligen säger “fred på jorden”. 

Vad blir då svaret från MUF?
 

Ah! Så det är bara tecken på “öppenhet” att göra så här?

Man vill ha en öppen diskussion och inget åsiktstak. Inte riktigt det intrycket man får när man läser ursprungsdiskussioner. Det gäller dock inte UTANFÖR själva förbundet. Då skvallrar man för pappa. Eller vad vet jag, de kanske mailar eller tweetar även interna åsiktsmotståndares uppdragsgivare/arbetsgivare? 

Den här snarstuckenheten och omförmågan att ta kritik finns fler exempel på.  
 

Den här “likea-strategin” med politiskt motstånd fungerar alltså. 
 

Jag blir oroad över moderaternas politiska framtid när jag läser sådant här. Ett politiskt ungdomsförbund, som fostrar många av morgondagens politiker (inte alla, tack och lov) måste kunna diskutera sakligt och avhålla sig från pinsamma utfulningstaktiker. De kommer bli bättre på politik om de slutade. Och slutade betrakta varje avvikande politisk uppfattning som fiende. Borgerliga ledarsidor eller debattörer är knappast deras fiender. 

Det här inte röda-vita-rosen. 

Ett sista exempel på det här, och en rätt underhållande sådan, är följande diskussion som skedde på Twitter mellan riksdagsledamot Hanif Bali (fortfarande medlem i MUF själv) och Rosengren ni stiftat bekantskap med ovan. 
 

Den här diskussionen står för sig själv och behöver inga kommentarer. 

Vad gäller “skvallra för pappa” och andra fulstrategier som tydligen blivit vanligt har jag bara en sak att säga: väx upp. I den riktiga världen där vi vuxna bor plockas inga som helst extra poäng av det här beteendet. Vuxna löser sina egna problem. Skvallra medför ingen respekt alls, tvärtom. 

Och det måste till en självbild av grandiosa mått om de tror att detta kommer åstadkomma något annat än att göra sig till åtlöje själva. 

Ni kanske undrade vad redaktören för Borås Tidning tyckte om mailet han fick av Naturskyddsföreningen? Samma som Dagens Industri tyckte om tweeten. Skriver jag där fortfarande? Givetvis. Och chocken om det visar sig att jag dyker upp i Dagens Industri någon gång igen. 

Om man vill bli behandlad som en vuxen, uppträd som en. 

Vad syftar då den här diskussionen om öppenhet till från MUFs sida? Ja, det är ett försök till mobilisering till Moderaternas stämma i höst där just frågan om PUT eller TUT ska behandlas. MUF representeras av en tredjedel av rösterna ungefär. Sorgen när deras linje kommer förlora. Utfulning eller ej. Sedan får de väl ägna resten av mandatperioden åt att slåss mot den värderkvarnen…..

Sedan är jag generellt sett mycket för att ett ungdomsförbund som inte bara är en hejarklack till moderpartiet så sakfrågan, att MUF tar en annan position än partiet, har jag av princip absolut inget emot. Det skapar bara spänstig debatt. Men tyvärr skapas ju inte någon spänst just nu.

6 kommentarer till Fula ut

 1. Bra skrivet. Jag var själv med i M, men gick ur när det poppade upp fabricerade profiler på nätet och smutskastning, vilket kunde härledas till partikamrater som inte ville ta en ärlig debatt. Självfallet stod partiet bakom dessa. Det är alltså bättre att hålla ett par medlemmar som ägnar sig åt att försöka övertyga min AG att sparka mig, åt att kasta ruttna tomater på dörren, ringa samtal på nätterna, skapa fejkprofiler på sexsajter och liknande än att sparka dem. Den där försäkran man får skriva under, där man lovar avhålla sig från aktiviteter som ovan är i princip skvatt värd.
  Att partier och till dem näraliggande organisationer (samt andra som blivit frälse) inte vill (eller kan?) ta en debatt är uppenbart. Det är smutsiga metoder modell Kina som gäller numera (därav anledningen till att jag skriver anonymt). Sen ska förvisso tilläggas att jag inte förlorat en enda debatt. Jag är rätt så slängd i käften, men det borde snarare ses som en tillgång för ett parti på dekis, än en anledning att fula ut… Men så är det ju det Nya Sverige.

 2. ÄNTLIGEN. Ironiskt nog visar sig denna struktur också genom att folk (läs medlemmar och aktiva inom M och/eller MUF) knappt vågar dela ovan skrivna på div. sociala medier etc., även om de håller med, eftersom de då säkerligen då skulle 1. får påhopp av de omtalade personerna och dess anhängare, 2. represalier och slander, och 3. därmed försaka alla möjligheter till en framtida karriär inom partiet eller som förespråkare för frihet generellt.

  Det är mycket olyckligt att tonläget blivit såhär i det mest framgångsrika ungdomsförbundet. MUF riskerar att bli en inbördes klubb för beundrare, med lika högt debattklimat som Ung Vänster, SSU eller Grön Ungdom – där man är antingen med eller emot.

  Det blir inte mycket frihet och demokrati kvar då, och inte heller mycket kvar av individen.
  Vurmar man för sådant här beteende kanske det är dags att fråga sig själv om man inte är på fel plat i sitt medlemskap? Det finns inget fel med att vilja utveckla en organisations tankebanor, men att totalt frångå dess ideologiska grund så starkt, i ens strävan efter förändring eller förbättring, känns lite udda. Speciellt om förändringen eller förbättringen man tycks söka istället skulle kunna fixas lättast genom att byta organisation och bli medlem i något av de andra ungdomsförbunden som mer tycks stämma överens med ens egna åsikter.

  Olyckligt att Nya Moderaternas partipiska ynglat av sig till ungdomsförbundet.

 3. De försmådda MUF broilersarna får väl gå med i miljöpartiet istället, åsikterna och metoderna är ju mer legio på den kanten. Alternativet är ju annars att växa upp

 4. Totalitära fegisar!

  De försöker förtvivlat fuska med hjälp av de maktmedel de äger och finansierar. Problemet för dem är att de numer blir avslöjade. Att skrämma och angripa både uppdragsgivare och myndigheter för att få hjälp med trakasserier uteslutningar avsked och andra stalinistiska dumheter av någon som utmanar dem är något de tror tillhör makten som en ren fringis att missbruka i eget intresse. Det svenska etablissemanget kommer allt längre ifrån demokratins principer och uppträder som maktkåta totalitära fåmansbolag. Värst är media skattefinansierade NGOs med miljörörelsen i spetsen och socialmyndigheter. Sverige liknar alltmer en diktatur än demokratur och det beteende som nu blir allt vanligare måste bekämpas med näbbar och klor. Så fort de tvingas debattera med istället för tala till allmänheten så åker offerkoftan på och tjuvangreppens konspirationer startas. Uvell … du är en pärla med en modig rättskänsla dina motståndare saknar. Vi börjar bli ganska många vi floskeldödare på nätet. Att bli avslöjad som ett klockrent pucko är ju inte så kul för de pk-populister som vräker ur sig vilken smörja till dumheter som helst. På lika villkor så skiter det sig snabbt för dem!

 5. Minst sagt märkligt . . nästan så man inte riktigt tror att det är verkligheten . . .
  En liten kommentar som jag lärde mig på en kurs . . .
  I en debatt om man säger/framför: “Jag tycker att…..” är debatten avslutad
  eftersom tyckanden är OK MEN oemotsägbara . . .

 6. Tack för avslöjandet av Naturskyddsföreningens ohederliga metoder. De har nu en medlem mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap