Köp en lott – stöd en sosse

Så här i sommartider så kanske fler av er, som egentligen inte brukar spela, köper en liten lott. Bara för att det är kul. 

Jag menar, 20 spänn är ju lite pengar för lite nöje och chansen att vinna pengar. Men vart går dina 20 kronor till?

Lite olika ställen faktiskt. Vi har spelmonopol som bekant så många tror nog att alla lotter man kan köpa i butiker och online är Svenska Spel. Men icke. Det finns några andra aktörer som har ett fiffigt undantag, fixat av politikerna som styrde när lotterierna startades. 

Till exempel A-lotterierna. De ägs till 100 % av socialdemokraterna. 
 

De säljer bland annat de här lotterierna, både prenumerationslotter och skraplotter. 
 

Men det är inte bara Kombispel som A-lotterierna, det vill säga sossarna, äger utan de har en hel liten lotterikoncern vilket man kan läsa om i deras årsredovisning.
 

Det är inga småpengar som A-lotterierna drar in till sina ägarna i partiet. Varje år blir det 40-50 miljoner kronor rätt ner i partikassan. 

Kollar man i Socialdemokraternas årsredovisning kan man se att 2014 kom 42 miljoner under posten ”Överskott lotteriverksamhet”. 
 

Hur kommer det då sig att just sossarna får driva lotteri professionellt, när vi har monopol? Vilket förhindrar alla andra att starta spelbolag. 

Som det står på deras hemsida

”Enligt lotterilagen kan ideella föreningar, t ex folkrörelser, få tillstånd att anordna lotterier givet ett antal villkor: att föreningen enligt stadgarna har syftet att främja ett allmännyttigt ändamål, att föreningen huvudsakligen också verkar för att främja ändamålet, att föreningen inte vägrar någon tillträde och till sist, att verksamheten behöver lotteriinkomster för sin verksamhet”
 

Socialdemokratin anses alltså enligt lagen främja ett allmännyttigt ändamål. 

Eller så har det att göra med att socialdemokraterna styrt landet i 60 år och passande nog också styrde när man startade lotteriverksamheten samt har sett till att detta undantag i lagen behållits alla dessa år. Borgerliga regeringar, de två vi haft sedan 2006, verkar inte gjort något åt det här. 

För jag är nog inte ensam om att tycka att betrakta socialdemokrati som ”allmännyttigt ändamål” är sjukt tveksamt. Bara i ett land där bara ett parti har makten, vilket Sverige egentligen var fram till 2006, kan tycka så. Testa att byta ut partiet till vilket annat parti som helst, exvis ”Miljöpartiet är ett allmännyttigt ändamål”. Eller ”Sverigedemokraterna är ett allmännyttigt ändamål”. 

Well. 
 

Det här att sossarna skulle behöva lotteriintäkterna för sin verksamhet är också sjukt tveksamt. Tittar man i deras årsredvisning lite längre ner hittar man summan av 2014 års intäkter. 

257 miljoner kronor. 
 

Socialdemokraterna har tillsammans med andra ”folkrörelser” (för Postkodlotteriet är verkligen ingen sådan) drygt 10 % av marknaden. 
 

Det roliga är att A-lotteriernas bolag för administration av lotterier, Spelparken, också medger att ideella organisationernas lotterier inte är så ”ideella”. De är vinstmaskiner för de som äger dem och d
 

IOGT-NTO är en annan organisation som haft mycket stor framgång historiskt i politiken och alltid haft många representanter i såväl riksdag som regering, nu representeras exempelvis folkhälsominister Gabriel Wikström deras intressen. Han har ju bland annat varit poster-boy för en av deras kampanjer när han var SSU-ordförande. 

Givetvis har de också lotterier. Det ännu mer kända Miljonlotteriet. De har både prenumerationslotter och skraplotter och har ofta stora reklamkampanjer på stan och via TV. 
 

Allt överskott från alla lotterna går direkt ner i nykterhetsrörelsens ficka. Sedan starten på 60-talet har lotteriköpare gett 1,6 miljarder till att IOGTs opinionsbildning bland annat. 
 

För även om de gör andra saker, som kamratstöd etc, så syftar väldigt mycket av deras verksamhet till att påverka politiker och andra att alkoholen ska förbjudas, helst. Ett steg i taget. Nu senast lyckades de få regeringen att direkt förbjuda försöken med gårdsförsäljning. 

De har även en egen nyhetsbyrå som ”förser media med nyheter”, det vill säga en PR-byrå, som de samarbetar kring med bland annat Non smoking generation. Och är med och finansierar tankesmedjor som Arena och Sektor 3. Dessutom har de CAN, som jag tidigare skrivit om i mitt inlägg om Systembolaget

De publicerar rapporter, som Systembolaget använder i sin egen opinionsbildning. Fiffigt va? Mycket objektivt också. Chefen för CAN, som alltså delägs av IOGT-NTO, sitter dessutom i Systembolagets styrelse. 

Texten är uppdaterad 15 juli. IOGT NTO samarbetar med Non smoking generation, de äger  inte organisationen. Deläger är bytt mot finansierar.

På IOGTs hemsida står det uttryckligen att sättet du engagerar dig är bland annat att uppvakta politiker eller skriva insändare, dvs opinonsbildning. 
 

Så socialdemokraterna har alltså skapat ett kryphål och sig och sina polare nykterhetsrörelsen redan på 50-talet för att kunna dra in miljarder till sina verksamheter. 

Eftersom nu ett politiskt parti anses både behöva intäkterna och vara ”allmännyttigt” tycker jag att samtliga partier borde starta liknande lotterier. Varför inte? Sossarna har ju visat vägen och är ett enskilt parti allmännyttigt är samtliga det. 

Tills dess:

Köper du en lott av dessa verksamheter, tänk på att ni med varje krona stödjer en sosse eller nykterhetsrörelsen som vill avskaffa alkohol i så stor utsträckning det är möjligt. 

Köp en lott – stöd en sosse. 

 

Uppdatering 15 juli.

Efter mitt blogginlägg hörde IOGT NTO av sig. Närmare bestämt deras kommunikationsavdelning och den som är ansvarig för just sociala medier. 
 

En mycket proffsig och trevlig typ. 
 

Bland annat hade han synpunkter på mitt påståeende att de jobbar med opinionsbildning och uppmuntrar människor som engagerar sig att kontakta sina politiker, skriva insändare etc. Som man kan läsa på deras hemsida. 

Följande kunde man läsa i en intervju med SSU tf ordförande Elinor Eriksson, i deras egen tidning Accent. 

”….så är det inte svårt att räkna ut att IOGT-NTO via mig har en direktkanal till makten”.
 

Och så blev det. För knappt hade Wikström fått nycklarna till tjänsterummet innan han skrev debattartikel med IOGT-NTO och stängde försöken med gårdsföräljning. Direkt. 

 

Efter det mycket konstruktiva samtalet på Twitter med deras sociala medie-ansvarig upptäckte jag att jag glömt visa hur mycket pengar IOGT drar in på just lotter. 

Så tack för påminnelsen!

Jag hittade inte 2013 års årsredovisning men 2012 blev nettointäkten 70 miljoner kronor på bara lotterier. En avsevärd del av deras intäkter alltså, faktiskt nästan alla deras intäkter. 
 

Omsättningen brutto är nästan 400 miljoner kronor. 

Nu förstår jag varför reaktionerna över att jag informerat läsarna om Miljonlotteriet och deras opinionsbildande verksamhet blev så…….intressanta. 

Köper ni en Miljonlott går alla pengarna direkt till nykterhetsrörelsen och att bland annat stänga gårdsförsäljning.

Tänk på det och välj hellre en lott av Svenska Spel (detta är den första och sista gången ni kommer läsa en uppmuntran av mig att föredra ett monopol).
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!