Förmedling utan jobb


I går upprepade Stefan Löfven sitt mål att ha EUs lägsta arbetslöshet 2020 – ett mål på bekvämt avstånd långt in i nästa mandatperiod.

Men vem ska fixa jobben?

Ja, inte Arbetsförmedlingen i alla fall. 

En av det första sakerna regeringen gjorde var att lägga ner den största utredningen om Arbetsförmedlingen på 20 år. Poff. Den behövdes inte, sa Ylva Johansson. 
 

Att Johansson hänvisar till att tillsätta utredningar är meningslöst när man har praktiska problem här stor humor eftersom hennes egen regering ju inte gjort annat sedan de tillträdde. Minst 38 utredningar och 60 miljoner i budget för dessa. 
 

Nedan kan ni läsa direktivet för den utredning som nu begravts. 
 

Men absolut, Ylva Johansson. Det är ju mycket bättre att man jobbar än pratar. Att förändra något som funkar är ju inte rimligt, varför laga något som inte är trasigt?

Den bilden förstärks när man ser Sifos anseendebarometer för 2014. Notera stapeln längst till höger. Där har du Arbetsförmedlingen. 
 

 
Hur är det ens möjligt att få så låga siffror?

Minus 32. Grattis. 
 Kronofogden fick 39. Skatteverket 48. 

Arbetsförmedlingen är inte bara sämst utan det är också den myndighet vars anseende förämrats mest, den enda på den listan som gått från minus till ännu mer minus. 

Att de får så låga siffror kan ha lite grann med det att göra att de förmedlar i snitt 10,3 jobb per år och arbetsförmedlare. Det är inte ens ett jobb per månad. 

Trots detta får de alltså 72 miljarder i budget varje år, varav 40 miljarder går just till jobbförmedling. 
 

Ursäkta igen men hur är det möjligt att vara så här dåliga? 

De erkänner det dessutom själva. Ett av de dyraste arbetsmarknadsprogrammen är det för personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. I ett pressemeddelande de själva skickade ut i juni konstaterar de att matchningen mellan person och jobb fungerar sämre än förut, det vill säga, de har lyckats ännu sämre än de gjorde innan 

Det mest intressanta med pressmeddelandet är längre ner. Det visar sig att de som inte deltagit i deras program utan sökt jobb själv lyckats……bättre. De har i större utsträckning fått jobb. 
 

Vad pysslar Arbetsförmedlingen egentligen med? För förmedla jobb är helt uppenbarligen inte en av sakerna. 

Läser man i deras årsredovisning hittar man många mumsbitar. 

Till exempel en massa projekt för att……andra länders medborgare ska få jobb. Albanien, Algeriet, Kambodja, Kroatien, Marocko, Serbien, Tunisien och min personliga favorit, Europas sista diktatur – Vitryssland. 

“…..bidra till en mer väl fungerande arbetsmarknad i samarbetslandet”
 

Men det är inte bara stärka arbetsmarknaden de pysslar med. De hjälper även till med att göra arbetsmarknadsprognoser och analyser. Åt andra länder. 
 

Jag förstår varför Arbetsförmedlingen vill göra andra saker än lösa arbetslösheten i Sverige. Det är ju inte kul. För saker som går dåligt tenderar man lite grann att skjuta upp, eller hur? Bättre att fokusera på Afrika ett tag. 

En annan sak de gjort är att vara ordförandeland för Wapes. Det verkar kul för det har inneburit massa skojsiga workshops och annat för medarbetarna på Arbetsförmedlingen.

Har de syftat till att förmedla fler jobb? Nej, såklart inte. 

De har “stärkt myndighetens internationella referensram”. 

Vad betyder detta ens? Någons som vet? 
 

Andra saker man kan läsa 72-miljarderskomplexet pysslat med under året är följande: 
 

 • studievägledning för unga (vad hände med SYO-konsulten?)
 • arbetsmarknadsutbildning för interner
 • pilotutbildning för start av arbetsintegrerade sociala företag (va?)
 • psykologstöd
 • folkhögskolesamordning
 • ett dussintal olika anställningsstöd (lönen betalas av Arbetsförmedlingen)
 • 12 egna ESF-projekt
 • utbildning till Etiopiska staten

Det här här bara lite smakprov på allt Arbetsförmedlingen hittar på för att bränna de 72 miljarderna på något de kan skriva i sin årsredovisning nu när de alltså förmedlar inte ens ett jobb per månad och deras särskilda insatser för folk längst från arbetsmarknaden är så dåliga att de som INTE medverkar får jobb i högre utsträckning. 

Som en liten avslutning på detta fyrverkeri av kreativitet och miljarder tänkte jag toppa med socialdemokraternas stora satsning på 90-dagarsgaranti. För den beräknas kosta 5-7 miljarder per år.  

Nej, helt rätt Ylva. Vi behöver verkligen inte se över hur Arbetsförmedlingen fungerar. Totalt slöseri med pengar. Och vi behöver absolut inte låta privata aktörer ta över, nu när det fungrerar så bra. 

Men Stefan Löfven behöver inte vara ledsen när det visar sig att Arbetsförmedlingen även i framtiden inte kommer att förmedla några jobb. 

För vi bidrar i alla fall till att utveckla arbetsmarknaden i Vitryssland. 
 

11 kommentarer till Förmedling utan jobb

 1. Du missade en av arbetsuppgifterna nämligen att AF även belagts med uppdraget att skaffa fram/hitta boenden åt nyanlända vilket jag inte alls förstår varför det ska ligga på AF’s bord istället för tex migrationsverket.

 2. Arbetsförmedlingen består som bekant av lager på lager med medelålders kvinnor i organisationen. Klart att afrikansk dans.. gruppövningar, Gambia, batik och potentiella studieresor kittlar lite extra?

 3. Det aktuella läget ger vid handen ca 430200 arbetslösa varav ca 227000 är utlandsfödda med förgymnasial utbildning, där den förgymnasiala utbildningens innehåll måste definieras som i princip okänd.
  Dessutom så har Sverige OECD:s minsta marknad för jobb med låg utbildningsnivå.
  Vem kan vara förvånad?

 4. 72 miljarder hade, använda på annat sätt, kunnat betala en vansinnig mängd riktiga arbeten istället för AF:s lekstuga. Lägg ner, är min åsikt, och anställ tex fler vårdare på äldreboenden, förstärk försvaret och fyll på med personal i tex sjukvård och skolväsende.

 5. @Bengt Eriksson: jag uppfattar Uvells granskning mer handlar om Arbetsförmedlingens oförmåga att fokusera på sitt kärnuppdrag och regeringens ovilja att reformera en dåligt fungerande myndighet.
  Att vi har en havererad invandrings- och flyktingpolitik är visserligen sant, men det påverkar inte grundproblemet med AF.

 6. Bra granskning!
  AF verkar följa en stolt svensk tradition av att tala om för alla andra hur man ska sköta saker och hur bra vår modell är (oavsett verkligheten). Det är också typiskt Sammanbrottsregeringen att lägga locket på, eftersom vissa frågor vet vi redan svaret på och där behövs ingen “problematisering”/andra perspektiv.

  Fortsätt med dina granskningar – de gör mig både road och förbannad (som skattebetalare).

 7. Bengt Eriksson:
  Det är sant att de borgerliga avskaffade lucia beslutet men socialdemokraterna tog inte tillbaka det senare.
  I dagsläget så står de borgerliga och de röd gröna på samma sida. Så till den grad att alliansen och miljöpartiet gjorde ett avtal förra mandatperioden.

  Man får inte glömma att invandringen ger jobb också; migrationsverket, arbetsförmedlingen, fristående tolkar, flyktingförläggningar, sjuk o tandvård, lvu hem, sfi m.m.

  Det är förstås en marknad som mättas och på sina håll har man ju börjat dra ner på svenska-utbildningen t.o.m. ställt in.

  Men det är inte enkom de borgerligas fel. Det finns en anledning till att folk känner sig tvungna att rösta på SD.

 8. Det finns naturligtvis fog för att kritisera arbetsförmedlingen. Det har det för övrigt gjort i decennier.
  Jag är inte vänster men rätt ska vara rätt. Ca 85% av de som invandrar idag kan (eller vill) inte identifiera sig enligt migrationsverkets statistik. Givet Sveriges stelbenta regler på arbetsmarknaden så är naturligtvis ingen företagare vid medvetande intresserad av att anställa någon som inte ens kan prestera id-handlingar. Arbetsförmedlingen ställs i dessa fall inför en omöjlig uppgift precis som Bengt Eriksson skriver.

 9. Vadå omöjligt uppdrag? Varför inte låta private aktörer kliva in och förmedla? Betalning per förmedlad anställning!

 10. Som en bloggare sa det är dags att kupera den svenska hybrisen,att hjälpa allt och alla men inte där det behövs,organisera arbetsförmedling i Vitryssland?

 11. Hmm, du argumenterar, om jag fattat rätt, från en borgerlig position. Den invandringspolitik som den borgerliga alliansen fört under sina mandatperioder är den främsta orsaken till den rådande arbetslösheten. Det tar 7-8 år för hälften av invandrarna att få ett jobb (dit räknas om man jobbar en timme i veckan) och resterande hälft hamnar i bidragsberoende och utanförskap. Att nu, som du gör, skylla på att arbetsförmedlingen inte klarar att fylla ett omöjligt uppdrag är fegt och skamligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap