Förmedling utan jobb

I går upprepade Stefan Löfven sitt mål att ha EUs lägsta arbetslöshet 2020 – ett mål på bekvämt avstånd långt in i nästa mandatperiod.

Men vem ska fixa jobben?

Ja, inte Arbetsförmedlingen i alla fall. 

En av det första sakerna regeringen gjorde var att lägga ner den största utredningen om Arbetsförmedlingen på 20 år. Poff. Den behövdes inte, sa Ylva Johansson. 
 

Att Johansson hänvisar till att tillsätta utredningar är meningslöst när man har praktiska problem här stor humor eftersom hennes egen regering ju inte gjort annat sedan de tillträdde. Minst 38 utredningar och 60 miljoner i budget för dessa. 
 

Nedan kan ni läsa direktivet för den utredning som nu begravts. 
 

Men absolut, Ylva Johansson. Det är ju mycket bättre att man jobbar än pratar. Att förändra något som funkar är ju inte rimligt, varför laga något som inte är trasigt?

Den bilden förstärks när man ser Sifos anseendebarometer för 2014. Notera stapeln längst till höger. Där har du Arbetsförmedlingen. 
 

 
Hur är det ens möjligt att få så låga siffror?

Minus 32. Grattis. 
 Kronofogden fick 39. Skatteverket 48. 

Arbetsförmedlingen är inte bara sämst utan det är också den myndighet vars anseende förämrats mest, den enda på den listan som gått från minus till ännu mer minus. 

 

Att de får så låga siffror kan ha lite grann med det att göra att de förmedlar i snitt 10,3 jobb per år och arbetsförmedlare. Det är inte ens ett jobb per månad. 

Trots detta får de alltså 72 miljarder i budget varje år, varav 40 miljarder går just till jobbförmedling. 
 

Ursäkta igen men hur är det möjligt att vara så här dåliga? 

De erkänner det dessutom själva. Ett av de dyraste arbetsmarknadsprogrammen är det för personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. I ett pressemeddelande de själva skickade ut i juni konstaterar de att matchningen mellan person och jobb fungerar sämre än förut, det vill säga, de har lyckats ännu sämre än de gjorde innan 

 

Det mest intressanta med pressmeddelandet är längre ner. Det visar sig att de som inte deltagit i deras program utan sökt jobb själv lyckats……bättre. De har i större utsträckning fått jobb. 
 

Vad pysslar Arbetsförmedlingen egentligen med? För förmedla jobb är helt uppenbarligen inte en av sakerna. 

Läser man i deras årsredovisning hittar man många mumsbitar. 

Till exempel en massa projekt för att……andra länders medborgare ska få jobb. Albanien, Algeriet, Kambodja, Kroatien, Marocko, Serbien, Tunisien och min personliga favorit, Europas sista diktatur – Vitryssland. 

”…..bidra till en mer väl fungerande arbetsmarknad i samarbetslandet”
 

Men det är inte bara stärka arbetsmarknaden de pysslar med. De hjälper även till med att göra arbetsmarknadsprognoser och analyser. Åt andra länder. 
 

Jag förstår varför Arbetsförmedlingen vill göra andra saker än lösa arbetslösheten i Sverige. Det är ju inte kul. För saker som går dåligt tenderar man lite grann att skjuta upp, eller hur? Bättre att fokusera på Afrika ett tag. 

En annan sak de gjort är att vara ordförandeland för Wapes. Det verkar kul för det har inneburit massa skojsiga workshops och annat för medarbetarna på Arbetsförmedlingen.

Har de syftat till att förmedla fler jobb? Nej, såklart inte. 

De har ”stärkt myndighetens internationella referensram”. 

Vad betyder detta ens? Någons som vet? 
 

Andra saker man kan läsa 72-miljarderskomplexet pysslat med under året är följande: 
 

  • studievägledning för unga (vad hände med SYO-konsulten?)
  • arbetsmarknadsutbildning för interner
  • pilotutbildning för start av arbetsintegrerade sociala företag (va?)
  • psykologstöd
  • folkhögskolesamordning
  • ett dussintal olika anställningsstöd (lönen betalas av Arbetsförmedlingen)
  • 12 egna ESF-projekt
  • utbildning till Etiopiska staten

Det här här bara lite smakprov på allt Arbetsförmedlingen hittar på för att bränna de 72 miljarderna på något de kan skriva i sin årsredovisning nu när de alltså förmedlar inte ens ett jobb per månad och deras särskilda insatser för folk längst från arbetsmarknaden är så dåliga att de som INTE medverkar får jobb i högre utsträckning. 

Som en liten avslutning på detta fyrverkeri av kreativitet och miljarder tänkte jag toppa med socialdemokraternas stora satsning på 90-dagarsgaranti. För den beräknas kosta 5-7 miljarder per år.  

 

Nej, helt rätt Ylva. Vi behöver verkligen inte se över hur Arbetsförmedlingen fungerar. Totalt slöseri med pengar. Och vi behöver absolut inte låta privata aktörer ta över, nu när det fungrerar så bra. 

Men Stefan Löfven behöver inte vara ledsen när det visar sig att Arbetsförmedlingen även i framtiden inte kommer att förmedla några jobb. 

För vi bidrar i alla fall till att utveckla arbetsmarknaden i Vitryssland. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!