Grön GD


Vi har fått en ny myndighet. Skolforskningsinstitutet, som initierades av Jan Björklund. 

“Myndigheten ska bl.a. producera kunskapsöversikter samt utlysa och fördela medel för praktiknära forskning inom de områden där relevant sådan forskning saknas.”

Idag utsågs Lena Adamsson till ny generaldirektör. 

Det är ganska ironiskt att just hon nu chefar över Björklunds idé, för hon är inte direkt överförtjust i själva Björklund. 
 

Faktum är att Lena Adamsson har väldigt mycket åsikter om skolpolitik själv, hon är ingalunda någon objektiv forskartyp utan har skjutit ut sig opinionsartiklar på debattsidorna senaste åren. 

Bland annat i socialdemokratiska Dalademokraten, där hon hyllar vänstersossen Daniel Suhonens tankesmedja Katalys. 
 

Hon fortsätter längre ner i artikeln att såga friskolesystemet. Känns bra att veta vad vår nya GD för just Skolforskning tycker själv. Chansen att hon kommer ta med forskning som inte stödjer sina egna uppfattning, vad tror vi de är?
 

Lena har fler meriter på sitt CV. Hon är nämligen hjälpt Miljöpartiet att ta fram deras skolpolitik. Rättare sagt, högskolepolitik. 
 

Rapporten kallar hon “Grönt Universitet” och det är en otroligt passande titel, ni kommer förstå varför längre ner. 
 

Hon tycker nämligen att miljökunskap/hållbarhet ska likställas med målet som högre utbildning har att förbereda studenter för arbetsmarknaden. Nu blir det kristallklart varför Gustav Fridolin gillar henne. 

Alla ska tvingas examineras i hållbarhet dessutom, oavsett om du pluggar till läkare, logoped eller mattelärare. 
 

Hon vill också “skapa ett utbildningspolitiskt råd” som ska få bestämma politiken. Miljöpartiet har återkommande motioner på sina kongresser om olika expertråd som ska hjälpa regering och riksdag att fatta “rätt” beslut. Lena är inget undantag alltså, och hon tänker sig förmodligen att hon själv ska sitta i ett det där rådet. 

Eller vänta lite, nu gör hon ju det. 
 

De som kommer jobba på denna nya myndighet har dragit en riktig vinstlott. För Adamsson har tidigare erfarenheter av att vara chef, bland annat var hon huvudsekreterare för Högskoleverket 2010. 

Enligt en medarbetarundersökning jag har fått ut (offentlig handling you know) har Adamsson full pott där, om man räknar underifrån. Hon får nämligen bedrövligt dåliga siffror av sina medarbetare. 
 

Huvudsekreteraren som refereras till nedan är alltså Lena Adamsson. 
 

66 % hade lågt förtroende för Adamsson när hon var huvudsekreterare.  

Vad gäller just Ledning och Styrning gav medarbetarna på Högskoleverket 2010 lägst betyg. Av 100 gavs betyget 32.  Lägst medelbetyg gav Adamssons sätt att föra verkets talan externt, där hela 80 % var kritiska. 

Men om Adamsson var dålig på sitt jobb var hon åtminstone tillgänglig. Alltid finns det någon ljusning i mörkret. 
 

Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker att det är ett otroligt bra val av myndighetschef för det viktiga området Skolforskning.

Och jag ser fram emot denna chefernas elitsoldat leverera osaklig och icke partipolitisk färgad forskning inom skolan. 

8 kommentarer till Grön GD

 1. @Mikael
  Det är ju skolorna i de “fattiga” områdena som det satsas mest på. Ojämförligt mest. I andra områden klarar vi oss ändå. Det var vad kommunens skolpolitiker i Haninge sade rakt ut på ett informationsmöte på Vegaskolan när vi undrade varför (nu nedlagda!) Jordbromalmsskolan fick mer än dubbelt så mkt pengar per elev.

 2. Utan det fria skolvalet så hade flera svenska familjer flyttat från invandrartäta områdena för att slippa den lokala skolan med invandrarsvenska som största språk och flest obehöriga lärare

 3. Ja här går skiljelinjen mellan dig och mig Rebecca. Den artikel som Daniel Suhonen har skrivit instämmer jag i. Det är de fattiga områdena där föräldrarna har lägre utbildning ( det sociala arvet) som man borde satsa mest på. Det fria skolvalet är inget att hylla (kolla bara på JB koncernen). Om jag nu skall bli kritiserad och Engelska skolan kommer som ett exempel från dig så vill jag bara åberopa att Engelska skolan koncernen startades 1993 när staten fortfarande hade koll på skolväsendet. Har en granne som gått i Engelska skolan Gubbängen och min kusin går i Engelska skolan Skanstull.

  //sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_Engelska_Skolan

  Björn Bengtsson du tar upp Kina som exempel. Kina har en stor befolkning och det mesta där är industri och låga löner. Kollar man på PISA undersökning så finns inte Kina ens med bland topp 10.

  Hoppas att du Rebecca vågar släppa en lite mer vänstervriden kommentar. Men om det nu är så att du inte vill släppa fram denna så är det helt ok. Det är din blogg och du som äger rättigheterna till den och det accepterar jag.

 4. Ibland undrar man hur MP kan få så mycket som 5,3% i exempelvis senaste mätning (inizo). Men då ska man veta att de har sveriges störtsta propagandacentral i SVT och SR. Vilket folket beskatts med ca 8 miljarder.

  52% på SVT är mp, 18% vänstern och 13% sossar.
  54% på SR är mp, 17% vänstern och 11% sossar.
  Det här är en ren skandal.. och man behöver inte undra varför statsmedia är så partisk men kallar sig opartisk.

 5. Rebecca, du är oumbärlig i samhällsdebatten. Fortsätt granska, så otroligt välbehövligt!

 6. Borde kolla upp Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson också.
  Han tog med sig ett stort lass personligt tyckande som nu styr Sverige och våra skattepengar.
  Migrationsverkets generaldirektör: ”När jag träffar utländska kolleger säger de att Sverige är ett udda land i asylfrågor. Nej, säger jag då, det är ni som är udda. Ni alla.” (citatet är från bildtexten)
  En person som säger att alla andra länder i världen har en udda asylpolitik har kanske inte den objektivitet som krävs på migrationsverket?

 7. Vilket flum!
  Om man skulle presentera detta i världsekonomin nr 1-Kina, så skulle man där enbart skaka på huvudet. Garanterat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap