Rättvisa överdrifter

Jag noterade att mina blogginlägg om Rättviseförmedlingen föranledde febril aktivitet på ”Rättis” kontor. För vips låg där ett långt inlägg på deras webb som av en händelse ville reda ut det här med moms  och varför de i sin årsredovisning påstår att statliga bidrag är privata. 

Jag noterar också att de efter mina påpekande om cis-män och överanvändningen av detta uttryck på deras Facebook numera medger genom en liten * att de egentligen inte har en aning om huruvida dessa vita män har erfarenhet av trans. 

Men det är inte bara moms de behöver reda ut tycker jag.

För en annan sak de påstår i sin årsredovisning är att Eskilstuna kommun varit en av deras guldssupportrar (sid 17).
 

Jag tyckte att det var intressant att en kommun väljer att lägga skattebetalarnas pengar på sponsring, eller vad nu guldsupporter egentligen innebär. Dessutom av en sådan kontroversiell förening som Rättviseförmedlingen.

Så jag mailade dem för att fråga, och begära ut handlingar. 
 

Tja, enligt kommunen var de alltså inga guldsupporters utan det som i andra företag kallas ”kunder”.

Rätt intressant ändå att Rättviseförmedlingen ändå särskilt tackar just Eskilstuna som just en sådan. 
 

Jag antar att det här är ett led i deras kommunikativa strategi. Att överdriva sina framgångar och sitt stöd för att på så sätt skapa ännu mer stöd, få ännu mer bidrag etc. Få folk att vilja vara med ”i det vinnande laget”. En positiv spiral alltså, orkestererat av duktiga PR-människor. För det får man ändå ge dem. De har varit duktiga på att få spinn på sina saker. 

En liten ”felplacering” av bidrag här, vips har man trollat fram privata bidrag som inte finns. En liten överdrift här, vips har man fått en vanlig annonsköpare att framstå som en stor supporter. Voilá! Framgång i media. 

Bra jobbat!

Nu undrar man ju stilla vad som mer är hitte-på i deras verksamhetsberättelse……

En annan sak värt att notera att det alltså bara krävs att köpa annonsering under ett år för 22 000 för att uppnå status som GULDSUPPORTER och få särskilt tack i verksamhetsberättelsen. Hur bra går den där verksamheten egentligen? Förutom alla ”privata ” bidrag staten ger då. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!