Rättvise-moms?

Vissa läsare är mer uppmärksamma än andra och en av dem noterade en liten detalj på avtalet mellan Kulturdepartementet och Rättviseförmedlingen. 

Moms. 

Eller snarare bristen på moms. 
 

Det är olika regler för det här med moms beroende vad du har registrerat för typ av företag eller förening så jag inledde med att kolla vad Rättviseförmedlingen egentligen är. Enligt deras årsredovisning är det här deras organisationsnummer och kollar man sedan upp detta vidare via Ratsit hittar man en ideell förening. Utan momsregistrering. Utan F-skatt. Men man är registrerad som arbetsgivare. 
 

Tydligen tycker inte den socialdemokratiska-miljöpartistiska regeringen att det här med F-skattsedel är viktigt när det gäller leverantörer. Så här säger Skatteverket om det här med F-skatt.
 

 

”Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt”

Om man anlitar en förening eller ett företag utan F-skattsedel kan man alltså bli ansvarig för föreningens skatter och avgifter om man har otur. Den här risken är uppenbarligen Regeringskansliet berett att ta, vilket jag tycker verkar ganska märkligt. Särskilt som de som sitter i regeringen har hög svansföring när det just gäller ”schyssta villkor” på arbetsmarknaden. Men okej, det är inte förbjudet att anlita bolag utan F-skattsedel. Bara oseriöst. Det handlar trots allt om skattepengar. 

Hur är det då med momsen?

För det är tydligt att Rättviseförmedlingen alltså inte betalar moms. De är en ideell förening och det här gäller för dessa enligt Skatteverkets hemsida. 
 

”….verksamheten som bedrivs får inte vara av affärsmässig karaktär”

Vad gäller då moms för ideella föreningar kan det enligt Skatteverket bara vara de föreningar som bedriver ekonomisk verksamhet som kan vara skyldiga att betala moms. Och är föreningen inte skyldig att betala inkomstskatt räknas dess verksamhet inte som ekonomisk. Nyckeln verkar ligga i det här med inkomstskatt alltså samt om man bedriver verksamhet som anses affärsmässig. 

”Med ekonomisk verksamhet menas till exempel att producera eller handla med varor och tjänster”

Tittar man då på Rättviseförmedlingens verksamhet har de alltså anställda. De är registrerade som arbetsgivare och betalar personalkostnader på över en miljon kronor 2013 enligt årsredovisningen (2014 har inte publicerats ännu).
 

En av sakerna de gjorde 2013 var att anställa en marknadschef (red.anm har han slutat redan) så de har alltså flera anställda som de betalar såväl lön som löneskatter för. Utgår jag från, jag tror inte att de anlitar svart arbetskraft nämligen. De betalar alltså löneskatter rimligtvis. 
 

Förutom uppdrag till Regeringskansliet, som måste betraktas som konsultjänst, säljer de saker via sin hemsida. Dels säljer de prylar i en webshop (2013 sålde de för över 200 000 kronor), dels säljer de workshops och föreläsningar , som inbringade 313 000 kronor. Så minst en halv miljon i försäljning alltså. 

De säljer alltså handdukar, affischer, väskor etc, säljer platsannonser som vilket rekryteringsföretag som helst och säljer även föreläsningar, som vilket annat företag som helst i föreläsningsbranschen. Dessutom är de nu även konsulter åt regeringen. Intäkterna på denna kommersiella verksamhet uppgick till 500 000 för två år sedan så gissningsvis landar summan på någonstan mellan 500 000 och 1 miljon kronor för 2014, givet hur enormt stor PR de fått på senaste tiden. 

De har otvetydigt en ekonomisk verksamhet, enligt mig. Jag undrar vad Skatteverket säger. 
 

De är faktiskt så intresserade av försäljning att de söker praktikanter med just detta fokus, som helst både har studerat ekonomi och har jobbat med sälj. Arbetsuppgifterna är att fakturera, skapa kampanjer för ”finansiering” (skattepengar alltså) och utforma företagssamarbeten, det vill säga sälja saker. 
 

De bekräftar också själva i sin årsredovisning att verksamheten växt inte bara med personal utan också med omsättning och att de därför anlitat en redovisningsbyrå ”i samråd med föreningens anställda projektledare”. 

De hade en ordentligt vinst förresten – nästan 300 00 kronor. Som ger en rörelsemarginal på nästan 15 %. Bra jobbat, om det inte vore så att intäkterna alltså bara till en halv miljon var försäljning och resten dina och mina skattepengar i form av diverse bidrag (och pengar från lotteriköparna i Postkodlotteriet, så de har ju frivilligt gett bort sina pengar). 

Tillbaka till det här med moms. Skatteverket har bland annat en broschyr just till ideella föreningen och i denna står det lite mer om det här med moms. 

Här står det alltså svart på vitt.

En förening som bedriver ekonomisk verksamhet, som t ex att ta fram affischer, handdukar och väskor och sälja i en webshop, sälja konsulttjänster och sälja föreläsningar och workshops, SKA betala moms. 

Ändå gör alltså Rättviseförmedlingen varken detta eller har F-skattsedel. 

Det här tycker i alla fall jag är väldigt märkligt. 

ps. Eftersom nu Rättviseförmedlingen inte betalar moms just nu ska deras uppdragsgivare enligt Skatteverket dra bort kostnaden för löneskatter. Så summan 72 000 är alltså efter detta, vilket innebär att den verkliga kostnaden är 102 000 kronor, för man ska inte betala ersättning för skatt till en uppdragsgivare om de inte har F-skatt. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!