Hudfärg räknas


Uppdaterad 28 maj längst ner

Det är inte jag som tycker det här, min åsikt är att det inte finns något mer ointressant än just vad du är född, om du har snopp eller snippa eller vem du vill ligga med. Det är vem du är som räknas.

Men andra tycker det. Till exempel Rättviseförmedlingen. Även SVT och Kulturdepartementet och hel radda andra tycker det här.

Nyligen fick SVT en ny divisionschef – Anne Lagercrantz som gick från Ekot i Sveriges Radio. Hon sa så här om det här med bakgrund och hudfärg.

Mångfalden i SVTs chefsledning är det dock lite si så där med. För i gänget där makten över utveckling av program, redaktioner och digitala projekt finns är samtliga kvinnor.

“Tre brudar är alltid bra”. 

Mmm. Gissar att en gubbe som sagt “tre snubbar är alltid bra” hade åkt på ordentlig medial däng. Olika regler.

Den här inställningen på SVT om att räkna hudfärg är kul är inte ny, i februari i år gjorde de en uppmärksammad “räkning” av noterade bolags styrelser. Med rätta enormt kritiserad. För så här hade de alltså gjort undersökningen:

“Vi har så långt som möjligt kontrollerat vilka som har utländsk bakgrund”

“I osäkra fall har vi även kontrollerat med personerna själva”

Jag undrar hur kul exempelvis Barbara Milian Thoralfsson tyckte det var, som är en av de personerna. För enligt SVT är hon alltså främst kuban, med mörkt hår. Och kvinna.

Vi andra, inklusive SCA där hon sitter i styrelsen, tycker att hennes meritlista är prio: hon har businessexamen från Ivy League-universitetet Colombia och Duke och har under sin karriär jobbat i flera stora amerikanska och europeiska bolag, både som VD och andra seniora positioner. Nu är hon 55 år och sitter i ett flertal styrelser. Hon är norsk medborgare.

Jag hoppas hon la på luren när journalisten från SVT ringde och frågade vilken hudfärg hon har. 

Men trots det här enorma övertrampet framhärdar SVT att hudfärg räknas. Nyss sa en av deras programchefer, Helena Olsson, det här:

“Vi måste kvantifiera”. 

Räkna alltså. Räkna hudfärg.

Rättviseförmedlingen kan nu skära guld med täljkniv. För det här är deras affärsidé – att räkna folk baserat på hudfärg, kön och sexuell läggning. Allra helst använder de ordet “cis” så ofta de kan. På deras Facebook-sida kollade jag lite snabbt på de första inläggen. I tre av tre står det “cis-män” specifikt som det man vill undvika.

För er som inte är bevandrad i representativitetsvärldens spännande vokabulär är Rättviseförmedlingen snälla nog att förklara vad de menar med “cis-män”.

Det här är alltså ett annat ord än de mer populära “vit medelålders heterosexuell man”.

Och det ska man alltså INTE vara.

Det underliga i det här är hur Rättviseförmedlingen bara genom att titta på en person vet hur just denna vita man uppfattar sig vad gäller kön eller har erfarenhet av trans. Har de en särskild kompetens som gör att de kan avgöra det här? Sitter det i kläderna? Eller har de ringt och frågat, som SVT brukar göra?

Eller så har de på förhand bestämt sig för att inga vita snubbar i kostym kan ha någon annan sexuell läggning är straight. För att de är…..vita? Har kostym? Ingen vet.

Tydligt är att balans inte är deras grej. Kolla bara på loggan. Kvinnliga symbolen. Bara. Hur det här kan bli balans vet inte jag.

Men de har alltså allt att tjäna på att vi pratar så mycket hudfärg det är möjligt. För nu regnar det pengar. De har nyligen fått hela 3,2 miljoner kronor skattepengar av Vinnova för att bygga någon typ av räknare som ska räkna personer i media.

Om man räknar folk födda utomlands uppgår de med utländsk bakgrund till 15,9 % enligt SCB.

Räknar man född av två utländska föräldrar men är svensk är däremot siffran 20 %, men de här grupperna är väldigt olika för är du alltså född i Sverige är du per definition svensk. Du har vuxit upp här, gått i svensk skola, har svenska som modersmål och har inte upplevt det som gjorde att din familj flydde.

I mitt inlägg utgår jag därför ifrån siffran 15,9 %. 

De ska alltså samla in statistik till “listor”. Jag utgår från att dessa listor inte ska samlas in och fungera manuellt så med listor menar de alltså register i datorer, så kallade databaser. En kartläggning, byggt på vad folk heter, vad de jobbar med och…..vilken härkomst de har.

En annan sak Rättviseförmedlingen verkar ha glömt är PUL – Personuppgiftslagen. För enligt den får man absolut inte registrera folk hur som helst. Så här kan man läsa på Datainspektionens hemsida.

För att få bygga ett register ska alltså personen ha lämnat samtycke, frivilligt samt individuellt och specifikt för just detta register.

Det finns ett annat krux med det här registret (listan) som Rättviseförmedlingen vill bygga upp. Den är olaglig med stor sannolikhet. För enligt PUL är det förbjudet att registrera folk efter “ras eller etniskt ursprung”.

Ni vet vad som hände Polisen när de försökte registrera folk med romsk härkomst? Just det. 

Den otroligt duktiga juristen Clarence Crafoord på Centrum för Rättvisa påpekade allt det här i en artikel på SVT Opinion nyligen, där han också påminde Rättviseförmedlingen om att man har rätt att avgöra själv vilken etnicitet man har. Det kan ingen annan göra.

Förmedlingens ordförande Seher Yilmaz visar dock i sitt svar till honom att hon inte ens fattat vad han skrivit. Först påstår hon att det inte är sant.

Men sedan kommer det igen – “samla stora mängder data och utifrån dessa ta fram översiktlig statistik“. Ett register alltså. I en databas. Exakt det som alltså är…..förbjudet förmodligen.

Hon hänvisar dessutom bland annat till att högskolor och universitet samlar data om sina uppsatser etc men glömmer att man som student i samband med att man skriver en uppsats medger att universitet får lagra informationen i enlighet med PUL. Om hon och hennes “rättvise”-jägare ska få bygga en databas måste de alltså i enlighet med PUL fråga varje person om samtycke.

Lycka till med det. Jag vet vad jag kommer svara när hon hör av sig.

Eller, förresten. Eftersom jag enligt lagen har rätt att definiera mig själv tänker jag definiera mig själv som….jamaican när hon ringer. Eller dansk.

En annan grej rättvisejägarna verkar ha svårt för, förutom att räkna och det här med juridiken, är vad som är statligt och privat. För på deras hemsida kan man hitta deras verksamhetsberättelse för 2013.

Och där står det, som en liten liten not längst ner, att bidrag från statliga Ungdomsstyrelsen (MUCF) och Tillväxtverket är……privata pengar. 

Well, dessa pengar kommer alltså direkt från statsbudgeten till……de statliga myndigheter de är och varenda krona är skattepengar. 660 000 kronor närmare bestämt, eller mer än hälften av det de kallar “privata bidrag”.

Till nästa år kanske ni kan lägga in de 3,2 miljoner kronor skattepengar ni nyss fått från statliga Vinnova på kolumnen för Statliga bidrag? Bara ett litet tips i all välmening.

Okej. Vi ska tydligen ha ett samhälle där vi räknar folk efter bakgrund, hudfärg, kön och brytning. Fine. Jag är helt emot det men just för detta ögonblick tänkte jag anpassa mig.

Om vi nu ska räkna folk efter bakgrund tänker jag att vi måste reda ut hur det ser ut då. Vi har redan rett ut att befolkningen består av 15,9 % utlänningar och inte 20 % som Rättviseförmedlingen alltså tror.

Jag hittade ingen mer aktuell statistik uppdelat per land på SCB än från 2012 men den ger en bra fingervisning i alla fall. Vi är ca 9,5 miljoner invånare i Sverige idag.

 • 1,7 % av dem är finnar
 • 1,3 % irakier
 • 0,7 % polacker
 • 0,7 % jugoslaver
 • 0,7 % iranier

osv.

Bara att dela antalet med 9 500 000 och hepp, procentsats. 

Ni fattar. Om vi nu ska roa oss med hudfärgsräknarnas favoritsysselsättning tänkte jag ge mig på att dela in dem i vita och icke-vita invandrare.

Nu förstår jag att alla ni rättvisejagare myser bakom skärmen.

Om man utgår från att alla jugoslaver, bosnier och polacker är icke-vita (finns massa blonda där men de har ju i alla fall konstiga namn och eventuellt den där brytningen Helena Olsson på SVT letar efter) är de icke-vita 6,2 %.

Räknar man utom-europeiska endast handlar det om 4 %. (Polen och juggarna borta alltså, de ligger i Europa. Turkiet räknas dock in här. De har jättesvart hår).

Svarta (här räknas bara Somalia) är 0,2 % av befolkningen. Afrosvenskarna alltså.

I Miljöpartiets kongressmotioner 2015  man läsa om afrofobin, som härstammar från den afrikanska slavminoriteten från 1700-talet här i Sverige. Från tiden då vi var en stor slavnation, ni vet. Det behövdes mängder med slavar till bomullsfälten nere i Skåne. Hur som helst, dessa räknas inte in i detta material. Vad de menar är oklart men jag antar att de bland annat pratar om Fredrik Reinfeldt, för hans anfader var alltså en mulatt från en cirkus. Har han själv sagt i en intervju i alla fall. Och Fredrik och hans bröder härstammade från dessa afrikaner finns alltså inte med. Bara Somalia. 

Folk från Norden + Tyskland (de är nästan Norden och är ju här och hänger på semestrar och annat ändå mest hela tiden) utgör 3 % av befolkningen. Vita. Säkert cis allihop. De räknas alltså inte.

En annan relevant sak när vi nu delar in befokningen är att olika invandrargrupper har olika medelålder. Exempelvis är gruppen finnar närmare pensionsåldern medan somalierna är blott 30 år i snitt. Givetvis påverkar det här var man befinner sig i karriären.

Ett till litet tips till alla representativitetsivrare alltså. Ni som vill kvotera in finnar på sajten Edit kommer alltså har lite svårare att hitta folk än om ni väljer exempelvis kineser.

Om vi nu ska ta den här nya information, och utgår från att den rätta saken att göra alltså är att räkna folk efter efternamn, precis som Rättviseförmedlingen alltså fått 3,2 miljoner skattekronor att göra, tänkte jag göra exakt detta, i media. För att så här lite i förväg och manuellt testa idén.

Jag har gått in på Sveriges Radio P3:s sajt och kollat på samtliga program samt kontakt för dessa. Jag har utgått från de som har makten i detta medie, alltså producenter och programledare etc. För det är ju specifikt medial makt, bland annat, som just Rättviseförmedlingen är intresserad av. Och SVT.

Genom detta har jag fått fram följande information:

 • 56 av personerna har svenska namn och därför sätter jag dem i lådan “Vita”. 26 av dem är dessutom män så varsågod, en cis-etikett på er. Bang.
 • 30 av dem har utländska efternamn.
 • Så 34 % av de som har makt i P3 har alltså utländsk bakgrund. Mer än hälften av dessa är dessutom kvinnor. Utländska kvinnor är mer underordnade än utländska män enligt den här stränga mallen rättvisejägarna mäter allt efter

Nedan ser ni hur den mediala makten för dessa personer på P3 ser ut enligt TNS-Sifo. Kanalen har alltså ca 15 % av radiolyssnarna i Sverige. Mer än P1 har.

Om vi nu ska ha en representativ fördelning i t ex P3 ska vi alltså inte anställa fler med utländsk bakgrund utan byta ut 16 av dem till folk med mer svenska efternamn. För ska vi ha 16 % invandrare motsvaras detta av 14 %. Om man tittar på utom-europeiska, vilket är det Rättviseförmedlingen gör då alla norrmän, danskar etc ju är dessa hopplösa vita cis, är det 3 personer som borde jobba på P3 och delen av P3 som är makt. Medial makt.

Eftersom folk så ooootroligt gärna vill missuppfatta kommer här ett extra förtydligande: jag lajvar räknare. Jag vill inte att någon räknar på riktigt, varken SVT eller Rättviseförmedlingen. Men detta är viktigt att belysa praktiskt för att visa vilka konsekvenser det får. Därför gör jag de här uträkningarna. Men de kommer bli verklighet. Tyvärr. 

Om vi går vidare i media och kikar på SVTs nya satsning på ungdomar hittar vi sajten Edit.

Nöjesguidens motsvarighet i public service alltså, som är tänkt att konkurrera med alla sajter som inte lever på den aldrig sinande källan skattepengar.

De som ansvarar för det projektet är de här tio personerna:

Även här är fördelningen otroligt skev som ni ser för 60 % har utländska namn. Ingen balans, ingen representativitet alls.

Om de följt befolkningens representativitet skulle de haft 2 personer, inte 6 stycken.

Känner ni hur otrevlig stämning det börjar bli av det här? Det kryper liksom lite i skinnet. Eller hur? Men vi fortsätter ändå. 

Samma sak med de utvalda bloggarna.
För de har anlitat ett gäng unga bloggare, foton och blogg hittar ni här.

Ni ser ju själva. Helt skevt. Här finns dessutom foton som underlättar vilken låda man ska lägga varje person, eftersom det viktigaste just är namn och hur de ser ut. (Saga Becker är trans-person och räknas därför inte som vit cis utan som trans).

0,2 % av befolkningen ungefär, är somalier och den enda grupp afrosvenskar SCB klassificerar. Av Edits bloggare, av foton och namn av döma eftersom det är så Rättviseförmedlingen vill att vi klassificerar folk, är 62 % afrosvenskar av dessa.

Räknandet är alltså inlett, även i liten skala och utan någon typ av register. Det är nämligen inte tillåtet.

“Räknar man inte kommer man inte framåt” som Rättviseförmedlingen själva säger.

Räkna ska man även göra på Kulturdepartementet för här har vår kulturminister nyss, utan upphandling, anlitat just Rättviseförmedlingen att räkna blond och svart hår, snippa eller snopp, nordisk eller annat efternamn och så vidare. Julafton för dem alltså.

Vi skattebetalare får betala. Igen. Lite så kallade “privata bidrag” till alltså i deras resultaträkning.

Jag har fått ut avtalet från Kulturdepartementet. 72 000 kronor tar de för nöjet att räkna och sammanställa till en lista efter tips på Facebook-gruppen. Ni vet, där varje inlägg innehåller ordet “cis-man” som i “allt annat utom vita snubbar”.

Beställare av uppdraget är kulturminister Bah Kuhnke.

Ni vet, hon som gärna pratar med journalister om att olla saker och fläckar på snoppen?

Ser ni hur sjukt det här är nu?

Att bunta ihop folk efter namn, utseende, hudfärg, sexuell läggning eller kön. Som om dessa yttre icke valbara attribut säger någon om dig som person. Som om dessa saker gör att personer har något gemensamt.

Jag vill se ett samhälle där det inte spelar någon roll alls vad du heter eller hur du ser ut. Utan ett samhälle som helt är en meritokrati. Där bara kompetens och personlighet spelar någon roll.

Ändå har vi  2015 snart statligt finansierade hudfärgsräknare i en app-store nära dig. 

Slutligen: skäms på er borgerliga politiker inklusive partiledarna i M och C, som hejar på det här.

Uppdatering 28 maj: 

På grund av tidsbrist glömde jag ta med den här dumpen, på Rättviseförmedlarnas egen så kallade “representativitet”

Borde de inte skriva ut vem som är vit och icke-vit, vem som är cis och trans, bög, flata, handikappad etc, nu när det är så viktigt undrar jag? Hur ska man annars kunna veta?

Men kan ju alltid räkna efternamn. 

35 kommentarer till Hudfärg räknas

 1. Att vara “icke-rasist” innebär att man betraktar hudfärg som ointressant, dvs en icke-fråga. Att vara “anti-rasist” har däremot numera blivit synonymt med att en slags “godhetsrasism”. där man exekverar en tankefigur som ju solklart är sprungen ur ett (omedvetet) överlägsenhetsperspektiv!
  Rättviseförmedlingen är nedslående exempel på denna förvirrade, principlösa grupp som f ö i stort sett överlappar tokvänstern.
  Man anser att människor med vissa egenskaper, typ mörk hudfärg, viss härkomst et c., måste “hjälpas fram” till jobb och positioner. Detta nedvärderande förhållningssätt ursäktas med att man måste “kompensera” för “strukturell rasism” dvs mekanismer som antas förhindra att dessa individer uppnår sin “rättmätiga status” i samhället.
  Det finns dock inga vetenskapligt hållbara belägg för att denna “strukturella rasism” överhuvudtaget existerar. Och även om den nu till äventyrs skulle göra det så påminner “anti-rasisternas” ansats till “lösning” starkt om den svårslaget korkade idén att tillämpa odemokratiska metoder för att “öka demokratin”.
  Brist på vetenskapliga bevis är nu inget större problem för “anti-rasisterna” eftersom deras motiv egentligen är egocentriskt. Man bygger sin narcissistiska självbild på att vara “den gode” som “kämpar för rättvisan”. Deras påhittade, infantila dramaturgi har med en träffande travesti kallats: “den gode, den onde och den svage”. För att få denna “karta” att gå ihop måste dessa kategorier hela tiden stampas fram ut marken och schabloniseras. Man frossar alltså i stereotyper. Vilka “de goda” är i ovanstående enfaldiga paradigm behöver väl inte sägas? De ondaste av de onda är naturligtvis “vita, heterosexuella, etniskt svenska män medelålders män” helst boende på landet. Lite mer problematiskt är det med “de svaga”, som naturligtvis är invandrare och “flyktingar. Men det som inte får hända är ju att deras “svaghet” (och därmed oskyldighet) upplöses för då faller ju modellen ihop!
  Så vad händer när det dyker upp besvärande vittnesmål om t ex sexuella trakasserier utförda av “de svaga”? Enligt den dogmatiska mentala “kartan” kan ju “de svaga” omöjligt samtidigt vara “onda”! Knepigt läge i “vänsterbåset”!
  Dogmatiker har dock utomordentligt starka förvarsmekanismer som omedelbart kickar igång. Uppgifterna påstås således vara “överdrivna”. Man hävdar att “de onda är minsann inte en bit bättre! (det gäller ju att så fort det bara går vrida tillbaka fokus på den “de onda”). Det hela har dessutom inte barr med

 2. Vänstern är så grundlurade att det är tragiskt. De har blivit indoktrinerade till att maniskt driva alla andra frågor än de ekonomiska – vilket är det enda som i slutändan spelar någon roll i det här sjuka samhället, hur mycket man än vill inbilla sig om motsatsen.

  De har alltså gått hela varvet runt och blivit rasforskare själva, med skillnaden att en vanlig, svensk, vit man är de “untermenchen” som ska förtryckas.

  Varför går dessa övertygade människor inte att resonera med? Varför ser de inte sina egna uppenbara tankevurpor och självmotsägelser? Därför att de tänker och agerar som nyreligiösa i en sluten miljö, som leder till sanslös confirmation bias.

 3. Jag är bara 31 men känner mig just nu rätt gammal. Som barn till flyktingar har man tagit notis om rasismen genom åren och det har varit en del tvära kast.

  När jag var liten sade de att vi kom hit och tog alla jobb. När jag blivit lite äldre sade de att vi kom hit och inte gjorde lönt för oss. Nu säger de att de är antirasister. Jag minns när antirasisterna var de som sade att hudfärg och ursprung inte spelade någon roll. Nu är det tydligen de som skall mäta kranier.

  Det sägs att historien är cyklisk. Tydligen är den också skruvad.

 4. S instiftade Rasbiologiska institutet som nu har fått en efterföljare i Rättviseförmedlingen. Olika namn men same same. Ränderna går aldrig ur.

 5. Idiotin har inga gränser. Bra att du så tydligt uppmärksammar detta. Här finns uppenbarligen utrymme för skattesänkning eller omfördelning.

 6. “1,7 % av dem är finnar”
  detta är rasism, den korrekta benämningen är Finländare!
  inte skriver ni “Turkar” heller och inte heller kallar svenskar sig för “sveddopellar”
  redigera detta!

 7. “I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin, but by the content of their character” Martin Luther King, Jr.

  Det citatet var väl det enda som saknades i det du skrev annars väldigt intressant och underhållande läsning. Men åh så sorgligt och motbjudande med dessa rasister som så öppet och oblygt hyllas av vänsteretablisemanget. Usch, usch, usch.

 8. Såg inslaget i Aktuellt och mådde illa redan då, och inte blir det bättre av att läsa om dumheterna här. Om det här är sveriges framtid kommer psykvården behöva byggas ut långt mer än asylindustrin gjort hitills för att vårda både de som tappat livslusten och de som kommer på dessa otroliga dumheter. När man tror att landet Sverige nått botten, dyker plötsligt flera nya bottennivåer upp som får tidigare bottnar att se normala ut.

 9. Såna där indelningar (för statistikinsamling) är alltid ett stort problem för mig. Eller egentligen för Rättviseförmedlingen, för de vet aldrig i vilket fack jag ska placeras i.
  Enligt dem ska jag räknas som invandrare, eftersom mina föräldrar är födda utomlands. Båda släkterna flyttade till Stockholm för drygt 70 år sedan, en sträcka kortare än från Göteborg. Borde inte då även skåningar och lulebor som flyttat mycket längre när de flyttat till huvudstaden på 70- och 80-talen också räknas som invandrare? (OBS en ironisk, retorisk fråga!). Jag har ett lite ovanligt efternamn som slutar på -son (lätt att tro att det är svenskt), nordiskt tunt hår (inte blond som mina syskon, mera cendré), blek hudfärg och GRÖNA ögon. Mina far- och morföräldrar kom inte från något av de nordiska länderna, de var båtflyktingar över Östersjön i andra världskrigets slutskede.
  Jag tycker att jag är svensk, även om jag råkar ha två modersmål.
  För att krångla till det för dem så är jag dessutom kvinna, ingenjör och jobbar i en MYCKET mansdominerad bransch.

 10. Utmärkt! Om den raljanta tonen har jag sett flera åsikter. I och med att du ofta tar upp och nagelfar rena idiotier torde det vara svårt att inte börja raljera. Dessutom förtjänar dylika dårskaper att behandlas “accordingly”, att häcklas. Bah-Kuhnkes “folkliga” och barnsliga tilltal om snoppar och olla….oj, när jag läste orginalreportaget i DN tänkte jag iofs att det var oväntat att journalisten inte censurerade sig själv. Journalistiken lägger alltför ofta på sig en sorts självcensur och skygglappar när sanningen inte överensstämmer med den världsbild man själv valt.

  Därför får du gärna fortsätta att granska och häckla den del av vårt samhällsklimat som enklast etiketteras Dårhuset.

 11. Bland det bästa jag har läst. Jag är född i Polen och har själv råkat ut för den här diskrimineringen, för det är precis vad det är. Jag har nämligen ett problem. Jag är född i Polen, har ett polskt namn, MEN jag är “vit”, jag pratar klanderfri svenska och har ingen brytning.
  En gång i tiden hankade jag mig fram som programledare inom radio och sökte vid en tidpunkt programledarjobb på radiokanalen “Din gata” i Malmö. Jag fick till svar att jag inte var tillräckligt utländsk. Jag fick inte heller jobb på något annat ställe (oavsett jobb) och fick höra att jag kanske borde byta namn för resten var det inget fel på. Jag fick jobb till slut… en så där 500 km från parkernas stad. Det var för övrigt ett bra jobb, men har fått höra bakvägar att det var fråga om kvotering på grund av etnicitet (det där är rent ut sagt för djävligt eftersom jag tycker att man ska anställa på grund av kompetens, inte könsidentitet, nationalitet, etnicitet, brytning eller hudfärg för att ta ett par av de vanligare).
  Så nu borde jag kanske vara glad när jag hamnat på gräddhyllan till slut? Nja. Här kommer mitt problem. Jag är inte tillräckligt svensk för en del. Jag är inte heller tillräckligt utländsk för andra. Sådana som jag hamnar i ett vakuum. Ingen vill ha oss, oavsett kompetens (och den är jäkligt gedigen) eller etnicitet (om man nu så vill). Dessutom blir vi avskydda av “vanliga” svenskar. Vi är för utländska och vi tar jobben från de som har bättre kompetens (även om de inte har bättre kompetens) eftersom vi ibland får en gräddfil. Det där är inget annat än diskriminering, som i sin tur skapar rasism. Hade man utgått från min kompetens hade man insett att jag är en sjuhelsikes bra
  – jurist med hög kompetens inom avtalsrätt, IT-rätt, straffrätt, marknadsrätt (för att ta ett par) med erfarenhet av EU-arbete och annat internationellt arbete i politiska strukturer
  – mediekonsult (har jobbat för ett par av de större mediehusen med marknadsanalys, M&A, utredningar samt säkerhetsanalyser och rådgivning på det sistnämnda området). När en OFCOM-kille fick reda på vem jag hade som uppdragsgivare sa han “I don’t wanna know more”. Jag har fixat audiens hos en president åt en mediemogul.
  – Programledare, DJ, radioproducent m.m. Det är inte svårt att ge etablerade smisk
  – IT-expert på gränsen till supernörd.
  …och mycket annat. Jag har nästan inte koll själv på erfarenheten. Det är mycket… nästan för mycket.

  …MEN, bortse från allt detta och det är alltså bättre att kvotera in m

 12. Tänkte skriva men sitter bara vid tangentbordet och förfäras hur dåligt våra skattemedel används…..

 13. Rättviseförmedlingens filosofi har obehagliga likheter med SS-avdelningen RuSha. (Rasse- und Siedlungshauptamt). Googla gärna, engelska eller tyska. På svenska finns inte mycket….

 14. Underbart bra Rebecca stort tack! som utlandssvensk kan man bara förundras vad som händer i Sverige, vansinne i kubik.

 15. Vägen till helvetet kantas av goda intentioner. Stort tack för dina underhållande inlägg. Jag gillar alldeles särskilt din raljanta ton som passar som handsken i de ämnen du behandlar.

 16. Ett kul experiment vore att räkna son-namnens representation jämfört med befolkningen i stort.

 17. Noterar att “Fakta” nedan har rätt, Vinnova verkar vara de som anslagit 800 000 SEK/år. Tillväxtverket agerade under 2014.
  Det ska bli intressant att se handlingarna i bägge projekten.

 18. Bravo! Jag gillar din blog, speciellt den raljanta tonen, att vara lite “giftig” kan aldrig vara fel. Lite Karl Gerard över den om nu någon mins vem det var. Jag sjunger bara “Det är den välkända hästen från Troja” som lite vägledning.
  Väl jobbat Rebecca.

 19. Jag gillar det du skriver och håller med i sak. Rättviseförmedlingen mfl aktörer har valt ett rasistiskt synsätt, utan balans. Dogmatiskt och systematiskt hat mot allt som förefaller vara europeiskt, lite kaukasiskt, man genomsyrar dessa personers vardag.

  Jag har dock svårt för tonen, måste du vara så raljant?

  Ha en bra dag.

 20. Du gör ett mycket bra arbete Rebecca när det gäller att komma på om vad du skall skriva om. Kompetensen är viktigast. Det enda som jag skulle kunna koppla till land är språkkunskaper och affärskultur. Men där har de stora företagen sina utlandsavdelningar inom import, export med mera.

  Jag känner att jag bör reagera på Yvonnes kommentar. Politik handlar inte bara om Ekonomi och det där med att FP tog bort män/ekonomer Ja det där beror på vad man värderar. De kvinnor som sitter har sina värderingar Gulan Avci, Jenny Sonesson, Birgit Friggebo, Maria Arnholm, Birgitta Ohlsson, Barbro Westerholm, Cecilia Malström, Cecilia Wikström, kanske inte kan mycket om ekonomi men de har andra frågor som passar bra. Den förstnämnda har jag mött face to face ett antal gånger. Ja jag vet detta låter alldeles för revolutionärt att unga kvinnor skall ges chansen på bekostnad av äldre män. Men att kalla det för tjejstalinism.

  Nu är bara för dig Rebecca att granska och jag respekterar 100% till procent det val du kommer göra även om du skulle välja att inte publicera kommentaren.

 21. Jag är också tveksam till en del av identitetspolitiken. Men:

  – Tror vi att talang fördelas jämnt i befolkningen? Jag svarar ja här. Alternativet är att tro att talang fördelas enligt exempelvis kön eller etnicitet, av naturen eller biologiskt systematiskt olika, och att kvinnors eller invandrares underrepresentation på vissa poster i samhället är en funktion av att de, just för att de är kvinnor eller invandrare, har mindre talang för de posterna. Skriver medvetet talang, för genom utbildning och annan erfarenhet (eller brist därpå) kan man tillgodogöra sig olika _kompetens_ utifrån samma talang. Jag tror exempelvis inte att vita män har mer talang än andra i befolkningen att leda företag. Att de är överrepresenterade i näringslivet beror istället på sociala strukturer – att de av samhället i större utsträckning än andra förväntas ägna sig åt entreprenörskap, att de ofta väljer in sådana som sig själva i sammanhanget, och liknande. Sociala strukturer har starkt bidragit till att just de tillgodogjort sig en _kompetens_ (eller “kompetens”) för jobbet. Det betyder inte att icke-vita icke-män inte har talang för jobbet – det betyder att sociala strukturer har bidragit starkt till att de _inte_ utvecklat kompetensen ifråga.

  – Samma resonemang kan föras om ambition eller intresse. Är det så att kvinnor och invandrare, just för att de är kvinnor och invandrare, av naturen har ett svagare driv eller svagare intresse av entreprenörskap? Kan man gå på BB och peka på nyfödda flickor och invandrarbarn och säga att de inte kommer att ha rätt driv eller tillräckligt intresse av entreprenörskap för att ta sig fram i näringslivet? Nej. Återigen är det sociala strukturer som bidrar till att ambition och intressen utvecklas olika.

  – Om vi nu köper att talang/ambition/intresse av naturen eller biologiskt sett fördelas jämnt i befolkningen, borde inte befolkningen i maktens rum vara ett tvärsnitt av befolkningen i landet? Jo. Ett enkelt exempel: landets befolkning består av 70 gröna, 20 blå och 10 gula. I varje grupp är det tio procent som är tillräckligt talangfulla för att tala i radio/läsa på handels/what have you. Fördelningen av talang är alltså jämn i befolkningen; chansen att hitta talang är lika stor oavsett vilken grupp man går till. Om vi ur landets befolkning ska välja de tio bästa radiopratarna eller den bästa handelsklassen om tio personer bör den gruppen därför bestå av 7 gröna, 2 blå och 1 gul. Om proportionerna istället är 5 gröna och 5 blå är radioprata

 22. Hur ser då förmedlingens egna representation ut, från hemsidan (håll i hatten):
  Varför redovisar ni inte vilka som jobbar hos er?
  Eftersom det under den senaste tiden pågått en debatt som bitvis varit hätsk, byggts på flera missförstånd och hejats på av rasister valde vi att ta ner sidan med namn, bild och kontaktinfo. Detta var en arbetsmiljöåtgärd och gjordes för att minska risken för hat och hot riktat mot specifika individer som är anställda på kontoret. Vill du ha tag på oss går det fortfarande utmärkt att nå oss via vårt kontaktformulär.
  Hur ser könsfördelningen på Rättviseförmedlingen ut?
  Könsfödelningen ser olika ut beroende på vilka som ingår i ens räkning. Om vi tittar på vilka som följer oss på Facebook kan vi se att 71% identifierar sig som kvinnor, 25% som män och resterande har inte angivit könsidentitet i sin Facebook-profil.
  När det gäller vår styrelse och bland våra anställda har sammansättningen varierat under de fem år som Rättviseförmedlingen funnits. Av våra styrelseledamöter är fyra kvinnor och två män varav tre personer har bakgrund utanför Sverige. När det gäller anställd personal är vi idag sex personer som arbetar på Rättviseförmedlingens kontor. Vi är samtliga kvinnor, tre av oss har utländsk bakgrund (enligt SCB:s definition som innebär att antingen vara född utomlands själv, eller ha två föräldrar som är det). Vi har också volontärer som arbetar med våra listor. Denna frivilliggrupp består av tolv aktiva personer varav åtta kvinnor och fyra män.
  Tycker ni inte att det är problematiskt att just ni har skev könsfördelning bland personalen?
  Vi är inte nöjda med hur det ser ut med könsbalansen hos oss, därför arbetar vi ständigt med att se över våra rekryteringsprocesser och vårt sammanhang. Sammansättningen har varierat över tid och vi har som mål att vara en inkluderande organisation där bred representation och kompetens går hand i och hand. Vi arbetar aktivt med denna fråga hela tiden och vid varje rekrytering försöker vi därför öka möjligheterna till ett brett urval samt att skapa en rekryteringsprocess som motverkar att diskriminering kan ske.

 23. Skulle vara underbart om du ringde upp rättviseförvrängningen och sa att du var jamaican: greetings, dis would a be di champion bloggares bringin X AMOUNT a badness straight to da intanet, Jah Jah know seh bout dat, an as for di BAMBACLAAAT regista u work pon me would a jus say stop sell gow an don feel no way, but suck u muma!”

 24. Tack för denna läsningen, otroligt bra skrivet.
  Det är skrämmande att vi lever i ett samhälle där det viktigaste är vilken färg du har på hyn, var du kommer ifrån eller vad ditt efternamn är.
  Är det så svårt att bara kolla på individer och inte placera in folk i grupper hela tiden? Tycker vi borde kommit längre än så vid det här laget.

  Sen att det är skattefinansierat spyr jag nästan lite på.

 25. Utmärkt Rebecca!
  Inom fotboll, ishockey och alla andra lagidrotter så bestämmer lagledningen vilka spelare som skall spela matchen. Håller man inte måttet så blir man utbytt. Om det är återkommande så blir det B-laget.
  Hur svårt får det vara?

 26. Snyggt med 267 tusen i vinst när man i huvudsak lever på skattepengar. Vad skall vi kalla detta? Vinster i dumheten?

  Sedan är det väldigt intressant som Crafoord skriver “Det råder nämligen ett strikt förbud i diskrimineringslagen mot att överhuvudtaget beakta en sökandes etniska bakgrund vid exempelvis rekrytering, även om sökande har likvärdiga meriter (det är i den situationen däremot tillåtet att beakta kön).”

  Rättviseförmedlingens hela affärsidé är alltså olaglig!
  Ännu mera ironiskt är att sittande regering är uttagen efter samma principer.

 27. Grymt jobbat Rebecca!

  Vad hände förresten med LO Rond 4? Slutade de gräva gropen djupare? ^_^

 28. Får man bidrag från EU-fonder (från Tillväxtverket till exempel) blir företaget skyldigt att köpa saker genom att applicera LOU. Är så fallet med Rättviseförmedlingens pengar så ska det bli intressant att följa verksamheten.

 29. Skrämmande läsning och dessvärre inget skämt. Jag upprörs mest över borgerliga politiker som sviker som aktivt bidrar. I FP uppmanades män i riksdagen att lämna sina platser åt kvinnor. En professor i nationalekonomi får lämna plats åt kvinna med rätt bakgrund som sannolikt åtminstone gått ut gymnasiet. Nya moderatledaren deklarerar ” jag är feminist”. Svensk feminism marknadsför planekonomi = kvotering . Vad du är är det viktiga och inte vad du gör. Spelar ingen roll om feministerna är blå eller röda- tjejstalinism likväl. I forna Sovjet så kvoterades också olika grupper in än här en där precis som här.

 30. Tack för ingående granskning. Vi väntar med spänning på motsvarande från de licensfinansierade.

  Vansinne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap