Tomtar


Miljöpartiet har äntligen kongress.

Ni som läser bloggen och artiklar jag skriver vet att jag har ett särskilt gott öga till våra gröna vänner och deras kongresser brukar bjuda på en alldeles särskild form av underhållning.

2015 års motioner har inte gjort mig besviken. För jag gått igenom alla 164 sidor och hittat lite mumsbitar här och där.

Så häng med in i tomtarnas värld.

De inleder starkt med en motion om statlig kontroll av vilka frågor man ska få ställa. Motionärerna vill förbjuda företag och organisationer att utan statlig kontroll köpa opinionsbundersökningar för att försäkra sig om…….rätt svar?

Stor humor också att partiet som har en……hrm…relativ syn på det här med vetenskap använder det som argument. De har också uppvisat stor skicklighet i ämnet ledande frågor själva, bland annat på valsedlarna för omröstning av trängselskatter i Stockholm.

De är också bekymrade över Feministiskt Initiativs kassa möjligheter att komma in i riksdagen och vill att man skapar ett “Andra chansen” i valet.

En motionär tycker att Vattenfall ska vara med och satsa på solkraft i Sahara. Förslaget har jag inga synpunkter på, däremot vill jag att ni kolla på partistyrelsens svar.

“Att politiskt tala om hur och peka ut särskilda lösningar kan begränsa teknikutvecklingen”

Någon som kommer ihåg kolkraften i Tyskland?

Sin vana trogen som Prussiluskapartiet nr 1 vore inte en kongress komplett utan minst några förslag på olika förbud och pålagar på livsstil. Som här, där Partille tycker att det ska införas skatt särskilt på läsk.

Sverige ska tydligen bli en Fair-trade nation om MP får bestämma. Denna av LO ägda “rättviseorganisation” jag skrivit i tidigare inlägg om, som har som främsta syfte att jobba för LOs definition av villkor på arbetsmarknaden.

Tidigt i kongresshandlingarna flyger fredsduvan in.

Vi ska skapa ett Fredsuniversitet.

Inrätta ett särskilt Fredsdepartement.

Fixa en särskild Fredsenhet på UD. Sist jag kollade är bland annat UDs hela “affärsidé” just att lösa saker utan väpnad konflikt. Så kallad “diplomati”.

När de är klara med alla fredsprojekt finns det vissa motionärer som är mer inriktade på verkligheten av försvar och vill införa en ny typ av värnplikt. Genom lite olika konspirationsteorier.

“Det är inte uteslutet att parter inom Sverige arbetat för att totalt rasera det tidigare försvaret för att ställa politiker och befolkning inför fullbordat faktum och därmed pressa in Sverige i Nato”

Inga små anklagelser som luftas av partiet som gjort sig känt för bland annat fokus på chemtrails utsläppta av CIA.

En annan motionär uttrycker stor tveksamhet kring om Ryssland över huvudtaget finns i Ukraina.

Debatten om Rättviseförmedlingen sysslar med rättvisa eller raskvotering rasar just nu, bland annat bistådd av undertecknad i en krönika i Dagens Samhälle i veckan. MP älskar det här sättet att dela in människor och en motionär vill skapa en “mångfaldskommitté” för att folk med just utomeuropeisk bakgrund ska få bättre positioner.

Det här med vita män, eller rättare sagt, vita heterosexuella medelålders män som deras partiledare ondgjorde sig över i Almedalen bland annat, får också fokus. Ett förslag är att helt förbjuda dessa att jobba med jämställdhet.

En motion handlar om stigfinnare. Såklart, en sådan finns väl i alla partier.

Lite prat om den här enorma statusen Sverige hade som slavnation på 1800-talet finns också med.

Ingen har missat MPs engagemang för fri invandring. Eller, de har aldrig lagt en sådan motion i riksdagen i och för sig. Men de låtsas det. En motionär tycker att bevisbördan vid asyl ska flyttas till Migrationsverket.

En av deras bästa vänner är som ni vet Naturskyddsföreningen så för att fortsätta sprida deras myter om kemikalier vill en motionär att det skapas regionala “kemikaliekontor”.

En annan vill att vi helt förbjuder, inte bara tillverkning av bensinbilar (hej då Volvo) utan helt sonika förbjuder ALL försäljning om 15 år. Den där flygturen Reinfeldt tog över Sveriges åkrar och skogar har ingen i MP tagit.

För ingen i Miljöpartiet flyger. Helst. Om det inte är mellan Arlanda och Bromma då men det kan nog inte betraktas som det nöjesflyg den här motionären hänvisar till. Även om det verkar kul. Han tycker att det måste bli tråkigare att flyga och vill att alla flygplatser därför ställer tråkiga frågor. Att alla säkerhetskontrollanter blir av Miljöpartiet utsedda små ideologiska vakthundar.

Men det bästa kapitlet av dem alla är det om ekonomi. Som vanligt. Miljöpartiet är ett fantastiskt exempel på total ekonomisk oförståelse. År efter år.

Den här motionen om ett nytt ekonomiskt system är så otroligt bra att jag inte kunde göra annat än att ta med den i sin helhet. Här finns alla godbitarna, som basinkomst fast de som jobbar måste förstås tjäna liiite mer, de som inte jobbar måste utbilda sig (för att……vara lediga?) och “ingen ska kunna blockera systemet genom att ackumulera för mycket pengar”.

Det finns förstås fler motioner som propagerar för basinkomst. Här är den andra.

Och här är den tredje.

Givetvis kan inte en MP-kongress genomföras utan diskussion om det här med tillväxt. Och “vi har bara ett jordklot!”

En motionär tycker vi ska förbjuda privata banker, förstatliga hela bankväsendet och sätta räntorna i en fond.

Barnen måste tidigt indoktrineras i det här så vad är då bättre än att införa en “rädda världen”-utbildning redan på dagis, för 1-5 åringar.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att ingen blev förvånad över att det jobbar en hög tjänsteman i regeringen åt Miljöpartiet som dömts för just ha köpt och rökt roliga svampar.

41 kommentarer till Tomtar

 1. Ett otroligt flummarparti! Det om t.ex. flygresorna eller det med bolånen är jättekomiskt tills man kommer på att – oj, detta parti sitter faktiskt i regeringen. Då blir det direkt skrämmande istället.

 2. Hej & hå! ‘Kul’ att se att Miljöpartiet håller sina agrar-kommunistiska ideal högt. Partiet har ju bland annat sina rötter i en oblyg dyrkan av sådana stater som Mao:s Kina och Pol Pot:s Kambodja. Lägg till en rejäl näve spiritistiskt (new age) flum, och saken är Oskar!

  Hälsningar, Rikard

 3. Lek och flum måste minska i Riksdagen! Verkligheten kräver ett seriöst arbete med viktiga frågor.
  149 riksdagsmän totalt räcker för Sverige och bidrager till fokusering mot viktiga frågor.
  Regelbundna folkomröstningar (minst 2 per mandatperiod) med kontroll av ett antal viktiga frågor bör genomföras. Resultaten borde ge riksdagsmännen (särskilt kvinnor) en spark i röven och fokusering på den reala verkligheten som vanliga väljare upplever .

 4. Komiken är stor!

  Utanför ämnet vill vi gratulera DI till utmärkt val av ny ledarskribent.

 5. Vilken otroligt hårresande rappakalja! Är det ett skämt? Och dessa människor är med och styr Sverige? ! I Frankrike finns det också tokiga människor med tokiga idéer, men de här tar priset!

 6. Hur kan andra partierna samarbeta med Stollepartiet ?
  Det är faktiskt mest Alliansens fel att MP sitter vid makten. Sossarna ville regera, de är maktgalna, då behövde de samarbeta till varje pris, även med djävulen själv. Alliansen kunde ha förhindrat MP i regeringen, men svek sina väljare…

 7. Ett fredsuniversitet finns ju redan. Det heter Försvarshögskolan och ligger i Frescati. Varför dubblera?

 8. Miljöpartiet…sitter med i regeringen. Miljöpartiet är med och “styr” Sverige. Det är horribelt.
  Alla partier är med och “styr” jag vet, men regeringen är, i normalfallet, tänkt att ha lite mer att säga till om.

  Att Miljöpartiet är en del av svenska riksdagen, det……det är sjukt. HUR I HELVETE är det möjligt!

 9. Det tråkiga är att det faktiskt fanns rätt “normala” miljövänner i MP från början, men dessa har helt drunknat ibland tomtarna. Tittar man på konkreta förslag och åtgärder MP är inblandade i är det i realiteten mer ett andra Vänsterparti men ännu mer till vänster än Vänsterpartiet. Miljön struntar man i allt vad man orkar, det är bara bra för röstfiske men verkar inte ha nån betydelse alls förutom vid val.

 10. Tänkte skriva ett långt inlägg när jag hämtat mig efter skrattanfallet, även om en del av skrattet fastnade i halsen, mp sitter ju faktiskt i regeringen?
  Onödigt, “Mats R • 23 maj 2015 00:31:35” fick till kvintessensen av mina åsikter.
  Konstaterar att mp tycks var mycket för “fred”, hur det nu ska gå till när man sitter som en gästduva på Hökarnas Rikskonvent innan lunchen.?
  Å andra sidan, de kanske ändå har en point där, vem vill invadera ett land utan infrastruktur, industrier, utan individuell transportmöjligheter och befolkat av individer som uppfostrats att inte arbeta och befriats från att tänka själv?

 11. Sammanfattat påminner en hel del av detta vanvett om ett skämt om förmynderipolitik jag fick höra av en vän: “Först var det förbjudet, men blev sedan tillåtet. Numera uppmuntras det, och jag tänker emigrera innan det blir obligatoriskt.”

 12. Bra Rebecca!
  Rolig och underhållande läsning. Men efter att ha gnuggat sig i ögonen ett tag så inser men att det hela är faktiskt på allvar.
  Solkraftsanläggning i Sahara? Mitt bland islamistiska terrorister i Nord-och västafrika?
  Man får en känsla av Lex Luthor i Stålmannen.

 13. Man kan skratta åt galenskapen, men faktum är att den är en del av vår regering och har dessutom rollen som vice statsminister. Dessutom anser herr statsminister socialdemokraten Löfven att miljömupparna är en naturlig samarbetspartner. Man tar sig för pannan!

 14. Poe’s lag på överväxeln.

  “Poes lag, uppkallad efter dess skapare Nathan Poe, är en lag som främst gäller på Internet, och som säger att det utan en tydlig indikation på författarens avsikt är svårt, eller omöjligt, att se skillnad på ett uttryck för uppriktig extremism och en parodi på extremism. En följdsats av lagen är det motsatta: att uppriktig extremism lätt kan misstolkas som parodi.” (Wikipedia)

 15. Det går inte ens att skratta. Vilket århundrade lever MP eller snarare vilken värld? Och lära barn att rädda världen? Finns det något att rädda när MP har konkat det mesta av utveckling? Därmed inte sagt att de vuxna bör vara sparsamma av jordens resurser.
  Tack att du granskar. Du är en riktig journalist!

 16. Underbart, roligt och förfärande på samma gång. Det är skrämmande läsning med tanke på att detta svammel spelar en avgörande roll i Sveriges regering i dag. Tack för en bra sammanfattning av galenskaperna. Det är en intressant kombination med en avveckling av kunskapsbaserad skola och fantasibaserad regeringspolitik.

 17. Man röker inte “roliga” svampar, de äts eller dricks och psykedeliska resenärer finns i alla politiska läger. Upplevelsen i sig tenderar att vara väldigt opolitisk. Förslaget om att testa negativ inkomstskatt på regional nivå är knappast exempel på ekonomiskt oförståelse, det var Miton Friedman som utvecklade och föreslade den negativa inkomstskatten och systemet har delvis testats med inte helt dåliga resultat på flera platser i världen.

 18. Stefan Olsson missar ju målet lite här genom att hänvisa till att Miljöpartiet som ett andrahandsparti i mitten. Hallå? Det räcker ju med att läsa igenom motionerna ovan för att inse att miljöpartiet inte är ett vanligt mittenparti, tvärtom så är det ett synnerligen radikalt vänsterparti i internationell mening bortsett från just den där detaljen att de i en del enstaka ekonomiska frågor är lite mer liberala. På något sätt har ju miljöpartiet i hop med god hjälp av journalistkåren sett till att till stor lyckats upprätthålla illusionen om att man är ett parti som står lite mitt emellan blocken bara baserat på en del enstaka ekonomiska ställningstaganden.

  Jo, det gör man ju möjligen vad gäller t.ex. just privata initiativ som friskolor och vinst i välfärden. Dock är man ju uppenbart klart för att peta ordentligt och detaljstyra privat verksamhet när det passar, och vad gäller värdefrågor som spelar en minst lika viktig roll (t.ex.syn brott och straff, jämställdhet, invandring och integration, diskriminering etc) så är man ju snarast ett parti som står oerhört långt ut på vänsterkanten i ett internationellt perspektiv. Miljöpartiets väljare ser sig ju som bekant i allra högsta grad som vänster också för den delen. Minns jag det rätt så beskrev man sig till vänster i lika stor utsträckning som socialdemokraternas väljare vid valet 2010, vilket ju är intressant i och med att många miljöpartister har som identitet att säga att de står i mitten till skillnad från den vanliga socialdemokraten.

 19. Jag yrkar på att alla MP medlemmar måste arbeta inom jord el skogsbruk under en period om minst 6 mdr. Ersättningen består av mat och logi.
  Dessutom måste alla MP medlemmar, som är inskrivna vid högskolor och universitet, maximalt vistas inom dessa institutioner i 12 mdr. För att erhålla rätt till en ny 12 mdrs period måste individen utföra manuellt arbete i minimum 6 mdr.

 20. Skällsordet “De Gröna Khmererna” har fått än mer relevans efter att ha läst det här! En diktatur med drakoniska Grön Üngdom som avant garde (stigfinnare) ser nog INGEN fram emot.

 21. Vi måste införa ett nytt ekonomiskt system förr eller senare,HELST fredligt utan krig och revolution?

 22. Uvell Uvell Uvell!

  Du utgör ett tydligt bevis på varför public service måste reformeras från grunden och vilken gåva internet är för demaokratin. Kommer dessa förslag till allmän kännedom så åker MP ut ur riksdagen direkt. Vilka muppar!

 23. Är det bara jag som får en känsla av 30-talets Tyskland när jag läser miljöpartiets motioner?
  Att man får vara så verklighetsfrånvarande och representera ett parti är skrämmande.

 24. Läser igenom detta inlägg om tomtarna i MP. Suckar djupt, reser mig sedan upp och går fram till bokhyllan, låter fingrarna sakta löpa över bokryggarna och tar fram Karin Boyes utmärkta roman Kallocain. Blir den verklighet snart?

 25. Intressant att nöjesflygar motionen inleds med att beskriva usa flygresan som något alla (miljöpartister) varit med om. Bör inte motionsförfattaren skämmas för att han känner till förfarandet på amerikanska flygplatser.En god miljöpartist stannar väl i socknen på semestern?

 26. noterar att vi (Sverige) tydligen har en gräns mot Barents hav numera. När motionärer inte ens kan avläsa en karta ordentligt borde väl folk avfärda deras åsikter om försvar också.

 27. Tänkte sätta mig och skriva en lång kommentar men såg att Mats R komprimerade ner det jag ville säga till ett bättre format.

  När man kommer i diskusjon med miljömuppar och frågar dom varför de röstar på MP blir vanligtvis svaret: Det låter ju bra. Med motioner som dessa i bakhuvudet blir det riktigt roligt/skrämmande.

 28. kan bara instämma i att det glada skrattet fastnar i halsen när man tänker efter över dessa människor som inte tänker före.
  det känns lite förtvivlat faktiskt för en del av dessa tokförslag torde bli verklighet i någon form och det är vi andra som får betala

 29. Tack för en rent ljuvlig sammanfattning av miljötomtarnas senaste snilleblixtar. Som ekonom i botten fann jag “Det nya ekonomiska systemet” särskilt berikande. Men priset tas nog av den enkla men genialiska iden att “vi måste göra det tråkigare att flyga”.

  Barska vakter som ställer politiskt korrekta frågor är en bra början, men det är väl lika bra att löpa linan ut? Lagstadga att toalettdörrarna måste vara låsta på flighter kortare än sex timmar till eller från Sverige till exemple. Sen kan man köra ett meddelande i högtalarna vat femte minut där man med anklagande röst förklarar att detta görs för att göra folk uppmärksamma på den hemska klimatpåverkan man belastat planeten med.

 30. Vänligen bästa Rebecca – nästa gång du publicerar något liknande:
  Inled med en varningstext där du uppmanar läsaren att innan den sätter sig på en trygg plats utan risk för fallskador ha säkerställt att bettskena, syrgas, luktsalt och mobil med 112 framme finns inom armlängds avstånd. Samt att lämplig hjälm satts på huvudet.
  Skämt å sido.
  Men att läsa detta är inget skämt – jag blir livrädd att det finns politiskt aktiva personer i landet som på fullaste allvar torgför denna typ av verklighetsfrämmande och totalitära åsikter i helt avsaknad av respekt för individens personliga integritet. Till exempel: varför stoppa vid visum och uniformerade miljökontrollanter vid flyget. Livsmedel, kläder, elektronik, bilar (oavsett drivkälla) leksaker mm är alla exempel på företeelser med miljöpåverkan. Så liknande kontrollanter med jobbiga frågor utanför varje butik känns som en MP-logisk följd av det resonemanget. Tänk hur många ”arbetstillfällen” det skulle ge, både som kontrollanter och att utbilda dessa och för alla 10 000-tals uniformer som skulle behövas. Kanske en återkomst för den svenska TK-industrin…
  Jag högaktar dig för ditt imponerande och idoga arbete med att klä av dumheten och maktarrogansen och visa den i sin osmakliga nakenhet.

 31. Ett valsystem som bygger på att man låter väljaren avge andrahandsröster, kallat IRV i en av motionerna ovan, är ingen tomteidé. Det är en typ av valsystem som används på olika håll i världen. Den typen av valsystem brukar inte gynna extremistpartier eller just småpartier. Vinnarna brukar vara andrahandspartierna i mitten, typ MP.

 32. De riktiga tomtarna är de som samarbetar med dessa idioter, Lofven, Reinfeldt, ochnde flesta journalister.

 33. Skrattade högt åt flygplatsproceduren. Tvekade sen en sekund och tänkte att “Miljöpartiet sitter ändå i regeringsställning, borde man inte drömma mardrömmar om detta?”, men nej, det är totalt omöjligt att ta detta parti seriöst.

 34. Visst är underhållningsvärdet högt, men när man försöker sammanfatta alltihop så fastnar skrattet i halsen och en isande kyla börjar sprida sig i själen. Den genererar frågor som “Vad är det här för människor , egentligen?”, “Vilken värld och vilken tid lever de i?”, “Vad är deras syfte?”, “Har de alls förstått någonting av politik?”, “Förstår de konsekvenserna av det de föreslår? (faktiskt hoppas jag att de inte gör det)”. Mest skrämmande är avsnittet om ekonomi: Det är en beskrivning av ett totaltärt system som är i klass med de allra rödaste sovjetiska utopierna. Deras syn på samhället och politiken tycks kunna sammanfattas i det här citatet: “Allt innanför staten, ingenting utanför staten, ingenting emot staten”. Yttrandet fälldes i början av 1930-talet av en italiensk politiker vid namn Benito Mussolini. Han kanske inte är helt obekant? Hur F*n kan ett sådant här sällskap sitta i landets regering?!

 35. Angående solenergi (CSP) i Sahara.
  Nämnas kan att nästan alla viktiga aktörer har dragit sig ur projektet Desertec. Konsortiet är ombildat till ett rådgivningsföretag.

  Ska det skapas överföringskapacitet från Nordafrika till Europa med en i sammanhanget liten 500MW CSP-anläggning som grund? 500MW med en kapacitetsfaktor på max 25%. Det är verklighetsfrämmande. Förutom det absurda i att politiskt styra Vattenfall på detta sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap