Tomtar

Miljöpartiet har äntligen kongress.

Ni som läser bloggen och artiklar jag skriver vet att jag har ett särskilt gott öga till våra gröna vänner och deras kongresser brukar bjuda på en alldeles särskild form av underhållning.

2015 års motioner har inte gjort mig besviken. För jag gått igenom alla 164 sidor och hittat lite mumsbitar här och där.

Så häng med in i tomtarnas värld.

De inleder starkt med en motion om statlig kontroll av vilka frågor man ska få ställa. Motionärerna vill förbjuda företag och organisationer att utan statlig kontroll köpa opinionsbundersökningar för att försäkra sig om…….rätt svar?

Stor humor också att partiet som har en……hrm…relativ syn på det här med vetenskap använder det som argument. De har också uppvisat stor skicklighet i ämnet ledande frågor själva, bland annat på valsedlarna för omröstning av trängselskatter i Stockholm.

De är också bekymrade över Feministiskt Initiativs kassa möjligheter att komma in i riksdagen och vill att man skapar ett ”Andra chansen” i valet.

En motionär tycker att Vattenfall ska vara med och satsa på solkraft i Sahara. Förslaget har jag inga synpunkter på, däremot vill jag att ni kolla på partistyrelsens svar.

”Att politiskt tala om hur och peka ut särskilda lösningar kan begränsa teknikutvecklingen”

Någon som kommer ihåg kolkraften i Tyskland?

Sin vana trogen som Prussiluskapartiet nr 1 vore inte en kongress komplett utan minst några förslag på olika förbud och pålagar på livsstil. Som här, där Partille tycker att det ska införas skatt särskilt på läsk.

Sverige ska tydligen bli en Fair-trade nation om MP får bestämma. Denna av LO ägda ”rättviseorganisation” jag skrivit i tidigare inlägg om, som har som främsta syfte att jobba för LOs definition av villkor på arbetsmarknaden.

Tidigt i kongresshandlingarna flyger fredsduvan in.

Vi ska skapa ett Fredsuniversitet.

Inrätta ett särskilt Fredsdepartement.

Fixa en särskild Fredsenhet på UD. Sist jag kollade är bland annat UDs hela ”affärsidé” just att lösa saker utan väpnad konflikt. Så kallad ”diplomati”.

När de är klara med alla fredsprojekt finns det vissa motionärer som är mer inriktade på verkligheten av försvar och vill införa en ny typ av värnplikt. Genom lite olika konspirationsteorier.

”Det är inte uteslutet att parter inom Sverige arbetat för att totalt rasera det tidigare försvaret för att ställa politiker och befolkning inför fullbordat faktum och därmed pressa in Sverige i Nato”

Inga små anklagelser som luftas av partiet som gjort sig känt för bland annat fokus på chemtrails utsläppta av CIA.

En annan motionär uttrycker stor tveksamhet kring om Ryssland över huvudtaget finns i Ukraina.

Debatten om Rättviseförmedlingen sysslar med rättvisa eller raskvotering rasar just nu, bland annat bistådd av undertecknad i en krönika i Dagens Samhälle i veckan. MP älskar det här sättet att dela in människor och en motionär vill skapa en ”mångfaldskommitté” för att folk med just utomeuropeisk bakgrund ska få bättre positioner.

Det här med vita män, eller rättare sagt, vita heterosexuella medelålders män som deras partiledare ondgjorde sig över i Almedalen bland annat, får också fokus. Ett förslag är att helt förbjuda dessa att jobba med jämställdhet.

En motion handlar om stigfinnare. Såklart, en sådan finns väl i alla partier.

Lite prat om den här enorma statusen Sverige hade som slavnation på 1800-talet finns också med.

Ingen har missat MPs engagemang för fri invandring. Eller, de har aldrig lagt en sådan motion i riksdagen i och för sig. Men de låtsas det. En motionär tycker att bevisbördan vid asyl ska flyttas till Migrationsverket.

En av deras bästa vänner är som ni vet Naturskyddsföreningen så för att fortsätta sprida deras myter om kemikalier vill en motionär att det skapas regionala ”kemikaliekontor”.

En annan vill att vi helt förbjuder, inte bara tillverkning av bensinbilar (hej då Volvo) utan helt sonika förbjuder ALL försäljning om 15 år. Den där flygturen Reinfeldt tog över Sveriges åkrar och skogar har ingen i MP tagit.

För ingen i Miljöpartiet flyger. Helst. Om det inte är mellan Arlanda och Bromma då men det kan nog inte betraktas som det nöjesflyg den här motionären hänvisar till. Även om det verkar kul. Han tycker att det måste bli tråkigare att flyga och vill att alla flygplatser därför ställer tråkiga frågor. Att alla säkerhetskontrollanter blir av Miljöpartiet utsedda små ideologiska vakthundar.

Men det bästa kapitlet av dem alla är det om ekonomi. Som vanligt. Miljöpartiet är ett fantastiskt exempel på total ekonomisk oförståelse. År efter år.

Den här motionen om ett nytt ekonomiskt system är så otroligt bra att jag inte kunde göra annat än att ta med den i sin helhet. Här finns alla godbitarna, som basinkomst fast de som jobbar måste förstås tjäna liiite mer, de som inte jobbar måste utbilda sig (för att……vara lediga?) och ”ingen ska kunna blockera systemet genom att ackumulera för mycket pengar”.

Det finns förstås fler motioner som propagerar för basinkomst. Här är den andra.

Och här är den tredje.

Givetvis kan inte en MP-kongress genomföras utan diskussion om det här med tillväxt. Och ”vi har bara ett jordklot!”

En motionär tycker vi ska förbjuda privata banker, förstatliga hela bankväsendet och sätta räntorna i en fond.

Barnen måste tidigt indoktrineras i det här så vad är då bättre än att införa en ”rädda världen”-utbildning redan på dagis, för 1-5 åringar.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att ingen blev förvånad över att det jobbar en hög tjänsteman i regeringen åt Miljöpartiet som dömts för just ha köpt och rökt roliga svampar.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!