Min helg

När hela familjen tagit en välbehövlig lång sovmorgon till 7.21, efter att ha praktiserat lite stärkande tid av den nya träningsformen sleep-boxning med en av mina sovande 4-åringar de sista morgontimmarna, går hela familjen upp.  Eller de går snarare ner, från loftet på landet. Morgonljuset letar sig in genom väggen vi har mot tomten och skogen golv till tak, så man ser varenda litet kladdigt barnfinger på rutorna. Det är min tur att få sovmorgon. Som varje lördag. 

Vi äter middag på Taverna Brillo med barnen varje dag – de varierar mellan tryffel-pizza och vildsvinskorv med mögelostar och kladdar aldrig – så just den här helgen kändes mysigt att åka iväg. Även den exklusiva raskatten Lennart förstås, hela familjens lilla älskling som är nästan helt perfekt förutom astma. I packningen hade vi även med oss hängmörat kött, pata negra, råa jätteräkor (givetvis miljöklassade), surdegsbröd och en massa godis fulla med tillsatser och färgämnen. Det butiksbakade brödet är en dag gammalt på lördagen när vi äter frukost. 

Barnen tycker att det är så kul att överraska så de spiller varsitt glas äppeljuice på sin pappa och hans frukost. Vi hade även med oss frysta hallon som vi tillsammans med banan och mild vaniljyoghurt gör smoothie av till hela familjen. Utan att koka hallonen först. Living on the edge. 

 

Att leva miljövänligt är självklart för oss så istället för att som andra lördagar äta lunch på Riche efter att ha flanerat lite på Biblioteksgatan och på NK, ägnar vi dagen åt att lära barnen om kretsloppet och återvinning. Vi har bara ett jordklot. Ingen av oss duschar utan drar på oss de från Biltema inhandlade mycket autentiska arbetsbyxorna och går ut direkt. Viktigt att vara rätt klädd. Och snyggt. 

Dags att slänga allt skräp som samlats på tomten de senaste åren – gammal grill, plastleksaker med punka, risiga utemöbler och en trasig frysbox. Tvillingarna har matchande vindjackor och egna trädgårdshandskar de tjatade sig till på handelsträdgården förra helgen vi var på landet. Alla konkar flera år gammalt skräp vi samlat under altanen och under en pressenning på carporten för att hindra allt för mycket gammal-knarkar-kvart-look.

Härligt att vara utomhus och göra något gemensamt som en familj! Vi går in och äter en snabb lunch – härliga saftiga hamburgare från Scan som vi brässerat i pannan med ekologisk olivolja och lagt på gul cheddarost i för att få den äkta rustika amerikanska smaken. Tryffeln är slut så barnen får nöja sig med vanlig hamburgare den här gången.

När Markus åkt iväg med lastbilen och ett av barnen bakar jag och den andra kanelbullar fulla med smör, kanel och socker. Vi fikar ihop hela familjen, huset luktar bullar. Sedan är det dags att fixa fredagsbuketten som inte köpts på stan utan som består av ett 10-tal perenner i krukor jag gräver ner i jorden själv. Det börjar duggregna lite kort. Barnen hjälper till men tröttnar. Svettig efter skräpjakt och trädgård åker jag i mina jobbarkläder till Konsum och köper glass till sonen och gödsel. Glamourfaktorn slår i taket. Jag jobbar lite när jag kommer hem medan barnen kollar på iPads och testar sina nya hörlurar jag köpt inför charter-bonanza i Turkiet nästa vecka. 

På kvällen tittar solen fram och barnen får gå ut efter badet i sina pyjamas och spela fotboll medan Markus grillar tandoori-kycklingklubbor på den väl tilltagna grillen när han dricker en kall öl. Jag sätter på mig mina Ray Bans, dricker ett glas vin och värmer ansiktet i solglimten bakom träden. Röker en cigarett. Barnen fäktas med skumgummisvärd. Jag hämtar äppeljuice till barnen med frysta vindruvor i som isbitar. Barnen brottas på gräsmattan. Sedan äter vi cous-cous med sojabönor och ekologiska körsbärstomater, mango chutney-sås och grillade tandooriklubbor i kvällssolen på altanen. Barnen säger, som varje dag, att maten var jättegod. Medan jag diskar undan spelar Markus fotboll. Vi mutar sedan barnen med jordgubbar för att de ska komma in igen och förbereder läggningen. 

På kvällen dricker vi vin ute, sedan tänder vi en brasa som sprakar hemtrevligt. Det är inte sommar ännu. Vi sitter uppe sent och pratar. Schack spelar vi inte längre, vi blir bara osams och så här det dödstrist. 

På söndagen vaknar hela familjen av att Lennart kräks klockan sex. Markus vaknar först för att han stod på hans kudde och jamade kräkjamet. Ingen går upp utan somnar om. Barnen sover jättelänge igen och Markus går upp 7.30. Det är min tur att ha sovmorgon, han får andra passet mellan 9 och 11. 

Jag dricker kaffe latte, äter två dagar gammalt surdegsbröd med Onsalakorv och Cheddar från Mathem vi tagit med oss. Barnen slåss flera gånger. Jag reser mig upp och ner från kaffet som hinner kallna i sin grönblommiga kopp. Familjen missar sin tennistid på Kungliga tennishallen. Vi äter inte heller croissanter från Tössebageriet som vi gör varje söndag. Vi äter istället bullar från igår. Jag jobbar lite. Alla hänger på tomten, sedan tar vi en promenad till havet. De tävlar om vem som kommer först, båda blir arga. De vill gunga. Vi försöker som vanligt lära dem att putta varandra istället, Vi lyckas inte den här gången heller och funderar uttråkade när vi puttar på den sabla gunga här tvillingeffekten som utlovats. 

Vid 4-tiden packar vi in alla i bilen och åker hem i Audin. På vägen plockar vi upp thaimat som vi alltid gör. Det är bullrigt och härligt opretentiöst. Sedan måste väskorna packas upp, köket städats som vi lämnade som det var när vi åkte till landet och tvättmaskiner laddas. Barnen parkerar vi framför en film. Markus jobbar lite. När de somnat kryper vi upp i soffan, tänder några ljus och kollar på Netflix eller Homeland från DVD. Vi skulle bara se ett avsnitt men det blir ett till, medan vi äter upp resterna av barnens godis. 

Nästa helg blir det en helt vanlig helg. Med tryffelpizza på Brillo, shopping, härligt kompishäng på Farang och familjemiddag med spagetti Bolognese igen. Som vi brukar. 
 nbsp;

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!