Arbetet är ute och cyklar

Debatten om Ingeborgs fortsätter i media. Idag är jag en av undertecknarna av en debattartikel på Nyheter24.

Idag har landets kanske sämste ledarskribent, Martin Klepke, hoppat på sin lilla röda cykel och börjat cykla. Runt, runt. 

Det allra roligaste i denna i övrigt dåliga artikel är att han försöker inbilla sina läsare att han har en susning om företagsekonomi. Ingen som följt dramat om Ingeborgs kan undgå att det är bland annat mig han syftar på i sitt inlägg, och alltså bland annat jag som borde läsa ekonomi, 

Men nu är det så att jag själv faktiskt redan har en magisterexamen i just företagsekonomi från Handelshögskolan i Göteborg så jag tänkte därför ta tillfället i akt att lära honom, och alla andra skolade i fackets egen världsfrånvända skola med examen i………kunskap om LO. Verkar nämligen vara det enda man lär sig där. Lite grann som en koranskola för de i arbetaryrken som känner sig manade att göra en fack-pampskarriär eller hamna på en liten liten tidnings ledarredaktion. 

För det är nämligen så att Klepkes ledarsida ligger på en sajt som har färre besökare per månad än min blogg. 

I mars hade jag 160 000 unika besökare. I maj har jag hittills redan 60 000. 

Arbetet har en hel tidningsredaktion och massa pengar från LO till sitt förfogande, jag är en person. Bra jobbat, jag förstår att tidningen inte gör vinst. 

Komplettering 13 maj: efter tips från läsare på Twitter visar det sig att Arbetets uppgifter om trafik i sitt annonsblad inte stämmer med verkligheten. I själva verket har de ett snitt på under 50 000 unika per månad. 

Han inleder med att hävda att Ingeborgs ”bara vill betala låga löner”. För att påminna  läsaren vad dessa nästintill slavlöner han syftar på är, hade den enda anställda på Ingeborgs
18 300 kronor per månad. En nyexad lärare med 5 års utbildning får 23 000 kronor . Stå och sälja bröd kräver noll utbildning.

Personen togs alltså över från förra ägaren trots att man inte måste det utan det är fullt rimligt att i det läget säga upp den anställde och facket hade inte haft något inflytande. Arbetsbrist är arbetsbrist. 

Men Sema och Ahmed Mehdi valde att behålla den anställde, för att de verkligen inte ville säga upp utan ville först försöka. De betalade hennes lön genom att avstå sina egna löner. Om inte det är solidaritet vet jag inte riktigt vad som är det faktiskt. 

”Här, du får min lön

Men Klepke forsätter att demonstrera kunskapskapsluckor. 
 

Nu blir det som sagt inte kaos om företag inte har kollektivavtal. Får jag påminna Klepke om att 60 % av landets småföretag alltså inte har kollektivavtal? Helt utan att kaos utbrutit. 

Det här är en rökridå Klepke tror att han och facket kan komma undan med – att skrämmas med misär och kaos om inte de får bestämma. När verkligheten visar något helt annat. 

Ingen måste heller jobba på ett företag utan varje person är fri att byta arbetsgivare om man inte trivs. Är ett företag en dålig arbetsgivare kommer detta leda till att ingen vill jobba där. Kallas konkurrens. 
 

De företag som går under gör det för att deras produkter är sämre och de inte är bra på att driva företag. Kostnaderna överstiger intäkterna och en likviditetsbrist uppstår. Man är inte lika bra på att locka kunder helt enkelt. 

Det står till och med i Aktiebolagslagen att företag är skyldiga att ha som främsta syfte att just gå med vinst. Till och med kommunala verksamheter är enligt Kommunallagen är skydliga att göra 3 % överskott per år för att täcka in oförutsedda kostnader. 

Jag vet att facken gärna vill utmåla alla företag som inte har kollektivavtal som Bangladesh och sweat-shops men så är det alltså inte. 

Kul förresten att Klepke hittat ordet ”gallimatias” i den gamla byrålådan och dammat av. Det måste vara 10 år sedan jag hörde någon använda det sist men det säger kanske mer om när Klepke själv gick sin journalistutbildning. 

Själv skulle jag kalla hela hans artikel för det mer moderna…..

 

Inget företag måste ha kollektivavtal. Det är en myt fackpamparna och deras välbetalda lakejer i alla dessa opinionsbildningkanaler de förfogar över i sitt miljarimperium, byggt av arbetarnas pengar, med omsorg odlar. Tidningen Arbetet är en av dessa många många kanaler LO har kontroll över. 

Faktum är att det är en mänsklig rättighet att inte behöva vara med i en förening, exempelvis fackföreningar. Det kallas ”negativ föreningsfrihet”. Att inte respektera detta är alltså att bryta mot FNs mänskliga rättigheter. 

Att ingå avtal är också helt frivilligt och alla avtal som ingåtts på grund av tvång är ogiltiga. I många fall tycker jag verkligen att facket och deras metoder rent juridiskt borde räknas som just tvång. Att ringa från okända nummer och i vecka ut och vecka in stå utanför ditt företag och säga otrevligheter till dina kunder är ett psykologiskt tvång. Man kan hota och tvinga någon att göra saker utan att lägga ett finger på dig rent fysiskt eller bokstavligt uttala ett reellt hot. Det facket gör är att försöka få företaget att tappa så mycket kunder och bli så trängda att de helt sonika ger upp. I min bok är det solklart tvång.  
 

Klepke fortsätter cykla i sitt parallelluniversum där inga fakta finns förutom de av facket inlärda budorden, och visar nu som att han överhuvud taget inte förstår hur företag fungerar. Inte en susning faktiskt. 
 

Och här kommer finalen: han avfyrar raketen i sitt haveri-fyrverkeri – han vill ge oss andra en lektion i…….företagsekonomi. Episkt. 
 

Men jag förstår ändå hur Klepke landat i den snurriga slutsatsen att det är vi andra som ska gå kurs i företagsekonomi. 

Jag menar, det är ju inte så lätt att veta sådant om man spenderat hela sitt liv i arbetarrörelsens mysiga vadderade drömvärld och varken drivit företag själv eller kanske ens träffat någon som gör det. Jag har överseende med det.

Det enda de på sina ABF-kurser och Bommersvik fått lära sig är ju sagan om brukspatronen och slaven. Det finns bara stora företag, i princip bara industrier faktiskt, och de styrs alla av Krösus Sork som gärna vill att alla arbetarna jobbar tills de dör. Då är det bara att ta en ny. Arbetare finns det gott om. Gillar man dem inte kan man trampa på dem med stöveln. Köra över dem med sin Ferrari på sin väg till det dagliga doppet i poolen med pengar. 

Helst ska de jobba dag och natt och gärna svälta. Kan man slänga in lite piskor på det och snöstorm är bilden fullständig. 
 

Men eftersom jag varken gått en ABF-kurs eller Bommersvik bygger jag min världsbild på fakta och inte av facket serverade sagor. 

Så här ser det ut i Sverige 2014.

74 % av landets företag är som mitt, det vill säga enmansföretag. 22 % är som Ingeborgs Bageri, mikroföretag.  De är så små att de inte ens räknas som små företag. Eller var, nu har de inga anställda utan tillhör gruppen enmansföretag. 

Bara 0,09 % av landets företag är företag med mer än 250 anställda. 

Alla dessa har börjat som enmansföretag en gång i tiden. Lätt att glömma.
 

Hur ser då verkligheten ut för alla dessa företag?

Ja, som jag nämnt måste de ha som syfte att gå med vinst enligt lagen, om man inte tydligt anger annat i sitt registreringsbevis till Bolagsverket. 

Klepke efterlyste en lektion i företagsekonomi så här kommer en helt gratis av mig. Varsågod. Jag hjälper så gärna till att kompetenshöja arbetarrörelsen. Jag ser det som en investering i att göra Sverige bättre. 

På Almi företagspartner, som är en av dessa i raden av verksamheter för ”statligt riskkapital” och företagshjälp, sådant som Löfven tror ska frälsa Sverige från arbetslöshet, kan man till exempel läsa det här: 

”Är intäkterna större en kostnaderna blir resultatet en vinst”
 

De skriver också om det här med att kunna anställa

Som ägare av ett litet eller medelstort företag har du inte alltid möjligheter att anställa”. 

Detta säger alltså statligt ägda Almi som har som uppgift att ge råd till just nya företagare och vara stöd. Ser du nu, Klepke? Att alla företag inte har råd att anställda? Nu borde det kanske ringa några klockor,  det är ju trots allt staten som säger detta. Inte Krösus Sork. 
 

På sajten Driva Eget som vänder sig just till företagare finns en guide när det gäller det här med anställningar. 

”Tänk dig noga för innan du anställer”
 

Det facket inte fattar i sin häxjakt på småföretagare för att skaffa sig mer makt och mer pengar är att eftersom inget företag är skyldiga att anställa kommer fler och fler företag på grund av just facket att tänka sig jäkligt noga innan de anställer, och välja bort det. Jobben kommer bli färre och färre. Fler och fler kommer kanske istället skaffa F-skatt och vips försvinner fackets rekryteringsbas betydligt, på ett antal års sikt. I och för sig en utveckling jag inte har något emot personligen. 

Det finns vissa LO-förbund som verkar ha fattat mer än Livs om det här med att driva eget. Transport till exempel, som skriver så här på sin hemsida:

”Och det visar sig också i praktiken att många småföretagare jobbar längre timmar och till totalt sett lägre lön än om de vore anställda”.

Exakt så. 
 

Det är företagaren som vet när de har råd eller inte råd att anställda. Inte facket eller Martin Klepke.

Och alla som hört Ingeborgs berätta och läst mina inlägg om Ingeborgs kan dra den enkla slutsatsen att de har inte råd. Sema Mehdi tar en halv lön själv. Det ser jag inte facket protestera emot. Hon tar alltså 9 000 kronor i månaden medan hennes anställda fick 18 300 kronor. Ahmed får noll kronor, han måste köra taxi för att få in pengar och jobbar efter den arbetsdagen är slut med bageriets ekonomi, inköp, marknadsföring etc. 

Jag vet att det är helt omöjligt för facket att förstå. Att företagare jobbar för noll lön, halv lön, inte har semester, jobbar på kvällar och helger, inte har OB, inte tar lunch, inte tar fika, inte kan vara sjuka. Men SÅ SER DET UT. 

Om ni bara slutade leva i lala-land och kom ner till verkligheten från era elfenbenstorn skulle ni inse det. 

Så för att Klepke och hans vänner ska kunna hinna i kapp oss andra, bli i takt med tiden, kommer här lite gratis råd. Gå den här kursen: ”Ekonomi för icke-ekonomer”. Som gjord för dig. 

Lär dig förstå ekonomin viktigste grunder. Öka förståelsen för ekonomiska sammanhang. Bli bättre på att förstå nyckeltal. Redan första dagen kommer du lära dig det här. 
 

Du har ju säkert själv ett av facket framförhandlat kollektivavtal. Där ingår nog rätt att fortbilda sig. Tänk vad mycket bättre tidningen kommer bli om du lär dig grunderna i företagsekonomi. Det kommer räcka, givet att du ändå börjar från noll. 

Eftersom jag haft stor nytta av mina kunskaper i företagsekonomi  i mitt jobb som granskande opinionsbildare vet jag att du kommer tacka mig en dag. 

Lycka till!
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!