Blockad-kampanj


När man kollar lite noggrannare på vad Livsmedelsarbetarförbundet håller på med just nu visar det sig att Ingeborgs Bageri bara var en del av en kampanj mot småföretagare Livs lanserade under våren 2015. 

Jag har nämligen begärt ut samtliga varsel som Livs lagt 2015. 

Ett mönster framträder. 

Livs håller just nu på med en blockad-kampanj, riktat mot små företagare. De är nämligen lättast att ge sig på. 

Först inledde de med att varsla Ingeborgs Bageri i Linköping om blockad den 9 mars. Skälet vet ni redan – att de ville tvinga bolaget att teckna kollektivavtal för den enda anställda. 
 

Samma dag sätter Livs ett annat litet bageri i blockad – Roslagsbageriet i Norrtälje. De hade mycket att göra den 9 mars på Livs tydligen. 
 

Bara två dagar efter att de båda bagerierna simultant varslats om blockad, går Livs vidare till attack mot Cookin Food Sweden i Arlanda. Som man kan gissa gör de mat till bland annat flygbolag. 
 

De fortsätter sin blockad-turné tillbaka till Östergötland och Gluten free choice i Norrköping, som de varslar den 8 april, alltså bara tre veckor senare. Samma skäl varje gång – de har försökt tvinga företaget en längre tid att skriva på ett avtal de inte vill skriva på och tar därför till nästa maktmetod, blockad.

Att stå utanför företaget i färglad nylonväst och skrika otrevliga saker till kunder.  
 

De avslutar turnén i Handel och Skandinavisk Fiskdistribution, som de varslar strax 16 april. 
 

Då kan man ju undra om de skrev om det på sin hemsida, som de gjorde med Ingeborgs? Och fick press på. Nix. Inte ett ord om de övriga blockaderna på Livs hemsida. Märkligt tycker jag. 

Om det inte beror på att de inte ville ha uppmärksamhet för turnén de håller på med. En liten häxjakt på småföretagare. 

Hur gick det då med blockaderna? Lyckades Livs även där tvinga dem alla att skriva på kollektivavtal? 

Vissa. Här är resultatet på Medlingsinstitutets hemsida
 

Som ni kan se finns ännu inget resultat i konflikterna med Skandinavisk Fiskdistribution och Gluten Free Choice. 

Tittar man närmare på just företaget i Norrköping som säljer glutenfria produkter hittar man det här: de startades för två år sedan och har bara hunnit lämna in en årsredovisning. 

De gjorde 31 273 kronor i vinst sitt första år. 
 

Har de då några anställda?

Inte första året. Rimligtvis har de alltså anställt någon under 2014 men det kan inte vara många personer. Kanske som Ingeborgs, en person. 

Precis som Ingeborgs Bageri är det här en ambitiös invandrare, som innan han startade sitt företag för glutenfria pizzabottnar, bakade sådana i sin pizzeria. 

Man undrar lite vad Livs har emot ambitiösa invandrare som startar bagerier just i Östergötland.
 

Jag antar att blockaden mot lilla Gluten Free Choice i Norrköping fortfarande pågår. Den inleddes den 27 april. 
 

Någon läsare får gärna åka förbi och kolla om Ingrid och hennes kompisar står där i sina fula reflexvästar och “blockerar” företaget fortfarande. 

Jag hoppas Fikri håller ut och vägrar acceptera fackets metoder. Att han kräver att hans FN-stadgade negativa föreningsfrihet ska respekteras. Rätten att inte teckna avtal och gå med i föreningar. 

Stå på dig, Fikri. 

Du har folk bakom dig. Solidaritet. 
 

8 kommentarer till Blockad-kampanj

 1. Varför protesterar idealister mer våldsamt mot pälsjackor än mot skinnjackor?

  Därför att det är säkrare att ge sig på ensamma kvinnor än hela motorcykelgäng!

 2. Andersson,
  Jag har ett mindre företag men skulle aldrig använda ett bemanningsföretag. Bemanningsföretag är någor arbetsmarknaden verkligen inte behöver. Dessa skapar inga som helst nya jobb, jobben finns ju ändå. Bemanningsföretagen är vår tids slaveri.

 3. Skulle inte småföretagen kunna kringgå facken genom att få personal från ett bemanningsföretag?

 4. Bra att du rotar i detta. Man blir mörkrädd när man läser om hur facket ågår fram.

  Tyvärr finns det motsatsen också, facket gör ingenting. Min hustru jobbar som SFI lärare med anställningsform enligt läraravtalet, dvs har del av samtliga lov. Nu har arbetsgivaren ( kommunen) bestämt att samtliga SFI lärare med detta avtal skall övergå till s k semestertjänst, vilket innebär att alla lov försvinner och man får normal 40 tim vecka med 5 veckor semester. Detta för att det nu är så mycket invandare och dessa måste gå i skola hela året för att fler skall komma igenom. Detta har jag full försåelse för. Det jag blir upprörd över är att dessa lärare med gamla avtalet mer eller mindre blir tvingade att övergå till nya avtalet om man vill behålla jobbet. Man blir inte erbjuden EN ENDA krona i kompensation för att man tappar 6 veckor ledighet. Man får alltså arbeta 6 veckor längre utan någon kompensation. Det är fullkomligt horribelt, lärare är ju underbetalda redan som det är nu. Inget av de båda lärarfacken har lyckats med något vettigt för sina respektiva medlemmar. Var är facket i dessa frågor?

 5. Den där medlaren Ralf som dyker upp vid flera tillfälle ….. har han provotion från Livs eller?

 6. Med tanke på hur svårt det är att göra glutenfri pizzabotten som är god, för att inte tala om hur få pizzerior som har glutenfria pizzabottnar, så borde Glutenfree choice snarare få ett omnämnande för att de är innovativa istället för att stämmas av Livs! Trenden är ju att fler och fler inte tål gluten eller inte vill äta det, så jag håller tummarna för detta lilla företag som hittat en utmärkt nisch. Jfr med Södermalmsföretaget Friends of Adam som nischat sig mot samma kundgrupp. Det här innebär ju dessutom att Livs ger sig på handikappade med få val vad gäller pizza.

  Tack för att du uppmärksammar dessa fall. Helt vansinnigt!

 7. Jag är en ny läsare här på bloggen men dina senaste inlägg på detta tema har varit så vassa att jag säkerligen kommer fortsätta läsa. Blir lite nyfiken på hur du och övriga läsare ser på övriga fackförbund? Hört något om Sveriges Ingenjörer, exempelvis?

  Jag vill inte vara med i maffian.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap