Blockad-kampanj

När man kollar lite noggrannare på vad Livsmedelsarbetarförbundet håller på med just nu visar det sig att Ingeborgs Bageri bara var en del av en kampanj mot småföretagare Livs lanserade under våren 2015. 

Jag har nämligen begärt ut samtliga varsel som Livs lagt 2015. 

Ett mönster framträder. 

Livs håller just nu på med en blockad-kampanj, riktat mot små företagare. De är nämligen lättast att ge sig på. 

Först inledde de med att varsla Ingeborgs Bageri i Linköping om blockad den 9 mars. Skälet vet ni redan – att de ville tvinga bolaget att teckna kollektivavtal för den enda anställda. 
 

Samma dag sätter Livs ett annat litet bageri i blockad – Roslagsbageriet i Norrtälje. De hade mycket att göra den 9 mars på Livs tydligen. 
 

Bara två dagar efter att de båda bagerierna simultant varslats om blockad, går Livs vidare till attack mot Cookin Food Sweden i Arlanda. Som man kan gissa gör de mat till bland annat flygbolag. 
 

De fortsätter sin blockad-turné tillbaka till Östergötland och Gluten free choice i Norrköping, som de varslar den 8 april, alltså bara tre veckor senare. Samma skäl varje gång – de har försökt tvinga företaget en längre tid att skriva på ett avtal de inte vill skriva på och tar därför till nästa maktmetod, blockad.

Att stå utanför företaget i färglad nylonväst och skrika otrevliga saker till kunder.  
 

De avslutar turnén i Handel och Skandinavisk Fiskdistribution, som de varslar strax 16 april. 
 

Då kan man ju undra om de skrev om det på sin hemsida, som de gjorde med Ingeborgs? Och fick press på. Nix. Inte ett ord om de övriga blockaderna på Livs hemsida. Märkligt tycker jag. 

Om det inte beror på att de inte ville ha uppmärksamhet för turnén de håller på med. En liten häxjakt på småföretagare. 

 

Hur gick det då med blockaderna? Lyckades Livs även där tvinga dem alla att skriva på kollektivavtal? 

Vissa. Här är resultatet på Medlingsinstitutets hemsida
 

Som ni kan se finns ännu inget resultat i konflikterna med Skandinavisk Fiskdistribution och Gluten Free Choice. 

Tittar man närmare på just företaget i Norrköping som säljer glutenfria produkter hittar man det här: de startades för två år sedan och har bara hunnit lämna in en årsredovisning. 

De gjorde 31 273 kronor i vinst sitt första år. 
 

Har de då några anställda?

Inte första året. Rimligtvis har de alltså anställt någon under 2014 men det kan inte vara många personer. Kanske som Ingeborgs, en person. 

Precis som Ingeborgs Bageri är det här en ambitiös invandrare, som innan han startade sitt företag för glutenfria pizzabottnar, bakade sådana i sin pizzeria. 

Man undrar lite vad Livs har emot ambitiösa invandrare som startar bagerier just i Östergötland.
 

Jag antar att blockaden mot lilla Gluten Free Choice i Norrköping fortfarande pågår. Den inleddes den 27 april. 
 

Någon läsare får gärna åka förbi och kolla om Ingrid och hennes kompisar står där i sina fula reflexvästar och ”blockerar” företaget fortfarande. 

Jag hoppas Fikri håller ut och vägrar acceptera fackets metoder. Att han kräver att hans FN-stadgade negativa föreningsfrihet ska respekteras. Rätten att inte teckna avtal och gå med i föreningar. 

Stå på dig, Fikri. 

Du har folk bakom dig. Solidaritet. 
 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!