Upp till Ytan


Det här är det första inlägget av, förhoppningsvis, flera där jag publicerar historier från människor som på olika sätt drabbats av fackets maktmetoder. Små människor som inte haft en chans mot resurserna och styrkan fackförbunden har.

De är helt anonyma för att många vet hur mycket makt facket har.  

Det här är deras berättelser. 

“När jag jobbade som 18-åring för SJ 1988, så tvångsanslöts jag till LO. På min första dag fick jag ett inbetalningskort på postgirot till det lokala LO-förbundet/klubben. När jag ifrågasatte det så bara skrattade de och såg ut som om jag pratade marsianska. Det var inte en fråga om “vill du vara med?”, det var bara “betala!” .

Du kan gott kalla mig Henrik och benämna att det var SJ jag jobbade för och att det var LO som trampade på mina rättigheter. 

Mvh, Henrik“
 

Hej, och tack för att du hjälper till att ta upp detta till ytan!

Jag har själv drivit ett litet företag med en enda anställd under flera år. Jag startade i tjugoårsåldern och när jag anställde så varnade folk mig att det var så svårt att ha anställda. Jag förstod inte vad de syftade på, mina anställda tyckte jag var en bra och rättvis chef, som gjorde allt för dem och ställde upp för dem i alla lägen.

När jag gick igenom en personlig kris så tog det så mycket på mig att jag inte orkade satsa på företaget, jag behövde bara fokusera på att överleva själv. Som en effekt så fick jag inte in nya kunder och man såg på siffrorna att det höll på att gå utför.

Jag fick säga upp min anställda, det fanns varken pengar till honom och jag själv hade inte tagit ut lön alls sista halvåret, mina sparpengar hade jag lagt in i firman för att kunna betala hans lön. Att mbl förhandla var väl bara en formell principsak tänkte jag, att “förhandla” måste ju tom vara fel uttryck eftersom det inte finns något att tala om. Kontot är tomt så jag måste säga upp.

På mötet sitter min anställda och fackrepresentanten på en sida av ett enormt bord, jag är ung tjej och typ två äpplen hög på andra, och kände direkt en obehaglig känsla i magen. Skulle jag inte bara meddela att företaget inte har råd att ha anställda? Vi gick igenom de formella frågorna, som typ anledning till.uppsägning, uppsägningstid m.m.  Min anställda sa att han ville.arbeta hela arbetstiden ut (för jag hade sagt att om.jag kan få det att vända så kan han ju komma tillbaka om några månader). Facket hade dock ställt in sig på att sätta mig i konkurs och att få min anställda helt arbetslös utan chans till att ha en arbetsplats att komma tillbaka till… (som dessutom hade lönebidrag efter fas 3 pga han aldrig haft ett jobb som han klarat av som hos mig som anpassade allt åt honom).

Jag får veta att jag inte får anställa någon annan (vilket jag vet men det hade ju varit omöjligt då inga pengar fanns ändå). Härefter följer något som kommer att förstöra mitt liv i månader framöver. Jag hade under min personliga kris haft hjälp av mina vänner och syskon, som när de kunnat kommit förbi jobbet efter de slutat jobb och skola eftersom det jag gick igenom gjorde att jag ofta grät och mådde dåligt, och ville inte träffa kunder i det skicket, så snälla som de var så kom de och stöttade mig, bjöd på fika och bara snackade och fick mig att tänka på annat. Nu kommer facket och säger att jag har anställt dem istället och att jag brutit mot LAS. Jag skrattar nästan rakt ut mot påståendet, dels för att de var mina vänner, dels för att det inte fanns pengar och dels för att jag inte äe helt jävla pantad i huvudet som skulle gå och bryta mot LAS (jag var ju redan nog rädd för facket så man höll ju koll på reglerna i stora drag iallafall, men vilken liten företagare utan en egen jurist och hr-avdelning kan lära sig alla arbetsrättsregler utantill?).

De stod fast vid att jag hade anställt någon annan, samt massa andra lögner som att den anställda aldrig haft flextid till exempel trots att det stod i våra kontrakt som han själv skrivit under, tillsammans med tidrapportering osv (anledningen var att det handlade om lite minus flex samt ledighet som var begärd kring jul då facket som självklart vet allt- påstår att den anställda aldrig tagit ut eller haft semester påstådda dagar tex- hur vet de allt sånt, det var ett år bakåt i tiden och hade det varit fel redan då skulle nog den anställda ha reagerat…)

Jag skickar in “bevisning” på allt, kontrakt, utbetalningar, tidrapportering, och att jag inte har någon anställd får de ju ta mig på orden. För jag kan ju inte bevisa genom att visa en löneutbetalning som inte finns för att den aldrig gjorts.

Facket förkastar min bevisning och säger att den inte håller. De står kvar vid sitt krav och Hotar med kronofogden om jag inte betalar det. Jag vägrar betala för allt de tagit upp är ju lögner och det vet tom min anställda om?

Sen följer hot på Hot. På telefon säger han att han ska se till att röja undan min oseriösa lilla firma, “för det går ju inte så jävla bra för dig ändå”. Jag förstod ingenting för jag hade ju tom.lovat min anställda att göra allt för att han skulle få komma tillbaka, varför vill facket då sätta mig i konkurs?

Nästa kallade förhandling så vågar jag inte gå själv utan anlitar personer som kan regler och även ett privat stöd för jag har haft ont i magen ända sen brevet kom. På mötet säger de samma som innan, den anställda har aldrig haft semester eller flex och att jag dessutom anställt mina vänner. Jag svarar kort Nej. På alla frågor. Nej. Tillslut säger de då att de ska stämma mig för att jag brutit mot LAS, kommer kräva ett stort skadestånd och de ska dessutom anmäla mig till skatteverket och polisen, för om man inte hittar en löneutbetalning så har jag nog svartjobbare (verkar ju mycket logiskt och troligt när jag själv inte kunnat ta lön på ett halvår plus att jag fått ta lån för att klara mig privat- att jag då skulle anställa någon, svart eller vitt, känns som ett logiskt steg efter den krisen…)

Men jag orkar dock inte med alla hot. Jag säger att de gärna får anmäla mig för jag har inget att dölja. Mötet slutar typ med att de säger “bra då ses vi i rätten” och Jag bryter ihop. Förutom min personliga kris som var upprinnelsen till att jag inte orkade hålla företaget på fötter, så har jag tappat min enda anställda, pengarna är slut, jag kan inte ta egen lön, har skuldsatt mig privat och allt är bara ett stort svart jävla slukhål. Då vill de ta mig till rätten. Som om.det ens skulle finnas några pengar att ta av om de hade försökt. De ringer och Hotar, svär och hånskrattar, jag frågar gång på gång vad de vinner på att sätta mig i konkurs,  de vill minsann få bort alla oseriösa företag från spelplanen. Detta trots att jag alltid betalar ut löner, har försäkringar, pensioner och har gjort allt enligt konstens alla regler för att anpassa arbetet efter min anställda (det går oclså att tillägga att jag hade kunnat säga upp pga personliga skäl men tog inte den “fighten” för det fanns ju inte pengar heller…).

Nästa möte (de godkänner såklart inte min komplettering av bevisning så nu vill de trycka dit mig ännu hårdare) är jag förberedd på att mer eller mindre skjuta mig. Jag har gråtit varje dag sen detta hände ett halvår sen och jag orkar inte mer. På mötet händer något osannolikt,  facket frågar min anställda sånt som han skulle ha svarat “ja” på (de hade säkert tränat på det innan), tex “har din arbetsgivare tvingat (!) dig att ta ut semester dessa dagar”. Han svarar nej på denna och massa andra lögner och för första gången talar någon sanning på deras sida av bordet. Nu när det finns en öppning får Jag ett förslag av mina kunniga att testa med förlikning, dvs mötas typ halva vägen (vinst för dem. Förlust för mig för jag har ju fortfarande inte gjort något fel). Jag har inte pengar att ens mötas halva vägen men går med på.det ändå för att inte behöva gå gråtandes igenom ett halvår till. Jag tar ett lån och betalar dem halva deras krav och inser vilken förlorare jag är av detta på många plan.

Jag kommer aldrig vilja anställa igen och jag har aldrig varit med om vuxna människor (karlar) som ljuger, hotar, hånskrattar och förtalar så mycket som från fackets sida. De höll inte bara på att sätta mig i konkurs (jag överlevde precis tack vare stödet av mina vänner..) de höll även på att ta livet av mig, jag har aldrig mått så dåligt och känt mig så maktlös. I samtal med andra småföretagare så avråder man nu andra från att anställa (fast tro mig, jobben finns), så det äe effekten facken har- de jagar bort jobben. Grattis Sverige till högre arbetslöshet, skicka ett kort till facket som tack.

Hej,

En andrahandshistoria som jag har fått berättad:

Min son arbetade på ett lager där facket hade två representanter med eget kontor .När företaget skulle minska arbetsstyrkan med två man var det fackombudensom valde ut de två som inte var med i facket. Min son var en av de två. Det slutade med att den övriga personalen krävde att fackombuden skulle få sparken och att min son och hans arbetskamrat skulle få behålla sina jobb. Fackombuden vågade inte annat än att säga upp sig frivilligt. Ett populärt beslut. Alla röjde sedan ut fackombudens flotta kontor och gjorde om det till uppehållsrum med vårt gamla pingisbord bla. Gamla pärmar åkte ut där det framgick hur lönepotterna hade fördelats under åren. Gissa vem som hade skott sig!

Maktmissbruket bestod i att de valde ut de två bästa av jobbarna p g a att de inte var med i facket samt att de förhandlat till sig höga löner inkl betald väl tilltagen tid för fackligt och
politiskt (S) arbete.

Hej

För snart 20 år sedan var jag invald i klubbstyrelsen för den lokala fackklubben (livs) på företaget jag jobbade på. Efter ett tag konstaterade jag att något inte stod rätt till, bland annat stämde inte kassan efter personalköpen (fackklubben skötte det) och bokföringen stämde inte heller. Efter att ha lagt ner lite detektivarbete polisanmälde jag kassören för förskingring, polisen riggade en dold kamera och konstaterade faktum, en del av pengarna från personalköpen hamnade i kassörens ficka och hen anhölls och avskedades med omedelbar verkan. 

Efter några veckor fick jag ett telefonsamtal från Livs centralt där det meddelades att jag skulle uteslutas eftersom jag hade handlat “osolidariskt”. Att kassören förskingrade pengar för såväl fackklubb som företag var inget som polisen skulle lägga sig i, en sådan sak skulle lösas internt och därför skulle jag uteslutas. Att jag blev uppringd och meddelad beslutet var för att dom bille förbereda mig på “chocken” jag skulle få när det skriftliga beskedet damp ner i brevlådan. 

Kassören fick med hjälp av facket en fast tjänst på ett företag i grannkommunen, jag blev itesluten och behandlad som en spetälsk av mina “vänner” i klubbstyrelsen och företaget belönade mig med högre lön och en extra veckas betald semester. 

Så fungerar det i den fackliga världen.

Omkring 1970 blockerades ett hotell för att ägaren inte skrivit under kollektivavtal. Jag gick fram och pratade med rödgardisterna: “Om hotellet läggs ner, vad händer då?” “Då har vi vunnit”, blev svaret. Till saken hör att om man hjälpte till med disken så fick man en gratis lunch. Så jag meddelade gardisterna att “nu går jag in och diskar”. Vi ska skriva upp dig,” skrek man hotfullt men jag tog det som en uppmuntran. “Vi har vunnit” är ju exakt samma inställning som i fallet med bageriet. Och det är i sanning trist med pampfasoner. Det skadar givetvis fackföreningsrörelsen i grunden.

Citat från H.O.Ns tal på IULs 25:kongress:
“– Det är samma arbetsgivare på Sri Lanka som i Sverige, ja, över hela jordklotet. De ser på oss på samma sätt, de ser oss som underordnade som arbetar för småsmulor. “

Med den världsbilden blir det såhär.
m.

Hej Rebecca,

På det röda 70 talet sattes min pappas företag i blockad pga att pappa vägrade skriva på kollektivavtalet trots att vi som jobbade inte ville ha med facket att göra. Min pappa bråkade länge med fabriks men han hade hela tiden ett fånigt leende på läpparna. När företaget började få bekymmer av blockaden ringde pappa till Helsingborgs dagblad och berättade att han hade en väldigt viktig och stor nyhet i ärendet, journalisten kom till kontoret och då visade pappa hängavtalet med SAF…har du haft det hela tiden? Ja svarade pappa 🙂 Journalisten åkte till Fabriks och intervjuade pampen som sa att företags snart kommer att knäckas, Journalisten frågade pampen om han kollat i SAF pärmen som låg på hans skrivbord i fall företaget fanns med på listan. Nä det mindre belevade pampen tittade i pärmen insåg han hur bortgjord han var, transporterna kom igång samma dag och Pappa skrattade åt detta i flera år 🙂 
Mvh

Hej! 

Jag körde taxi ett år under slutet av 90-talet och ville gå med i A-kassan, dock utan att gå med i Transport. När jag ringde Transport och meddelade detta fick jag klart för mig att det inte var ok; jag minns att den jag talade med var mycket tveksam för att inte säga direkt negativ till mitt val att vara med i a-kassan men inte i facket.
Hur som, till slut fick jag som jag ville och fick lite senare ett inbetalningskort på 5-600 kr för ett halvårs medlemsskap som jag omedelbart betalade. Tiden gick och efter ett halvår fick jag ett brev från Transport där man meddelade att mitt medlemsskap i A-kassan sagts upp då jag inte hade betalat avgiften!
Då jag ringde upp dem sade de sig inte kunna hitta min inbetalning, detta trots att jag hade kvar kvittot på densamma. Jag skrev då ett brev där jag hotade med att lämna ärendet till rättsvårdande myndigheter om de inte omedelbart återbetalade den summa jag betalat in. Vid förnyad telefonkontakt gick det nu MYCKET lättare att hitta min inbetalning och därefter fick jag ganska snart tillbaka mina pengar, dock utan ränta naturligtvis.
Alldeles uppenbart försökte Transport blåsa mig på såväl medlemsskapet i A-kassan såväl som på avgiften; bara för att jag inte ville vara med i facket.
Om det inte är maktfullkomligt vet jag inte vad som skulle vara det. Ett är i alla fall säkert, jag fick bekräftat att mitt beslut att inte gå med i Transport var rätt!

Med vänlig hälsning, 
Jakob, 40 år
 

15 kommentarer till Upp till Ytan

 1. Facken har ibland extremt stor makt. Ta t.ex. elektriker.
  Direkt efter min elektrikerutbildning så fick jag jobb som elmontör.
  En chans att hoppa över lärlingslönen på 11-12 000 innan skatt och få en industriarbetares lön på ca 4000 mer. Efter 4 år blev det arbetsbrist och jag tog kontakt med ecy för att få veta om mina 4 år med elinstallationer räknades av som lärlingstid så jag kunde få min begränsade behörighet.
  Nix, jag hade jobbat för metall och elbranschen krävde att företaget hade avtal med sef för att räkna av arbetstiden mot lärlingstiden.
  Ifall jag fick jobb på ett företag med kollektivavtal med elektrikerna så skulle jag få min begränsade behörighet. Problemet är att få jobb hos en elfirma utan behörighet. Ett moment 22.

 2. Inte så konstigt att det går som det gör för Sverige. Löfven kommer väl från facken…?

 3. Tack för ditt arbete med granskningarna! Facket i Sverige är rena maffiaorganisationen som får Cosa Nostra i Italien att framstå som Guds änglar.

  Själv så blev jag uppsagd pga arbetsbrist, då företaget slog ihop två filialer till ett. Jag blev överflödig, så jag är inte sur på företaget. När facket kom in till förhandlingsbordet så istället för att förhandla så började förhandlaren med “samma avtal som tidigare?” varvid chefen sade Javisst. Inte ett ord eller frågor om krav från mig. Jag skulle efter 10 år i företaget få 2 månaders uppsägning. Själv så lyckades jag förhandla mig till ytterligare 10 månaders uppsägning, totalt 12 månader.

  Så nej, jag ger inte mycket för facket, inte ens papperet deras “rättvisestadgar” står skrivet på.

 4. Under 1970-talet bodde jag hos min far som var oerhört mörkblå. Han berättade historier om hur det var i Sovjet, då han reste dit ett flertal gånger per år. Då jag vid den tiden var ganska röd trodde jag inte på honom. Han fortsatte under 1980-talet att resa österut och berättade om hur det var och jag trodde inte på honom. Kallade honom kapitalistlakej minns jag. I början av 1990-talet bjöd han mig på en resa till Sovjet och döm om min förvåning, så stämde allt vad han sagt. Jag skämdes otroligt. Vart jag vill komma är att historierna om facket har florerat under många år och den stora allmänheten och media verkar inte ha eller tror på dem. En del fackföreningar är rena maffiaorganisationer och bör reformeras, exempelvis livs, Byggnads och transport. Men det är bara medlemmarna som kan göra det och tyvärr kommer det aldrig att ske.

 5. Jag skulle gärna ha anställda i mitt lilla AB, men jag vågar inte pga av facket. Vet för många som sänkt sig av den anledningen, 2 av dessa är numera sjukpensionärer fast dom inte skulle behöva och hade minst 25 år kvar i arbetslivet.

 6. Tack för dina insatser Uvell! Mitt bidrag:

  När jag tillsammans med en kompis skulle starta ett eget konsultföretag fick jag löfte av företaget jag var anställd på att bli konsult och så att säga fortsätta med samma jobb. Efter många turer och förhandlingar slutade det med att facket, som jag sedan något år tidigare gått ur, satte sig emot hela konceptet och det slutade med att det varken blev något eget företag eller konsultande. Jag passar även på att nämna att jag satt med i den lokala facklubben för att få insikt i vad dom sysslade med för alla de pengar det krävde in. Jag var inte imponerad och gick istället ur facket samtidigt som dom började slösa medlemmarnas pengar på värdelös reklam som handlade om superhjältar.

 7. Hej!

  Problemet är inte bara at fackpamparna använder sig av maktmissbruk, deras “vi” och “dom” livsåskådning och hets smittar av sig på de som är med i facket. I alla fall på vissa. Inom byggindustrin är facket mycket starkt och där har jag hört vissa anställda hos ett av de största byggföretagen på Gotland med viss stolthet berätta om hur de mobbar andra medarbetare som inte är med i facket. Speciellt är det en person som de stör sig på för att han är “en gratisåkare” dvs får ta del av samma lönepott som facket förhandlar fram men betalar inte för att facket ska göra det. Det de anställda gör är allt från att de vägrar hjälpa personen i fråga i arbetet, vägrar lånar ut verktyg, vägrar äta lunch med honom och svär och skriker åt honom “gör det själv din jävla gratisåkare”. Ren mobbing. Fackliga ombud är med och driver hetsen. De anställda skryter om hur illa de behandlar personen, klassisk mobbingkultur.

  Fackets roll borde ändras om i grunden. Den verklighet som nuvarande regler skapades för finns inte längre. Tack och lov.

 8. Hej.
  På det glada 80 talet var jag anstäld på en mindre byggndsfirma, jag var en av dom som inte var med i facket, dom ringde ofta och tjatade om att jag skulle eller snarare var tvungen att gå med. Till slut hotade dom min arbetsgivare med åtgärder om jag inte gick med, jag ville inte ha med dom att göra men min chef bad mig och lovade att stå för kostnaden. Så mot min vilja kom jag med.
  Men det slutade ganska roligt, jag betalade aldrig avgiften, och efter 6 mån så fick jag ett mycket otrevligt hot brev, om jag inte omedelbart betalade in dom avgifterna så skulle dom minsann utesluta mig och även meddela andra fackföreningar om att jag inte var att lita på.
  Tänk, hade jag vetat att det var så lätt hade jag varit med flera år tidigare, för jag har aldrig hört av något fackförbund efter det, har jag tur så är jag svart listad på livstid.

  För övrigt älskar jag det du gör, när dom bråkade med salladsbaren i göteborg så lyckades jag få tag på en dam som jag tror var ordförande just det året. Det var hennes privata så jag ville inte ringa henne,men jag skrev ett mycket långt sms, döm om min förvåning när hon dagen efter ringer mig, pratade med henne i 1,5 timme.
  Jag tror inte att hon ändrade åsikt för den saken, men hon lyssnade och förde en saklig debatt om det. Tyvärr valde ju hon att sälja salladsbaren, men många var vi som åkte stora omvägar för att handla hos henne, och dom som stod utanför med plakat såg alltid lika sura ut.
  Mvh. Thord

 9. Blir så jävla ledsen när jag läser allas berättelser. När man vet vilket arbete småföretagare lägger ner, vilken press det är, vilken risk man tar, inte bara för en själv utan även för familj, och vilket jättejobb man gör för samhället, är det så sjukt att det kan gå till på det här sättet.

 10. Alltså – jag får en stark DDR-känsla av alla dessa berättelser om den fackliga verksamheten. Sen jag varit i Berlin och besökt det superintressanta DDR-museet så har jag också insett hur mycket av den “kulturen” vi har haft i Sverige och faktiskt fortfarande har…det är inte klokt, det måste bli en ändring.

 11. Tack för detta viktiga arbete du gör! Helt vansinnigt att det ska behöva ske på en privat blogg – är det inte just sådan här granskning som media har som främsta uppgift att göra?! Men vi vet ju alla att det är lika rött på tidningsredaktionerna som i facken. Sverige är sannerligen en socialiststat med alla dess avarter, även om vi får rösta vart 4 år. Man blir både sorgsen och förbannad.

 12. Jag blir djupt imponerad av ditt intiativ att på detta öppna och korrekta sättet granska fackliga övergrepp av en organisation som påstår sig “värna alla likas värde” ett uttjatat och felaktigt använt uttryck i och för sig men ändå
  fortsätt med ditt grävande!

 13. Hej Rebecca,
  Här kommer ett exempel på bittra erfarenheter, orsakade av fackets verksamhet.

  Jag jobbar som elektriker och när det började gå dåligt för en av mina arbetsgivare varslades jag och ett antal kollegor.
  Det blev så att flera av oss skulle få gå pga. Arbetsbrist.
  Ingen fara för min del tänkte jag det var flera som kommit in efter mig (sist in först ut heter det ju)
  Men så fungerar det ju tydligen inte i praktiken, för då ska de fackliga medlemmarna tydligen premieras före alla andra så jag blev varslad ändå. När min chef sedan försökte återanställa mig en kort tid efteråt eftersom han bedömde att jag gjorde ett bättre jobb än många av dom andra tog det hus i helvete och facket förklarade att de hade sista ordet i den saken, kort och gott jag blev arbetslös en tid.

  Facket i det här fallet är Svenska elektriker förbundet (SEF) och är en falang ur LO

 14. Fruktansvärda berättelser, speciellt om tjejen som facket höll på knäcka totalt. Till dig hasse på Livs, det är alltså information som detta du ser som ett hot mot den “svenska modellen”, att folk får se hur ni medvetet smutskastar och driver engagerade entreprenörer i fördärvet, bara för att själva tjäna några hundra tusen? Är du stolt över detta? Uppriktigt sagt mår jag illa över dig, att du försvarar detta vidriga beteende. Hoppas jag nån dag får uppleva och bevittna när ni med LO sjunker ner på botten av Östersjön,där ni hör hemma. (nej, inte ordagrant, jag är ingen hatare och mördare, hasse)
  Dessa berättelser gör mig ännu mer övertygad om att jag aldrig, i hela mitt liv, kommer ansluta mig till något som har med LO att göra. Smuts har jag hellre utanför huset.

 15. Hej Rebecca och tack för allt jobb du lägger ner på dessa enormt bra blogginlägg
  Ny när du är på krigsstigen mitt Facken kan du få lite mer bränsle till elden//centrumforrattvisa.se/blog/2009/10/28/byggnads-drev-byggforetaget-i-konkurs-genom-olaglig-blockad/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap