De ringde från okända nummer


Det är Sema Mehdi som berättar

“När vi kontaktade dem och sa att vi inte ville ha kollektivavtal började det ringa från okända nummer och där vi fick veta direkt att ni MÅSTE skriva på”.

“Det kändes obehagligt”

“Han kände direkt att det var någon slags maffiametod de använde sig av. Han blev ganska rädd, för vi har ju varit med om det i hemlandet (red anm: Irak) hur man blir tvingad till saker och hur man inte har frihet”

Det här säger Sema Mehdi.

Hon är bara 20 år gammal och har bott i Sverige sedan hon var 6 år. Hon pratar perfekt svenska på intervjun, med östgötsk dialekt, när hon vittnar om hur facket Livs gett sig på henne och hennes bror. Hon vill göra något bra för det svenska samhället och skaffa arbetsmöjligheter för inte bara sig själv utan även för andra, säger hon.

Hon vill visa att invandrare inte bara sitter och lyfter bidrag. 

Fotot är publicerat med tillåtelse från fotografen på Nyheter Idag

Bageriet gick, som jag visat i mitt tidigare inlägg, dåligt. Sema berättar att det också var omodernt, nergånget och smutsigt. Det fanns kryp i köket. Sema och hennes bror fick därför investera i en stor ombyggnad, bland annat för att de ville baka allt bröd själva och inte sälja bake off som de tidigare ägarna gjort. 

“Vi fick ha stängt 3 månader för att bli av med alla kryp och all smuts”

Facket ingrep inte mot den ägaren, som var svensk. Den anställd hela konflikten handlar om tog de över från den förra ägaren och lönen var oförändrad på 114 kronor per timme. Hon fick ofta jobba själv. Facket Livs satte alltså inte den ägaren i blockad utan valde istället ut de två unga ambitiösa irakierna. 

Det är en månadslön på 18 240 kronor per månad som facket och deras anhängare kallar slavlön. 

Lönen Livs krävde var 20 960 kr. Det är den skillnaden som föranleder att de nu bedriver en hetsjakt på väg mot att förinta företaget helt. 

När jag som nyexad civilekonom började jobba som mediesäljare hade jag en grundlön på 11 000 kr 1999. Plus 2 % i provision på de annonser jag sålde i bilagor till Dagens Nyheter och Dagens Industri. Det var inte heller en slavlön. Det är faktiskt helt barrockt att överhuvud taget använda ordet “slav” i de här sammanhangen. 

“De skrek kärringar till våra kunder som skulle gå in i butiken”

De har 100 000-tals kronor i skulder och Ahmed tar ingen lön medan Sema själv får en halv så de inte råd att ha några anställda. De hade tänkt att säga upp den anställde redan innan konflikten drog igång. Pengarna saknas alltså. Det de har råd med är att själva jobba där och inget företag har någon som helst skyldighet att ha anställda. 

“Hon bad dem backa”, säger Sema om den anställde och vad hon sagt till facket. Hennes konflikt gällde egentligen den förra arbetsgivaren, vilket hon desperat försökt säga. 

Hon hade redan hittat nytt jobb och slutade därför två veckor tidigare än hon ändå skulle gjort.

Läs igen. 

Den fd anställda slutade två veckor tidigare för att hon redan har ett nytt jobb.

Hon har alltså lidit noll i skada dessutom. Förutom pinsamheten att Livs både startade en konflikt hon inte ville ha och nu fortsätter driva på fast hon sagt nej då. Hon vill inte stämma bageriet, det är det fackförbundet som vill. 

Det är den här personen, Lena Persson, som dragit igång hela cirkusen. Hon är ombudsman för Livs i Linköping men vill inte alls svara på frågor.

 
Nu stämmer som sagt Livs Mehdis på 650 000 kronor, varav 250 000 ska gå till……dem själva. Fin typ av inkomstkälla.

För så här står det i den stämningsansökan som Livsmedelsarbetarförbundet har lämnat in till Arbetsdomstolen.  Lena tvår sina händer för nu är det LO-TCO rättsskydd som är motpart. 

Här ser ni alltså fackets egentliga skäl till stämningen. 250 000 kronor till dem själva. Fint med incitamentsstrukturer. 

Bolaget hävdade ekonomiska skäl.

Ja, har man alltså inte råd att ha en anställd finns inte så mycket att göra. Ingeborgs Bageri har alltså, återigen, inte ens råd att betala ägarna lön. Ahmed kör taxi 5-6 timmar per dag för att få in pengar. 

Jag har kollat lite på Livs egen ekonomi, nu när de alltså inte tycker att INTE HA RÅD är ett acceptabelt argument för ett litet företag att inte kunna behålla en anställd. 

De sammanställde en ekonomirapport inför sin egen kongress 2013, som de passande nog hade den här loggan på: 
 

Ni ser själva.

Makt före människor. 

Kunde inte sagt det bättre själv. 

Hur ser det då ut med deras ekonomi? Jag är van att titta på LO-förbundens ekonomi numera så jag visste egentligen redan innan jag kollade vilken storleksordning siffrorna skulle ligga på – 100 miljonersklassen. Det är nämligen där de alltid rör sig. Upp till 1 miljard för de största förbunden, som IF Metall. 

De omsätter nästan 200 miljoner kronor. 
 

Men som ni ser gör de inget vidare jobb för de går back. Precis som Ingeborgs Bageri. Jag ska återkomma till det här. 

För det går ändå ingen nöd på dem. De har nämligen massa…….kapitalinkomster, genom fastigheter och värdepapper. Typiska kapitalist-grejer alltså. 

2011 hade de 11 miljoner kronor i rena kapitalinkomster.
 

I löptexten i deras ekonomiska rapport kan man läsa vad deras målsättning här. 

“Avkastningsmålet för respektive tillgångsslag ska överträffa aktuellt jämförelseindex varje enskilt år”

Inget dåligt mål alltså, de ska slå marknaden varje år. 
 

Samtidigt kan man läsa det här högst upp på deras hemsida, tillsammans med massor av kritik mot kapitalism och företag. 
 

De tycker också att alla fackligt anslutna ska bilda egna s-föreningar. Alltså, de uppmanar inte folk att engagera sig politiskt lite generellt utan helt sonika starta socialdemokratiska föreningar, eller “fackklubb” som de kallas i deras värld. 

Eh, well. I min värld är en fackklubb alltså  en FACKFÖRENING.

Inte en del av socialdemokratiet förlagd förening, som ska kräva att få ha möten på arbetstid betald av företaget. Vilket du har rätt till om du bedriver fackligt arbete. Men det får du inte om du ska jobba politiskt. Kul att Livs på sin egen hemsida försöker blanda ihop de här korten till de som medlemmar som läser. 

Ni kom ihåg att Livs själva hade svårt att få plus och minus att gå ihop, att kostnaderna översteg intäkterna enligt diagrammet där uppe? Vet ni hur ni löste detta?

Med “centralisering” av administrationen, det vill säga de har helt enkelt slagit ihop lokala enheter där administration skett, till en central.

Vad blir följden av det?

Personal blir överflödig. Förstås. Det står inte exakt hur många som de sa upp men det framgår att kostnaderna sjönk, vilket både garanterat är hyror och avtal men också den största kostnaden alla arbetsgivare har – löner. 

Facket Livs har alltså själva löst ett underskott i ekonomin genom att säga upp folk. 

Klassiskt exempel på “mina regler dina regler” som LO och alla deras kompisar gärna sysslar med. 

“Den nuvarande organisationen ger oss möjlighet att snabbt både bromsa och gasa i ekonomin när så krävs”. 

Gissningsvis genom att…..anlita fler konsulter och externa leverantörer och ha färre fasta anställda. Jag är nämligen också företagare, jag vet vad de enda sätten att skaffa sig den typen av flexibilitet inför förändringar i omvärld och ekonomi Livs själva syftar på här. 
 

Är det någon som är intresserad av att kolla av Livs egen moral och hur skitigt det egentligen är framför deras egen dörr tycker jag ni ska kontakta någon av dessa tre fackpampar.

De styr nämligen det förbund som nu som en lynchmobb springer efter två unga irakier med en dröm om ett eget bageri, baka allt från grunden och hopp om att kunna både försörja sig och andra en dag. 

LO-förbundet Livs nöjer sig inte förrän företaget är satt i konkurs. 

Det är deras blodspengar dessa tänkt att ta för egen räkning. 250 000 kronor av irakiernas pengar är nämligen deras egen skalp att hänga på sitt fina kontor på Norra Bantorget mitt i centrala Stockholm. 
 

Men tror ni skottpengar på unga driftiga företagare och blodsmak i munnen när de fällts för gott är något unikt nöje för Livsmedelsarbetarförbundet tror ni fel.

Hotell- och restaurangfacket HRF är lika skottglada och ser gärna hur man med ett schysst verbalt järnrör antingen tvingar dem till underkastelse eller får dem att lägga ner sin verksamhet. 

Som HRF gjorde med salladsbaren Wild’n Fresh till exempel i Göteborg, som de blockerade i 4 månader. Innan ägaren Sofia Appelgren gav och sålde. Men hon vägrade att skriva på in i det sista, trots hot och att de stod utanför hennes affär och skrek vidrigheter och hotade folk som skulle in till henne.

Skalpen av Sofia Appelgrens företag hänger på väggen på HRF:s kontor. Ytterligare ett företag de tvingat av banan .

Hon skrev sedermera en bok om HRF:s vidriga metoder och hela karusellen med det som skulle bli hennes dröm men som facket tog sats och hoppade på i sina 100-miljonerkronors stövlar. 
 

Ingen av de anställda hade kollektivavtal. Ingen av de anställda VILLE HA kollektivavtal. Samtliga anställda hade bättre villkor utom en punkt, försäkringar, som hon genast ordnade när hon blev medveten om att hennes inte var tillräckligt bra. 

Facket stod ändå i sina fula västar utanför hennes affär i fyra månader i sträck och höga på gudskomplex och maktberusning försökte hindra folk att komma in och köpa och leverera saker. Till slut gav även hon upp. 

En annan tjej som fått smaka på fackets makt är Viktoria Frankenius i Kristianstad som öppnade en make-up butik i en galleria i Kristianstad men direkt nästan blev hotad av Handelsanställdas förbund att skriva på avtal.

Annars blir det tråkigt för affärerna, med blockad och gubbar och gummor i väst som står och väster otrevligheter till kunder. 
 

Se där. Ytterligare en invandrare facket har problem med. Precis som med Ingeborgs alltså.

Kom inte hit och jobba. 

Viktorias anställda ville inte ha kollektivavtal, hade samma villkor och dessutom en bonus på försäljningen. Men nix, Handels hade nämligen all makt här. Och det är alltid de här konflikterna i botten handlar om. Makt och pengar. 

Efter bara några timmar gav hon upp och skrev mot sin vilja på avtalet Handels krävde. Hon ville inte förlora pengar på att facktanterna i väst skulle stå och vara otrevliga mot hennes kunder längre.  
 

“Jag har inget val”

Så säger man inte om man inte utsatts för hot och utpressning. Så sorgligt. 

Tyvärr är de här maffiametoderna, med telefonsamtal från okända nummer, hot, trakasserier och jakt på företag tills de ger upp eller går i konkurs något nytt eller något unikt.

Det är så LO-facken jobbar. 

Gå in på Livs facebook och ge dem en etta i recension om du vill sända en signal om vad du tycker om det här. 
 

23 kommentarer till De ringde från okända nummer

 1. stå på!
  Du har många anhängare härute. Lysande arbete!
  Facket av idag är ett skämt befolkat av människor med hat och maktbegär

  Peter

 2. Jag som trodde jag var ensam, skönt att detta kommer upp till ytan. För ett år sen höll mitt företag på att gå i konkurs. Jag hade själv privat råkat ut för en tragedi och orkade inte hålla företaget på fötter tillsammans med en anställd som blev polisanmäld för misstänkta sexuella trakasserier mot en annan anställd. Jag valde att säga upp pga arbetsbrist för faktum var att inga pengar fanns, jag orkade inte ens hålla mig själv ovanför ytan. Jag trodde det var en principsak att meddela facket detta men helt plötsligt börjar de hota mig, sprida lögner och på telefon sa ombudet “jag ska nog se till att ditt företag försvinner, för det går ju inte så jävla bra för dig”. Sedan följde månader av fulare, de -kastade- min bevisning och sa att den anställda aldrig fått information om något (trots hans egenhändiga underskrift)… Jag tyckte det var befängt, om inte det räcker vad skulle räcka då? De hotade att stämma mig, anmäla mig till skatteverket och polisen (för att de tyckte det var konstigt att JAG överlevde om företaget gick dåligt så det måste finnas svarta pengar- kan vara det dummaste och mest ologiska jag har hört men…) Tillslut bröt jag ihop och orkade inte mer.. Jag fick med på en förlikning bakom stängda dörrar och fick själv ta privata krediter för att ha råd att betala summan som facket krävd, för fel som jag inte ens begått. Jag vill inte någonsin ha anställda igen trots att jag har byggt upp mig själv och min verksamhet igen. Vem tror de ger jobb till folk? Jo de små som jobbar dygnet runt (för riktiga svältlöner…) och ger personalen i alla fall riktig lön trots att de har en tjugondel så mycket kompetens eller ansvar.. 🙁 Hade jag inte haft stöd från mina nära att facket bara hotar och det går över..Så hade jag nästan tagit livet av mig. Ständiga hot i ett halvår…

 3. Borde det inte vara möjligt att juridiskt ogiltigförklara ett avtal som ingåtts udner hot?

 4. Vad du än gör så stå på dig! Den dag inga fack längre är partibundna så kanske jag kan tro på att de gör något bra. Pinsamt att läsa hur de gör mot de stackars företagarna!

 5. Hans-Olof Nilsson, enbart rättvist att ni blir uthängda. Hoppas ni skäms riktigt jävla hårt, det är det allra minsta ni förtjänar!

 6. På tal om slavlön på 18 240 kr/månad, så är ingångslönen för den som soldat vill vara med och försvara vårt land 18 000kr. Det är få soldater (som inte är gruppchefer) som kommer upp i en grundlön över 21 000kr/månad.

 7. Sedan borde LO:s medlemmar i större utsträckning ifrågasätta varför LO och deras förbund ska vara “procentare”, dvs ta ut medlemsavgift i % av medlemmars bruttolön, inkl. OB-tillägg m.m.
  Är glad att jag är med i ett TCO-förbund, som är opolitiskt och tar ut en fast medlemsavgift i kr.

 8. Facket ägnar sig åt rättshaveri. Bageriet har – såvitt framgår – sagt upp den anställde pga arbetsbrist. Det är en rätt som arbetsgivare har och som är vidsträckt. Påstår facket s.k. fingerad arbetsbrist bär facket också bevisbördan för detta påstående. Men sett till vad som är känt om bageriets ekonomi torde facket inte kunna nå framgång. Ett varningens finger; Om bageriet inte förhandlade innan uppsägningen skedde kan skadestånd enligt MBL komma ifråga.
  Bageriet måste skaffa advokat. Kostnaden täcks i regel genom rättsskyddsförsäkringen om bolaget nu har tecknat en företagsförsäkring där rättsskydd ingår. Om inte så vet jag en erfaren advokat med god erfarenhet från arbetsrättsliga tvister. Har talat med honom och han är beredd att ta ärendet som ett pro bono-ärende. Kontakta mig om detta är av intresse. Min e-mail finns ju kopplat till detta inlägg.

 9. Målet för LO är “den socialistiska folkrepubliken Sverige”, med “politiskt pålitliga” i ledningen, och “folket” invallat i sina rätta fållor, som proggarna och Ebba G. sjöng… Är du invandrare? Då ska du definitivt inte tro att du kan själv, det ska facket och soc och migrationsmyndigheterna gör åt dig, så du INTE blir produktiv! Herre gud, invandrare som kan och vill, utan våran inblandning! Husblattar! Förrädare! In i ledet till bidragskassan och indoktrineringsutbildningen!

 10. Varför kör Livs med Fat Girl Angle på sina foton? Är det i jämlikhetens namn? Jag menar alltså att någon som suttit på en fackstol i tjugo PR och kanske fått tjugo kilo för mycket ändå kan se representabel ut. Är det därför? Om inte så är det ändå kul att tänka sig själv som LO-boss och dessa “överheter” tittar upp när dem levererar min “cut” av de 250 000 kr som drogs in.

 11. Riktigt ruggig läsning. Maffiametoder som Modus Operandi är inte bra ingen rättsstat men en dag kanske vi inte längre är en sådan och då kommer fackets (makt)människor att få igen sju resor värre.
  Jag har aldrig varit medlem i något fackförbund och kommer heller aldrig att vara det. Detta är något jag stoltserar med och nuförtiden är det faktiskt mer och mer människor som håller med mig. Pendeln håller på att vända för LO-förbunden och deras maktfullkomlighet.

 12. När jag läser kommentarerna förstår ännu mera klart att facket mest finns till för fackpamparna och medlemmarna för att betala deras löner. Härligt att H-O N reagerar som han gör när det det på ett mycket korrekt och snyggt sätt visas upp hur han och hans “maffiapolare” bemöter andra.
  som man vill bli bemött- så ska man bemöta andra.
  Vad har han i månadslön? Hur många gånger högre än sina medlemmar i genomsnitt?

 13. vill påminna om att under Ella Niias ordförandeskap ordnade man fest hos företag utan kollektivavtal där man smörjde kråset, det är bara att googla och finna
  visst är det uselt!! det är dubbelt så gott när någon annan betalar, även för fackpampar med höga löner
  tycker synd om bageriägarna

 14. Till Hans-Olof Nilsson

  Med tanke på hur ni beter er så är det inte konstigt att ni hotas. Beter man sig som svin så får man ansvara för detta.

 15. Jag tycker att Hans-Olof Nilsson ska bemöta kritiken. Om det Uvell skriver är fel, hur ligger det till då? Att gömma sig bakom nazister blir för dumt.

 16. Vadå för massor med språk- och grammatikfel. Exempel tack. Jag tycker att det är jättebra, både språkligt och innehållsmässigt. Som vanligt. Någon enstaka miss på tangentbordet kanske.

 17. Hans-Olof Nilsson tar sig tid och skriver ett inlägg (2 maj 2015 19:11:45).
  6 tankar slår mig:
  1. Hans-Olof Nilsson tror att han en rättskaffens man.
  2. Hans-Olof Nilsson läser denna “hatblogg” (sic!) (eller någon gör det åt honom).
  3. Hans-Olof Nilsson ogillar (som den gode fackbossen han är) att bli själv bli uthängt å Livs vägnar och önskar att även i fortsättningen vara anonym medan hans hejdukar fortsätter att trakasserar skötsamma näringsidkare för Livs egen vinnings skull.
  4. Hans-Olof Nilsson anser att ett reportage, som belyser hur hans fackförbund, egenmäktigt, under hot och trakasserier och med maffialiknande metoder, driver in dess “avgifter” , är att att betraktas som en nazistisk uppvigligling.
  4. Hans-Olof Nilsson ÄR det material som totalitära stater byggs av.
  5. Hans-Olof Nilsson får mig att förstå varför fackförbunden tappar medlemmar.
  6. Hans-Olof Nilsson… tack, för att du finns som skräckexempel.

 18. Ta omedelbart bort våra bilder och telefonnr från din blogg. Jag och min familj har tidigare hotats till livet av nazister och du underblåser och uppviglar sådant beteende i din hatblogg! Hans-Olof Nilsson

 19. Har jobbar med djur hela livet och de tog ut mig i strejk trotts att jag inte är ansluten till facket och fick mycket hot och annat pga detta

 20. Och ändå undrar folk varför jag inte vill vara medlem i facket. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om hur jag upplevde det när jag begärde utträde or Metall i början på 90-talet.

  Det jag undrar över är varför vissa “småpåvar” tror att de får någon slags makt som inte kan ifrågasättas. Är det så att dessa små fackpampar upplever någon form av bekräftelse genom att visa sin makt och därmed använder alla tänkbara kreativa metoder för att visa att de alltid har rätt?

  Facket har säkert gjort nytta genom tiderna och det finns fortfarande företag som behandlar sina anställda illa men nog fan måste väl även facket som alla andra kunna inleda ett normalt samtal med berörda parter innan de tar i med hårdhandskarna.

  Personligen tror jag att speciellt LO-facken börjar känna ur tiden glider dom ur händerna. De har inte på något sätt anpassat sig till en förändrad arbetsmarknad eller ens insett att folk idag tänker annorlunda än för 300 år sedan.

  LO kan gorma hur mycket de vill om “utnyttjade” arbetare som själva kanske inte ser sig som utnyttjade. LO måste inse att snacket om dom och vi inte längre håller. LO måste inse att världen utanför inte lever kvar i Internationalen.

  Mycket bra att du skriver om sådana här situationer. Jag kommer att följa din blogg med mycket glädje och intresse. Vänsterdårarna måste bort om Sverige ska utvecklas.

 21. Jättebra inlägg, men du borde korrekturläsa mer noggrant. Det finns massor av språkliga och grammatiska fel genom inlägget.

 22. Jag älskar det arbete du utför genom att publicera dessa texter. Personligen anser jag att fackföreningsrörelsen gjorde ett utmärkt arbete i industrialismens barndom och utveckling, men att de nu spelat ut sin historiska roll och inte längre har någon uppgift att fylla i dagens samhälle. Det gäller flera korporativ som t ex hyresgäströrelsen. Det kollektivistiska tänket vi mot dem måste bort, liksom tänkandet i klasser. Marx gjorde mänskligheten en evig otjänst när han införde terminologin arbetarklass mot kapital etc. I vår tjänstebaserade ekonomi är människorna i ökande utsträckning kapitalet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap