Med ett schysst järnrör


Det här är historien om två företagssamma invandrare som kom hit för 14 år sedan från Irak. 

De köpte i somras Ingeborgs Bageri i Linköping. 

Nu riskerar de att gå i konkurs. Varför? För att vi har fackförbund i Sverige som har gudskomplex. 
 

Sema och Ahmed Mehdi är syskon och bageriet går som nya företag gör efter ett sex månader så han kör taxi 5-6 timmar per dag. Egentligen är han grafisk designer och har dessutom en reklambyrå. De renoverade i flera månader.
 

De jobbar alltså jättemycket själva men har förutom sig själva även en enda anställd. Denna personen kontaktade plötsligt sitt fackförbund, LO-förbundet Livsmedelsarbetarna. De krävde 4000 kronor mer per månad, som det nystartade bageriet alltså inte har råd med. Ägaren har ju inte råd att betala sig själv lön, han kör taxi. 

Men se, ekonomiska argument funkar inte i den verklighet fackförbunden lever i, detta bekväma paralleluniversum. Så de satte då bageriet i blockad i mars. 

Blockad innebär att de tar ut sin medlem, det vill säga den enda anställda, i strejk och sedan sätter ut vakter utanför bageriet för att förhindra företaget att ta in andra anställda att jobba, vilket facket kallar strejkbrytare. Du behöver inte själv vara med i facket för att beskyllas att vara strejkbrytare utan det räcker att du försöker jobba. 
 

Enligt strejkvakten har bolaget två alternativ. Avtal eller avtal. Att inte teckna avtal är alltså inget alternativ. Välkommen till Sverige 2015. Där alltså företagare blir behandlade så här.

Okända facktanter kan ställa sig utanför ditt företag och stå där tills du skriver på ett avtal du inte vill ha. Bara järnröret saknas. 
 

Eftersom Livs inte tycker ekonomi spelar någon roll tänker jag bara upplysa om att en kostnad på 4000 kronor mer per månad är en ökad årskostnad på ca 67 000 kronor för bageriet (beräknad på 40 % i sociala avgifter). 

Hur såg då ekonomin ut i bageriet när Mehdis köpte företaget?

Jag skulle helst sett deras egen årsredovisning men har man bara ägt bolaget sedan i juli har man av förklarliga skäl inte hunnit göra ett bokslut än. 

Bolaget hette Ingeborgs Bageri AB. Genom att kolla på den verksamhet som fram tills i juli drev exakt samma bageri får vi ändå koll på hur den ekonomiska situationen ser ut idag. 
 

Som ni kan se hade det Ingeborgs bageri som var innan Mehdis köpte i juli alltså en årsomsättning på 416 000 kronor 2013/2014. Det gick alltså så där för tidigare ägaren. Mehdis vittnar dessutom att de direkt efter köpet hade stängt i månader för att bygga om så då kommer det in noll kronor i intäkter. 

Förra ägaren hade skulder på flera hundra tusen, de nya är garanterat inte skuldfria för att ha råd med renovering etc. 

Enligt årsredovisningen hade Ingeborgs 2 anställda året innan försäljning men drog ner till en när intäkterna halverades. Sedan sålde de. 
 

Dessutom hade de anställda lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Trots det gick alltså 65 % av företagets intäkter till lön innan de sålde. 

Det säger sig alltså självt att en ytterligare kostnad på nästan 70 000 per år inte funkar för det nystartade företaget. Just nu.

Men Livs struntade i det och satte igång sina “maffiametoder” genom att stå utanför bageriet en hel vecka med sina västar. 
 

Efter en vecka gav syskonen upp och tecknade avtal med Livs. 

Sedan konstaterade deras revisor att de alltså inte har råd, något de visste från början, och tvingades säga upp personen innan avtalet började gälla. På grund av arbetsbrist
 

Livs påstår under de här tiden att de bara “vill rädda ett jobb”. Well, eller så funkar inte era Corleone-metoder på alla. Har man inte råd har man inte råd. Punkt. En färgglad väst trollar liksom inte fram 70 000 kronor hur hårt ni än håller i önskestenen med era fingervantar. 

Under blockaden försökte Fria Moderata Studentförbundet hjälpa bageriet ur bråket genom att dra igång en insamling på Facebook och fick in över 15 000 kronor som gick till bröd de köpte varje dag. Sedan gavs brödet bort till hemlösa i Linköping. Men tyvärr tvingades ändå Ingeborg att skriva på ett avtal de varken ville ha eller hade råd med. 
 

Då kan man ju tycka att Livs borde vara nöjda. De fick ett avtal, även om deras medlem sedan förlorade jobbet. Men Livs fick ju rätt och det är viktigt i fackens värd. Viktigare än jobb. 

Men nix. I fackens underbara värld är man inte nöjd förrän man drivit ett företag i konkurs. Så vad gör nu Livs?

De stämmer stackars Ingeborgs och syskonen Mehdis. På 650 000 kronor. 
 

Facket påstår att den anställda har blivit uppsagd för att denne var med i facket och på detta sätt fått sin föreningsfrihet kränkt. Men personen var alltså redan med i facket innan de började bråka och kräva att bolaget skriver på ett avtal de inte vill ha. 

Och kollektivavtalet började gälla först efter att personen sagts upp, vilket facket medger men hävdar ändå att de har rätt. 
 

Så nu är det upp till Arbetsdomstolen.

Om Livs får bestämma kommer det här lilla bageriet, ägd av två strävsamma invandrare som jobbar tredubbelt för att få företaget att fungera, gå i konkurs. 

För att företaget praktiserade SIN föreningsfrihet. Den negativa. Den som medger rätten att INTE behöva gå med i en förening. 

I sådana här lägen skäms jag över att vara svensk. 
 

33 kommentarer till Med ett schysst järnrör

 1. För facket är det ju rationellt att agera så här. För dem spelar det ingen roll ifall ett eller tre jobb försvinner, deras syfte är ju att avskräcka folk från att bråka med dem, då går man i konkurs. Nu har alla som läst om det här lärt sig en läxa.

 2. Jag tyckte att jag var rätt klar med att jag inte visste hur det såg ut i detta fallet..

  Men eftersom allt jag har sett om detta fallet känns väldigt vinklat, facket är ett monster och rödluvan håller på att bli uppäten bara för att hon är snäll, så är min naturliga reaktion skepticism. Det som jag hängde upp skepticismen på just här var att det känns konstigt att anställa folk om man själv jobbar med något annat. Hur ofta behövs det 3 personer samtidigt på ett sånt ställe med den lilla omsättningen?

 3. Nu är jag ju inte riktigt med på hur det ser ut här men en sak känns ju lite udda…
  Ett konditoris öppettider är förmodligen nånting i stil med 10-19? Sen kör han taxi ytterligare 5-6 timmar på det? Låt säga 19:30 till 01:00 för enkelhetens skull. Sen hem för att sova och sen direkt från sängen till bageriet? Riktigt duktigt jobbat av killen i så fall måste jag erkänna, jag hade inte fixat det i mer än någon dag. För det kan väl inte vara så att han kör taxi istället för att stå i bageriet och låter en del av taxilönen gå till en lågavlönad anställd?

 4. Livs påstår att de försöker rädda ett (1) jobb. I själva verket sabbar de tre (3) jobb….

 5. Är tyvärr inget nytt och jag är inte förvånad men det är för jävligt. Maktmissbruk utan ranke på konsekvenser. Hag undrar dock varför ägarna benämns som invandrare vid ett flertal tillfällen. Är ju annars så viktigt att inte göra det. En mediavinkling för att även påtala rasism i fackets förfarande?

 6. Låter jobbigt! Kanske de borde snackat med sin revisor Innan de anställde någon. Det är inte många som har ekonomi att dels bygga om,och samtidigt ha stängt, samt anställa någon det första eller tom andra året efter start? Att den anställde bör ha skälig lön enligt kollektivavtal borde vara självklart,om vi inte ska backa tillbaka tiden något århundrade. Vi får liksom inte veta hela historien här. Troligtvis hade den anställde bett om skälig lön men fått nekande svar. Luktar lite sur offerkofta här. Självklart kan ägarna till bageriet överklaga beslutet om vite i domstol. Nå vad säger ni? Ska vi gå ifrån kollektivavtal och arbetsgivaren får bestämma lön som den vill? Kanske vi ska förbjuda Alla fackförbund?

 7. Kan inte beskriva med ord vad jag tycker om det jag läst.. Skulle jag försöka skulle inte denna kommentaren accepterats.

 8. Skrämmande att det ska få fungera på det här sättet i Sverige. 2015. Det är hemskt att fackförbund kan agera så maktfullkomligt att det hade imponerat på vilken annan diktator som helst.

 9. Det är förjävligt! Fackets stalinistmetoder är helt förlegade och borde vara olagliga. Om jag skulle försöka tvinga av dom pengar med samma metoder skulle det klassas som utpressning.

 10. Varför ska den anställde dela risken och få en lägre lön än andra på samma marknad? Det är ju inte så att den anställde får ta del av framtida vinster.

 11. Jag skäms fruktansvärt att vara svensk, att sådan här idioti ens får förekomma. Syftet med arbetslivslagstiftningen är att skapa trygghet kring jobben och de anställda. Om inte dessa företrädare inser sitt ansvar i denna stupida hantering, bör de inte få fortsätta jobba i någon beslutsfattande roll.

 12. Welcome to Sweden, det fria och välkomnande landet för migranter. Vill ni arbeta?Hmmm.. Sök er till något annat land då.
  Jävla skitland…. Vad fan håller det jävla facket på med? Dessa företagsamma människor skall ju premieras på något sätt. Fy fan för dessa fackligister.

 13. Det hela är lite absurt eg. Det som känns tragiskt med det här är att man inte är helt övertygad att bageriet kommer att slippa betala skadeståndet. Iaf från egen tidigare erfarenhet med liknade saker.
  Själva principen med fack och liknande är väldigt bra i grunden, men det måste få finnas spelrum om det är så att företaget bokstavligen inte har råd (tex under en viss omsättning, vinst.. osv.) att man kan undkomma att tvingas med i facket. Hoppas att arbetsrätten tittar på ekonomin att det inte hade gick att behålla den anställda med det nya kraven. Det jag kan tycka är lite illa är att om det är så att fackförbundet lyckas driva genom frågan, tvingar företaget i konkurs, så kommer den här anställda få en heltidslön i ett halvår betalat från en fond som är till för att betala löner från företag som gått i konkurs. Så han tjänade på att gå till facket från början. Det är inget som hindrar den personen att ta ett nytt jobb och få dubbel lön ett tag.

 14. Jag tycker “i princip” att det är viktigt med fackligt arbete och att det finns spelregler för bägge parter på arbetsmarknaden. Men tyvärr ser vi tydligt hur facket blivit en tredje part, som kör över både arbetsgivare och arbetare.
  Facket har ju problem med vikande engagemang. Det beror – tror jag – bland annat på att många har hittat bättre vägar att samarbeta med sina arbetsgivare. Som när jag periodvis valt att arbeta deltid med möjlighet att gå upp i tid vid arbetstoppar. Något som gynnat både mig (mer tid med familjen) och arbetsgivaren (mer flecxibilitet).

 15. Det här är fruktansvärt!!!
  Att försätta 2 människor i personligt konkurs på det här viset.
  Jag ser det här som RENA MAFFIAMEDODER!

 16. Jättebra krönika, tydlig och precis dock förstår jag inte riktigt passusen: “Okända facktanter kan ställa sig utanför ditt företag och stå där tills du skriver på ett avtal du inte vill ha. Bara järnröret saknas. ” har inte hört om detta i kontext med facket.

 17. Bra skrivet som vanligt. Liberala partiet hade även dem en insamling som uppskrid i ca 7500kr, men vet ej ifall de kom fram efter att kollektivavtalet signerades.

 18. Tyvärr är det så våra regerande politiker vill ha det.
  Socialdemokraternas inriktning är jo att alla ska ha det lika bra eller lika dåligt.
  Alla ska vara fackligt anslutna eller så ska man inte jobba.
  Fackförbundet har spelat ut sin roll i just denna frågan tycker jag.
  Det är dags att deras makt begränsas avsevärt om de anställda är nöjda med sin situation.
  Det är ett fritt land vi bor i och man ska kunna göra vad man vill så länge man inte bryter mot lagen.
  (Själv fackligt ansluten och någorlunda engagerad i mitt fack)

 19. Själv fick jag nyss sparken av en icke ansluten arbetsgivare efter en tids sjukdom där det tydligt fanns en läkningstid angiven av sjukvården för sjukdomen utan att facket intresserade sig ett dugg för mig som medlem i den uppkomna situationen.
  På en direkt fråga om en arbetsgivare verkligen kan göra så här, i ett försök att få facklig hjälp rycktes det på axlar och mumlades att facket inget kan göra…

  Detta var andra gången på 5år jag sagts upp på märkliga grunder, första gången slogs faktiskt nävar i borden och talades högt och upprört om regler och arbetsdomstolar då jag sades upp p.g.a arbetsbrist samtidigt som en ny person anställdes och fortsatte våra arbetsuppgifter ( vi var flera som sades upp ), men när det väl kom till att aktivt göra något var den fackliga ombudsmannen ointresserad och frånvarande.

  Medlemsavgifter vill de ha, men hjälpa medlemmar är inte lika intressant.

 20. Hur kan de här strejkvakterna förhindra att någon kommer och jobbar där? Står de och håller för dörren? För de kan ju rimligtvis inte ha någon befogenhet att fysiskt begränsa någon?

 21. @Berg,

  Det är ett intressant iakttagande du gör angående SVT. Ofta brukar de luta sig mot att presentera en person som de på förhand anser ha drabbats av något de ser som negativt eller orättvist. Här är det tydligt att facket går före invandraren som annars ofta porträtteras i just rollen som offer när det handlar om SVT. Det är ett berättartekniskt knep som kommer från “David och Goliat”.

  Att man senare paketerar nyheterna regionalt snarare än nationellt har jag ingen invändning mot även om jag kan tycka att regionala nyheter ofta blir nationella i andra “klassiska” sammanhang.

 22. Det borde ingå information i studiematerialet för invandrare att de gärna får starta företag men under inga omständigheter ska försöka anställa någon. Om de hade vetat att de var rättslösa i och med att de gav någon jobb så hade det här kunnat undvikas. Det enda de kan göra nu är att snabbast möjligt sätta firman i konkurs och starta om med nytt namn och minimalt ändrad ägarbild. Facket kommer att gnissla på med det här i åratal, och de kommer inte att följa vad-nu-arbetsdomstolen-kommer-fram-till. Det finns ingen anledning att utsätta sig för hundratusentals kronor i advokatkostnader.

 23. För jäkligt… vilket för övrigt får mig att tänka på att ett avtal som ingåtts under tvång kan ogiltigförklaras enligt avtalslagen. Bröderna hade förvisso kunnat teckna avtalet, men sedan gå till domstol och få det ogiltigförklarat på grund av att det ingåtts under tvång och hot samt att de vill ogiltigförklara avtalet på grund av att de vill kunna fortsätta ha sin anställde. Det vore intressant att se hur en domstol skulle ställa sig till detta och vilken utveckling vi skulle få efter en ogiltigförklaring. Synd att ingen provat detta förut…

 24. För att inte tala om de invandrare som söker sig hit med färdiga jobberbjudanden och nekas att få tjäna Sverige med sin skatt och sitt samhällsbidrag i form av arbete från allra första dagen. Det är nämligen krav på fackligt utlåtande på samtliga anställningserbjudanden som lämnas till migrationsverket och utlåtandet är per automatik negativt om det saknas kollektivavtal alldeles oavsett om man erbjuder exakt samma försäkringsskydd, högre lön och fler/bättre förmåner. Saknas kollektivavtal får man i bästa fall en förstående handläggare som gör en utredning av situationen, men som enligt reglerna egentligen får avslå ansökan redan där. Efter ett tiotal långa utredningar (och därmed flera månaders fördröjning för inresa och jobbstart och därmed många tusen skattekronor) som krävt både migrationsverkets, firmans och de sökandes tid och pengar har det inblandade facket helt slutat uttala sig i migrationsfrågor och ställt ultimatum: “teckna kollektivavtal eller glöm utlandsrekrytering” (till ett ftg där ingen är/vill bli medlem). Och sen undrar man varför det är svårt att rekrytera ingenjörer och annan specialistkompetens i vissa branscher.

 25. Opartiska SVT låter omedelbart LO:s version ligga som en våt filt över artiklarna. Att de två företagarna är invandrare, kommer från Irak och namnen Ahmed och Sema Mehdi nämns inte, den storyn lyfts noggrant bort av SVT. Artiklarna göms sen undan under regionala, istället för vanliga nyhetsfliken. Så genomskinligt vid de här laget.

 26. Jag kan förstå fackets roll när det gäller stora företag som har stora resurser och där kanske den anställde ibland far illa men i detta fall låter som ren och skär maktmissbruk vad facket har gjort . De borde skämmas.

 27. Om vi leker med tanken att “maffian” varit på bageriet:

  Bageriet blir utsatt för utpressning av ett kriminellt gäng och de stretar emot hade de fått påtryckningar, men när de gett upp och betalt “beskyddarpengar” hade de fått vara ifred efter det.

  Nu med ungefär samma metoder så nöjer sig inte facket med att få avtalet påskrivet, utan stämmer dem på ett fullständigt orimligt belopp.

  Om vi ser på de kriminellas metoder hade det varit som om de skulle bränt ner bageriet efter att de fått beskyddarpengar. Men det gör inte på det viset för de är smartare än facket.

 28. Jag kan förstå att det inte kan finnas två lagar en för svenska medborgare, och en för invandrare. Men om man betänker att dessa strävsamma personer gör allt för att komma in i arbetsliv och samhället, istället för att bli dyrare för samhället med bidrag m.m.
  Vakna hjälp in dem i arbetsliv och samhället.

 29. Den svenska modellen är helig, huggen på stentavlor och nedförd från LO-borgens högsta tinnar. Intet har den ändrats sedan 70-talet. Att samhället har förändrats och dess medborgare har en helt annan utbildning och kunskapsnivå, att man är en del av en europeisk gemenskap, en globaliserad värld, att industrisamhället bytts mot kunskapssamhället är av ingen betydelse. Att man kliver över ett par entreprenörslik för att bevara status quo saknar betydelse, de var ju ändå giriga kapitaliter. LO sitter med miljarder på banken, fastigheter och slott. Pamparna tar ut 100 000 i månaden. När köper de sig ett eget flygplan? Om marionettregeringen har ett skall väl den riktiga makten också åka med stil? Ruttet är det men när når stanken ner till medlemmarna?

 30. Jag blir både förbannad och ledsen när jag läser om hur företagsamma människor blir behandlade. Människor som satsat pengar och tid på något de tror på, något som tar tid att få tillväxt i och innan ägaran kan ta ut egna rimliga löner kan det gå flera år. Då tar Goliat i med storsläggan och gör allt för att krossa det lilla bageriet, då blir alla utan jobb. Är det då så konstigt att arbetsgivare idag frågar om F-skattsedel vid anställningsintervjuer? Snart vågar ingen anställa då risken att bli av med sin verksamhet och stå med hundratusentals kronor i skulder, för att facket tar sig rätten att krossa. Sinnessjukt är vad det är!

 31. får man skriva “fack you!”? fackens övergrepp mot oliktänkande och fritänkare börjar på bli störande. Transport och polisförbundet utesluter medlemmar som har något engagemang i Sveriges tredje största parti. Det säger en hel del om hut ynkliga och fega facken är. de arbetsamma och engagerade invandrare som beskrivs här utsätts för ren och skär mobbing av facket

 32. Har man inte råd att betala anständiga löner ska man inte starta företag! Det syns ju tydligt i årsredovisningar att affärsidén inte håller i verkligheten.

 33. Fiasko i vanlig ordning, men man är långt ifrån ensamma. Det finns åtskilligt med lik i denna garderob.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap