Vinsthatare?

Ilmar Reepalu var kommunstyrelsen i Malmös ordförande i 20 år innan han avgick 2013. Mest känd för allmänheten kanske han är för sina antisemitiska uttalanden.

Att sittande regering bara utser sina egna kompisar till utredare har blivit solklart efter bara 6 månader, bland annat har Ylva Johansson sparkat två moderater och utsett två av sina egna vänner till utredare.

I mars i år fick därför Reepalu, av sina polare, jobbet som utredare av privata välfärdsföretag.

”Utredningen” går alltså ut på att komma fram till hur man kan tvinga privata företag att inte få ta ut vinst alls, givet gällande lagstiftning samt hur man kan ta bort LOV. Inte så mycket att reda ut när man redan vet svaret men Reepalu behöver väl ett jobb.

Hur har det då gått i Malmö som gör att just Reepalu är den bäst lämpade att komma fram till hur privata företag kan tvingas bort?

Ja, på ett sätt är han den bästa personen eftersom Malmö hela tiden han styrt gjort i princip vad som helst för att motarbeta friskolor. Vad. Som. Helst.

I den här skriften från Ohlininstitutet kan man läsa hur:

  • Friskolorna i Malmö får inte använda stadens gymnastiksalar eller idrottsanläggningar utan tvingas hyra in sig på Friskis och Svettis och andra privata alternativ
  • Friskolebarnen får inte ta del av kommunens rabatterade försäkringskollektiv
  • Friskolorna får inte ta del av de rabatterade läromedel etc som kommunen förhandlat fram enligt ramavtal etc
  • Kommunen hjälper inte barn i friskolor till praktiker och sommarjobb
  • Kunskapsskolan ville starta skola i Rosengård men vägrades av kommunen
  • Friskola i Limhamn ville bygga ut med 150 kvadrat men nekades pga av att ”grönområdena måste bevaras” trots att skolan hade lång kö dessutom
  • De hittade 2014 på ett helt nytt sätt att fördela pengarna som gav just friskolor betydligt mindre pengar, mitt under pågående budgetår. Allt för att försvåra för skolorna. Men de valde att kommunicera detaljerna 18 december, då Skolförvaltningen passande nog stängde för jul.

Hur har det då gått för Malmös kommunala skolor då, som Reepalu var högst ansvarig för?

Det finns bara ett svar: katastrofalt.

Rosengårdsskolan i Malmö utsågs till exempel 2012 till landets sämsta skola alla kategorier.

Av de 50 sämsta skolorna var 47 kommunala. 

Ett år efter denna vinst beslutade kommunen att lägga ner skolan.

Nyligen stängdes en annan kommunal skola eftersom man inte kunde garantera personalens säkerhet (!).

Hur är det då med äldreboendena? Är de kommunala bäst?

Nej. Det är de privata som är. Inte i en enda stadsdel var de kommunala bättre.

Malmö är den kommun som tar emot absolut mest kommunalt utjämningsbidrag, förra året tog de 4,3 miljarder från andra skattebetalare för att klara att driva sina egna verksamheter. Och nej, man kan inte skylla allt på invandringen. Ledningen i Malmö är bevisligen helt urusel.

Den främsta uppgiften man har som kommunledning att göra en budget och följa budgeten samtidigt som man levererar det en kommun ska leverera, till högsta kvalitet. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.  Och stöld blir det när KVALITETEN är låg, inget annt. Som skattebetalare förväntar jag mig främst att få det jag betalat för.  Detta klarar många andra kommuner och får därför vackert öppna plånboken varje år för bland annat inkompetensen i Malmö.

Det som är mest anmärkningsvärt är att väljarna ändå inte röstar bort dem.

Reepalu har inte bara styrt Malmö, han var till nyligen vice ordförande för SKL. Nu mera sitter han ”bara” i styrelsen för SKL Företag, åtminstone enligt deras webbsida. Alldeles oavsett har Reepalu haft stor påverkan i SKL under lång tid.

SKL är alltså Sveriges Kommuner och Landsting och alla kommuner i Sverige är medlem. De fungerar både som arbetsgivarorganisation i avtalsförhandlingar med facket och som intresseorganisation.

SKL har även en hel del företag som man alltså samlat i en egen koncern. Syftet med koncernen är att”på affärsmässiga grunder bedriva verksamhet”. Alltså göra vinst, bland annat.

SKL finansieras av medlemsavgifter av kommuner och landsting, som i sin tur kommer från skattemedel.

SKL Företag AB finansieras av intäkter i bolagsform. Men en stor andel av dessa intäkter kommer från kommuner och landsting och är alltså också skatt.

Aktiebolag närmare bestämt, organiserade i en koncern med ett moderbolag och diverse dotterbolag, vilket är det mest skattetekniskt lönsamma sättet att organisera sin verksamhet på.

Och grejen med aktiebolag är alltså att man MÅSTE ha vinst som syfte. Annars måste detta uttryckligen stå. Det gör det inte i SKLs bolagsordning.

Ändå är det alltså just vinst med skattemedel som regeringen, dess bundsförvanter och Ilmar Reepalu själv tycker är så förskräckligt.

Här ser ni hur SKL valt att organisera sitt företagsimperium så att det blir mest effektivt.

Koncernen omsätter 800 miljoner till nästan en miljard per år och hade en avkastning på eget kapital på nästan 10 % 2013. Varje år delar SKL företag ut 15 miljoner till ägaren.

Majoriteten av pengarna (intäkterna) ni ser ovan är alltså skatt. Avkastningen är bra, utdelningen stor.  Och ändå är detta alltså exakt detta i andra företag som Reepalu och regeringen tycker är så fel att en hel utredning startats för att hitta sätt att förbjuda det. För så här skrev regeringen på DN Debatt nyligen.

Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen, vilket går ut över kvalitet….

Nya regler bör starkt begräsna möjligheterna att dela ut vinst.

När man läser lite mer i årsredovisningen ser man att SKL, under Reepalus ledning, verkligen gillar det här med koncernbidrag och skatteplanering.

Detta är helt i enlighet med skattelagstiftningen. Och det brukar anses som en win-win-situation för alla i kommunen. Den enda förloraren är fabror staten, eller alla beroende på hur man ser det. 

Ja, pappa Staten här är alltså alla skattebetalare utanför exempelvis Malmö men som ändå får betala för de stora svarta hål de gräver. Men SKL tycker det är fint att bara mjölka staten på pengar och bidra så lite de kan själva. Finurligt.

Som ni kan se går SKL Företag AB bättre 2013 än 2012 så ledningen passade på att nästan fördubbla sina egna arvoden, från 741 000 till 1 214 000 kronor.

Passande nog har SKL ett fastighetsbolag där det ”finns möjlighet att skattemässigt direktavskriva hyresgästanspassningar”.

Allt det här planerande gör att man bara betalar 985 000 i skatt på ett resultat på 62 miljoner. 

Men det är klart.

Reepalu ska ju inte utreda Sveriges kommuner och landstings möjlighet att skatteplanera, ha höga arvoden och få utdelning av skattemedel. Trots att deras huvudsakliga verksamhet (kommuner och landsting alltså) är……välfärd. Utan han ska bara utreda privata välfärdsföretag som gör samma sak, det vill säga konkurrenterna till kommuner och landstings egna verksamheter.

Så det är ju en heeeelt annan sak. 

Ett av bolagen i SKL Företag AB är inköpscentralen SKI Kommentus. Men de hade lite problem 2012 för de försökte kringgå gällande lagstiftning och fick konkurrensverket på sig. Oops.

Reepalu har varit inblandad i fler kommunala bolag.

År 2000 satt han i styrelsen för bostadsbolaget BO01 AB, som byggde ut Västra hamnen och var en bomässa för framtidens boende. Det passade den gamla civilingenjören Reepalu som hand i handsken. Problemet var att bolaget gick i konkurs, med 43 miljoner i skulder. Pengar som skattebetalarna fick hosta upp.

Bokföringen var så dåligt skött att Reepalu och fyra andra i den första ledningen åtalades för bokföringsbrott. Han friades dock i rättegången.

Han har åtalats en annan gång också, några år senare.

Då blev han bjuden till Sydafrika av företagaren Dan Olofsson. Han friades även denna gång. Om ni tycker att namnet låter bekant är det för att Olofsson tagit strid för vinster i välfärden på debattsidorna en mängd gånger senaste året. Gissar att Ilmar och Dan har en del hetsiga samtal när de käkar middag.

Men som Reepalu säger, de är goda vänner. Så goda vänner att miljardären och Sigma-ägaren Olofsson tog in Reepalu som delägare i sitt nystartade bolag Sigma Civil så fort han slutat som politiker. Bolaget är ett konsultföretag för infrastrukturprojekt.

Passar ju kalas nu när sosseregeringen aviserat infrastruktursatsningar. Det ska bli intressant att se om de drar någon vinstlott här.

Reepalu sitter för övrigt i en mängd styrelser, förutom som ordförande i sitt eget bolag.

En annan politiker som drivit bolag är Ylva Johansson. Det gick inte så bra. Johansson var VD för e-learningföretaget Att Veta AB, som ägdes av bland annat SKL Företag. De  ägde 41,3 % (de hette tidigare Förenade Kommunföretag) och var alltså största ägare.

Bolaget gick urdåligt. Redan 2002 tvingades ägarna skjuta till 45 miljoner extra via en nyemission. Pengar som alltså kom från skattebetalarna. Pengar som kunde gått till ”välfärdens kärna”.

Yva Johansson hade en lön på 116 000 kronor per månad trots att bolaget vissa perioder drog in ungefär det. Lönen var dessutom betydligt högre än genomsnittslönen för en VD på IT-företag på den tiden.

Att Veta AB blev ett prakfiasko. När förlusterna var 200 miljoner kronor ville till slut ägarna, bland annat skattebetalarna via SKL, inte skjuta till mer pengar. Aktiekapitalet skrevs ner från 43 miljoner till 100 000 och SKL tog över företaget. De äger det fortfarande.

Förlusterna Ylva Johanssons eskapader med Att Veta AB orsakade har SKL fått skriva av ungefär fram till nu. Tack för det.

Politiker ska inte lajva företagare om man inte har koll, är sensmoralen här. Speciellt inte för skattebetalarnas pengar. 

En person som styrt kommunen med den sämsta ekonomin, landets sämsta skolor, kommunala äldreboenden som överallt i staden är sämre än de privata och som satte i system att motarbeta alla privata verksamheter med fula metoder är nu satt att hitta det bästa sättet att förbjuda privata välfärdsföretag. Det är nämligen det ”utredningen” syftar till.

Anledning?

Att välfärdsföretag använder koncernbidrag och andra enligt lag tillåtna tekniker för att optimera sina verksamheter skattemässigt, exakt det som Reepalu gjort själv i bolaget SKL företag. SKL ägs av de största välfärdsägarna i landet – kommuner och landsting. Pengarna Reepalu skatteplanerat är skatt. Uttryckligen för att ”slippa betala till pappa staten”.

Skatteplanera verksamheter som drivs av skattemedel och som sysslar med välfärd och dessutom har aktiebolag är alltså okej. Ibland.

Givetvis tycker jag inte att reglerna ska ändras utan att inställningen till privata välfärdsföretag som både regering och Reepalu har är det som borde ändras. Kvalitet är det enda som räknas. 

/ Rebecca Weidmo Uvell

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!